ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Κορυφώνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση

Οι δημοσκοπήσεις διατηρούν Μακρόν και Λεπέν στις δύο πρώτες θέσεις, με μικρή πάντως διαφορά

Ο Εμ. Μακρόν, ένας από τους επίδοξους κεντρικούς υπερασπιστές του γαλλικού κεφαλαίου

Copyright 2017 The Associated

Ο Εμ. Μακρόν, ένας από τους επίδοξους κεντρικούς υπερασπιστές του γαλλικού κεφαλαίου
ΠΑΡΙΣΙ.--

Μικρό προβάδισμα στον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Ολάντ - Βαλς Εμανουέλ Μακρόν δίνει νέα δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της «Λε Μοντ», ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στη Γαλλία την Κυριακή 23 Απρίλη (στις 7 Μάη θα γίνει ο β' γύρος).

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, της εταιρείας «Cevipof», ο Μακρόν συγκεντρώνει το 23% των ερωτηθέντων. Η υποψήφια του ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, συγκεντρώνει 22,5%. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν συγκεντρώνει 19,5% και ο υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» από το οπορτουνιστικό πρώην «Μέτωπο της Αριστεράς» (τον οποίο στηρίζει το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας) Ζαν-Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει 19%.

Για το β' γύρο, εφόσον σε αυτόν προκριθούν Μακρόν και Λεπέν, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση τους δίνει αντίστοιχα 61% και 39%. Για το δίδυμο Μελανσόν - Λεπέν, δίνει 57% και 43%, ενώ για το Φιγιόν - Λεπέν 55% και 45%.

Ρόλο - κλειδί αναμένεται να διαδραματίσει και η αποχή, που σύμφωνα με την έρευνα θα φτάσει το 28%, ενώ ακόμα ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες δεν ήταν σίγουρος για την επιλογή του.

Την ίδια στιγμή, το επιτελείο του Μακρόν εντείνει τις προσπάθειες να εμφανιστεί ως η μόνη «εναλλακτική» επιλογή, στο φόντο συζητήσεων που δυναμώνουν στο εσωτερικό της γαλλικής πλουτοκρατίας για τη συνταγή καλύτερης διαχείρισης της κατάστασης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ντόπιων μονοπωλίων.

Στα προγράμματα όλων των υποψηφίων εξετάζονται προσεκτικά οι όροι συμμετοχής της καπιταλιστικής Γαλλίας στην ΕΕ και φαίνεται ότι αρκετές μερίδες του κεφαλαίου φλερτάρουν με την ιδέα ενός «σκληρού» παζαρέματος της σχέσης της χώρας με τη λυκοσυμμαχία των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης γενικά των συμμαχιών και προτεραιοτήτων του γαλλικού κεφαλαίου. Σε αυτή τη λογική κινείται και ο δήθεν αντισυστημικός Μελανσόν.

Κατά τ' άλλα, στα προεκλογικά προγράμματα όλων των υποψηφίων φιγουράρουν προτάσεις που στρώνουν το έδαφος για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Χαρακτηριστικό είναι και πάλι το πρόγραμμα του Μακρόν, που μην ξεχνάμε ότι είναι και πρώην μεγαλοστέλεχος τραπεζών.

Μεταξύ άλλων, προτείνει συγχωνεύσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και των συστημάτων χορήγησης επιδομάτων ανεργίας και άλλων, στο όνομα της «εξισορρόπησης» δαπανών, δηλαδή της εξίσωσης προς τα κάτω παροχών και μιας ευνοϊκής «εξοικονόμησης», για να μοιράζονται απλόχερες επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Μακρόν επιδιώκει «τιθάσευση» του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, περικοπές δημοσίων δαπανών κατά 60 δισ. ευρώ. Σε αυτά συνυπολογίζει περικοπές 15 δισ. ευρώ που προγραμματίζει για τις δημόσιες δαπάνες στην Υγεία, λόγω «μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας» του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης όπως θα οργανωθεί. Αλλα 25 δισ. ευρώ προβλέπονται να εξοικονομηθούν από τον «εκσυγχρονισμό» των δημοσίων υπηρεσιών, στον οποίο περιλαμβάνει και μείωση κατά 120.000 των εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερα δημόσιο τομέα.

Τέλος, ενδεικτική είναι και η πρόταση για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 25%, μόνιμες φορολογικές εκπτώσεις για επιχειρήσεις που θα απασχολούν χαμηλόμισθους εργαζόμενους, διατήρηση τυπικά του 35ωρου αλλά περαιτέρω «προώθηση» των διαπραγματεύσεων για το ωράριο εργασίας σε επίπεδο επιχείρησης κ.τ.λ.

  • Προχτές συνελήφθησαν στη Μασσαλία δύο άνδρες, ως ύποπτοι για προετοιμασία επίθεσης στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, όπως δήλωσαν αργότερα δικαστικές και αστυνομικές πηγές. Χτες, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου δήλωσε ότι ο ένας από τους δύο άνδρες καταζητούνταν και στο Βέλγιο, από τα τέλη του 2015.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Την κατάργηση της διπλής υπηκοότητας ζητούν στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών

Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για αλλαγή στο νόμο της ιθαγένειας στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, στο οποίο η πλειοψηφία των Τούρκων της Γερμανίας ψήφισαν υπέρ του Ερντογάν

Την κατάργηση της διπλής υπηκοότητας για τους αλλοδαπούς που έχουν γεννηθεί στη Γερμανία απαιτούν στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Αγκελα Μέρκελ και του «αδελφού» βαυαρικού κόμματος Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU). Μάλιστα επιδιώκουν αυτή η απαίτηση να διατυπωθεί και στο προεκλογικό πρόγραμμα των κομμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο («Die Welt» κ.α.) στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, όπου πάνω από το 63% των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία ψήφισε υπέρ του Ερντογάν, αναζωπυρώνεται η συζήτηση για αλλαγές στο νόμο για την ιθαγένεια. Το 2014 ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών νομοθέτησε ότι τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη Γερμανία από αλλοδαπούς (χώρες εκτός ΕΕ) γονείς, μαζί με τη γερμανική υπηκοότητα μπορούν να κρατήσουν και την υπηκοότητα ενός γονέα, εξαλείφοντας έτσι την υποχρέωση να αποφασίσουν έως τα 23 τους χρόνια για μια υπηκοότητα. Τώρα οι Χριστιανοδημοκράτες ζητούν να καταργηθεί το «διπλό διαβατήριο», ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται να υπερασπίζονται την ισχύουσα νομοθεσία.

Αυτή η απαίτηση εκφράζει μια πτυχή των οξυμένων σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και, αν τελικά υιοθετηθεί, θα αποτελεί έναν ακόμα μοχλό πίεσης προς την αστική τάξη και την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Το στέλεχος της CDU, Τόμας Στρομπλ, δήλωσε στη «Welt»: «Είναι δύσκολο να κατανοήσω πώς μια πλειοψηφία που απολαμβάνει στη Γερμανία την ελευθερία και τη δημοκρατία, μπορεί να ψηφίζει για ένα ολοένα πιο αυταρχικό καθεστώς. Αυτό δείχνει έλλειψη ενσωμάτωσης, επίσης απροθυμία για ενσωμάτωση» και πως «πρέπει να ασχοληθούμε συγκεκριμένα με το ζήτημα του διπλού διαβατηρίου στο προεκλογικό μας πρόγραμμα».

Eπίσης ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μαζιέρ, δήλωσε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί από ποια γενιά δεν θα κληροδοτείται πλέον αυτόματα η διπλή υπηκοότητα και θα πρέπει να αποφασιστεί η μία υπηκοότητα.

Στο μεταξύ, το θέμα της αποτυχημένης ενσωμάτωσης των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία αναδεικνύει και το ακροδεξιό - αντιμεταναστευτικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), με την Αλις Βάιντελ, μέλος του προεδρείου του κόμματος, να θεωρεί ότι θα πρέπει να αποσυρθεί η γερμανική υπηκοότητα από τους υποστηρικτές του «ναι», καθώς η πολιτογράφηση θα έπρεπε να επιτρέπεται μόνο μετά από πετυχημένη ένταξη στη γερμανική κοινωνία, «μόνο σε όσους δεν αμφισβητούν την πίστη στη νέα τους πατρίδα», όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Αλλά και ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ μιλά για παραλείψεις στην πολιτική ενσωμάτωσης και απαιτεί από τους Τουρκογερμανούς μια «ξεκάθαρη δέσμευση» στο Σύνταγμα.

Το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Die Linke» («Αριστερά») χαρακτηρίζει τη μεν συζήτηση για τη διπλή υπηκοότητα έναν αντιπερισπασμό από τα λάθη της ίδιας της κυβέρνησης, το δε αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα στην Τουρκία συνέπεια της επί σειρά ετών λαθεμένης πολιτικής προς την Τουρκία.

ΙΤΑΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκατομμύρια παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι βυθισμένοι στη φτώχεια

Σοβαρές στερήσεις σε υλικά αγαθά αντιμετωπίζει το 11,9% των Ιταλών, όπως αναφέρει η έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat για το έτος 2016. Μάλιστα, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών, η αύξηση σε σχέση με το 2015 είναι σημαντική, από 8,4% στο 11,6%. Επιπλέον, μεγάλη αύξηση της ακραίας φτώχειας - από 32,1% στο 35,8% - σημειώθηκε στις οικογένειες που «χτυπιούνται» από την ανεργία.

Ο υπεύθυνος ερευνών του Istat, σε ακρόασή του στο ιταλικό κοινοβούλιο, τόνισε ότι «είναι όλο και πιο δύσκολο, για τους άνεργους νέους από 25 μέχρι 34 ετών, να μπορέσουν να βρουν δουλειά». Αναφερόμενος στα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2015, εξήγησε ότι «από το σύνολο των νέων ηλικίας 25 με 34 ετών που ήταν άνεργοι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, έπειτα από ένα χρόνο απασχολείται το 21,2%, το 43,8% παραμένει άνεργο και το 35% δεν αναζητά πια εργασία».

Επίσης, στη Γερμανία, προχτεσινή έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (WSI) δείχνει πως το ποσοστό της παιδικής φτώχειας το 2015 αυξήθηκε στο 19,7%. Δηλαδή 1 στα 5 παιδιά είναι φτωχό, που αντιστοιχεί σε 2,547 εκατ. παιδιά. Μάλιστα, από το 2010 το ποσοστό της παιδικής φτώχειας αυξάνει σχεδόν κάθε χρόνο, με πιο «ευάλωτα θύματα» τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, αλλά και τους ασυνόδευτους ανήλικους. Τα πιο υψηλά ποσοστά παιδικής φτώχειας καταγράφονται στη Βρέμη (34,2% των παιδιών) και στο Βερολίνο (29,8% των παιδιών).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ