Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό
Το εξώφυλλο του λευκώματος για την Ρόζα Ιμβριώτη που επιμελήθηκε η ΤΟ Εκπαιδευτικών και θα διατίθεται στη σημερινή εκδήλωση |
Συνοδοιπόρος και συμπαραστάτρια του λαού, η Ρόζα Ιμβριώτη βρέθηκε πάντα στο πλευρό της εργατικής τάξης, της εργαζόμενης γυναίκας και της νέας γενιάς. Την κέρδισε το δίκιο, ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση, την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Από νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες, τις ασπάστηκε και τις υπηρέτησε μέχρι την τελευταία της πνοή. Από νωρίς στρατεύτηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το τίμησε μέχρι τον θάνατό της.
«Αντλούμε δύναμη από την ανυποχώρητη και ασυμβίβαστη πάλη της, εμπνεόμαστε από τη στάση ζωής της, μελετάμε το έργο της, γιατί η Ρόζα ανήκει στο μέλλον και αυτό υπηρέτησε. "Είδα το μέλλον" βροντοφώναξε όταν επέστρεψε το 1959 από την ΕΣΣΔ, την πρώτη χώρα που οικοδόμησε το σοσιαλισμό», σημειώνει στο κάλεσμά της η ΤΟ Εκπαιδευτικών και συνεχίζει: «Ατσαλωμένη μέσα στους αγώνες του λαού μας, γίνεται "λαμπάδα που καίγεται φωτίζοντας"».
Η Ρόζα Ιμβριώτη συνδυάζει διαλεκτικά στη ζωή της τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία με την πράξη. Ως πρωταρχικό καθήκον βάζει την απελευθέρωση του ανθρώπου από την εκμετάλλευση. Αυτές τις αρχές ακολουθεί όταν:
-- Το 1914 διδάσκει, όντας φοιτήτρια ακόμη, αναλφάβητες εργάτριες.
-- Το 1937 υπηρετεί τα παιδιά του Σχολείου Ειδικής Αγωγής.
-- Το 1944 γίνεται «δασκάλα των δασκάλων» στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας.
-- Το 1948 - '51, εξόριστη και η ίδια, διδάσκει τις εξόριστες. Βασανίζεται μα δε λυγίζει.
«Ενας λαός μία παιδεία», είναι η αρχή για το σχολείο για το οποίο παλεύει μέχρι το τέλος της ζωής της, το 1977. Και όπως έλεγε η ίδια, «ο δάσκαλος δεν είναι μόνο γράμματα, είναι περισσότερο απ' όλα ο ίδιος παράδειγμα αγωνιστικό και αποφασιστικό με τη δράση του, με το βίο και την πολιτεία του για τους μαθητές του».
Με αφορμή την εκδήλωση, η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ επιμελήθηκε μια καλαίσθητη έκδοση που θα διατίθεται σήμερα στο χώρο της εκδήλωσης.
Πρόκειται για ένα λεύκωμα 84 σελίδων, που διατρέχει όλη τη ζωή και την πλούσια δράση της Ρόζας Ιμβριώτη. Στο λεύκωμα μπορεί κανείς να βρει φωτογραφικό υλικό, με μαρτυρίες συναγωνιστριών της (αποσπάσματα από συνεντεύξεις), αλλά και με δεκάδες κείμενα της ίδιας της Ρόζας για την εκπαίδευση, για τα παιδιά και τους νέους, για τα δικαιώματα των γυναικών, από τον «Ριζοσπάστη», αλλά και από άλλα περιοδικά, εφημερίδες και βιβλία της. Στην έκδοση περιλαμβάνεται ακόμα ένα χρονολόγιο του βιογραφικού της και ένας πλήρης κατάλογος με ολόκληρη την εργογραφία της Ρόζας Ιμβριώτη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης, όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη, έχει ως εξής:
Συντελεστές της εκδήλωσης:
Ηθοποιός: Λίλα Καφαντάρη (στο ρόλο της Ρόζας Ιμβριώτη). Μελοποίηση ποιήματος: Νίκος Μόσχος. Ερμηνεύουν: Πολυξένη Καράκογλου, Αστέρης Πασχαλιάς. Πιάνο: Μιχάλης Γκαρτζόπουλος. Βιολί: Ασημίνα Παπαχριστοδούλου. Σκηνοθετική Επιμέλεια: Νάση Σακιώτη. Σκηνοθεσία βίντεο: Θεοδοσία Γραμματικού. Γραφιστική Επιμέλεια: Αθανασία Σκαρπερού.
Μπροστά στις εκλογές η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα στους φοιτητές και στους σπουδαστές για την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας, ώστε να δυναμώσει η φωνή της σύγκρουσης και της ανατροπής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, μεταφέροντας το σύνθημα της ΠΚΣ: «Ο παλμός και η ελπίδα είναι στον αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζει! 24 Μάη ψηφίζουμε Πανσπουδαστική ΚΣ».
Με ψήφο στην Πανσπουδαστική ΚΣ οι φοιτητές στέλνουν μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να χαραμίσουν τη ζωή τους σε διαπραγματεύσεις και μνημόνια, ότι δεν δίνουν συγχωροχάρτι σε όσους ευθύνονται για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές και στη ζωή τους, ότι κάνουν βήμα για την αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος, δυναμώνοντας τους συλλόγους τους, δυναμώνοντας τον αγώνα για σπουδές και ζωή με δικαιώματα, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Τη Δευτέρα 22 Μάη, στις 9.30 μ.μ., οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν στη θεατρική παράσταση, βασισμένη στα αντιπολεμικά μονόπρακτα του Μπ. Μπρεχτ, «Πόσο κοστίζει το σίδερο;» και «Ντάνσεν». Το θεατρικό παρουσιάζεται από την θεατρική ομάδα «Τρία Γράμματα», στο σινέ «Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Οι συντελεστές της παράστασης είναι: Σχεδιασμός Φωτισμού - Σκηνοθετική Επιμέλεια: Χ. Μπακαστάθη, Δ. Προύσαλης. Μουσική: Μαριάννα Ντίνου. Ηθοποιοί: Σοφία Κρουσόβαλη, Κώστας Κυριαζίδης, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Ειρήνη Λιβιεράτου, Βασίλης Μήτος, Θανάσης Μήτος, Γιάννης Σαρόγλου, Γεωργία Χαΐνογλου.
Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» Ιωαννίνων
Η ΑΣΕ θυμίζει πως «την τελευταία 20ετία (τουλάχιστον), το πρόβλημα στα Ειδικά Σχολεία πανελλαδικά και στα Γιάννενα είναι οξυμένο σε τραγικό βαθμό. Παρ' όλα αυτά, ΕΕ, κυβερνήσεις, Περιφέρεια και δήμος δεν έχουν σχεδιάσει, προγραμματίσει και χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ούτε ενός Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο νομό Ιωαννίνων. Δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ για τη βελτίωση των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών των δημόσιων μονάδων Ειδικής Αγωγής. Η υποχρηματοδότηση έχει οδηγήσει στη διάλυση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής (...) Αντίθετα, σε όλους τους τομείς της Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας χρηματοδοτούνται, ενισχύονται με κονδύλια, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα κάθε λογής ΜΚΟ και "φιλανθρωπικές οργανώσεις"».
Η ΑΣΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η ΕΛΕΠΑΠ συγκροτήθηκε, ανέπτυξε τις υποδομές και εξοπλίστηκε με μηχανήματα υποστήριξης ΑμεΑ μέσω ΕΣΠΑ. Δηλαδή με κρατικό χρήμα, ενώ μέσα στη συμφωνία λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων περιλαμβανόταν και η λειτουργία του δημόσιου ΣΑΠ που τώρα επιχειρεί να διώξει», αναφέρει η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ, καλώντας εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και τις οικογένειες των παιδιών να μην επιτρέψουν την έξωση και τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση για αυτή την απαράδεκτη ενέργεια.