ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2015
Διευρύνθηκε η φοροληστεία του λαού και μέσω των «αντικειμενικών κριτηρίων»

Μόλις στο 5,7% η «συμβολή» της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη μάζα των άμεσων φόρων

Τα στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2016 και αφορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2015, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), χωρίς βέβαια σε αυτά να αποτυπώνεται η ενίσχυση της φοροληστείας του 2016 μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η μάζα των δηλωμένων εισοδημάτων από περίπου 6,2 εκατ. νοικοκυριά διαμορφώθηκε σε 75,2 δισ. ευρώ, που όμως μέσω της εφαρμογής των λεγόμενων «αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης», που εφαρμόζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, διογκώθηκαν σε 82,1 δισ. ευρώ ή κατά 7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα, βέβαια, την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών, με εισοδήματα χαμηλότερα από το προβλεπόμενο αφορολόγητο (9.545 ευρώ για το 2015).

Τα εν λόγω στοιχεία αναμένεται να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της περαιτέρω συρρίκνωσης του αφορολόγητου ορίου, προκειμένου, όπως λένε, να διευρυνθεί η «φορολογική βάση», δηλαδή να επιβληθούν φόροι εισοδήματος ακόμη και σε λαϊκά νοικοκυριά που αναγκάζονται να ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα και από αυτά της επίσημης φτώχειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η συνολική μάζα των εισοδημάτων (82,1 δισ.) προήλθε από τις ακόλουθες πηγές:

  • Τα 59,4 δισ. ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις
  • Τα 6,9 δισ. ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος. Από αυτά, τα 6,6 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του ποσού της συγκεκριμένης κατηγορίας, έρχεται να «φουσκώσει» ατομικά εισοδήματα μέχρι τα 10.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, η μείωση του αφορολόγητου ορίου που ξεκίνησε το 2016 και θα δηλωθεί φέτος, έρχεται να δυναμώσει τη φοροληστεία με την επιβολή φόρων σε λαϊκά εισοδήματα κάτω και από το επίσημο όριο.
  • Τα 6,05 δισ. ευρώ από ακίνητα
  • Τα 4,7 δισ. ευρώ από επιχειρηματική δραστηριότητα. Οπως προκύπτει, η φορολογία εισοδήματος των κάθε είδους επιχειρήσεων αποτελεί μόλις το 5,7% των άμεσων φόρων, χωρίς βέβαια σε αυτούς να υπολογίζονται οι φόροι κατανάλωσης (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια) που φορτώνονται στη μαζική λαϊκή κατανάλωση.
  • Τα 1,25 δισ. ευρώ από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση, στα στοιχεία της ΑΑΔΕ απεικονίζεται η κατάσταση φτώχειας τμημάτων του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, το 38,2% των νοικοκυριών εμφανίζεται με δηλώσεις μέχρι 5.000 ευρώ το χρόνο, ενώ, αθροιστικά μέχρι για εισοδήματα μέχρι τα 12.000 ευρώ, καταγράφεται το 64% των νοικοκυριών.

Αντίστροφα, στο πάνω - πάνω μέρος της «πυραμίδας», με εισοδήματα μεγαλύτερα από 100.000 ευρώ, καταγράφονται περίπου 25.000 οικογένειες.

Ειδικότερα:

  • Το 26,3% των νοικοκυριών (περίπου 1,6 εκατ.) βρίσκονταν το 2015 με εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο, ακόμη και μετά από τις προσαυξήσεις των λεγόμενων «αντικειμενικών κριτηρίων».
  • Το 17,7% των νοικοκυριών (περίπου 1,1 εκατ.) πληρώνουν άμεσους φόρους μέχρι και 15 ευρώ.
  • Αθροιστικά άμεσους φόρους μέχρι 150 ευρώ το χρόνο πλήρωσαν περίπου 3,3 εκατ. νοικοκυριά, ή το 52,5% του συνόλου.
Υπουργική Απόφαση για τις «ηλεκτρονικές πληρωμές»

Στο μεταξύ, δημοσιοποιήθηκε χτες η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα πρώτα 85 επαγγέλματα - επιχειρηματικές δραστηριότητες, που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν συσκευές ηλεκτρονικής χρέωσης καρτών (POS) εντός τριών μηνών, δηλαδή το αργότερο μέχρι τις 12 Ιούλη. Σε περίπτωση μη εγκατάστασης προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 1.500 ευρώ.

Παραμύθια... αφοπλισμού της εργατικής τάξης

Φαίνεται ότι η απόφαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να αφιερώσουν τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και να κάνουν τη βδομάδα 24-30 Απρίλη βδομάδα δράσης με πλατιά συζήτηση στους τόπους δουλειάς, εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες για το χαρακτήρα και τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τις εξελίξεις στην περιοχή, όπως συνδέονται με την κατάσταση των εργαζομένων και τα προβλήματά τους στο σήμερα, δεν εμπνέει μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και εκείνους που θέλουν να παραστρατήσουν τη σκέψη και τη δράση τους σε άλλα - πιο χρήσιμα για το σύστημα - μονοπάτια.

Ο λόγος για το μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Σαββάκη, που έγραψε στην «Αυγή» για τις «στρατιωτικές δαπάνες και το εργατικό κίνημα», καλώντας τα «ελληνικά συνδικάτα» να μην απουσιάζουν από μια άγνωστη μεν, «παγκόσμια» δε, «εκστρατεία μείωσης των στρατιωτικών δαπανών» και το «δεκαήμερο δράσεων από 18 έως 28 Απριλίου στη βάση της διακήρυξης που διακινεί» η ΠΑΔΟΠ, μια ΜΚΟ που έχει φτιαχτεί από διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προωθώντας, όπως διαβάζουμε, ανάμεσα σε άλλα τον «εκδημοκρατισμό και εξανθρωπισμό των διεθνών σχέσεων», την «πολυδιάστατη ασφάλεια» κ.ά.

Η ουσία, βέβαια, δεν είναι στα καλέσματα αυτά, αλλά στο πώς προσπαθούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να θολώσουν τα νερά σε ό,τι αφορά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το χαρακτήρα και τις αιτίες του, και βέβαια την εμπλοκή της κυβέρνησής τους όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που τροφοδοτούν τις πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή.

Ποιο είναι το συμπέρασμα απ' όλα όσα λένε, με τα οποία γελάνε και τα μικρά παιδιά, όπως π.χ. ότι ο πόλεμος στο Ιράκ βασίστηκε απλά «σε ένα μεγάλο ψέμα»; Οτι «μόνο με τον διεθνή εκδημοκρατισμό και την πλατύτερη δυνατή δημοκρατία στο εσωτερικό των χωρών, θα καταστεί δυνατή η αποτροπή πολεμικών προετοιμασιών και διεξαγωγής πολέμων για τα συμφέροντα των πολεμοκάπηλων». Οτι ακόμα και για το ζήτημα των εξοπλισμών «είναι ζήτημα πολιτικής αντίληψης η σωστή αξιολόγηση των απειλών, που απαιτεί συνθήκες δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής, ώστε να αποφεύγονται πολιτικά παιχνίδια, αδιαφανείς, κερδοσκοπικές και δημαγωγικές επιλογές»!

Πού πήγαν τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων που φούντωσαν στην καπιταλιστική κρίση για το μοίρασμα ενεργειακών πηγών και διαδρόμων, αγορών και «πόστων», η «φυσική» δηλαδή προέκταση του λυσσασμένου καπιταλιστικού ανταγωνισμού στο εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών, που γίνεται με «όπλο» την ένταση της εκμετάλλευσης;

Πού πήγαν οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμμετέχει με τα μπούνια για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» του εγχώριου κεφαλαίου, φτάνοντας να κάνει πράγματα που καμία άλλη αστική κυβέρνηση δεν τόλμησε υπό το φόβο των λαϊκών αντιδράσεων, όπως το κάλεσμα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τα παζάρια των υπουργών της στις ΗΠΑ ώστε η συμφωνία για τη βάση της Σούδας να επεκταθεί για άλλα 5 χρόνια, η «διαθεσιμότητα» ακόμα και για συνοδεία αμερικανικών αεροπλανοφόρων;

Πού πήγαν οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ενώσεις, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, στις οποίες συμμετέχει η αστική τάξη για τη θωράκιση των συμφερόντων της και ζητάει «αναβαθμισμένο ρόλο» η κυβέρνηση, διαφημίζοντας ανάμεσα στα άλλα ότι είναι μια από τις λίγες καπιταλιστικές χώρες που ξοδεύει το 2% σε ΝΑΤΟικές δαπάνες, σε στρατεύματα και αποστολές εκτός συνόρων (με διαδικασίες «δημοκρατικές» και «λαϊκού ελέγχου» για τις... εξωτερικές απειλές φανταζόμαστε);

Απλά εξαφανίστηκαν, πίσω από κάποιους (εκ φύσεως μάλλον) «πολεμοκάπηλους». Και ποια είναι η λύση; Οι εργαζόμενοι να παλέψουν για να κάνουν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που «η ειρήνη του κι ο πόλεμός του μοιάζουν όπως η μάνα με την κόρη», ...λιγότερο αιμοβόρικο! Για να του «αλλάξουν» τάχα το χαρακτήρα και τις νομοτέλειές του, να... πείσουν τους καπιταλιστές να μη ζητάνε με κάθε τρόπο και μέσο το κέρδος και την αστική εξουσία να γίνει πιο «δημοκρατική»!

Τα χρεοκοπημένα - και ιστορικά - αυτά παραμύθια θα ήταν για γέλια, αν δεν είχαν στόχο να αφοπλίσουν το εργατικό κίνημα, θολώνοντας το ταξικό κριτήριο των εργαζομένων, στρατεύοντάς τους πίσω από ψεύτικα «φιλειρηνικά» συνθήματα στους στόχους της αστικής τάξης. Η πλούσια δραστηριότητα του ΠΑΜΕ ενόψει και της Πρωτομαγιάς είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεσκεπαστούν και όσοι θέλουν την εργατική τάξη «αφοπλισμένη» στον αγώνα της απέναντι στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που όσο υπάρχει θα γεννάει κρίσεις και πολέμους.

Αύξηση τουριστών, μείωση εισπράξεων

Στα 11,202 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το 2016, έναντι 12,088 δισ. ευρώ το 2015, σημειώνοντας μείωση κατά 7,3%. Την περσινή χρονιά οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 13,207 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 6,5% σε σύγκριση με το 2015, αποτέλεσμα κυρίως της αντίστοιχης μείωσης της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, κατά 70 ευρώ ή 13,0% (2016: 471 ευρώ, 2015: 541 ευρώ), καθώς η εισερχόμενη κίνηση μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκε κατά 7,5%. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων το 2016 παρουσίασε αύξηση κατά 2,9% και διαμορφώθηκε στις 193.419 χιλ. διανυκτερεύσεις (2015: 188.012 χιλ. διανυκτερεύσεις).

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και οι κίνδυνοι για τους λαούς της περιοχής μας. Η θέση της Ελλάδας», διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ανατολικού Τομέα του δήμου Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 19 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ