ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio» στην πλατεία Αμερικής

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη 8 Μάρτη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής) και θα περιλαμβάνει ομιλία από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Χριστίνα Σκαλούμπακα, και προβολή της ταινίας «Δύο μέρες, μία νύχτα» των Ζαν - Πιερ και Λικ Νταρντέν.

Ανακοίνωση της ΟΓΕ για την 8η Μάρτη

Με αφορμή την επέτειο της 8ης Μάρτη, η ΟΓΕ καλεί τις μισθωτές και τις αυτοαπασχολούμενες εργαζόμενες, τις γυναίκες της υπαίθρου, τις συνταξιούχους, τις μετανάστριες και πρόσφυγες, τις φοιτήτριες - σπουδάστριες, τις νέες μητέρες να ενώσουν τις φωνές τους στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης. Να παλέψουν για δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και στη μητρότητα.

Στην ανακοίνωσή της, με την οποία οργανώνει όλη τη βδομάδα που διανύουμε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σχολές και γειτονιές, αναφέρει:

«8 Μάρτη 1857, οι ράφτρες και οι υφάντρες της Ν. Υόρκης βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας μείωση του εργάσιμου χρόνου, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της.

8 Μάρτη 2017, εμείς, οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, χρειάζεται να συνεχίσουμε το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Βιώνουμε έναν εργασιακό μεσαίωνα, ζούμε το ανελέητο χτύπημα των δικαιωμάτων μας στην εργασία και τη μητρότητα, την εκμηδένιση του ελεύθερου χρόνου μας.

Σήμερα, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες μας, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και λιγότερες ώρες εργασίας.

Αυτή η πρόοδος δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιούμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο σε δραστηριότητες με βάση τα ενδιαφέροντά μας, για αναψυχή και προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, αλλά και για να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας.

Αυτή η πρόοδος μπορεί να ικανοποιήσει τις δικές μας ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες με γενικευμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας της μητρότητας, αλλά και τις ανάγκες της οικογένειάς μας με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας.

Ομως, τι μπαίνει εμπόδιο σε όλα αυτά; Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που χτίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στα ερείπια των δικών μας δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει στην πλάτη του λαού και νέα μέτρα, κάνοντας νόμο κάθε απαίτηση των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των μεγαλεμπόρων.

Να μην υποταχθούμε στη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Το αγωνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη δείχνει το μόνο ελπιδοφόρο δρόμο για μας και τις οικογένειές μας.

Εξαρτάται από τη δική μας θέληση και δράση, τη συμμετοχή μας στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στα εργατικά σωματεία, στις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, στους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους να βαδίσουμε αγωνιστικά στις "λεωφόρους του μέλλοντος". Ενα μέλλον που θα είμαστε απαλλαγμένες από το άγχος και την ανασφάλεια της ανεργίας, της μετανάστευσης στο εξωτερικό, από μια ζωή - λάστιχο, χωρίς πολέμους, προσφυγιά».

Αλλες πρωτοβουλίες

Εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας οργανώνουν Σύλλογοι και Ομάδες της ΟΓΕ, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις έχουν προγραμματίσει οι εξής φορείς:

  • ΣΗΜΕΡΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 19.00, στα γραφεία του.

-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, στις 13.00, στα γραφεία του (Συγγρού 80-88, Αθήνα, 7ος όροφος).

-- Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, στις 11 π.μ. στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, με θέμα: «Γυναίκα και Υγεία». Ταυτόχρονα, στο ισόγειο του κτιρίου Διοίκησης θα ξεκινήσει η λειτουργία έκθεσης φωτογραφίας που οργανώνει ο Σύλλογος, με θέμα «Γυναίκα», η οποία θα διαρκέσει έως τις 24/3.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, στις 13.00, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, με ομιλία, έκθεση φωτογραφικού υλικού και προβολή της ταινίας «Δύο μέρες, μία νύχτα».

-- Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Τούμπας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του, με προβολή της ίδιας ταινίας.

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Λιτοχώρου, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου, με προβολή της ίδιας ταινίας.

-- Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς, στις 6.30 μ.μ., στο Επιμελητήριο Κιλκίς, με προβολή της ταινίας «Ψωμί και τριαντάφυλλα».

-- Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, στις 18.30, στην Αγορά Αργύρη (Αγ. Ανδρέα 12), με θέμα «Εργασία, μητρότητα και ελεύθερος χρόνος».

-- Η Ομάδα Γυναικών Κέρκυρας μαζί με τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Μισθωτών Λογιστών και Βοηθών Λογιστών, στις 18.00, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας, στις 19.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας (Λεωφ. Χαϊνά 93) με θέμα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους».

-- Το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών Αρτας, στις 18.30, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

  • ΑΥΡΙΟ, ΠΕΜΠΤΗ

-- Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ), στις 11.00, στην αίθουσα του Συλλόγου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

-- Το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών Ιωαννίνων, στις 18.30, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Γιοσέφ Ελιγιά 7), με θέμα τα εργατικά ατυχήματα, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.

-- Η Ομάδα Γυναικών Αργοστολίου, στις 21.00, στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, με προβολή της ταινίας «Δύο μέρες, μία νύχτα». Στην εκδήλωση καλεί και η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

  • ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/3

-- Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, στις 18.30, στα γραφεία του (πλατεία Αθ. Διάκου).

-- Η Ομάδα Γυναικών Ρόδου και τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία της Ρόδου «Mira Mare», «Sheraton», «Amilia Mare» και «Paradise Village», στις 19.00, στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, με θέμα: «Εντατικοποίηση της δουλειάς και οι επιπτώσεις στην υγεία, στη μητρότητα, στη ζωή των γυναικών ξενοδοχοϋπαλλήλων. Η συμμετοχή τους στο κίνημα».

ΠΑΜΕ
Κάλεσμα στις γυναίκες της εργατικής τάξης να βαδίσουν στο δρόμο του αγώνα

Να απαντήσουν στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων με οργάνωση και αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους, καλεί το ΠΑΜΕ τις εργαζόμενες γυναίκες, με ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

«160 χρόνια μετά, το μήνυμα της 8ης Μάρτη παραμένει επίκαιρο!», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και, μεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής:

«Σήμερα, οι εργαζόμενες και οι άνεργες, όλες οι γυναίκες του λαού καταλαβαίνουν πολύ καλά, νιώθουν στο πετσί τους ότι "ισότητα μπροστά στο νόμο δεν σημαίνει και ισότητα στη ζωή". Στο όνομα της "ισότητας των δύο φύλων", ξηλώνονται δικαιώματα και κατακτήσεις των γυναικών που είχαν κερδηθεί με αγώνες και θυσίες χρόνων από το εργατικό κίνημα. Αυτή η βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης - "θεσμών" - επιχειρηματικών ομίλων, πάει μαζί με αυτήν που δέχεται το σύνολο των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, ανέργων, συνταξιούχων, ανδρών και γυναικών. Από κοντά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που ανάγουν τη γυναικεία ανισοτιμία σε ζήτημα "ποσόστωσης", την αποκόπτουν από τη γενικότερη και συνολική ταξική εκμετάλλευση, οδηγώντας στη χειραγώγηση και την ενσωμάτωση των γυναικών στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Στα ασφυκτικά πλαίσια των εργοδοτικών απαιτήσεων για ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, τα δεσμά της διπλής εκμετάλλευσης των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων θα ενισχύονται.

Τα δεσμά αυτά δεν είναι ακατανίκητα. Μπορούμε να τα σπάσουμε, αν ακολουθήσουμε το δρόμο του οργανωμένου αγώνα μέσα από τα ταξικά σωματεία, κόντρα στο μεγάλο κεφάλαιο και σε κάθε κυβέρνησή του, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Το ΠΑΜΕ καλεί τις γυναίκες της εργατικής τάξης να βαδίσουν αυτόν το δρόμο. Να σηκώσουν κεφάλι, να αναμετρηθούν με την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, με τις δυσκολίες και τα εμπόδια που τους βάζει το σύστημα και μαζί με τους άντρες συναδέλφους τους να διεκδικήσουν την ανάκληση των απωλειών και να υπερασπιστούν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, στη βάση των αναγκών που σήμερα έχουν οι εργαζόμενοι».

ΠΑΣΕΒΕ - ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ
Πληθαίνουν τα καλέσματα συμμετοχής

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, σύλλογοι και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων προστίθενται καθημερινά στους φορείς που καλούν σε συμμετοχή στην πανελλαδική Μέρα Δράσης ενάντια στη φοροληστεία, την Τρίτη 14/3, με σύνθημα «Αντιστεκόμαστε στη φοροληστεία από το πρώτο ευρώ - Διεκδικούμε αφορολόγητο όριο και για τους αυτοαπασχολούμενους».

Με χτεσινή τους ανακοίνωση, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας και η Ενωση Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Γαλατσίου καλούν τους συναδέλφους τους σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών, την οποία διοργανώνει στις 14/3, στις 9 π.μ., η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Επίσης η Ενωση Αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ Ηρακλείου Αττικής, ο Σύλλογος ΕΒΕ Μεταμόρφωσης, ο Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας και η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Ν. Ιωνίας καλούν για την ίδια μέρα, στις 8.30 π.μ., σε συγκέντρωση στην Εφορία Ν. Ιωνίας.

Ανάλογες αγωνιστικές δράσεις έχουν οριστεί για τις 14 Μάρτη στις εφορίες Περιστερίου και Καλλιθέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ