ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΛΕΠΕΝ - ΜΑΚΡΟΝ
Για τα «μάτια» του κεφαλαίου, χειραγώγηση του λαού

Από το χτεσινό ντιμπέιτ
Από το χτεσινό ντιμπέιτ
Η χτεσινοβραδινή τηλεοπτική αναμέτρηση στη Γαλλία, ενόψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, παρά τους υψηλούς τόνους, επιβεβαίωσε ότι παρατηρείται μια προσέγγιση θέσεων ανάμεσα στην υποψήφια του ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου (Front National - FN), Μαρίν Λεπέν, και τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Ολάντ, μετριοπαθή κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν. Και αυτό γιατί και οι δύο εκπρόσωποι του κεφαλαίου από κοινού κατανοούν ότι πρέπει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του γαλλικού κεφαλαίου, σε μια περίοδο που φουντώνουν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις της ΕΕ, που φυσικά αυτό σημαίνει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Ωστόσο, με δεδομένη τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την ΕΕ, πρέπει να γίνεται κριτική με μέτρο στην ΕΕ, αλλά και να μην υποτιμώνται τα συμφέροντα των καπιταλιστών, που έχουν συμφέρον από την παραμονή στην Ευρωζώνη. Ετσι, τις προηγούμενες μέρες, η μεν πρώτη παραδέχτηκε ότι δανείστηκε στοιχεία από ομιλία του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στον πρώτο γύρο, Φρ. Φιγιόν, για να προσελκύσει ψηφοφόρους του, και ότι το ζήτημα του νομίσματος είναι κάτι που μπορεί να γίνει σταδιακά, ο δε δεύτερος σηκώνει τις τελευταίες μέρες τους τόνους περί «ανάγκης μεταρρύθμισης της ΕΕ».

Στα πρώτα λεπτά της αντιπαράθεσης, η Λεπέν χαρακτήρισε τον Μακρόν εκπρόσωπο της «άγριας παγκοσμιοποίησης», του «πολέμου όλων με όλους και της οικονομικής καταστροφής, κάτι που καθοδηγεί ο Ολάντ». Επίσης, εμφάνισε τον εαυτό της ως την «υποψήφια του λαού με τον πολιτισμό του, του έθνους που υπερασπίζεται την εργασία του, τα σύνορά του και τον προστατεύει από τον φανατικό ισλαμισμό». Ο Μακρόν της επιτέθηκε ότι είναι «υποψήφια της ξενοφοβίας, του εθνικισμού και του πνεύματος της ήττας».

Στην πρώτη ερώτηση για την οικονομία η Λεπέν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι δεν έχει «εθνικό πνεύμα» και υποτάσσεται στον «άδικο διεθνή ανταγωνισμό» (προφανώς οραματίζεται έναν «δίκαιο», που θα ωφελεί τις γαλλικές εταιρείες), και τον κατηγόρησε ότι ως υπουργός του Ολάντ συνέβαλε στην εξαγορά γαλλικών εταιρειών - αγροτικών και βιομηχανικών - από μεγάλους αμερικανικούς ομίλους. Επίσης, ότι δεν αναλογίζεται το «ανώτερο εθνικό συμφέρον».

Από τη δική του μεριά, ο Εμ. Μακρόν, μεταξύ άλλων, υπεραμύνθηκε της ανάγκης για μεγαλύτερη ευελιξία στο εργατικό δίκαιο, να σταματήσει να καθορίζεται όπως σήμερα, «όλες οι διατάξεις για όλες τις περιπτώσεις», ώστε να διασφαλίζονται πλειοψηφικές συμφωνίες σε επίπεδο επιχείρησης και κλάδου. Να διασφαλιστούν δηλαδή μεγαλύτερα περιθώρια για το σχεδιασμό της εργοδοτικής επίθεσης. Ενα εργοστάσιο να μπορεί «να οργανώνεται διαφορετικά, να μπορεί εκ των προτέρων να αντιμετωπίζει τους οικονομικούς κινδύνους και τον ανταγωνισμό», όπως εξήγησε. Κατηγόρησε την αντίπαλό του ότι δεν έχει δικές της προτάσεις και ότι «ο γαλλικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο από ψέματα».

Προηγείται ο Μακρόν στις δημοσκοπήσεις

Ο Μακρόν φέρεται να προηγείται με 60% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 40% για την ακροδεξιά αντίπαλό του, Μαρίν Λεπέν, ενόψει του β' γύρου των εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Opinionway». Πάντως η αποχή προβληματίζει τα δύο επιτελεία, καθώς εκτιμάται μεταξύ του 22% και του 28%, ενώ το 18% των ψηφοφόρων που είναι σίγουροι ή σχεδόν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν είναι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με χτεσινή δημοσκόπηση του «Elabe».

Την ίδια στιγμή, επικεφαλής επιχειρήσεων, προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου, ερευνητές, επιστήμονες και ΜΜΕ έχουν εντείνει τις προτροπές υπέρ του Μακρόν, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αποχή που θα ευνοούσε την Λεπέν. Ωστόσο, η τεράστια στήριξη του Μακρόν από ΜΜΕ, παράγοντες της ΕΕ, του επιχειρηματικού κόσμου, δεν αποκλείεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Εφ' όλης της ύλης τοποθέτηση Τίλερσον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι κυβερνήσεις σε Μεξικό και Καναδά είναι «έτοιμες να ξεκινήσουν σε μία καλόπιστη προσπάθεια» για «ενημέρωση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ», δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, απευθυνόμενος σε υπαλλήλους και διπλωμάτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον.

Ο Τίλερσον πρόσθεσε ότι η επαναδιαπραγμάτευση των εμπορικών σχέσεων με το Μεξικό και τον Καναδά αφορά και τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) και ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις συγκεκριμένες χώρες «δεν είναι τόσο ταραχώδεις όσο φαίνονται μερικές φορές».

Σε επόμενο σημείο εκτίμησε ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου εμπιστοσύνη μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας» και ότι η νέα κυβέρνηση επιδιώκει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις διμερείς σχέσεις, ξεκινώντας «με ένα θέμα τη φορά». Διευκρίνισε ότι το πρώτο είναι η Συρία, που συζητήθηκε προχτές βράδυ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν. Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εργάζονται προκειμένου να δουν εάν μπορούν να πετύχουν μία ανθεκτική εκεχειρία, εκφράζοντας εντούτοις άγνοια για την έκβαση αυτής της προσπάθειας. «Εάν αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, τότε οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν να δουλέψουν σε μία μακρά λίστα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία και μία συμφωνία για τον έλεγχο των όπλων», είπε ο Τίλερσον, επιβεβαιώνοντας ότι θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για την Αρκτική στην Αλάσκα, που πραγματοποιείται 10 και 11 τρέχοντος μηνός.

Αναφερόμενος στην ένταση που παρατηρείται εδώ και καιρό στην Κορεατική Χερσόνησο, ο Τίλερσον είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν «νέες κυρώσεις έναντι της Βόρειας Κορέας εάν δεν σταματήσει τις προβοκάτσιες».

  • Αγνωστα παρέμεναν έως χτες βράδυ τα κίνητρα του 70χρονου Αμερικανού που έπεσε, σκόπιμα (σύμφωνα με ορισμένους αυτόπτες μάρτυρες), πάνω σε πλήθος ανθρώπων που παρακολουθούσε δημόσια δημοπρασία αυτοκινήτων στο Μπιλέρικα της βορειοδυτικής Βοστόνης. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας άνδρας, δύο γυναίκες και τραυματίστηκαν άλλα εννιά άτομα, εκ των οποίων οι δύο δίνουν μάχη για τη ζωή.
  • Αυτόχειρας ένοπλος και ένα ακόμη άτομο σκοτώθηκαν χτες βράδυ σε κοινοτικό κολέγιο στο Ντάλας.
ΣΥΡΙΑ
«Σπρώχνουν» σχέδιο τεσσάρων ζωνών «ασφαλείας»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΑΣΤΑΝΑ.- ΣΟΤΣΙ.-

Σχέδια δημιουργίας τουλάχιστον τεσσάρων ζωνών «ασφαλείας» στη Συρία, με στόχο την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικές οργανώσεις και τον συριακό στρατό, και την ενίσχυση της εκεχειρίας, συζήτησαν χτες, μεταξύ άλλων, στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρ. Τ. Ερντογάν. Το σχέδιο για τη δημιουργία των ζωνών «αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων», με στόχο τη μετέπειτα «εθελοντική» επιστροφή προσφύγων στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χομς, στο προάστιο Ανατολική Γκούτα της Δαμασκού και σε περιοχή της νότιας Συρίας, παρουσίασαν το ίδιο 24ωρο σε αντιπροσωπεία της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης Ρώσοι διπλωμάτες στην Αστάνα.

Ο Αχμεντ Ραμαντάν, εκπρόσωπος της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης, που αποχώρησε αργότερα χτες βράδυ από το τραπέζι των ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στην Αστάνα, επικαλούμενη «παραβιάσεις της εκεχειρίας του Δεκέμβρη», δήλωσε πως η πλευρά του θα απαιτήσει γραπτές απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, γιατί η παύση πυρός θα τηρηθεί μόνο σε τέσσερις περιοχές της Συρίας αντί για όλη τη χώρα.

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣ μετέδωσε πάντως πως η ρωσική πρόταση για τις τέσσερις ζώνες «ασφαλείας» συζητήθηκε το τελευταίο διάστημα εκτενώς ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβραντίγεφ, και τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Στιούαρτ Τζόουνς. Το ίδιο ζήτημα φαίνεται πως συζητήθηκε εκτενώς και στη διάρκεια της προχτεσινοβραδινής τηλεφωνικής συνομιλίας Πούτιν - Τραμπ.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, που μετέβη στην Αστάνα, κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση να επιστρέψει στο τραπέζι των ενδοσυριακών διαβουλεύσεων.

ΗΠΑ
Συνάντηση Τραμπ - Αμπάς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται οι κινήσεις, οι «ζυμώσεις» και τα παζάρια της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ γύρω από το Παλαιστινιακό, με απώτερο στόχο τη διασφάλιση των αμερικανικών γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε αυτό το πλαίσιο, και με προοπτική την επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας, πραγματοποιήθηκε χτες στον Λευκό Οίκο η πρώτη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αποκόμισε την εντύπωση πως «πλησιάζουμε προς μία νέα ευκαιρία για ειρήνη», πως είναι εφικτή μία «μόνιμη συνολική λύση» στη βάση του οράματος των δύο ανεξάρτητων χωρών, των συνόρων του 1967 και επιστροφής Παλαιστινίων προσφύγων.

Ο Τραμπ, από την μεριά του, επισήμανε πως η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αμπάς είναι συνέχεια των επαφών που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους, λέγοντας πως «εδώ και πολύ καιρό» εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο που θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς. Δεν απέφυγε πάντως ένα ιστορικό «ολίσθημα», λέγοντας πως «πριν περίπου 24 χρόνια ο Πρόεδρος Αμπάς στάθηκε με τον θαρραλέο ειρηνοποιό Γιτζάκ Ράμπιν εδώ στον Λευκό Οίκο και υπέγραψαν διακήρυξη αρχών» που έδωσε τα θεμέλια για «την ειρήνη, την πρώτη ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική συμφωνία». Βεβαίως στη συνάντηση ήταν ο αποθανών Γιάσερ Αραφάτ.

Απεργία πείνας και δεκάδων Παλαιστινίων πολιτικών

Το ίδιο 24ωρο, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε απεργία πείνας πάνω από 50 Παλαιστίνιοι πολιτικοί αξιωματούχοι και στελέχη κομμάτων, σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους εκατοντάδες συμπατριώτες τους πολιτικούς κρατούμενους, που πραγματοποιούν εδώ και 18 μέρες αποχή από κάθε τροφή στις ισραηλινές φυλακές. Ανάμεσα τους είναι και ο Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) Αχμαντ Σααντάτ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Η Μέι ανεβάζει τους τόνους

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, να κατηγορεί, χτες, ευθέως «κάποιους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες» πως δεν θέλουν να πετύχει το Brexit και πως προσπαθούν να παραποιήσουν τις θέσεις της Βρετανίας για την αποχώρηση από την ΕΕ για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιούνη.

«Η διαπραγματευτική θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη έχει διαστρεβλωθεί στον ευρωπαϊκό Τύπο, η διαπραγματευτική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει σκληρύνει και έχουν εκτοξευτεί απειλές ενάντια στη Βρετανία από Ευρωπαίους πολιτικούς και αξιωματούχους (...) Ολες αυτές οι ενέργειες έγιναν σε χρονική στιγμή που επελέγη σκοπίμως για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών», τόνισε.

Δεν είναι τυχαίο πως οι δηλώσεις της Μέι έγιναν μετά τη συνάντησή της με τη βασίλισσα Ελισάβετ, στην οποία γνωστοποίησε την απόφαση για διάλυση των εργασιών του Κοινοβουλίου λόγω των επικείμενων εκλογών...

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε στο δίκτυο ITV πως δεν πρόκειται το Ηνωμένο Βασίλειο να πληρώσει 100 δισ. ευρώ στην ΕΕ για την αποχώρησή του, διαβεβαιώνοντας πως το Λονδίνο «θα πληρώσει ό,τι οφείλει νομίμως και όχι ό,τι θέλει η ΕΕ».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ