ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ανασύνταξη» αστικού πολιτικού σκηνικού ενόψει πρόωρων εκλογών...
  • Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με 522 ψήφους τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Ιούνη
  • Ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Τόνι Μπλερ, λανσάρεται ως πολέμιος του Brexit και πρότεινε συνεργασία στον ηγέτη των Φιλελεύθερων - Δημοκρατών, απαξιώνοντας τον Τζέρεμι Κόρμπιν...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε κατάσταση «ανασύνθεσης» φαίνεται πως βρίσκεται μέρος του αστικού πολιτικού σκηνικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 8 Ιούνη και τη χτεσινή απόφαση της συντριπτικής πλειονότητας της Βουλής των Κοινοτήτων να ανοίξει το δρόμο για το στήσιμο καλπών, με 522 ψήφους υπέρ και μόλις 13 κατά.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ισχυρίστηκε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι πλέον απαραίτητες γιατί θα αποτρέψουν τη διεξαγωγή τους το 2020, όταν θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η σκληρή διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση. Επανέλαβε ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η δύναμη και η θέση της διαπραγμάτευσης, δηλώνοντας «υπερήφανη» για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής της (αφότου ανέλαβε τα ηνία από τον περασμένο Ιούλη, όταν παραιτήθηκε ο προκάτοχός της, Ντέιβιντ Κάμερον). Σε αυτά τα «επιτεύγματα» συμπεριέλαβε την αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την τόνωση της απασχόλησης (μολονότι στην ουσία η αύξηση του αριθμού εργαζομένων αφορά αριθμητικά στοιχεία και όχι ποιοτικά, επειδή βρήκαν περισσότεροι άνθρωποι δουλειά, σε θέσεις ημιαπασχόλησης, με χαμηλότερες αμοιβές και δικαιώματα...).

Ο αρχηγός των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σοσιαλδημοκράτης Τζέρεμι Κόρμπιν, υποστήριξε τη διεξαγωγή εκλογών, λέγοντας πως είναι ευκαιρία «να αλλάξει κατεύθυνση η πολιτική».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος υποστήριξε ότι το εθνικιστικό κόμμα του είναι το μόνο που στέκεται εμπόδιο στη σκληρή γραμμή για Βrexit που προωθούν οι Συντηρητικοί της πρωθυπουργού Τ. Μέι.

Ο Τιμ Φάρον, αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που καταποντίστηκαν στις εκλογές του 2015 μετά τη συμμετοχή του στην προηγούμενη κυβέρνηση και που είναι το μόνο κόμμα (πέρα από κάποια στελέχη των Πρασίνων) που είναι αντίθετο στην προοπτική αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, δεν εμφανίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά σε εκδήλωση στο Λονδίνο, καλώντας όλους τους πολίτες που είναι κατά του Brexit να συσπειρωθούν και να ψηφίσουν το κόμμα του ως μόνο ανάχωμα σε αυτή την εξέλιξη.

Πρόθυμος «σύμμαχος» σε αυτή την προσπάθεια εμφανίστηκε νωρίτερα χτες και ο Εργατικός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που είναι αναφανδόν κατά του Brexit και προσφέρθηκε «να βοηθήσει» στην προεκλογική εκστρατεία ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα UKIP ανακοίνωσε χτες ότι οι πρόωρες εκλογές θα είναι μία καλή ευκαιρία για να προωθήσουν την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ με περισσότερη αποφασιστικότητα.

Οι δύο ηγέτες των Πράσινων, Καρολάιν Λούκας και Τζόναθαν Μπάρτλεϊ, κάλεσαν τους ηγέτες των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών να συνεργαστούν και να υπογράψουν ένα προεκλογικό σύμφωνο συνεργασίας, ώστε αφενός να αποτρέψουν ένα σκληρό Brexit (δηλαδή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δίχως πρόσβαση στην ενιαία αγορά), αφετέρου να προωθήσουν ένα δικαιότερο εκλογικό σύστημα.

  • Στο Λονδίνο είναι από την Τρίτη ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, ασκώντας πιέσεις στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τ. Μέι να διατηρήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Χτες, κάλεσε και άλλες δυτικές κυβερνήσεις να εντείνουν την αντιπαράθεση με τη Μόσχα, λέγοντας πως «η κόντρα του Κιέβου με τη Μόσχα έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη».
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Στη «ζυγαριά» βάζουν τη διαδικασία για άρση των κυρώσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων των ΗΠΑ και της σύγκρουσης των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων με ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως το Ιράν, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να βάζει ακόμη περισσότερο στο «μικροσκόπιο» τις σχέσεις με την Τεχεράνη, και «να ζυγίζει» εάν είναι συμφέρουσα η συνέχιση της διαδικασίας για άρση των κυρώσεων έναντι του Ιράν.

Το θέμα έρχεται στο προσκήνιο με χτεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία αφορά την τελευταία ενημέρωση που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Πολ Ράιν σχετικά με τη «συμμόρφωση» όπως σημειώνεται του Ιράν στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στην ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ωστόσο πως ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δώσει εντολές προκειμένου να εκτιμηθεί εάν η συνέχιση της διαδικασίας άρσης των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν συμφέρει τα «εθνικά συμφέροντα» των ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για το ρόλο του Ιράν σαν χώρα «που σπονσοράρει την τρομοκρατία»...

Αργότερα χτες βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις υποστήριξε ότι το Ιράν διαδραματίζει «αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» και ότι η επιρροή που ασκεί «θα ξεπεραστεί» για να επιτευχθεί λύση για τον πόλεμο της Υεμένης, μέσα από τις «ειρηνευτικές» συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Συναντήσεις Τραμπ με γαλακτοπαραγωγούς...

Το ίδιο 24ωρο, ο Πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε έτοιμος να υπερασπιστεί τους Αμερικανούς παραγωγούς γαλακτομικών προϊόντων, οι οποίοι έχουν πληγεί από τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού που εφαρμόζει ο Καναδάς. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν γνωστοποίησε με λεπτομέρεια τα μέτρα που σκέφτεται να λάβει, τονίζοντας ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από την καναδική κυβέρνηση για το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την άνιση μεταχείριση των Αμερικανών γαλακτοπαραγωγών. Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σε μονάδα παραγωγής γαλακτομικών προϊόντων στο Ουισκόνσιν.

Οπως αναφέρουν αμερικανικά δίκτυα, ο τομέας παραγωγής γαλακτομικών προϊόντων του Καναδά προστατεύεται μέσω της επιβολής υψηλών δασμών εισαγωγής στα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Παράλληλα, εφαρμόζονται μέτρα ελέγχου της εγχώριας γαλακτοκομικής παραγωγής, στο πλαίσιο των μέτρων υποστήριξης των τιμών, προς τους γαλακτοπαραγωγούς του Καναδά.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των υποστηρικτών της κυβέρνησης στο Καράκας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των υποστηρικτών της κυβέρνησης στο Καράκας
Συγκεντρώσεις από το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα υπέρ του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, και με αφορμή την επέτειο των 207 χρόνων από την πρώτη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας, πραγματοποιήθηκαν χτες. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα Καράκας, όμως συγκεντρώσεις γίνονται και σε πολλές άλλες πόλεις, ενώ εκδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιούνται σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το ΚΚ Βενεζουέλας συμμετείχε με τα δικά του μπλοκ στις λαϊκές διαδηλώσεις, καταγγέλλοντας την αντιδραστική αντιπολίτευση που επιχειρεί με τη στήριξη των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών να χτυπήσει το λαϊκό κίνημα, ενώ ταυτόχρονα με άλλες δυνάμεις ασκεί έντονη κριτική στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο, που δεν επιλέγει τη σύγκρουση με το ντόπιο κεφάλαιο.

Η αντιδραστική αντιπολίτευση επίσης πραγματοποίησε στο Καράκας συγκεντρώσεις με σύνθημα την πτώση του Μαδούρο και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ωστόσο φαίνεται ότι η συμμετοχή του κόσμου ήταν κάτω από τις προβλέψεις των ηγετών της, που εμφάνιζαν την 19η ως «μάχη των μαχών». Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, που φυσικά δεν ξεπεράστηκε από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Τσάβες και Μαδούρο, καθώς και τα σαμποτάζ της δημιουργίας ελλείψεων βασικών αγαθών από τους καπιταλιστές που ελέγχουν αρκετούς κλάδους, τα οποία δημιουργούν χάος και εντείνουν την λαϊκή αγανάκτηση, είναι τα στοιχεία που αξιοποιεί η αντιδραστική αντιπολίτευση. Επίσης, χτες, κατήγγειλε βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έκανε λόγο για έναν 19χρονο χτυπημένο από σφαίρα σε κρίσιμη κατάσταση. Τέτοια περιστατικά, όπως έχει αποδειχτεί, συχνά παρουσιάζονται ως καταστολή ενώ είναι αποτέλεσμα προβοκάτσιας από ένοπλες ομάδες που κινητοποιεί η αντιπολίτευση.

Πάντως ο Πρόεδρος Ν. Μαδούρο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη το βράδυ, ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Ζamora», που αφορά την επιφυλακή 500.000 λαϊκών πολιτοφυλάκων για την εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας και την αποτροπή ξένης επέμβασης, όπως κατήγγειλε ότι ετοιμάζεται.

ΣΥΡΙΑ
Εκκένωση πολιορκημένων περιοχών

Ενώ οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ετοιμάζουν «αποκαλύψεις» στοχοποιώντας το συριακό στρατό για την πολύνεκρη επίθεση της 4ης Απρίλη με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν χτες για ώρες η διαδικασία εκκένωσης τεσσάρων περιοχών που πολιορκούνταν επί καιρό από το συριακό στρατό και ένοπλες οργανώσεις αντικαθεστωτικών, εκ των οποίων οι δύο ήταν έξω από την πρωτεύουσα Δαμασκό και οι άλλες στην επαρχία του Χαλεπίου. Εως το απόγευμα, μερικές χιλιάδες άμαχοι είχαν απομακρυνθεί και από τις τέσσερις περιοχές επιβιβαζόμενοι σε δεκάδες λεωφορεία με κατεύθυνση ασφαλέστερα μέρη.

Η κεντρική διοίκηση του συριακού στρατού ανακοίνωσε ότι περίπου 3.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Φουά και Κεφράγια με τελικό προορισμό περιοχές της επαρχίας Χαλεπίου, που ήταν υπό τον έλεγχο των συριακών αρχών. Αλλα 11 λεωφορεία που μετέφεραν πάνω από 800 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και ένοπλων μισθοφόρων, εγκατέλειψαν τις περιοχές Μαντάγια και Ζαμπαντάνι (που είναι κοντά στη Δαμασκό) με κατεύθυνση περιοχές της βόρειας επαρχίας Ιντλίμπ, που έχει πλέον μετατραπεί σε βασικό προπύργιο αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα».

Το ίδιο 24ωρο, οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν πως θα δημοσιοποιήσουν τις επόμενες μέρες «αποδεικτικά στοιχεία» ότι οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στην επίθεση της 4ης Απρίλη στην πόλη Χαν Σεϊχούν, που είχε αποτέλεσμα 87 νεκρούς. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν - Μαρκ Ερό, εξέφρασε την πεποίθηση πως υπεύθυνοι για την επίθεση είναι η συριακή κυβέρνηση και ο στρατός. Ισχυρίστηκε ότι παράλληλα με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες θα προσκομίσουν στοιχεία και ερευνητές του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ). Νωρίτερα πάντως χτες ο γενικός διευθυντής του ΟΑΧΟ, Αχμέτ Ουζουμτζού, δήλωσε πως τα αποτελέσματα των αναλύσεων από την επίθεση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ «δείχνουν πως χρησιμοποιήθηκε σαρίν ή μια ουσία όπως το σαρίν». Ο Ουζουμτζού απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες είτε στην κυβέρνηση είτε σε αντικαθεστωτικούς...

Τέλος, χτες, έκθεση της βρετανικής αμυντικής επιθεώρησης «IHS Jane's» σημείωσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που στρέφονται κατά του συριακού στρατού, όπως οι πρόσφατες πυραυλικές αμερικανικές επιθέσεις σε βάση της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, μπορεί να ευνοήσουν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Οι αναλυτές της επιθεώρησης «IHS Jane's» σημειώνουν πως οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να ευνοηθούν από τέτοιες επιχειρήσεις παρά το σημαντικό έδαφος που έχουν χάσει και σε Ιράκ και σε Συρία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ