Παρασκευή 5 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Εντονες διεργασίες για συγκρότηση νέας κυβέρνησης

Στο κέντρο ο Τ. Τζαφέρι, αλβανόφωνος πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ

Copyright 2017 The Associated

Στο κέντρο ο Τ. Τζαφέρι, αλβανόφωνος πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ
ΣΚΟΠΙΑ.--

Εντείνονται οι διεργασίες και οι μεθοδεύσεις σε Βρυξέλλες και Σκόπια για τη συγκρότηση νέας φιλοδυτικής κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, ώστε να αποτραπεί η αύξηση της ρωσικής επιρροής και να ανοίξει ο δρόμος, ώστε να δεθεί το κρατίδιο πιο γερά στο άρμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Χτες, ο αλβανόφωνος Ταλάτ Τζαφέρι, που εξελέγη με αμφιλεγόμενο τρόπο πριν από μία βδομάδα νέος πρόεδρος της Βουλής στα Σκόπια και φωτογραφήθηκε προχτές στο γραφείο του έχοντας μπροστά τις σημαίες της... Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και του ΝΑΤΟ, μετέβη στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο της ΕΕ για τις σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, ώστε να τονίσει το φιλοευρωπαϊκό του προφίλ και να δείξει πως τυγχάνει της υποστήριξης υψηλόβαθμων ευρωενωσιακών αξιωματούχων.

Ο Χαν, μετά τη συνάντηση, επανέλαβε ότι η ΕΕ καταδικάζει τις «σκόπιμες», όπως είπε, επιθέσεις της περασμένης βδομάδας σε βουλευτές και δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι επανάληψη τέτοιων επεισοδίων θα διακυβεύσει τις «ευρωπαϊκές προοπτικές» της χώρας. Χαιρέτισε την εκλογή του Τζαφέρι (μολονότι την αμφισβητεί έντονα το εθνικιστικό, δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι) ισχυριζόμενος ότι έγινε «από την πλειοψηφία της Βουλής». Εξέφρασε την ετοιμότητα να συνεργαστεί με τον Τζαφέρι «στην προώθηση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων που θέτει η ΕΕ». Κατέληξε πως η Βουλή στα Σκόπια «πρέπει τώρα να εργαστεί ανεμπόδιστα» και κάλεσε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο και να απόσχουν από προβοκατόρικες δηλώσεις και ενέργειες.

Ο Τζαφέρι τόνισε πως έστειλε ήδη επιστολή στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ζητώντας τον σχηματισμό κυβέρνησης «από τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ο Χαν δεν ήταν ο μόνος αξιωματούχος που δραστηριοποιείται επηρεάζοντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Στα Σκόπια, ο ιδιαίτερα ενεργητικός στην προώθηση των συμφερόντων ευρωπαϊκών μονοπωλίων πρέσβης της ΕΕ Σάμιουελ Σμπόγκαρ συναντήθηκε χτες με τον Αλί Αχμέτι, πρώην αρχηγό των αλβανόφωνων αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ στην ΠΓΔΜ το 2001, νυν αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αλβανόφωνης μειονότητας, της «Δημοκρατικής Ενωσης για την Ολοκλήρωση» (DUI). Συζήτησαν για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, με τον Σμπόγκαρ να καταδικάζει τα πρόσφατα γεγονότα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, επαναλαμβάνοντας ότι μετά την εκλογή του προέδρου της Βουλής θα πρέπει ο Πρόεδρος Ιβάνοφ να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εννοώντας τον σοσιαλδημοκράτη αρχηγό του κόμματος SDSM, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ, από τη μεριά του, προέβλεψε χτες ότι εάν ο Πρόεδρος Ιβάνοφ τού δώσει έως τα μέσα τρέχοντος μηνός εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τότε θα τη συγκροτήσει το πολύ σε ένα 15ήμερο. Είπε πως είναι έτοιμος να συναντήσει τον Πρόεδρο Ιβάνοφ και να δώσει εγγυήσεις πως η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί το σύνταγμα, τον ενιαίο χαρακτήρα της χώρας...

Επαφές του Ελληνα ΥΠΕΞ

Στο πλαίσιο των σχεδίων που προωθεί ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπου είναι ενταγμένη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθώντας τα γενικά συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, είχε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της πΓΔΜ (SDSM), Ζόραν Ζάεφ, ενώ επικοινώνησε, επίσης, με την νέα υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, την οποία συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων της. Σήμερα, επίσης, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσόβου, Ενβερ Χοντζάι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ