Copyright 2017 The Associated |
Στο κέντρο ο Τ. Τζαφέρι, αλβανόφωνος πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ |
Εντείνονται οι διεργασίες και οι μεθοδεύσεις σε Βρυξέλλες και Σκόπια για τη συγκρότηση νέας φιλοδυτικής κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, ώστε να αποτραπεί η αύξηση της ρωσικής επιρροής και να ανοίξει ο δρόμος, ώστε να δεθεί το κρατίδιο πιο γερά στο άρμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Χτες, ο αλβανόφωνος Ταλάτ Τζαφέρι, που εξελέγη με αμφιλεγόμενο τρόπο πριν από μία βδομάδα νέος πρόεδρος της Βουλής στα Σκόπια και φωτογραφήθηκε προχτές στο γραφείο του έχοντας μπροστά τις σημαίες της... Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και του ΝΑΤΟ, μετέβη στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο της ΕΕ για τις σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, ώστε να τονίσει το φιλοευρωπαϊκό του προφίλ και να δείξει πως τυγχάνει της υποστήριξης υψηλόβαθμων ευρωενωσιακών αξιωματούχων.
Ο Χαν, μετά τη συνάντηση, επανέλαβε ότι η ΕΕ καταδικάζει τις «σκόπιμες», όπως είπε, επιθέσεις της περασμένης βδομάδας σε βουλευτές και δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι επανάληψη τέτοιων επεισοδίων θα διακυβεύσει τις «ευρωπαϊκές προοπτικές» της χώρας. Χαιρέτισε την εκλογή του Τζαφέρι (μολονότι την αμφισβητεί έντονα το εθνικιστικό, δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι) ισχυριζόμενος ότι έγινε «από την πλειοψηφία της Βουλής». Εξέφρασε την ετοιμότητα να συνεργαστεί με τον Τζαφέρι «στην προώθηση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων που θέτει η ΕΕ». Κατέληξε πως η Βουλή στα Σκόπια «πρέπει τώρα να εργαστεί ανεμπόδιστα» και κάλεσε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο και να απόσχουν από προβοκατόρικες δηλώσεις και ενέργειες.
Ο Τζαφέρι τόνισε πως έστειλε ήδη επιστολή στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ζητώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης «από τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Ο Χαν δεν ήταν ο μόνος αξιωματούχος που δραστηριοποιείται επηρεάζοντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Στα Σκόπια, ο ιδιαίτερα ενεργητικός στην προώθηση των συμφερόντων ευρωπαϊκών μονοπωλίων πρέσβης της ΕΕ Σάμιουελ Σμπόγκαρ συναντήθηκε χτες με τον Αλί Αχμέτι, πρώην αρχηγό των αλβανόφωνων αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ στην ΠΓΔΜ το 2001, νυν αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αλβανόφωνης μειονότητας, της «Δημοκρατικής Ενωσης για την Ολοκλήρωση» (DUI). Συζήτησαν για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, με τον Σμπόγκαρ να καταδικάζει τα πρόσφατα γεγονότα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, επαναλαμβάνοντας ότι μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής θα πρέπει ο Πρόεδρος Ιβάνοφ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εννοώντας τον σοσιαλδημοκράτη αρχηγό του κόμματος SDSM, Ζόραν Ζάεφ.
Ο Ζάεφ, από τη μεριά του, προέβλεψε χτες ότι εάν ο Πρόεδρος Ιβάνοφ τού δώσει έως τα μέσα τρέχοντος μηνός εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τότε θα τη συγκροτήσει το πολύ σε ένα 15ήμερο. Είπε πως είναι έτοιμος να συναντήσει τον Πρόεδρο Ιβάνοφ και να δώσει εγγυήσεις πως η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί το σύνταγμα, τον ενιαίο χαρακτήρα της χώρας...
Στο πλαίσιο των σχεδίων που προωθεί ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπου είναι ενταγμένη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθώντας τα γενικά συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της πΓΔΜ (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, ενώ επικοινώνησε, επίσης, με την νέα υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, την οποία συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων της. Σήμερα, επίσης, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσόβου, Ενβερ Χοντζάι.
Ενώ επιχειρεί «αποκατάσταση» των σχέσεων με τον Αυστραλό πρωθυπουργό με φόντο τις κόντρες Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών στο Κογκρέσο για το Obamacare...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί «ενωτικός» και ακομπλεξάριστος, ώστε να προωθήσει καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε, χτες, στη διάρκεια εκδήλωσης στο Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, περιοδεία σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Βατικανό.
Η ατζέντα των πρώτων επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο εξωτερικό διευρύνεται με στάσεις στις παραπάνω χώρες που προστίθενται στο πρόγραμμα που είχε εκ των προτέρων σχεδιάσει προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 25 Μάη στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας, στις 26 και 27 Μάη.
Οι ημερομηνίες των επισκέψεων του Τραμπ σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Βατικανό δεν δημοσιοποιήθηκαν άμεσα. Σύμφωνα ωστόσο με ισραηλινά ΜΜΕ, ο Τραμπ αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ και πιθανώς στη Δυτική Οχθη στις 22 και 23 Μάη ώστε να ξανασυναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ και ίσως με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς. Η επίσκεψή του εκεί σχετίζεται ασφαλώς με το φιλόδοξο σχέδιό του να προωθήσει μία νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή. Η επίσκεψη επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κατά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς.
Κοντά σε αυτές τις ημερομηνίες αναμένεται το ταξίδι του στη Σ. Αραβία και στο Βατικανό, όπου θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο...
Αργότερα χτες βράδυ ο Πρόεδρος Τραμπ είχε σχεδιάσει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη ώστε να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την επέτειο των μαχών των αμερικανικών και αυστραλιανών ναυτικών δυνάμεων κατά της Ιαπωνίας στη Ναυμαχία της Θάλασσας των Κοραλλιών (4 έως 8 Μάη 1942) μαζί με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Μάλκομ Τέρνμπουλ.
Οι δύο ηγέτες είχαν κανονίσει να συναντηθούν σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις έπειτα από τη θυελλώδη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 20 Γενάρη, κατά την οποία ο Τραμπ φέρεται πως αποδοκίμασε έντονα την «ανόητη συμφωνία» που είχε κάνει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Τέρνμπουλ ώστε να αναλάβουν οι ΗΠΑ τη μετεγκατάσταση 1.250 προσφύγων από χώρες της Νότιας Ασίας και της Μ. Ανατολής που προσπάθησαν να φθάσουν στην Αυστραλία αλλά κατέληξαν στα προσφυγικά στρατόπεδα του Ναουρού και της Παπούα Νέας Γουινέας στο νότιο Ειρηνικό...
Στην ατζέντα της συνάντησης Τραμπ - Τέρνμπουλ αναμενόταν να τεθούν ζητήματα που αφορούν στη διμερή οικονομική, στρατιωτική και «αντιτρομοκρατική» συνεργασία αλλά και η πιθανή προσπάθεια να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους έναντι της ΛΔ Κορέας.
Η Αυστραλέζα υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ, αναφερόμενη στην επίσκεψη του Τέρνμπουλ στη Ν. Υόρκη, είπε πως εντάσσεται στο πλαίσιο προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Το ίδιο 24ωρο, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο αντικατάστασης του μεγαλύτερου μέρους του συστήματος Υγείας και Ασφάλισης του πρώην Προέδρου Ομπάμα (Obamacare) με 217 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά (όλοι οι Δημοκρατικοί και περίπου 20 Ρεπουμπλικάνοι καταψήφισαν). Η συζήτηση μεταφέρεται τώρα στη Γερουσία, όπου αναμένεται πως το κείμενο θα τροποποιηθεί σημαντικά τις επόμενες βδομάδες.
Η εξέλιξη θεωρείται «ρεβάνς» για τον Πρόεδρο Τραμπ, του οποίου το αρχικό νομοσχέδιο δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία γιατί ήταν ολοφάνερη η απόρριψή του από την πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Για το λόγο αυτό χτες βράδυ καθυστέρησε τη μετάβασή του στη Ν. Υόρκη, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει: Αρση της αύξησης της φορολογίας σε άτομα που δεν αγοράζουν ατομικά προγράμματα Υγείας και φαρμακευτικής κάλυψης και σε μεγάλες εταιρείες που δεν ασφαλίζουν τους υπαλλήλους τους. Ανάσχεση έξτρα χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις πολιτείες για διεύρυνση των υπηρεσιών Υγείας (Medicaid) που αφορούν τους φτωχότερους Αμερικανούς. Τερματισμό της επιδότησης που προέβλεπε το σύστημα Obamacare σε ανθρώπους που αγόραζαν υπηρεσίες, με εισοδηματικά κριτήρια. Αρση φορολογίας σε υψηλόμισθους, ασφαλιστικές και φαρμακευτικές εταιρείες, σε εταιρείες ιατρικών μηχανημάτων και υπηρεσίες σολάριουμ. Επιτρέπεται στις ασφαλιστικές εταιρείες να αυξήσουν όσο θέλουν τα ασφάλιστρα σε ηλικιωμένους πελάτες. Διατήρηση της χρηματοδότησης των πολιτειών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πιο αδύναμων Αμερικανών με 8 δισεκατομμύρια δολάρια για πέντε χρόνια.
Η πλειοψηφία των νέων (16 - 26 χρονών) Ευρωπαίων πιστεύουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Welt» (yougov για το ίδρυμα TUI). Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 82%, αλλά υψηλό είναι και άλλες χώρες όπως στην Ιταλία (58%), στη Μεγάλη Βρετανία (58%), στη Γαλλία (55%) και στην Ισπανία (54%). Αλλά και στη Γερμανία, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη καπιταλιστική ανάπτυξη, το 33% των νέων πιστεύουν ότι δεν θα φτάσουν το επίπεδο ζωής των γονιών τους.
Επίσης, το 72% των νέων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Σχετικά με τα αίτια της κρίσης, οι παραπάνω και άλλοι λαοί εμφανίζονται να συμφωνούν: Πάνω απ' όλα για την οικονομική κρίση ευθύνονται οι τράπεζες, η ιδιωτική οικονομία και οι επιχειρήσεις. Επίσης, το 56% των νέων στην Ελλάδα θεωρεί ότι η ΕΕ επιδρά αρνητικά στο ξεπέρασμα της κρίσης - το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στους νέων των χωρών της ΕΕ.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία θα προχωρήσει σήμερα, Παρασκευή, στις 9 π.μ., η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Η ΟΓΕ διαμαρτύρεται και διεκδικεί την απελευθέρωση των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές του Ισραήλ. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας θα δώσει ψήφισμα αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή πρεσβεία.