ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση

Βόρειος Τομέας
Βόρειος Τομέας
Μια σειρά εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση έκαναν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική το περασμένο Σαββατοκύριακο, με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και κυρίως νέων, που διψούσαν να ακούσουν, να συζητήσουν και να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τη νικηφόρα έφοδο στον ουρανό των Μπολσεβίκων το 1917, αλλά και για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Μια τέτοια εκδήλωση διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Βορείου Τομέα της ΚΝΕ, το Σάββατο 11 Μάρτη, στο Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», στο Νέο Ηράκλειο.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε η ΤΟ Βορείου Τομέα με τίτλο «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη», που απέσπασε θερμό χειροκρότημα και θετικά σχόλια. Μέλη και στελέχη της Οργάνωσης εργάστηκαν με μεράκι πολλές μέρες για τα κείμενα και τα πλάνα αυτού του ντοκιμαντέρ, έμαθαν να χειρίζονται τα απαιτούμενα προγράμματα στον υπολογιστή για να δουλέψουν το μοντάζ και τον ήχο και πέτυχαν ένα αποτέλεσμα που άξιζε το χειροκρότημα που εισέπραξε. Ο «Ριζοσπάστης» θα παρουσιάσει αναλυτικά σε επόμενο φύλλο του το ντοκιμαντέρ.

Ακολούθησε στην εκδήλωση η παρουσίαση των εκδόσεων του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό» από την Στέλλα Παπαοικονόμου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ. Στο χώρο λειτούργησε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και σχεδόν εξαντλήθηκαν όλα τα βιβλία που διέθετε. Επίσης, όλοι οι παρευρισκόμενοι παρέλαβαν πρωτότυπο αναμνηστικό για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση.

Δυτική Αθήνα
Δυτική Αθήνα
Αντίστοιχη εκδήλωση έκανε η Τομεακή Οργάνωση Νοτίου Τομέα της ΚΝΕ την περασμένη Κυριακή στην Καλλιθέα. Η εκδήλωση ξεκίνησε με βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζον Ριντ από τον Πασχάλη Καγιάννη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και ακολούθησε προβολή βίντεο με τίτλο «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη». Στο χώρο λειτούργησε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και, όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον κέρδισε το βιβλίο που πρωταγωνίστησε στην εκδήλωση.

Πετυχημένη ήταν και η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, στη μουσική σκηνή «KREMLINO». Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο για την Οχτωβριανή Επανάσταση και ακολούθησε βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό», από τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην ομιλία του ανέδειξε τη συμβολή της Οχτωβριανής Επανάστασης στην εργατική τάξη διεθνώς, καθώς επιβεβαίωσε στην πράξη τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία για την επανάσταση και έβαλε τη σφραγίδα της όχι μόνο στη ζωή των ανθρώπων στην ΕΣΣΔ, αλλά και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τόνισε ότι η προσωρινή νίκη της αντεπανάστασης δεν ακυρώνει τη νομοτελειακή επικράτηση του σοσιαλισμού, καθώς και ότι μέσα στα κορυφαία καθήκοντα των νέων κομμουνιστών είναι η αποκατάσταση της αλήθειας για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Νότιος Τομέας
Νότιος Τομέας
Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση γύρω από πλευρές της διαπάλης με τον αντικομμουνισμό και προβληματισμούς σε σχέση με το πώς ένας νέος μπορεί να μάθει την ιστορική αλήθεια.

Ακόμα ένα μεγάλο τέτοιο νεανικό ραντεβού έδωσε η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση έγινε στο Χαϊδάρι, όπου παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος. Εκεί παρουσιάστηκε το συλλογικό έργο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Οκτώβρης 1917 "Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη"» από τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, και ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», ενώ χαρακτηριστικό στιγμιότυπο ήταν όταν οι νεολαίοι σηκώθηκαν όρθιοι και ύψωσαν τις γροθιές στο άκουσμα της «Διεθνούς».

  • Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου εκδηλώσεων, τη σκυτάλη παίρνει η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ, την Κυριακή 19 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60), που διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «1917 - 2017: 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, Διδασκόμαστε - Εμπνεόμαστε - Συνεχίζουμε». Θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου, και θα ακολουθήσει βιντεοπροβολή.
Πειραιάς
Πειραιάς
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φοιτητικά Φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

«Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... Αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς!» Οι παραπάνω στίχοι του ποιητή της Επανάστασης Βλ. Μαγιακόφσκι είναι το σύνθημα της ΚΝΕ για τα Φοιτητικά Φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί σε σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα αυτό το διάστημα.

«Ελα στα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ελα να συζητήσουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου» καλεί η ΚΝΕ τους νέους φοιτητές και σπουδαστές, σημειώνοντας: «Τα φεστιβάλ μας τα χτίζουμε με το μεράκι και τη δίψα μας για συζήτηση, συλλογικότητα, πολιτιστική δημιουργία, άθληση, διασκέδαση. Τα χτίζουμε εμείς, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που έχουμε βαλθεί να αλλάξουμε τον κόσμο. Ελα μαζί μας γιατί έχουμε κοινό συμφέρον: Να ανατρέψουμε το σύστημα που τσακίζει τη ζωή μας. Να οικοδομήσουμε τη νέα κοινωνία, της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, το σοσιαλισμό».

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα τα προγράμματα των Φεστιβάλ και των εκδηλώσεων που γίνονται αυτή τη βδομάδα, καθώς και στοιχεία για την αξιόλογη προετοιμασία που γίνεται για ανάλογες εκδηλώσεις το επόμενο διάστημα.

Διακίνηση ερωτηματολογίου στο ΤΕΙ Χαλκίδας

Την επόμενη βδομάδα, στις 21 και 22 Μάρτη, θα πραγματοποιηθεί και στο ΤΕΙ Χαλκίδας το Φεστιβάλ των Οργανώσεων της ΚΝΕ.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θέλουμε να βρεθεί το ζήτημα της σχέσης της Παιδείας με την οικονομία σε κάθε κοινωνία, πώς εκφράζεται αυτή η σχέση σήμερα στη ζωή ενός σπουδαστή του ΤΕΙ αλλά και τι θα σήμαινε Παιδεία και ανώτατη εκπαίδευση δομημένες σε μια διαφορετική οικονομία, τη σοσιαλιστική. Η συζήτηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα χώρο όπως το ΤΕΙ στη Χαλκίδα, που συγκεντρώνει χιλιάδες σπουδαστές των οποίων τα πτυχία έχουν άμεση σύνδεση με τις ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό στη Βιομηχανική Ζώνη της περιοχής (τρίτης μεγαλύτερης στην Ελλάδα).

Μπροστά στο Φεστιβάλ, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ διακινούν ερωτηματολόγιο στους σπουδαστές με στόχο να «σφυγμομετρήσουν» πώς αντιλαμβάνεται ένας σπουδαστής διάφορες πλευρές αυτής της σχέσης, που έχουν να κάνουν με την ανεργία στους νέους αποφοίτους, το κυνήγι της καινοτομίας και της πατέντας για μια «θέση στον ήλιο» της εργασιακής ζούγκλας κ.ά. Ταυτόχρονα, μέσω του ερωτηματολογίου, η ΚΝΕ ανοίγει τη συζήτηση για τη θέση του ΚΚΕ, επιδιώκει να γνωρίσουν οι σπουδαστές πώς ήταν η κατάσταση στη Σοβιετική Ενωση, να ανοίξει αντιπαράθεση με αντιδραστικές θεωρίες περί «αιωνιότητας του καπιταλισμού», ή το «πάντα θα υπάρχει κρίση και ανεργία στον κόσμο», που διδάσκονται στο Τμήμα της Λογιστικής.

Το ερωτηματολόγιο έχει απήχηση στους σπουδαστές. Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η ευχάριστη έκπληξη με την οποία αντιμετωπίζουν τις ερωτήσεις για το «αν υπήρξε ποτέ χώρα όπου όλοι οι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης έβρισκαν δουλειά» και «αν υπήρξε χώρα όπου η ανεργία ήταν στο 0%». «Δεν είχαμε ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο για τη Σοβιετική Ενωση», απαντούν οι περισσότεροι...

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του ερωτηματολογίου θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση της δεύτερης μέρας του Φεστιβάλ, με τίτλο «Επαγγελματικά δικαιώματα και επιχειρηματικότητα. Μύθοι και πραγματικότητα», όπου θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα παρέμβει η Αφροδίτη Κτενά, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΙ Στερεάς.

Στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, φοιτητικό διήμερο εκδηλώσεων θα γίνει την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μάρτη στο Πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα την Παρασκευή 17 Μάρτη αρχίζει στις 6.30 μ.μ. και περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στον πρωτοπόρο Σεργκέι Αϊζενστάιν και το σοβιετικό μοντάζ, προβολή της ταινίας «Οκτώβρης (Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο)» του Αϊζενστάιν και εκθέσεις, βιβλιοπωλείο κ.ά.

Αντίστοιχα, το Σάββατο 18 Μάρτη οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 7 μ.μ. και περιλαμβάνουν: Συζήτηση για το ρόλο της Τέχνης και του καλλιτέχνη με θέμα δανεισμένο από τα λόγια του Μπρεχτ «Παραστήστε αυτό που υπάρχει, αλλά παριστάνοντάς το, δείξτε κι αυτό που δεν υπάρχει, μα θα μπορούσε να υπάρξει και θα ήτανε ωφέλιμο». Ομιλητής θα είναι ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους «Red Trees» και άλλα φοιτητικά συγκροτήματα.

Στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα, το Φοιτητικό Φεστιβάλ θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στη Λέσχη του Πανεπιστημίου. Η έναρξη των εκδηλώσεων είναι στις 5 μ.μ. και να σημειωθεί ότι στο χώρο θα υπάρχουν θεματικές εκθέσεις με βάση το επιστημονικό αντικείμενο της κάθε σχολής του Ιδρύματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 6 μ.μ. χορευτικές επιδείξεις. Στις 7 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Με το δρόμο που οδηγεί στην ανεργία και το εξωτερικό ή με το δρόμο του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες;», με ομιλήτρια την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 8.30 μ.μ., τα φοιτητικά συγκροτήματα «Αυτόπτες Μάρτυρες», Νάγια Μελιγγιώτη, Στέλιος Κοτίδης και η μπάντα του, «Σκληροί», «Φρα-παίδες», Μαρία και Μαριάννα, «Feel». Στις 10.30 μ.μ. ακολουθεί μεγάλη συναυλία με τους «Gadjo Dilo» και μετά, η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.

Στη Θεσσαλονίκη

Αυτή τη βδομάδα είναι και το Φοιτητικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, που θα γίνει την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μάρτη, στο φουαγιέ της Νομικής του ΑΠΘ.

Στο χώρο θα λειτουργούν δυο εκθέσεις με θέματα «Τι σήμαινε να σπουδάζεις στην ΕΣΣΔ» και «Η πρόταση της ΚΝΕ για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος», θα υπάρχουν βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», στέκια πολιτισμού και κατά των ναρκωτικών, ενώ θα γίνονται και παρουσιάσεις συλλογικών ερευνητικών εργασιών.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα την Παρασκευή 17 Μάρτη περιλαμβάνει: Παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» και του «Οδηγητή» με τίτλο «Ξεκίνα! Ολα πρέπει να τα ξέρεις! Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!», θεατρικό δρώμενο με βάση το έργο του Μπ. Μπρεχτ «Ο βίος του Γαλιλαίου», συναυλία με τα φοιτητικά συγκροτήματα «Γουρούνια στο διάστημα», «Γιάλος Φιλ», «ΧΑΤΟΥ ΔΕΡΑ», «Datsoon», «Απτυχίωτοι», «Red 11», «Broken sticks», «Saint insane», «Blackberry jam», «Herzt».

Αντίστοιχα, το Σάββατο 18 Μάρτη το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδήλωση με θέμα «Ο καπιταλισμός γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά! Παλεύουμε για την ανατροπή του!» με ομιλητή τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και μετά μεγάλη συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη στα γρασίδια της Φιλοσοφικής.

Στην Αττική

Το Φεστιβάλ της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ θα γίνει αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας θα πραγματοποιηθούν στη Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθήνας, από τις 2 το μεσημέρι, ενώ τη δεύτερη μέρα οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Αίθριο της Φιλοσοφικής και θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα. Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Αύριο Πέμπτη:

-- Επίδειξη χορευτικών ομάδων.

-- Μουσικό - θεατρικό αφιέρωμα στην Οχτωβριανή Επανάσταση από Ομάδα της ΚΝΕ.

-- 15.15 Ομιλία από τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- 15.45 Μεγάλη συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου.

-- Οι εκδηλώσεις κλείνουν με νησιώτικο - ικαριώτικο γλέντι.

  • Παρασκευή, 17 Μάρτη:

-- Παράσταση από Θεατρικές Ομάδες.

-- 20.00 Εκδήλωση - συζήτηση με τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Brexit, Grexit, Trump... Δεν τσακώνονται για το λαό! Μπορούμε να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις...».

-- Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα.

-- Συναυλία με τους «Sober on Tuxedos».

-- Λαϊκό γλέντι.

  • Και τις δύο μέρες του Φεστιβάλ, στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργούν: Εκθεση όπου θα γίνονται οργανωμένες επισκέψεις με θέμα «Σοσιαλισμός vs καπιταλισμός». Χώρος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Χώρος για τουρνουά σκάκι.
Στην Πάτρα

Στην Πάτρα, το Φεστιβάλ των Οργανώσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της ΚΝΕ θα γίνει αύριο Πέμπτη, παράλληλα στην εστία του Πανεπιστημίου και στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ, από τις 12.30 το μεσημέρι, ενώ οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν την Παρασκευή 17 Μάρτη στο γήπεδο της ΕΑΠ, από τις 7 μ.μ.

Αύριο Πέμπτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (στο Πανεπιστήμιο θεατρικό μονόπρακτο του Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα «Τρίτο κουδούνι» και στο ΤΕΙ το Χορευτικό του Δήμου Πατρέων), βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη» κι ακόμα συναυλίες (με τους «Αcoustic Two» στο ΤΕΙ και τους «Mask of Sorrow» στο Πανεπιστήμιο).

Την Παρασκευή 17 Μάρτη θα γίνουν: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα βασισμένο στο έργο του Ν. Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας: Ρουσία», ομιλία από τον Θανάση Σγούρο, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ, συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα («Mask of Sorrow», «Acoustic Two», «Rebano de Fuego»), μεγάλη συναυλία με τα «Υπόγεια Ρεύματα» και νησιώτικο γλέντι.

Ακόμα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για το Φεστιβάλ στην Πάτρα, λειτουργεί έως αύριο Πέμπτη έκθεση βιβλίου των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», καθημερινά (12.00 - 14.00), στην Εστία του Πανεπιστημίου και στον κεντρικό διάδρομο του ΤΕΙ.

Στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο Κρήτης, το Φεστιβάλ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ θα γίνει την Παρασκευή 17 Μάρτη, στο πάρκο Γεωργιάδη, από τις 7.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συζήτηση με θέμα «H κατάσταση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και η προοπτική του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος», με ομιλητή τον Γιώργο Τσακιράκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Συναυλία από νεανικά συγκροτήματα. Ομιλία από τον Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Στο χώρο θα υπάρχει περίπτερο για το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και ταμπλό με θέμα «Η συμβολή του σοσιαλισμού στην Υγεία - Πρόνοια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ