Associated Press |
Ισραηλινός στρατιώτης σταματάει το νεαρό Παλαιστίνιο για έλεγχο... |
Ημέρα οργής η χτεσινή, όπως και η Παρασκευή, για τον παλαιστινιακό λαό μετά από έκκληση της οργάνωσης Φατάχ. Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κατά του αυστηρότατου αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στα αυτόνομα εδάφη και συγκρούστηκαν με τις ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας επρόκειτο να συνεδριάσει, αργά το βράδυ, με θέμα τη μερική χαλάρωση του αποκλεισμού. Οπως σχολιάζεται ευρέως, αυτές οι «καλές προθέσεις» αφορούν κυρίως το επίπεδο των εντυπώσεων, καθώς τόσο η Ουάσιγκτον, όπου πρόκειται να μεταβεί την επόμενη βδομάδα ο Αριέλ Σαρόν, όσο και η ΕΕ ασκούν έντονες πιέσεις, τις τελευταίες ημέρες, για άρση του αποκλεισμού και στήριξη της παλαιστινιακής οικονομίας.
Ενας 19χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός, χτες, στο εμπορικό πέρασμα Κάρνι της Γάζας, από σφαίρα που δέχτηκε στην πλάτη. Παλαιστίνιοι υποστήριζαν ότι δε γίνονταν επεισόδια τη συγκεκριμένη στιγμή, ενώ ο ισραηλινός στρατός αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι θα ερευνήσει το θέμα. Προς διερεύνηση παραπέμφθηκε, επίσης, ο θάνατος μιας Παλαιστίνιας στην Τζενίν, εξαιτίας της άρνησης των Ισραηλινών στρατιωτών να επιτρέψουν τη διέλευση στο ασθενοφόρο που τη μετέφερε στο νοσοκομείο, όπως και το ανάλογο περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε έναν συμπατριώτη της, την Τρίτη το βράδυ στη Νάμπλους, ο οποίος είχε υποστεί εγκεφαλικό.
Στο μεταξύ, χιλιάδες ήταν οι Παλαιστίνιοι, σε όλες τις αυτόνομες πόλεις, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Φατάχ και συμμετείχαν στις χτεσινές διαδηλώσεις με κύριο σύνθημα «τέλος στην κατοχή». Τα σφοδρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στη Ραμάλα, όπου τραυματίστηκαν 10 Παλαιστίνιοι, ενώ, τελικά, οι διαδηλωτές κατάφεραν να εκτοπίσουν Ισραηλινούς στρατιώτες από παρακείμενο λόφο και να «κλείσουν» πρόχειρα με χώμα μέρος των τάφρων που έχει ανοίξει στην περίμετρο της πόλης ο ισραηλινός στρατός. Επεισόδια σημειώθηκαν και στο προσφυγικό στρατόπεδο Καλάντια, έξω από τη Ραμάλα, όπως και στην πόλη Καλκιλία, όπου επανεπιβλήθηκε αυστηρός αποκλεισμός.
Associated Press |
Αριστερά:Μια από τις πολλές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων |
Παρά τα γεγονότα αυτά, όμως, ο ισραηλινός στρατός επέμενε, χτες, ότι έχει χαλαρώσει μερικώς ο αποκλεισμός, ενώ το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας επρόκειτο να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων. Από την πλευρά του, ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Κρις Πάτεν, που επισκέφθηκε την περιοχή μαζί με την προεδρεύουσα της ΕΕ Σουηδέζα υπουργό Εξωτερικών Αννα Λιντ, επανέλαβε, μετά τη συνάντησή του με τον Αριέλ Σαρόν, ότι «κανένας λόγος ασφαλείας δε δικαιολογεί τον αποκλεισμό που οδηγεί σε κατάρρευση την παλαιστινιακή οικονομία και πυροδοτεί περαιτέρω την ένταση».
Ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ, ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ εγκαινίασαν, χτες, το κοινό ενεργειακό δίκτυο των χωρών τους, στην κεντρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στο Ντέιρ Αλί, της Συρίας. Στην τελευτή παραβρέθηκαν, επίσης, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τζουμχούρ Ερζουμέρ και ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Αμίρ Μουχάμαντ, των οποίων οι χώρες θα συμμετάσχουν, εντός των επομένων ετών, στο κοινό δίκτυο.
Στο περιθώριο των εγκαινίων, οι Ασαντ, Αμπντάλα και Μουμπάρακ συζήτησαν τα θέματα της αραβικής συνόδου κορυφής, που πραγματοποιείται στο Αμμάν, την 27η του Μάρτη με την προσοχή στραμμένη στην παλαιστινιακή εξέγερση και στα 10 χρόνια από την επιβολή των κυρώσεων στο Ιράκ. Οι τρεις ηγέτες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις ακόμη και για τη νέα ένταση που προκλήθηκε στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ, με αφορμή τη λειτουργία ενός σταθμού άντλησης νερού, από τη λιβανική πλευρά, του 25% των υδάτων του ποταμού Ιορδάνη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι απείλησαν με στρατιωτικά αντίποινα, σε περίπτωση που η λιβανική πλευρά λειτουργήσει το σταθμό, χωρίς προηγούμενη ύπαρξη συμφωνίας, χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» το θέμα του νερού στη «διψασμένη περιοχή».
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-
Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας απέρριψε χτες Τετάρτη, 14 Μάρτη, την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μιχαήλ Κασιάνοφ, που είχε υποβάλει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ και την είχαν υπογράψει 118 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΡΟ και της Αγροτοβιομηχανικής Ομάδας, 76 βουλευτές ψήφισαν κατά και 5 απείχαν. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα «Πατρίδα - Ολη η Ρωσία» (του Γεβγκένι Πριμακόφ) καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας. Για να περάσει η πρόταση μομφής χρειάζονταν 226 ψήφοι. Το μεγαλύτερο, όμως, μέρος των βουλευτών (πάνω από 240) των κεντροδεξιών φιλελεύθερων Κοινοβουλευτικών Ομάδων «Εντίνστβο», «Γιάμπλοκο», «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» (ΕΔΔ), «Λαϊκός Βουλευτής», «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας» (ΦΔΚΡ) επέλεξαν την τακτική της στρουθοκαμήλου και δε συμμετείχαν καθόλου στην ψηφοφορία. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι όλων των Κοινοβουλευτικών και Βουλευτικών Ομάδων, στις ομιλίες τους, επέκριναν για διάφορους λόγους τη δράση της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Κασιάνοφ, που δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Δούμας κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής.
Στις ομιλίες τους, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και της Αγροτοβιομηχανικής Ομάδας Νικολάι Χαριτόνοφ έδειξαν με σαφήνεια και επιχειρηματολογημένα ότι η κοινωνικοοικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό, ότι οι ενέργειες των υπουργών καταστρέφουν τη βιομηχανία και την επιστήμη, καταστρέφουν την αγροτική οικονομία και τους φυσικούς πόρους. Λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν μέσα στο βαρύ χειμώνα στο κρύο, χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα. Η πρόταση μομφής είναι το τελευταίο μέσο να επιστήσουμε την προσοχή της κοινωνίας στην ολέθρια γιελτσινική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Κασιάνοφ. Το ΚΚΡΟ και οι σύμμαχοί του θα αγωνιστούν και στο εξής για την αλλαγή της πολιτικής γραμμής της γενοκτονίας και θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων.
ΜΟΣΧΑ.-
«Η τακτική της επιβολής κυρώσεων δεν αποτελεί μέθοδο επίλυσης προβλημάτων, αν υποθέσει κανείς ότι υπάρχουν προβλήματα». Με αυτήν την κομψή, πλην ξεκάθαρα επικριτική, φράση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, απάντησε στην εντεινόμενη αμερικανική δυσαρέσκεια για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και στο Ιράν, που επισημοποιήθηκε κατά την τριήμερη επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου, Μοχάμαντ Χαταμί, στη Μόσχα, η οποία ολοκληρώθηκε χτες. Ο Ιβανόφ απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση Μπους για διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, μιλώντας για «αμερικανική υπόθεση».
Αναχωρώντας από τη Μόσχα, ο Χαταμί αφήνει πίσω του εμπειρογνώμονες, οι οποίοι, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρία Νοβόστι», θα απεργαστούν μαζί με Ρώσους συναδέλφους τους μια νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, που θα αφορά στην πώληση ρωσικών όπλων και στρατιωτικού υλικού στην Τεχεράνη.
Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το Μάη. Αυτή η προοπτική, όπως και η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στην πυρηνική ενέργεια έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, προσπαθώντας να τηρήσει χαμηλούς τόνους, συμβούλευε, χτες, τη Μόσχα ότι «δεν είναι σοφό να επενδύει κανείς σε καθεστώτα που δεν τηρούν διεθνή κριτήρια συμπεριφοράς». Εσπευσε, όμως, να τονίσει ότι, αφού ζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις από τη ρωσική ηγεσία, για τον Λευκό Οίκο η Ρωσία δεν είναι εχθρός, απλώς «χρειάζεται να ακολουθηθεί μια ρεαλιστικότερη πολιτική προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη διμερής σχέση».