ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΡΑΜΠ - ΣΙ
Στο τραπέζι ο σφοδρός ανταγωνισμός μονοπωλίων

Από την υποδοχή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ από τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ Ρ.Τίλερσον στην Φλόριντα

Copyright 2017 The Associated

Από την υποδοχή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ από τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ Ρ.Τίλερσον στην Φλόριντα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ισχυρή διασύνδεση συμφερόντων και ο σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε αμερικανικά και κινεζικά μονοπώλια αναμενόταν να κυριαρχήσουν στην πρώτη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, που θα έφτανε χτες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) στην πολυτελή έπαυλη του πρώτου, στο Μαρ Α Λάγκο της Φλόριντα.

Το χτεσινό δείπνο εργασίας και οι σημερινές διαδοχικές συναντήσεις τους, επί ένα γεμάτο 24ωρο, αποσκοπούν να «σπάσουν τον πάγο» και να δημιουργήσουν συνθήκες ψύχραιμης συζήτησης θεμάτων στην ατζέντα των μεταξύ τους «δύσκολων» (όπως είχε προβλέψει προ ημερών ο Πρόεδρος Τραμπ) συνομιλιών.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν, από τη μεριά του Αμερικανού Προέδρου, ζητήματα όπως το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας, η κατάσταση «ασφαλείας» και οι διμερείς κόντρες στη στρατηγική γεωπολιτικά Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το σημαντικό εμπορικό έλλειμμα σε βάρος των ΗΠΑ από τον τεράστιο όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα, που αυξήθηκαν από το 1979 (οπότε οι δύο χώρες σύναψαν διπλωματικές σχέσεις) έως το 2016 κατά 200%. Πιθανές αιχμές του Προέδρου Τραμπ για εμπορικά αντίποινα ή αύξηση έως 45% των δασμών σε κινέζικα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, ενδεχομένως σε αυτή την πρώτη συνάντηση, να αποφευχθούν.

Ο Κινέζος ηγέτης αναμένεται να καθησυχάσει τον συνομιλητή του ότι η στενή διμερής οικονομική συνεργασία μόνο θετική και γόνιμη μπορεί να αποβεί για τις δύο χώρες. Θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα επισημαίνοντας, πιθανώς, ότι το 40% αυτού οφείλεται στις εξαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Κίνα από αμερικανικά μονοπώλια. Ανάλυση της σινικής επιθεώρησης Εξωτερικής Πολιτικής, «The Diplomat», υπενθύμιζε τις συχνές αναφορές του Προέδρου Σι στην ανάγκη να αποφευχθεί με τις ΗΠΑ η λεγόμενη «παγίδα του Θουκυδίδη». Δηλαδή το ενδεχόμενο σύρραξης ανάμεσα σε μία αναδυόμενη δύναμη (όπως ήταν η Αθήνα στην Κλασσική Εποχή) και μία κυρίαρχη δύναμη (όπως η Σπάρτη, με αποτέλεσμα τον πολυετή Πελοποννησιακό Πόλεμο)... Αλλοι Κινέζοι αναλυτές επισήμαιναν άοκνα πως σε έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, θα έχαναν και οι δύο πλευρές, προβλέποντας πως ενδεχομένως το τίμημα να ήταν πιο βαρύ, ιδιαίτερα για τα αμερικανικά μονοπώλια, που έχουν εδώ και δεκαετίες μπίζνες στην Κίνα.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών δεν αποκλείεται να τεθούν και θέματα που άπτονται της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ή εφαρμογής της Συνθήκης του Παρισιού για τις Κλιματικές Αλλαγές, έναντι της οποίας έχει συχνά καταφερθεί ο Αμερικανός ηγέτης. Διμερείς διαφορές διαπιστώνονται και σε αυτόν τον τομέα, με γνωστή την προεκλογική δέσμευση του Ντ. Τραμπ να υπερασπιστεί τα μονοπώλια άνθρακα για την παραγωγή Ενέργειας. Αντίθετα, ο Πρόεδρος Σι, την τελευταία διετία αποφάσισε τη ματαίωση ανέγερσης 100 σταθμών παραγωγής Ενέργειας με βάση τον άνθρακα, προωθώντας επενδύσεις 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2020, προκειμένου να δημιουργηθούν 13.000.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η Κίνα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, προωθεί σημαντικά τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στηρίζοντας πλέον πάνω από το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χρήση ΑΠΕ. Αντίθετα οι ΗΠΑ δημιουργούν μόλις το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται από ΑΠΕ.

Παραίτηση Νούνιες και πολυνομοσχέδιο

Στον απόηχο της συνάντησης Τραμπ - Σι, οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον γύρω από τις κόντρες Μυστικών Υπηρεσιών - Κογκρέσου και κυβέρνησης συνεχίστηκαν, με χαρακτηριστική την «προσωρινή» παραίτηση του (Ρεπουμπλικάνου) προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέιβιντ Νούνιες, επειδή αποκαλύφθηκε πως είχε «μυστική συνάντηση» με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, σε σχέση με στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι Μυστικές Υπηρεσίες για συνεργάτες του Ντ. Τραμπ. Ο Νούνιες είπε ότι η απόφασή του ελήφθη και μετά τη σε βάρος του προσφυγή ακτιβιστών στο Γραφείο Ηθικής Δεοντολογίας του Κογκρέσου. Αντικαταστάτης του ορίστηκε ο Τεξανός βουλευτής Μάικ Κόνγουεϊ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται πως προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο που θα συνδυάζει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας (ώστε να αντικατασταθεί το σύστημα του πρώην Προέδρου, γνωστό ως «Obamacare»), στο φορολογικό σύστημα και στην προώθηση 10ετούς προγράμματος εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας με επενδύσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

ΣΥΡΙΑ
Σχέδια «στρατιωτικής δράσης» εξετάζει ο Τραμπ

Ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος απαιτεί τη διενέργεια διεθνούς, αμερόληπτης έρευνας για το μακελειό στο Ιντλίμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την αξιοποίηση του μακελειού της 4ης Απρίλη με τοξικά αέρια στην επαρχία Ιντλίμπ συνέχισαν και χτες να αξιοποιούν κυρίως ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και το Ισραήλ, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν απώτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Τα σχέδιά τους ωστόσο φαίνεται πως επί του παρόντος προσκρούουν κυρίως στη στάση της Ρωσίας, που προτείνει σε αυτή τη φάση τη διενέργεια ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας, προκειμένου να εξακριβωθεί τι και ποιος οδήγησε στο θάνατο δεκάδες αμάχους, μεταξύ των οποίων πάνω από 25 παιδιά και βρέφη.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε χτες βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ομάδα βουλευτών του Κογκρέσου (προτού αναχωρήσει για την έπαυλή του στη Φλόριντα) περί ενός πιθανού σχεδίου «στρατιωτικής δράσης στη Συρία». Το σχέδιο αυτό φέρεται πως συζητά κυρίως με τον υπουργό Αμυνας Τζέιμς Μάτις, την κρίση του οποίου (όπως ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ του δικτύου CNN) εμπιστεύεται. Οι πληροφορίες του CNN ανέφεραν πως «είναι έτοιμοι αμερικανικοί πύραλοι Τόμαχοκ και αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη» σημειώνοντας εντούτοις πως η απόφαση για δράση δεν έχει ακόμη ληφθεί... Βεβαίως, κάτι τέτοιο είναι πολλαπλώς επικίνδυνο. Είτε αποφασιστεί μία «συμβολική» αεροπορική επιχείρηση σε βάρος της συριακής πολεμικής αεροπορίας, είτε μία ευρύτερη εκστρατεία «καθήλωσης των συριακών πολεμικών αεροσκαφών» (όπως π.χ. πρότειναν οι Αμερικανοί γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Λίντσεϊ Γκράχαμ). Είναι γνωστό πως Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και αεροπλάνα βρίσκονται σε πολλές συριακές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις. Τυχόν χτύπημα των ΗΠΑ είναι πιθανό να κλιμακώσει τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και να οξύνει τον πόλεμο που ταλανίζει τον συριακό λαό πλέον εδώ και έξι χρόνια.

Υπέρ «στρατιωτικής» απάντησης στον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ είναι και η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος χτες βράδυ τηλεφώνησε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πιέζοντας για τέτοια «λύση». Ωστόσο, ο Πούτιν τόνισε πως είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να επιρρίπτονται αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε, πριν διεξαχθεί διεθνής έρευνα. Αφορμή έδωσαν οι πρότερες δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν, πως τάχα είναι 100% σίγουρος ότι ο Ασαντ διέταξε την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ. Κατά τ' άλλα, Πούτιν και Νετανιάχου αναφέρθηκαν στην ανάγκη «κλιμάκωσης των προσπαθειών παγκοσμίως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας»...

Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τη μη έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με την επίθεση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, την οποία χαρακτήρισε «βάρβαρη» και «έγκλημα πολέμου».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ επανέλαβε πως η υποστήριξη του Ρώσου Προέδρου στον Σύρο ομόλογό του δεν είναι «ανεπιφύλακτη», πως ζητά τη διενέργεια ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας προτού ο ΟΗΕ αναλάβει οποιαδήποτε δράση σε σχέση με την επίθεση στο Ιντλίμπ. «Δεν είναι σωστό να πούμε ότι η Μόσχα μπορεί να πείσει τον κύριο Ασαντ να κάνει ό,τι θέλει η Μόσχα. Αυτό είναι εντελώς λάθος» είπε ο Πεσκόφ. Τόνισε πως Μόσχα και Δαμασκός «απολαμβάνουν σχέσεις συνεργασίας και ανταλλάσσουν απόψεις με αμοιβαία υποστήριξη», καταλήγοντας: «Ο Πρόεδρος Ασαντ και ο συριακός στρατός είναι η μόνη πραγματική δύναμη στη Συρία που μπορεί να αντισταθεί στους τρομοκράτες στο έδαφος».

Ερευνα από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Οπλων

Ο Διεθνής Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Οπλων ανακοίνωσε χτες βράδυ πως ξεκίνησε επαφές με τη συριακή κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την έρευνα της επίθεσης στο Ιντλίμπ. «Η Τεχνική Γραμματεία συλλέγει και αναλύει πληροφορίες για την επίθεση της 4ης Απρίλη στο πλαίσιο έρευνας», ανέφερε ανακοίνωση, δίχως να διευκρινιστεί εάν έχει μεταβεί επιτόπου κλιμάκιο επιθεωρητών του οργανισμού.

Νωρίτερα, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μοάλεμ σημείωσε πως θα πρέπει να διενεργηθεί έρευνα για τα γεγονότα στο Ιντλίμπ από αμερόληπτη αποστολή πραγματογνωμόνων, τονίζοντας ότι θα πρέπει αυτή να ξεκινήσει από τη Συρία και όχι από την Τουρκία. Αφορμή για αυτή τη δήλωση ήταν η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Υγείας πως διενέργησε αυτοψία σε θύματα της επίθεσης, διαπιστώνοντας πως βρήκε ίχνη του νευροπαραλυτικού αερίου σαρίν.

Ο Μοάλεμ υποστήριξε (όπως προχτές το ρωσικό υπουργείο Αμυνας) πως συριακή αεροπορική επιδρομή έπληξε μια αποθήκη χημικών όπλων τζιχαντιστών του πρώην «Μετώπου Νούσρα» που συμμετέχει στον συνασπισμό «Ταχρίρ αλ-Σαμ». «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως ο συριακός αραβικός στρατός δεν χρησιμοποίησε και δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ αυτού του είδους τα όπλα εναντίον του λαού μας και εναντίον των παιδιών μας, ούτε καν εναντίον των τρομοκρατών που σκοτώνουν τον λαό μας», τόνισε.

Είπε επίσης ότι βλέπει να υπάρχει βάση για ενδεχόμενη «συνεννόηση» με τις κουρδικές οργανώσεις, τονίζοντας πως οι Κούρδοι θέλουν να παραμείνουν τμήμα της Συρίας. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε συνεννόηση μαζί τους μετά την ολοκλήρωση της μάχης κατά της τρομοκρατίας», είπε.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
«Φιλική» συνάντηση Τουσκ - Μέι υπό τη «σκιά» του Γιβραλτάρ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δίωρες συνομιλίες σε «φιλικό κλίμα», με στόχο μία τακτική επαφή και συνεργασία καθ' όλη τη διάρκεια της επικείμενης διαπραγμάτευσης Λονδίνου - Βρυξελλών μέχρι την επίτευξη της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), είχαν χτες βράδυ στο Λονδίνο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για πρώτη φορά μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στις 29 Μάρτη.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξήρε, σύμφωνα με πληροφορίες, την «εποικοδομητική προσέγγιση της ηγεσίας της ΕΕ» στο θέμα του Brexit, εκφράζοντας ακολούθως την επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να έχει «βαθιά και ειδική εταιρική σχέση με την ΕΕ» μετά την αποχώρηση της χώρας. Σημαντικό μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο θέμα του Γιβραλτάρ και την ένταση που προκάλεσε προ ημερών η αναφορά των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για έναν πιθανά ενισχυμένο ρόλο της Ισπανίας στη διαπραγμάτευση του καθεστώτος της περιοχής, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Η Μέι ξεκαθάρισε ότι για το θέμα του Γιβραλτάρ η θέση του Λονδίνου παραμένει αμετάβλητη και πως θα αναζητήσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για αυτόν τον στρατηγικής σημασίας βρετανικό θύλακα. «Δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πάνω στην κυριαρχία του Γιβραλτάρ δίχως τη συναίνεση των κατοίκων του», είπε η Μέι.

Ο Ντόναλντ Τουσκ από την άλλη είπε πως συμφώνησαν να διατηρήσουν τακτικές επαφές σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας για το Brexit.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ