ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Οχι άλλες θυσίες στο βωμό της κερδοφορίας των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων»

Ανακοίνωση για το τραγικό δυστύχημα στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Ανακοίνωση εξέδωσε η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή που συνέβη το τραγικό δυστύχημα στο Αδενδρο Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο, με τρεις νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Με το σιδηροδρομικό ατύχημα στο Αδενδρο το Σάββατο 13 Μάη, συνεχίζονται τα τραγικά ατυχήματα με θύματα επιβάτες και εργαζόμενους. Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ότι η πολιτική που έχει κριτήριο το κέρδος - η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, οι δραστικές μειώσεις σε εργατικό δυναμικό, οι μεγάλες ελλείψεις στη συντήρηση, επισκευή του δικτύου και των συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας, οδηγούν σε αιματηρά δυστυχήματα όπως αυτό του Αδενδρου.

Κριτήριο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και των προηγούμενων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και των διοικήσεων των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, με οδυνηρές συνέπειες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Κατάργησαν δίκτυα γραμμών, έκλεισαν σταθμούς, έδιωξαν προσωπικό, υποβάθμισαν τα συστήματα ασφαλούς κυκλοφορίας. Τα τελευταία 10 - 11 χρόνια η κυκλοφορία των τρένων στο συγκεκριμένο σταθμό (αλλά και σε άλλους), λόγω της μη ολοκλήρωσης και παράδοσης των έργων "τηλεδιοίκησης", γίνεται από τις παρακαμπτήριες γραμμές, αντί να γίνεται από τις κύριες σιδηροδρομικές γραμμές, για συνεχίσουν το δρομολόγιό τους.

Στα τρένα δεν λειτουργεί το σύστημα ασφαλείας που εξασφαλίζει την ακινητοποίησή τους με βάση τις ενδείξεις των φαναριών, αλλά και επιπρόσθετα ότι στο συγκεκριμένο σταθμό δεν λειτουργούσαν.

Οχι άλλες θυσίες, όχι άλλο αίμα στο βωμό της κερδοφορίας των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Μόνο όταν ο εργαζόμενος λαός θα πάρει την εξουσία, ο σιδηρόδρομος μπορεί ν' αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, να γίνει ασφαλές, φθηνό, αξιόπιστο μέσο μεταφοράς για τις λαϊκές οικογένειες, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στον κλάδο και γενικότερα της εργατικής τάξης.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων, συναδέλφων και επιβατών, που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα στο Αδενδρο».

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Στο νοσοκομείο με τροφική δηλητηρίαση 40 πρόσφυγες

Καταγγελία σε βάρος ΜΚΟ για απολύσεις εργαζομένων

Με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χίου, από την Τρίτη το μεσημέρι έως το βράδυ, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν στον καταυλισμό της Σούδας. Συνολικά, μεταφέρθηκαν 40 άτομα, από τα οποία δύο τελικά παρέμειναν νοσηλευόμενα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η δηλητηρίαση προκλήθηκε από το μεσημεριανό γεύμα με κοτόπουλο. Τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό της Σούδας έχει αναλάβει ΜΚΟ με την επωνυμία «Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων» (NRC), η οποία με τη σειρά της έχει αναθέσει την παρασκευή του συσσιτίου σε τοπική επιχείρηση.

Από τη διοίκηση του νοσοκομείου Χίου δόθηκαν οδηγίες για τη συστηματική απολύμανση των χώρων υγιεινής του καταυλισμού, καθώς και για ειδικό μενού χτες το πρωί. Από το υγειονομικό ελήφθησαν δείγματα του φαγητού, προκειμένου να εξεταστούν, για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια της δηλητηρίασης.

Στο μεταξύ , την απόλυση 42 εργαζομένων από την NRC καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.

Στη ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η NRC μετέφερε την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και «μάλιστα χρησιμοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που έχει διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα, για να μπορέσει να απολύσει 42 εργαζόμενους, αλλά και για να μην τους καταβάλει αποζημιώσεις».

Επισημαίνεται πως το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου πρόσφατα κατήγγειλε και την ΜΚΟ «Praksis», που δραστηριοποιούνταν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ, για την απόλυση 25 εργαζομένων.

Με αφορμή τις απολύσεις αυτές, το Σωματείο καταγγέλλει ότι «πίσω από τη δράση των ΜΚΟ στο σοβαρό πρόβλημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού έχει στηθεί ένας χορός εκατομμυρίων στις πλάτες εργαζομένων και ξεριζωμένων προσφύγων. Η θέση των εργαζομένων δεν είναι με τα συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων παραγωγής "ανθρωπισμού".

Η στάση της NRC και της "Praksis" δεν είναι μεμονωμένα γεγονότα. Οι πρόσφυγες χρειάζονται ανθρώπινους και αξιοπρεπείς, ανοιχτούς και δημόσιους, προσωρινούς και βραχείας διάρκειας χώρους υποδοχής και φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την πρόσληψη των εργαζομένων που σήμερα είναι σε ΜΚΟ και με συμβάσεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους», αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα, στην ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Σχολιασμός καταθέσεων από την Πολιτική Αγωγή

Με τους σχολιασμούς από την Πολιτική Αγωγή, των καταθέσεων των μαρτύρων για συσχετιζόμενες υποθέσεις, συνεχίστηκε την Τρίτη 16 Μάη η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Οι υποθέσεις αυτές εξετάστηκαν το προηγούμενο διάστημα και αφορούν στη δράση ταγμάτων εφόδου με επικεφαλής βουλευτές όπως Κασιδιάρη (Χερσόνησο Κρήτης 2012), Μπαρμπαρούση (ελέγχους και αναποδογύρισμα πάγκων μεταναστών στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου 2012), Μίχο (δολοφονική επίθεση σε διαδηλώτρια στην Πάρο 2013), έφοδο χρυσαυγιτών σε σχολείο μεταναστών (2014), επίθεση χρυσαυγιτών σε νεαρό στην Πάτρα (Αύγουστο 2013), κατάθεση του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ν. Αλιβιζάτου με αφορμή τα επεισόδια στην Παλαιά Βουλή το 2010, όταν χρυσαυγίτες, με επικεφαλής τον Παναγιώταρο, διέκοψαν εκδήλωση της Ελληνικής Ενωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την ιθαγένεια.

Επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, από την Πολιτική Αγωγή ότι από τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη και λειτουργία ομάδων κρούσης, των επονομαζόμενων ταγμάτων εφόδου που δρούσαν συντεταγμένα ακολουθώντας τις οδηγίες του επικεφαλής, που ήταν πάντα κάποιος από τους υπόδικους βουλευτές της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. «Αυτός ο δεσμός είναι άρρηκτος για την επιβολή των ναζιστικών ιδεών. Κόμμα και εγκληματική οργάνωση δεμένοι με άρρηκτο δεσμό. Το κόμμα και η εγκληματική οργάνωση υπάρχουν με το ένα και το αυτό όνομα, Χρυσή Αυγή», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Σχολιάστηκε, επίσης, ότι από τις καταθέσεις αναδείχθηκε για πολλοστή φορά η εγκληματική πρακτική της Χρυσής Αυγής, που εκλαμβάνει τον αντίπαλο ως «άλλον», μη κανονικό, φυλετικά υποδεέστερο. Επιπρόσθετα, αναδείχθηκε από αυτές η ομοιόμορφη εμφάνιση και η τυφλή υπακοή στον αρχηγό, καθώς και η πρόθεση και η πρακτική των ηγετικών στελεχών να υποκαθιστούν την Αστυνομία ασκώντας δημόσια εξουσία. Αναδείχθηκε, τέλος, ακόμη μια φορά, η στάση της Αστυνομίας, που αντί να συλλάβει τους χρυσαυγίτες για την εγκληματική δράση τους, συλλάμβανε μετανάστες....

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Κινητοποίηση - δρώμενο για τα προβλήματα του κλάδου

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) καλεί σε εικαστικό δρώμενο - διαμαρτυρία, που διοργανώνει σήμερα, Διεθνής Μέρα Μουσείων, μπροστά στο Μουσείο της Ακρόπολης, 11.30 - 18.00.

Η κινητοποίηση - εικαστικό δρώμενο πραγματοποιείται προκειμένου να ενημερωθεί πιο πλατιά ο κόσμος σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εικαστικών και εν γένει των δημιουργών.

Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε τις συντάξεις των καλλιτεχνών και λογοτεχνών, το Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό των δημιουργών, την απαγόρευση παράλληλης καλλιτεχνικής δραστηριότητας των ηλικιωμένων καλλιτεχνών εάν συνταξιοδοτούνται, τη φορολογική - εισπρακτική πολιτική με την οποία ο δημιουργός - καλλιτέχνης αντιμετωπίζεται ως «ελεύθερος επαγγελματίας» και το έργο τέχνης το κατατάσσει στα «επιτηδεύματα», την προώθηση του ελέγχου της διαχείρισης της Τέχνης από το ιδιωτικό κεφάλαιο με παρεμβάσεις και στο περιεχόμενο των τεχνών, καθώς και το πολύ σοβαρό ζήτημα της περικοπής των «τιμητικών» συντάξεων που προκαλεί στους καλλιτέχνες προβλήματα επιβίωσης.

Οπως σημειώνει στο κάλεσμά του το ΕΕΤΕ, «με την κινητοποίηση απαιτούμε την ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ζητά αναδρομικά την επιστροφή χρημάτων από τις λεγόμενες "τιμητικές" συντάξεις, εφαρμόζοντας "αναδρομικά" νόμο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου του 2012». Οπως είχε άλλωστε καταγγείλει το ΕΕΤΕ, όταν είχε έρθει στην επιφάνεια το ζήτημα των «τιμητικών» συντάξεων, «συνολικά οι απώλειες έχουν μετατρέψει τις "τιμητικές" συντάξεις σε συντάξεις επαιτείας, το Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό παραμένει άλυτο και ο χώρος των δημιουργών δέχεται συνολικότερη επίθεση στο δικαίωμα στην καλλιτεχνική εργασία, στα πνευματικά δικαιώματα».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα Αγίου Δημητρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης, την Κυριακή 21 Μάη, στα γραφεία του (Πηλέως 56).

-- Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) θα πραγματοποιήσει την ετήσια επίσκεψη - προσκύνημα στη Μακρόνησο την Κυριακή 11 Ιούνη. Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα αναχωρήσουν λεωφορεία, στις 7 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος (τηλέφωνα επικοινωνίας 210.3247.820, 6974.278.797 και 6977.513.165).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ