ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Θέλει «μομέντουμ» στην αντιλαϊκή επίθεση!

Eurokinissi

«Υπερασπίσιμη» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη συμφωνία που φορτώνει στο λαό νέα μέτρα ύψους πολλών δισ., κατά την ομιλία του χτες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αφού προηγουμένως επιχείρησε να θολώσει το χαρακτήρα και το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε στο κεφάλαιο ότι μόνος γνώμονας στο εξής του κυβερνητικού έργου θα είναι η «ανάπτυξη - ανάπτυξη - ανάπτυξη» προς όφελός του, ζητώντας απ' τους υπουργούς να «τρέξουν» όλα τα μέτρα που ο στόχος αυτός υπαγορεύει.

Στην προσπάθειά του να κρύψει το περιεχόμενο της αντιλαϊκής συμφωνίας, ο Αλ. Τσίπρας κατέφυγε στο «μη χείρον βέλτιστον», προτάσσοντας τις κατά πολύ μεγαλύτερες «απαιτήσεις» του ΔΝΤ για δημοσιονομικά και εργασιακά μέτρα. Ετσι, παρακάμπτοντας τις νέες μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, που αποτελούν πλήγμα συνολικά για το λαϊκό εισόδημα, αλλά και τα υπόλοιπα πλήγματα στα εργατικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα που ακόμα βρίσκονται στο τραπέζι, υποστήριξε ότι το ΔΝΤ απαιτούσε «4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή. Μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων. Αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας», αλλά «δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του».

Στο πλαίσιο δε του παραμυθιού περί «καλών» και «κακών» ιμπεριαλιστικών ενώσεων και σταθερός στην απάτη ότι η ΕΕ τάχα μπορεί να αλλάξει προς όφελος των λαών, παρουσίασε σαν νίκη το αφήγημα της «πολιτικοποίησης της διαπραγμάτευσης» και της «δημιουργίας, για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη, ενός μετώπου υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος», ισχυρισμοί που καταρρίπτει η ίδια η πραγματικότητα της παρόμοιας αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, καθ' υπαγόρευση του κοινού στόχου για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Γι' αυτό καθαυτό το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός το εξωράισε πλήρως, μιλώντας για μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, ομολογώντας ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί «εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό, αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018)». Παραδέχτηκε, δηλαδή, ότι τα αντίμετρα, που συνιστούν κατά βάση μέτρα στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου και κατά ένα μικρό μέρος διαχείρισης της «ακραίας» φτώχειας, προϋποθέτουν τη συνέχιση της αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος και του σφαγιασμού δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, προκειμένου να επιτυγχάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλωστε, προχτές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομολόγησε ότι απ' τα «αντίμετρα» δεν θα ωφεληθούν όσοι επιβαρυνθούν απ' τα νέα μέτρα που συνομολόγησε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης».

Καμία «κωλυσιεργία» στην καπιταλιστική κερδοφορία

Σαν λογικό επακόλουθο του εξωραϊσμού της αντιλαϊκής συμφωνίας, ο πρωθυπουργός έφτασε να αναφωνήσει κυνικά ότι η συμφωνία που λεηλατεί το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, που αφαιρεί εργασιακά δικαιώματα, είναι «στο σύνολό της μια συμφωνία υπερασπίσιμη»!

Για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας, ανέφερε ότι «21 - 22 Απρίλη η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος - πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη Σύνοδο πού καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος. Επιστροφή τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση συμφωνίας. Συνεδρίαση Eurogroup - πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μάη για έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ανοίγει δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)».

Κλείνοντας το μάτι στο κεφάλαιο, υπενθύμισε τη βασική ικανότητα που τον ξεχωρίζει απ' τη ΝΔ, στον ανταγωνισμό για τη διαχείριση και αφορά στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει ανάγκη για τα κέρδη του, με ταυτόχρονη χειραγώγηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, λέγοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και εμείς έχουμε την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι εφόσον η αποστολή διεκπεραιωθεί με επιτυχία, τότε «αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη. Γι' αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια. Εχουμε χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας».

Φυσικά, επανέλαβε τη βασική κυβερνητική δέσμευση στο κεφάλαιο για πλήρη στήριξη των προταγμάτων του, ιεραρχώντας τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής ως εξής: «Ανάπτυξη - ανάπτυξη - ανάπτυξη. Καμιά κωλυσιεργία και υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ. Πρέπει να υπάρξει κατάλογος έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην Ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή). Πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες και να υπερβαίνουμε τάχιστα όλα τα εμπόδια. Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας (...) Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας».

Σε αυτή την κατεύθυνση, ζήτησε απ' τον αντιπρόεδρο και τους άλλους αρμόδιους «να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές: Σύνταγμα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, Πρωτοβάθμια Υγεία», τις αναγκαίες δηλαδή για τους στόχους του κεφαλαίου προσαρμογές στο αστικό κράτος.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ
Επιδιώκει κερδοφόρα διέξοδο σε «λιμνάζοντα» κεφάλαια

Με τη συζήτηση επί των άρθρων και την τοποθέτηση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων συνεχίστηκαν οι συνεδριάσεις στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τίτλο «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, αναφερόμενος στα άρθρα 1 έως 3 που αφορούν το σκοπό του νομοσχεδίου και στα 7 έως 9 στα οποία περιέχονται οι ρυθμίσεις για την ένταξη επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό επισήμανε ότι πρώτος στόχος του νομοσχεδίου είναι «η μείωση των "κόκκινων δανείων", που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ομαλή λειτουργία τους. Ο δεύτερος στόχος είναι η εκκαθάριση της αγοράς από τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις, δηλαδή η επιτάχυνση της αναγκαίας καταστροφής κεφαλαίου που θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τρίτος στόχος είναι η αναλογική κατανομή της αναδιάρθρωσης των χρεών μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να μη βρεθεί κάποιος πιστωτής πιο ωφελημένος από τον άλλον στη μοιρασιά της πίτας. Αφορά αποκλειστικά τις προβληματικές και, ταυτόχρονα, βιώσιμες επιχειρήσεις. Μόνο γι' αυτές γίνεται κουβέντα».

Οπως τόνισε, «νευραλγικό σημείο για την ένταξη των επιχειρήσεων στις εν λόγω διατάξεις είναι η έκθεση βιωσιμότητας» που συντάσσεται «από τους αρμόδιους εμπειρογνώμονες. Για τις μικρές επιχειρήσεις δεν είναι απαραίτητος ο εμπειρογνώμονας. Η μικρή επιχείρηση και σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να πείσει τους πιστωτές της ότι είναι βιώσιμη για να ενταχθεί».

Στο νομοσχέδιο, όπως σημείωσε, μπορεί να γίνεται λόγος για ένταξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όμως οι όροι είναι τέτοιοι που μένουν εκτός. Αλλά και αν κάποιες από αυτές καταφέρουν να αποδείξουν τη βιωσιμότητά τους «δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή των δόσεων και ταυτόχρονα, να πληρώνουν και τρέχουσες υποχρεώσεις τους», γιατί παραμένουν οι αιτίες που τις χρέωσαν. Ανέφερε ως παράδειγμα τη γνωστή ρύθμιση των «100 δόσεων» από την οποία, όπως σημείωσε, έχουν ήδη απενταχθεί πάνω από 70.000 μικρομεσαίοι.

«Αυτό που δρομολογεί το νομοσχέδιο - επισήμανε - είναι κατά τη γνώμη μας, συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Στην πράξη, αυτό που θα συμβεί είναι, ότι μέσα σε μια νύχτα θα "αλλάξουν χέρια" επιχειρήσεις. Οι τράπεζες - πιστωτές θα γίνουν μέτοχοι και αύριο θα τις πουλήσουν σε άλλους κεφαλαιοκράτες που θέλουν να επενδύσουν» για να εξασφαλίσουν νέα πεδία κερδοφορίας σε λιμνάζοντα κεφάλαια.

Τα όσα ανέφερε ο Σ. Βαρδαλής, όσον αφορά στις επιδιώξεις του νομοσχεδίου επιβεβαιώθηκαν ουσιαστικά τόσο από τον Ν. Καραμούζη, πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, όσο και από τον εκπρόσωπο του ΣΕΒ κατά την τοποθέτησή τους στην Επιτροπή, οι οποίοι απαίτησαν δυνατότητα ένταξης να έχουν οι επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές από 50.000 ευρώ και πάνω και όχι 20.000 που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Να σημειωθεί ότι το κυβερνητικό νομοθέτημα προβλέπει την «πρωτοφανή ευελιξία του Δημοσίου ως πιστωτή», η οποία «εκτείνεται μέχρι και τη διαγραφή μέρους των απαιτήσεών του», για παράδειγμα σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία, «σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο για την επιβίωση της επιχείρησης»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκτίναξη της φτώχειας του λαού το αποτέλεσμα της συμφωνίας της κυβέρνησης

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο:

«Το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα της συμφωνίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η εκτίναξη της φτώχειας του λαού, ενώ πάνω στο τραπέζι θα παραμένουν και οι άλλες απαιτήσεις του κεφαλαίου, έτσι όπως εκφράζονται από το ΔΝΤ, την ΕΕ και τον ΣΕΒ στη χώρα μας. Οσο για το στόχο της ανάπτυξης στον οποίο συναντιούνται ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, ο πρωθυπουργός σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο περιέγραψε το περιεχόμενό του: Διευκολύνσεις και προνόμια στους ομίλους, για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις τους, μισθοί πείνας και δουλειά με ημερομηνία λήξης στους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ