https://www.youtube.com/watch?v=paXSB28u_BY
Οπως σημειώνουν οι συντελεστές της:
«Ηταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε ιστορικά στην ελληνική πραγματικότητα, Εργατικό Κέντρο να είναι συμπαραγωγός σε κινηματογραφικό έργο μυθοπλασίας κι αυτό το γεγονός μας κάνει εξαιρετικά υπερήφανους, αφού σκοπός ίδρυσης της "Λοκομοτίβα" ήταν και παραμένει αυτός: Η παραγωγή ταινιών που καταπιάνονται με την Εργατική Τάξη, το Κίνημα και την Ιστορία του, με κοινή αντίληψη ότι η τέχνη μας πρέπει να υπηρετεί την ιστορικά χρήσιμη αλήθεια.
Το σχέδιό μας ήταν φιλόδοξο. Ενα ανέκδοτο διήγημα του Θωμά Νανόπουλου, που έγινε σενάριο, τοποθετούσε την ιστορία στην περίοδο των αρχών του εμφύλιου πολέμου '46 - '49. Δυο φίλοι, ΕΠΟΝίτες, συλλαμβάνονται από τη στρατολογία και οδηγούνται στη Μακρόνησο αφού αρνούνται να υπογράψουν δήλωση κοινωνικών φρονημάτων. Αυτή η μικρή ιστορία των δύο φίλων και συντρόφων ενέπνευσε εμάς, τον πρόεδρο και τα μέλη του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. Το θέμα ακουμπάει ιδιαίτερα το λαό του Λαυρίου, αφού ο "νέος Παρθενώνας" είναι το πρώτο πράγμα που φωτίζει η ανατολή και που αντικρίζουν οι κάτοικοι της πόλης.
Η αρωγή του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου θα μείνει χαραγμένη στα καρέ αυτής της ταινίας και στην καρδιά μας. Μέλη του Εργατικού Κέντρου, για τέσσερις συνεχόμενες μέρες, αποκτούσαν ειδικότητες που εκ των πραγμάτων, ο ανύπαρκτος προϋπολογισμός μας δεν μπορούσε να καλύψει. Ομως ποιες θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες βοηθοί ενδυματολόγου από δυο εργάτριες και ποιος θα μπορούσε να ήταν καλύτερος ηλεκτρολόγος από έναν εργάτη ηλεκτρολόγο;
Ετσι, με τα πενιχρά μας μέσα αλλά με τη βοήθεια πολύτιμων ανθρώπων, προσπαθήσαμε να γυρίσουμε μια ταινία εποχής. Αναγνωρίζουμε τις όποιες αδυναμίες μπορεί να έχει το αποτέλεσμα σε ένα εγχείρημα που χρειάζεται λεφτά αλλά δεν τα έχει. Ομως, δεν το μετανιώσαμε πότε, γιατί τα πρόσωπα που έλαμπαν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, τα χαμόγελά τους, η πρωτοφανής ησυχία που γινόταν όταν ξεκίναγε η λήψη, η αυτοθυσία των μελών του Εργατικού Κέντρου για να μας παρέχουν παραπάνω από τα απαραίτητα (τους χαρακτηρίζει σε όλες τις πτυχές της δράσης τους ), είναι από τα πράγματα που δεν θα ξεχάσουμε πότε»...
Παραγωγή: Ομάδα «Λοκομοτίβα», Χρήστος Γιάννου και Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Σκηνοθεσία: Κώστας Σταματόπουλος, Σήφης Στάμου. Σενάριο: Θωμάς Μανόπουλος. Φωτογραφία: Ακης Αποστολίδης. Μοντάζ: Γιώργος Διδυμιώτης. Ηχος: Γιώργος Μπιμπίκος. Μουσική: Τάσος Καρακατσάνης. Σχεδιασμός Ηχου: Γιάννης Μπαλλούς. Σκηνικά, Κοστούμια: Αντα Γόντικα. Ερμηνευτές: Γιώργος Πέππας, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Δημήτρης Τζουμάκης, Κώστας Σαρδέλης, Γιάννης Λιόκαρης.
Πέντε μουσικοί με διαφορετικές καταβολές ο καθένας συναντιούνται σε ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο project, παρουσιάζοντας τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο, σε μια μουσική παράσταση επενδυμένη με φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό. Πρόκειται για ένα «ταξίδι» που φιλοδοξεί να εμφανίσει τις ομοιότητες στη δραστηριότητα και κατ' επέκταση στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων της δουλειάς όλου του κόσμου. Θα ακουστούν μελωδίες από τη χώρα μας, τα Βαλκάνια, τη ΒΔ Ευρώπη, την Απω και Μέση Ανατολή, την Υποσαχάρια και Νότια Αφρική, τις Ανδεις και πιο βόρεια τις ΗΠΑ.
Στη διεθνή λαογραφία, τραγούδια της δουλειάς ονομάζονται εκείνα που είτε αναφέρονται σε διάφορες εργασίες είτε τραγουδιούνται κατά τη διάρκειά τους, ανεβάζοντας έτσι τη διάθεση και συντονίζοντας τις ομαδικές κινήσεις.
Το σχήμα «The Worksongs Project» αποτελούν οι: Ζαγαρέλος Λεωνίδας: φωνή, κιθάρα, φυσαρμόνικα, Λιάσκος Δημήτρης: πνευστά, επιμέλεια, Μαλακατές Περικλής: φωνή, μπάσο, Μωραΐτης Αποστόλης: φωνή, ούτι, κιθάρα και Τσιμπλάκης Βαγγέλης: τύμπανα, κρουστά.
Κάθε μεγάλος καλλιτέχνης είχε στην αρχή της καριέρας του δυσκολίες, προβλήματα και αποτυχίες, κάτι που βολεύει τους Opera Chaotique, μιας και είναι το μόνο κοινό τους σημείο... Οι Tenorman και Voodoo Drummer επιστρέφουν στο μέρος που εχουν πρωτο-παρουσιάσει όλα τους τα show, με μια παράσταση αφιερωμένη στις αποτυχίες τόσο των ίδιων όσο και των ανθρώπων που τους εμπνέουν.
Συντελεστές: Γιώργος Τζιουβάρας (Tenorman) - Φωνή, Αφήγηση, Πιάνο, Χρήστος Κουτσογιάννης (Voodoo Drummer) - Ντραμς. Μαζί τους και διαφορετικοί καλεσμένοι έκπληξη.
Αυτό το εκκεντρικό ντουέτο, με αναπάντεχα ανατρεπτικό χιούμορ, άκρως σουρεαλιστική φαντασία και εκρηκτικές μουσικές αλχημείες, οι Opera Chaotique έχουν καταφέρει μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια να χαρτογραφηθούν ως ένα απολύτως μοναδικό φαινόμενο του μουσικού στερεώματος. Το ιδιαίτερο αυτό δίδυμο που καταπατά επιδεικτικά τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην όπερα, τη τζαζ, το καμπαρέ και την ποπ, δημιουργήθηκε το 2011 και ξεχώρισε αμέσως για το ιδιαίτερο μουσικό στίγμα, τη μοναδική αισθητική και τη σαρωτική σκηνική παρουσία του.
Από το Σάββατο 11 Μάρτη η Nατάσσα Μποφίλιου θα εμφανίζεται εκεί, πιο εξωστρεφής από ποτέ, με περισσότερο πάθος, ένταση και παλμό.
Η ΒΑΒΕΛ 2 είναι μια ολοκαίνουρια, αστραφτερή παράσταση υψηλής αισθητικής και άρτιας παραγωγής. Σε αυτήν υπάρχουν όλα: οι μεγάλες τους επιτυχίες, αλλά και απρόσμενα περάσματα σε αγαπημένες στιγμές από το παρελθόν.
Συντελεστές: Θέμης Καραμουρατίδης (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Αρης Ζέρβας (τσέλο, βοηθός ενορχηστρωτή), Γιάννης Δημητριάδης (πλήκτρα), Γιώργος Μπουλντής (μπάσο ηλεκτρικό και κοντραμπάσο), Μανώλης Γιαννίκιος (τύμπανα), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Γιώργος Κάστανος (κλαρινέτο - σαξόφωνο), Nίκος Μέρμηγκας (λαούτο, λάφτα, μπουζούκι, μαντολίνο).
«Το ξέρω πως καθένας μονάχος πορεύεται στον έρωτα, Μονάχος στη δόξα και στο θάνατο. Το ξέρω. Το δοκίμασα. Δεν ωφελεί. Αφησέ με νάρθω μαζί σου.»
Ο Γιάννης Παλαμίδας ερμηνεύει το ποίημα - σκηνικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου και ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος τον σκηνοθετεί. Ενα από τα πιο αγαπημένα και γνωστά έργα του ποιητή, το οποίο μελοποίησε πριν δύο χρόνια ο Σταύρος Ξαρχάκος, παρουσιάζεται στο gazarte (Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 210 3460347) για πρώτη φορά σε μια νέα εκδοχή. Η σκηνοθετική προσέγγιση του συνθέτη δίνει νέα πνοή στο έργο, ενώ ο Γιάννης Παλαμίδας καλείται να δώσει φωνή στη γυναίκα με τα μαύρα που φωτίζεται από το «αμείλικτο φεγγαρόφωτο».
Στις 11, 12, 18, 19, 25 και 26 Μαρτίου, στη θεατρική σκηνή (πρώην αίθουσα κινηματογράφου) του gazarte. Ωρα έναρξης: Σάββατο 9 μ.μ., Κυριακή 8 μ.μ. Στο πιάνο: ο Νεοκλής Νεοφυτίδης. Εικαστική παρέμβαση: Λάκης Μαθιόπουλος.