Σάββατο 20 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση για την κομμουνίστρια δασκάλα Ρόζα Ιμβριώτη

Στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό

Το εξώφυλλο του λευκώματος για την Ρόζα Ιμβριώτη που επιμελήθηκε η ΤΟ Εκπαιδευτικών και θα διατίθεται στη σημερινή εκδήλωση
Το εξώφυλλο του λευκώματος για την Ρόζα Ιμβριώτη που επιμελήθηκε η ΤΟ Εκπαιδευτικών και θα διατίθεται στη σημερινή εκδήλωση
Η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τιμά την κομμουνίστρια δασκάλα Ρόζα Ιμβριώτη, διοργανώνοντας εκδήλωση σήμερα Σάββατο 20 Μάη, στις 18.30, στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, με τίτλο «Ρόζα Ιμβριώτη, η μεγάλη δασκάλα, η συντρόφισσα του λαού».

Συνοδοιπόρος και συμπαραστάτρια του λαού, η Ρόζα Ιμβριώτη βρέθηκε πάντα στο πλευρό της εργατικής τάξης, της εργαζόμενης γυναίκας και της νέας γενιάς. Την κέρδισε το δίκιο, ο αγώνας για την κοινωνική απελευθέρωση, την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Από νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες, τις ασπάστηκε και τις υπηρέτησε μέχρι την τελευταία της πνοή. Από νωρίς στρατεύτηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και το τίμησε μέχρι τον θάνατό της.

«Αντλούμε δύναμη από την ανυποχώρητη και ασυμβίβαστη πάλη της, εμπνεόμαστε από τη στάση ζωής της, μελετάμε το έργο της, γιατί η Ρόζα ανήκει στο μέλλον και αυτό υπηρέτησε. "Είδα το μέλλον" βροντοφώναξε όταν επέστρεψε το 1959 από την ΕΣΣΔ, την πρώτη χώρα που οικοδόμησε το σοσιαλισμό», σημειώνει στο κάλεσμά της η ΤΟ Εκπαιδευτικών και συνεχίζει: «Ατσαλωμένη μέσα στους αγώνες του λαού μας, γίνεται "λαμπάδα που καίγεται φωτίζοντας"».

Η Ρόζα Ιμβριώτη συνδυάζει διαλεκτικά στη ζωή της τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία με την πράξη. Ως πρωταρχικό καθήκον βάζει την απελευθέρωση του ανθρώπου από την εκμετάλλευση. Αυτές τις αρχές ακολουθεί όταν:

-- Το 1914 διδάσκει, όντας φοιτήτρια ακόμη, αναλφάβητες εργάτριες.

-- Το 1937 υπηρετεί τα παιδιά του Σχολείου Ειδικής Αγωγής.

-- Το 1944 γίνεται «δασκάλα των δασκάλων» στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας.

-- Το 1948 - '51, εξόριστη και η ίδια, διδάσκει τις εξόριστες. Βασανίζεται μα δε λυγίζει.

«Ενας λαός μία παιδεία», είναι η αρχή για το σχολείο για το οποίο παλεύει μέχρι το τέλος της ζωής της, το 1977. Και όπως έλεγε η ίδια, «ο δάσκαλος δεν είναι μόνο γράμματα, είναι περισσότερο απ' όλα ο ίδιος παράδειγμα αγωνιστικό και αποφασιστικό με τη δράση του, με το βίο και την πολιτεία του για τους μαθητές του».

Λεύκωμα αφιερωμένο στην Ρόζα Ιμβριώτη

Με αφορμή την εκδήλωση, η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ επιμελήθηκε μια καλαίσθητη έκδοση που θα διατίθεται σήμερα στο χώρο της εκδήλωσης.

Πρόκειται για ένα λεύκωμα 84 σελίδων, που διατρέχει όλη τη ζωή και την πλούσια δράση της Ρόζας Ιμβριώτη. Στο λεύκωμα μπορεί κανείς να βρει φωτογραφικό υλικό, με μαρτυρίες συναγωνιστριών της (αποσπάσματα από συνεντεύξεις), αλλά και με δεκάδες κείμενα της ίδιας της Ρόζας για την εκπαίδευση, για τα παιδιά και τους νέους, για τα δικαιώματα των γυναικών, από τον «Ριζοσπάστη», αλλά και από άλλα περιοδικά, εφημερίδες και βιβλία της. Στην έκδοση περιλαμβάνεται ακόμα ένα χρονολόγιο του βιογραφικού της και ένας πλήρης κατάλογος με ολόκληρη την εργογραφία της Ρόζας Ιμβριώτη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης, όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη, έχει ως εξής:

  • Κεντρική ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Μελοποιημένο ποίημα «Το Μνημείο» (1ο μέρος), το οποίο ο Βασίλης Ρώτας έγραψε για την Ρόζα.
  • Προβολή βίντεο. Περίοδος: Από τη γέννησή της μέχρι την ίδρυση του Πρώτου Ειδικού Σχολείου (1937).
  • «Το πρωτοπόρο έργο της Ρόζας Ιμβριώτη». Ομιλία από την Ρένα Κιαγιά, δασκάλα, μέλος του ΚΚΕ.
  • Αφήγηση από την ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη.
  • «Το Μνημείο» του Βασίλη Ρώτα (2ο μέρος).
  • Προβολή βίντεο. Περίοδος: 1940 - 1951.
  • «Αντίσταση - Διώξεις - Εξορίες». Ομιλία από την Ελένη Μπιμπίρη, φιλόλογο, μέλος του ΚΚΕ και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
  • Αφήγηση από την ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη.
  • «Το Μνημείο» του Βασίλη Ρώτα (3ο μέρος).

Συντελεστές της εκδήλωσης:

Ηθοποιός: Λίλα Καφαντάρη (στο ρόλο της Ρόζας Ιμβριώτη). Μελοποίηση ποιήματος: Νίκος Μόσχος. Ερμηνεύουν: Πολυξένη Καράκογλου, Αστέρης Πασχαλιάς. Πιάνο: Μιχάλης Γκαρτζόπουλος. Βιολί: Ασημίνα Παπαχριστοδούλου. Σκηνοθετική Επιμέλεια: Νάση Σακιώτη. Σκηνοθεσία βίντεο: Θεοδοσία Γραμματικού. Γραφιστική Επιμέλεια: Αθανασία Σκαρπερού.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org