ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το ένα χέρι «αμπαλάρει» αντιλαϊκά πακέτα με το άλλο «δώρα» για το κεφάλαιο

«Σήμα» επιστροφής στην κανονικότητα επιχειρεί να εκπέμψει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για το βαρύ πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που οδεύει ολοταχώς για ψήφιση στη Βουλή, και για το οποίο καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό ότι αποτελεί τον τελευταίο δύσκολο «κάβο», την ίδια ώρα που «κοκορεύεται» στο κεφάλαιο για την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει όσα αντιλαϊκά επιτάσσει, τώρα και στο μέλλον, ο στόχος της ανάκαμψής του.

Κι ενώ στην Αθήνα υπουργοί παραδίδουν «μαθήματα» στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το πώς θα εξωραΐζουν το περιεχόμενο της αντιλαϊκής συμφωνίας, με απανωτές συσκέψεις ενόψει και της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κίνα, προωθώντας τις επιδιώξεις της εγχώριας αστικής τάξης.

Ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση κορυφής «Belt and Road Forum for International Cooperation» που διοργανώνει η κυβέρνηση της Κίνας, στις 14 και 15 Μάη, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει το ζήτημα του χρέους, με τον γγ του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο της Κίνας, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον πρωθυπουργό της Κίνας, ενώ θα συναντηθεί και με εκπροσώπους επενδυτικών, τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων.

Χτες, σε ομιλία του σε Πανεπιστήμιο, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τη Στρατηγική Εταιρική Συνεργασία Ελλάδας και Κίνας, με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά, διαπιστώνοντας συμφωνία στο κινεζικό όραμα για τον «Δρόμο του Μεταξιού» και το ελληνικό όραμα, να καταστεί η χώρα «μείζονος σημασίας περιφερειακός κόμβος μεταφορών, εμπορίου, Ενέργειας, Τουρισμού και Πολιτισμού», που, όπως ανέφερε, συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Σειρά από πιθανά επενδυτικά σχέδια, για τα οποία η κινεζική εταιρεία Ενέργειας «State Grid» δείχνει έντονο ενδιαφέρον σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα δίκτυα, καθώς και η διασύνδεση των νησιών, συζητήθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκπροσώπων της εταιρείας με την ελληνική αντιπροσωπεία. Επίσης, εξετάστηκαν οι δυνατότητες για την πορεία του AΔMHE, καθώς ο κινεζικός κολοσσός συνιστά τον στρατηγικό επενδυτή στον AΔMHE, από τον Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο project του «EuroAsia Interconnector», το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει ενεργειακά Κρήτη, Κύπρο, Ισραήλ. Ενα project που η κινεζική πλευρά, μέσω της συμμετοχής της στον ΑΔΜΗΕ και τον ρόλο που θα έχει αυτός στο συνολικό σχέδιο του EuroAsia Interconnector, εξετάζει τρόπους ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

Η κυβέρνηση προσδοκά άμεσα μια διευθέτηση του χρέους, προκειμένου αφενός να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξασφάλισης ρευστού για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφετέρου να ενισχύσει το κάλπικο για το λαό αφήγημα της «αλλαγής σελίδας». Ο ευρωβουλευτής, Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» δήλωσε ότι «ο κ. Σόιμπλε είναι υποχρεωμένος να βρει άμεσα τον συμβιβασμό με το ΔΝΤ για τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους», ώστε να μην ανακοπεί η «φόρα» που έχει πάρει η οικονομία στην πλάτη φυσικά του λαού και των δικαιωμάτων του που τσακίζονται ανηλεώς.

«Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στις προτεραιότητες που έχουν τεθεί συλλογικά, και από την κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι στην καινούρια φάση που μπαίνουμε, η κυβέρνηση πρέπει να θέσει τις βάσεις ενός νέου πατριωτισμού στη χώρα μας, με την ευρύτερη δυνατή πολιτική κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Πρώτη προτεραιότητα είναι να τελειώνουμε οριστικά με μνημόνια και επιτροπεία τον Αύγουστο του '18, κάτι που δεν το έχουμε ακόμα εξασφαλίσει αλλά είναι εφικτό. Δεύτερη προτεραιότητα η εξασφάλιση μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης για τα επόμενα 15-20 χρόνια κι όχι μόνο για τα επόμενα τρία. Και "κλειδί" σε αυτό είναι η ελάφρυνση του χρέους. Τρίτη προτεραιότητά μας, να κάνουμε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις...», ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας το περίγραμμα της προπαγάνδας που θα ακολουθήσει την ψήφιση των νέων μέτρων, στην προσπάθεια να στοιχίζεται ο λαός, την ώρα που παλιά και νέα μέτρα θα ωριμάζουν διογκώνοντας τα βάσανά του, κάτω απ' τις σημαίες του κεφαλαίου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Για «ασφάλεια» και διείσδυση σε αγορές νότια και ανατολικά

Συνέρχεται μεθαύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, με συμμετέχοντες τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών - μελών, ή και ανώτερα διπλωματικά στελέχη.

Στην ατζέντα είναι η περιλάλητη Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ σε Θέματα Ασφάλειας και Αμυνας. Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι το ΣΕΥ θα προβεί σε απολογισμό της εφαρμογής της στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, ιδίως όσον αφορά τις «πολιτικές πτυχές» της, όπως παρουσιάζονται αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ πέραν των συνόρων της, με κεκαλυμμένο στρατιωτικό χαρακτήρα, τύπου αστυνόμευσης ή εκπαίδευσης ντόπιων στρατιωτικών ή αστυνομικών δυνάμεων.

Το Συμβούλιο θα συζητήσει, επίσης, την κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής, «μια περιοχή που αντιμετωπίζει αποσταθεροποίηση, ιδίως στη Σομαλία, στο Νότιο Σουδάν και το Σουδάν. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις πολιτικές προκλήσεις και τις προκλήσεις για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, στην Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρεται από πλευράς ΕΕ, που εστιάζει σε μια χερσαία περιοχή με μεγάλο ορυκτό πλούτο, όπως και σε ένα σημαντικότατο θαλάσσιο δίαυλο για την παγκόσμια διαμετακόμιση.

Επόμενο θέμα έχουν οριστεί οι «Σχέσεις ΕΕ - Αφρικής». Η λεγόμενη μαύρη ήπειρος, ειδικά βόρεια και υποσαχάρια, έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Εξ ου και το ΣΕΥ θα εξετάσει τις σχέσεις ΕΕ - Αφρικής βάσει κοινής ανακοίνωσης της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και της Κομισιόν, «για μια νέα ώθηση της εταιρικής σχέσης Αφρικής - ΕΕ». Φιλοδοξία τους είναι η συζήτηση να συμβάλει στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αφρικής, το Νοέμβρη. Σε αυτό το φόντο, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν με τον Moussa Faki Mahamat, πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 14/3.

Τέλος, οι μετέχοντες υπουργοί θα επικεντρώσουν στην «Ανατολική εταιρική σχέση», το «εργαλείο» της ΕΕ για παραπέρα διείσδυση μονοπωλίων της σε «ζώνες επιρροής» της Ρωσίας. Αλλωστε, ακολουθούν - στα διάφορα σχήματα που έχουν στήσει προς ευόδωση του σκοπού τους - Υπουργική Συνάντηση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις 19/6 στο Λουξεμβούργο και Σύνοδος Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση στις 24/10 στις Βρυξέλλες.

Λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στη νέα λεηλασία!

Με το δισέλιδο φυλλάδιο του Κόμματος εξορμούν οι Οργανώσεις
Με το δισέλιδο φυλλάδιο του Κόμματος εξορμούν οι Οργανώσεις
Κάλεσμα για λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στη νέα συμφωνία και λεηλασία απευθύνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα. Καθημερινά πραγματοποιούνται εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και χωριά. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει περιοδείες σε εργοστάσια, εμπορικά κέντρα, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, εργοτάξια, ξενοδοχεία, τράπεζες κ.λπ. Μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται:

Στην Αττική

-- Σήμερα, Σάββατο:

Στις 7 μ.μ., στα Ανω Λιόσια, στο Δημοτικό Ωδείο (Δημαρχείου 7), θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, Γραμματέας της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής.

Στις 7 μ.μ., στο Μενίδι, στην Αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Δεκελείας 42), θα μιλήσει ο Βασίλης Τοπαλιανίδης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα, 15 Μάη:

Στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στην Ελευσίνα (Δήμητρος 23), θα μιλήσει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Σε άλλες πόλεις

Στην Αχαΐα, σήμερα, περιοδείες στα έργα της μίνι περιμετρικής, σε λαϊκές αγορές, στο Νοσοκομείο του Ρίου, στο Κέντρο Υγείας Ακράτας, στο πολυκατάστημα «Πράκτικερ». Αύριο, Κυριακή, εξορμήσεις σε πόλεις και χωριά της περιοχής, στο Κέντρο Υγείας Κλειτορίας, στο «Casino Rio». Τη Δευτέρα 15 Μάη, σε εργαζόμενους του δήμου Πατρέων, στη ΔΕΥΑΠ, στον ΟΤΕ Πάτρας, στις αποθήκες της «Lidl», στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, σε σχολεία, στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην Πάτρα, σε χώρους δουλειάς στον κλάδο του Μετάλλου, στα έργα της Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου, στην ΕΒΟ Αιγίου, σε νοσοκομεία κ.λπ.

Στην Αιτωλοακαρνανία, τη Δευτέρα 15 Μάη, στις ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΥΣ, στην ΑΜΦΙΓΑΛ Αμφιλοχίας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμφιλοχίας, στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας, στις υπηρεσίες του Δήμου Αμφιλοχίας, στο εργοστάσιο AGRINO κ.α.

Στην Κεφαλονιά, σήμερα, Σάββατο, στα μαγαζιά και στο ΚΥ της Σάμης, και τη Δευτέρα 15 Μάη, στις Δημοτικές Υπηρεσίες στο Γηροκομείο και στο Νοσοκομείο Ληξουρίου, στα Ιχθυοτροφεία, στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, στις τράπεζες κ.α.

Στη Ζάκυνθο, σήμερα, Σάββατο, στον Αγιο Κήρυκο και αύριο, Κυριακή, στις Εργατικές Κατοικίες, στην Καθαριότητα και τη ΔΕΥΑΖ.

Για την Αντιφασιστική Νίκη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ για τα 72 χρόνια από την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών:

-- Η ΤΕ Πειραιά διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Εκδήλωση, με θέμα «Η άνοδος του φασισμού και η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών μέσα από τα σχολικά βιβλία» διοργανώνει η ΤΟ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, αύριο, Κυριακή, στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ. Θα μιλήσει ο Φάνης Καρκατζούνης, στέλεχος του ΚΚΕ, εκπαιδευτικός. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει προβολή βίντεο, αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη και θα παρουσιαστούν αντιφασιστικά τραγούδια.

-- Εκδήλωση με θέμα «Από το Μάη του 1936 στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και το κίνημα που χρειάζεται σήμερα» διοργανώνει η ΚΟ Πιερίας, τη Δευτέρα 15 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην ΕΚΑΒΗ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ και ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ. Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον ΔΣΕ

Αύριο, Κυριακή, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στην πλατεία Παπαγεωργίου Ιεράπετρας, με θέμα: «9 Μάη 1947 - 9 Μάη 2017. 70 χρόνια από την είσοδο του ΔΣΕ Ανατολικής Κρήτης στην Ιεράπετρα. Διδάγματα και συμπεράσματα». Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης. Θα προηγηθεί, στις 6 μ.μ., προσυγκέντρωση στο Τελωνείο Ιεράπετρας, στο σημείο που δόθηκε η μάχη του ΔΣΕ με τους φασίστες.

Το ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας προβάλλει η ΚΟΒ Γόννων Λάρισας του ΚΚΕ, σήμερα, Σάββατο, 13 Μάη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του δημαρχείου Γόννων. Την παρουσίαση θα κάνει ο Θανάσης Σερδένης, στέλεχος του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ