ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
65 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Τη Δευτέρα 27 Μάρτη τα εγκαίνια του Μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα

Ο «Ριζοσπάστης», συνεχίζοντας την παρουσίαση υλικών που σχετίζονται με τη ζωή και δράση του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ, θα δημοσιεύσει στο κυριακάτικο φύλλο του στοιχεία από τους φακέλους που διατηρούσε η Ασφάλεια για τον Νίκο Μπελογιάννη

Τμήμα από την πρώτη σελίδα ενός από τους φακέλους που διατηρούσε η Ασφάλεια για τον Νίκο Μπελογιάννη
Τμήμα από την πρώτη σελίδα ενός από τους φακέλους που διατηρούσε η Ασφάλεια για τον Νίκο Μπελογιάννη
Στη γενέτειρά του, την Αμαλιάδα, θα γίνουν τη Δευτέρα 27 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, τα εγκαίνια του Μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης», το οποίο θα στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, στο πατρικό σπίτι του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ, και το οποίο έχει παραχωρηθεί στο δήμο Ηλιδας (Αμαλιάδας). Η εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος γίνεται υπό την αιγίδα της Βουλής. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο δήμαρχος Ηλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει και θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στα εγκαίνια του Μουσείου θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Το Μουσείο θα φιλοξενεί πλήθος υλικών που προέρχονται από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Μετά τη δημοσίευση των σημειώσεων που κρατούσε ο Νίκος Μπελογιάννης στη διάρκεια της δίκης του, ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει την παρουσίαση υλικών που σχετίζονται με τη ζωή και τη δράση του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ. Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» που θα κυκλοφορήσει στις 25 Μάρτη, θα παρουσιάσουμε στοιχεία από τους φακέλους που διατηρούσε η Ασφάλεια παρακολουθώντας τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη από τον καιρό ακόμα της δικτατορίας του Μεταξά.

Επίσης, στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» θα παρουσιάσουμε ορισμένα από τα μοναδικά ντοκουμέντα που έχουν παραχωρηθεί από το Αρχείο του ΚΚΕ στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης». Ανάμεσά τους το βιογραφικό που έγραψε ο ίδιος ο Μπελογιάννης την περίοδο που ήταν στον ΔΣΕ, όπως και σημειώσεις του από την ίδια περίοδο. Μοναδικές φωτογραφίες από την περίοδο της πολιτικής προσφυγιάς, καθώς και το πρωτότυπο του χειρόγραφου τελευταίου γράμματός του πριν την εκτέλεση.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Γνώμη» με ημερομηνία 10 Ιούλη 1936, στην οποία απεικονίζεται ο Νίκος Μπελογιάννης (πρώτος από αριστερά) με τους συνεξόριστούς του στην Ιο (το δημοσίευμα έχει παραχωρηθεί από το Αρχείο του ΚΚΕ στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα)
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Γνώμη» με ημερομηνία 10 Ιούλη 1936, στην οποία απεικονίζεται ο Νίκος Μπελογιάννης (πρώτος από αριστερά) με τους συνεξόριστούς του στην Ιο (το δημοσίευμα έχει παραχωρηθεί από το Αρχείο του ΚΚΕ στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα)
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοινωνικό αγαθό το νερό, πάλη ενάντια σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησής του

Για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Νερού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Για μια ακόμα χρονιά η Παγκόσμια Μέρα Νερού βρίσκει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό, σχεδόν το μισό πληθυσμό του πλανήτη να στερείται εγκαταστάσεων υγιεινής και εκατομμύρια ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω έλλειψης νερού και υγιεινής. Σε όσες χώρες η κάλυψη νερού αναφέρεται ως "καθολική", στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Ασία, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα υποχρεώνονται σε μεγάλες δαπάνες για να καλύψουν ως ένα βαθμό τις πραγματικές ανάγκες τους για πόσιμο νερό.

Ταυτόχρονα, ο έλεγχος και η διαχείριση των υδάτων αποτελεί παράγοντα αντιθέσεων και ανταγωνισμών μεταξύ αστικών τάξεων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, που μπορεί να οδηγήσει σε πολεμικές αντιπαραθέσεις, ενώ χρησιμοποιείται ως πρόφαση για επεμβάσεις.

Διαχρονικά η πολιτική υδάτων της ΕΕ, που έχει συνδιαμορφωθεί με όλες τις κυβερνήσεις, προωθεί την παραπέρα εμπορευματοποίηση και την απελευθέρωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Η ΕΕ αξιοποιεί την κατάσταση και την ανάγκη προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος ως εργαλεία για να προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και στη λαϊκή κατανάλωση στις πόλεις. Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ έχει αρνητικό αποτέλεσμα στο κόστος ύδρευσης για τα λαϊκά στρώματα και στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, αφού με την ανταποδοτικότητα, την έλλειψη χρηματοδότησης θα μεταφέρουν στις πλάτες των λαϊκών καταναλωτών το σύνολο των βαρών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την εμπορευματοποίηση της διαχείρισης του νερού και των εταιρειών ύδρευσης, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και προβλέπει το 3ομνημόνιο (πώληση μέρους των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, που το σύνολο των μετοχών τους είχαν μεταφερθεί στην "Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών").

Η εμπορευματοποίηση του νερού μπορεί να προχωρήσει κερδοφόρα για τα μονοπώλια ακόμα και αν διατηρηθούν τα δίκτυα διανομής υπό κρατικό ή δημοτικό έλεγχο, με την ιδιωτικοποίηση των άλλων κερδοφόρων πλευρών της διαχείρισης του νερού (συντήρηση, κατασκευή των δικτύων κ.λπ.).

Η προστασία του περιβάλλοντος που επικαλούνται είναι υποκριτική. Στις σημερινές συνθήκες ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, υπάρχει πλήθος από τεχνολογικές λύσεις που επιτρέπουν την εξοικονόμηση της κατανάλωσης νερού και διασφαλίζουν την καλή κατάσταση των υδατικών σωμάτων και τη σημαντική αύξηση του διαθέσιμου νερού, χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.

Πίσω απ' όλες αυτές τις εξελίξεις, πραγματικός ένοχος είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η εξουσία του κεφαλαίου, για τους οποίους το νερό, όπως άλλωστε και τα τρόφιμα, η γη, τα δασικά οικοσυστήματα, οι φυσικοί πόροι, αποτελούν εμπορεύματα, ελέγχονται και αναπτύσσονται με γνώμονα την κερδοφορία των μονοπωλίων. Τα τεράστια κέρδη των επιχειρήσεων ύδατος παγκοσμίως είναι η άλλη όψη της τεράστιας δαπάνης για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, της έλλειψης νερού από εκατομμύρια εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ επιμένει πως διαχείριση του νερού προς όφελος των λαϊκών αναγκών σημαίνει αντιμετώπισή του ως κοινωνικού αγαθού. Προϋποθέτει ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, της εργατικής εξουσίας, κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, εργατικό έλεγχο. Σ' αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού.

Για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, σήμερα καλούμε όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, για φθηνό ποιοτικό νερό, για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζομένων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Να συμπορευθούν με το ΚΚΕ, στον αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την κρατική εξουσία τους».

Η προστασία των δασών προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Μέρα Δασών

«Οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο επιβεβαιώνουν ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται στον αντίποδα της προστασίας και της αξιοποίησης των δασών προς όφελος των λαϊκών αναγκών», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Δασών (21 Μάρτη). Και προσθέτει:

«Η οξυμένη διαπάλη μονοπωλιακών ομίλων, κρατών, ιμπεριαλιστικών κέντρων, φέρνει τα δάση στο προσκήνιο ως πεδία κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Η καταστροφή πάνω από 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών κάθε χρόνο δεν είναι τυχαία. Το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους οδηγεί σε υπέρμετρη και αχρείαστη καταστροφή των δασών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος, ώστε να προκύψουν με το ελάχιστο κόστος για το κεφάλαιο πρώτες ύλες και γη για κερδοφόρες επενδύσεις.

Αυτό επιβεβαιώνει η Συμφωνία των Παρισίων, που διαμορφώθηκε μετά από αντιθέσεις και συμβιβασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως επίσης η "πράσινη οικονομία", η λεγόμενη "βιώσιμη ανάπτυξη", που - εκτός των άλλων - συγκαλύπτουν την επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και συνοδεύονται από ληστρική εκμετάλλευση όλων των φυσικών πόρων και των δασών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της στρατηγικής ΕΕ - άρχουσας τάξης για τη δασική πολιτική της ΕΕ, η οποία προωθεί τη δράση των ομίλων στα δασικά οικοσυστήματα. Διατηρεί όλο το νομικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που εντείνει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, των δασικών οικοσυστημάτων, μέσω κυρίως της αλλαγής χρήσης τους και με την εξασφάλιση, παράλληλα, του απαραίτητου γι' αυτό χωροταξικού και περιβαλλοντικού πλαισίου. Σ' αυτό το πλαίσιο προχωρά και στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, που έφεραν στην επιφάνεια τις πολιτικές ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για τη δασοκτόνα πολιτική τους, και των ιδιοκτησιακών προβλημάτων, επιδιώκοντας να λυθούν σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, διευκολύνοντας ταυτόχρονα και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Απαιτούμε την κατάργηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου. Βάζουμε στο στόχαστρο την αιτία που οξύνει τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, όλων των φυσικών πόρων: Τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Η προστασία των δασών προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που διασφαλίζει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση. Αυτός είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδρομή - προσκύνημα στην Πελοπόννησο

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή - προσκύνημα στην Πελοπόννησο, από την Παρασκευή 12 Μάη έως τη Δευτέρα 15 Μάη, με διανυκτέρευση σε Τρίπολη, Καλαμάτα και Πάτρα. Στη διάρκεια της επίσκεψης σε ιστορικές τοποθεσίες που αφορούν την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης σε Τρίπολη, Μονοδένδρι, Καλαμάτα, Αμαλιάδα και Στυμφαλία. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εκδήλωσεις - συζητήσεις με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Εκδηλώσεις με θέμα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς πραγματοποιούνται από Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ ως εξής:

-- Σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου Αττικής καλεί στα γραφεία της (Πηλέως 56). Θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος.

-- Την Τρίτη 4 Απρίλη, στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης καλεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Νέας Σμύρνης (2ας Μαϊου 8, πλατεία Ν.Σμύρνης). Θα μιλήσει ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ