ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με γνώμονα τις ανάγκες ανάκαμψης του κεφαλαίου η «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική»

Eurokinissi

Την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης με επίκεντρο «ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα οικοδομηθεί» ώστε να στηριχθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η ανάκαμψη του κεφαλαίου, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση χτες του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο την παραγωγική ανασυγκρότηση. Συγχρόνως, αποπειράθηκε με το εφεύρημα της «δίκαιης ανάπτυξης» να αποπροσανατολίσει από το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη και που θα φέρει νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος του λαού.

Ο Αλ. Τσίπρας, στη βάση της παραδοχής ότι «η οικονομία ανέκαμψε», έθεσε ως κυβερνητικό καθήκον το σχεδιασμό της «επόμενης μέρας για την οικονομία», ισχυριζόμενος ότι αυτός μπορεί να εξασφαλίσει «αυτή τη φορά τους καρπούς να μη τους γευτούν μονάχα λίγοι», την «επούλωση μεγάλων κοινωνικών πληγών» και την κάλυψη των «πραγματικών αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας»!

Το κυβερνητικό «συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο», κατά τον Αλ. Τσίπρα, «θα αξιοποιεί τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και τα μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, θα επενδύει στη γνώση, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία», αλλά και τις «δυνατότητες πρώτα απ' όλα που μας δίνει η γεωγραφική μας τοποθεσία (...) ένα τεράστιο πλεονέκτημα (...) για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού (...) για την περαιτέρω αξιοποίηση του ρόλου της χώρας ως παγκόσμιου διαμετακομιστικού κόμβου, κόμβου μεταφορών, συγκοινωνιών, εμπορίου, ενέργειας, δικτύων και νέων τεχνολογιών».

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ιεράρχησε κλάδους και τομείς της καπιταλιστικής οικονομίας που εγγυώνται μεγάλα και γρήγορα κέρδη και αποκτούν έτσι προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική στήριξης. Εκεί η κυβέρνηση θα προσανατολίσει νέα προνόμια και κίνητρα που περιέγραψε ακροθιγώς, αναφερόμενος σε «παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιπέδου της Παιδείας, για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, για τη διασφάλιση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, για τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, για τη στήριξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας, για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και του επενδυτικού περιβάλλοντος».

Στόχος του κυβερνητικού «στρατηγικού σχεδίου» είναι κατά τον Αλ. Τσίπρα: «Πρώτον, η στροφή της παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης. Με ενίσχυση του τεχνολογικού τους περιεχομένου, ενσωμάτωση καινοτόμων διαδικασιών και αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. Δεύτερον, η ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Τρίτον, η ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού - προφανώς μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού. Και τέταρτον, η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις, με δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας και συστάδων επιχειρήσεων. Μια στρατηγική που μετατρέπει σε πλεονέκτημα το σχετικά μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και τους επιτρέπει να βγουν δυναμικά στις διεθνείς αγορές».

Οι εύηχες περιγραφές δεν μπορούν να κρύψουν ότι στο έδαφος του καπιταλισμού η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η αύξηση της παραγωγικότητας δεν επιφέρουν βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, ούτε οι δικές τους ανάγκες καλύπτονται από την εξωστρέφεια των επιχειρηματικών ομίλων και τα μέτρα ενίσχυσης της θέσης τους στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό.

Πάντως, η συζήτηση για το «νέο παραγωγικό μοντέλο» φαίνεται ότι μπορεί να τροφοδοτήσει παραπέρα τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, συνέδεσε ευθέως την πρόσκληση σε διαβούλευση για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας με τις διεργασίες στην «κεντροαριστερά». Σε δηλώσεις του στο «Βήμα», ανέφερε ότι η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει - και θα ανοίξει - μια μεγάλη συζήτηση σε τρία πεδία: Στρατηγική βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, Συνταγματική αναθεώρηση, Ευρωπαϊκή προοπτική - θέση και ρόλος της Ελλάδας, και πρόσθεσε ότι «οι όποιες συμμαχίες πρέπει να οικοδομηθούν στη βάση προγραμματικών συμπτώσεων στα τρία αυτά πεδία. Απέναντι σε μια τέτοια πρωτοβουλία, οι δυνάμεις της λεγόμενης Κεντροαριστεράς θα κληθούν να τοποθετηθούν».

ΝΔ
Αντιπαράθεση που δεν κρύβει την κοινή στρατηγική βάση

Eurokinissi

Επίδειξη στρατηγικής σύμπλευσης με την κυβέρνηση στους βασικούς στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για ανάταξη της οικονομίας τους και γεωστρατηγική τους αναβάθμιση στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου έκανε, αυτές τις μέρες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, αντιπαρατιθέμενος ταυτόχρονα με τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική ότι ο ίδιος και το κόμμα του μπορούν να υλοποιήσουν καλύτερα τα αντιλαϊκά «πακέτα».

Συγκεκριμένα, μιλώντας χτες σε συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν έχει κλείσει ακόμα στόχους που και η ίδια ιεραρχεί ψηλά, όπως την περιλάλητη δεύτερη «αξιολόγηση». Ξορκίζοντας ένα 4ο μνημόνιο, που θα στενέψει κι άλλο τα όποια περιθώρια αυτοτέλειας του ντόπιου κεφαλαίου, κατήγγειλε την κυβέρνηση γιατί η «ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (...) δεν έχει ακόμα επιτευχθεί και κανείς δεν λέει με βεβαιότητα αν και πότε θα επιτευχθεί», με αβέβαιο πότε θα μπορέσουν να δανειστούν φτηνά οι ντόπιοι όμιλοι. Αντιπαρέβαλε ως αποτελεσματικότερη για το κεφάλαιο τη δική του δοσολογία αντιλαϊκών μέτρων με «λιγότερο Δημόσιο και μείωση φόρων», «επιχειρηματικότητα» και «ιδιωτικές επενδύσεις», όπως και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Παραπέρα, απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματός του - αλλά και σε κέντρα που πυροδοτούν μια τέτοια συζήτηση - καθώς έχει ανοίξει εκεί συζήτηση για το αν πρέπει ή όχι να ψηφίσει η ΝΔ κάποια δήθεν φιλολαϊκά «αντίμετρα» που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, ως επίδειξη μιας κάποιας συναίνεσης μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Τα μέτρα αυτά είναι το κόστος της κωλυσιεργίας και της ανικανότητας της κυβέρνησης». «Ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Δεν θα γίνουμε δεκανίκι του κ. Τσίπρα». Στην ίδια βάση, επέμεινε για πρόωρες εκλογές ώστε να επιταχυνθεί η εναλλαγή στην αστική διαχείριση κι έστειλε μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματός του ότι «όποιος δεν μπορεί, ή δεν θέλει να ακολουθήσει, ή νιώθει ότι πρέπει να συμβιβαστεί με τη σημερινή τυχοδιωκτική ομάδα που κυβερνά τη χώρα, θα μείνει πίσω».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στον αντίποδα του σημερινού δρόμου ανάπτυξης η πραγματική φιλολαϊκή προοπτική

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την ομιλία του πρωθυπουργού σχετικά με τη διαβούλευση για την παραγωγική ανασυγκρότηση:

«Βασικός στόχος της σημερινής ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν να στρέψει το βλέμμα του λαού αλλού κι όχι στα παζάρια, που κάνει η κυβέρνησή του με τους θεσμούς, για το νέο σκληρό πακέτο αντιλαϊκών μέτρων. Ο,τι ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Οι πομφόλυγες για "δίκαιη ανάπτυξη", "άνοιξη της ελληνικής οικονομίας" κ.ο.κ. δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα που επιδεινώνει τη ζωή του λαού. Στην πραγματικότητα, η "άνοιξη" θα είναι μόνο για τους λίγους, για το κεφάλαιο, ενώ για τη λαϊκή πλειοψηφία θα εξακολουθήσει να υπάρχει "βαρυχειμωνιά". Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και το γεγονός ότι η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που πανηγυρίζει για την ανάπτυξη, την ίδια στιγμή προωθεί νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, νέα επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, νέες περικοπές στις συντάξεις.

Οι αναφορές του στα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας αφορούν στην πραγματικότητα τομείς που το κεφάλαιο μπορεί να επενδύσει για να βγάλει μεγαλύτερο και γρηγορότερο κέρδος κι όχι για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, αξιοποιώντας και την πάμφθηνη εργατική δύναμη. Ενώ, οι αναφορές του στην "καινοτομία" και τη "σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας μ' αυτές των πιο ανεπτυγμένων κρατών" έχουν στόχο να κρύψουν ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και η αύξηση της παραγωγικότητας, σε συνθήκες καπιταλισμού, δεν συνοδεύονται με τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Αλλωστε, τα ίδια αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, που υλοποιούνται στην Ελλάδα, εφαρμόζονται και στις πιο "ανεπτυγμένες" χώρες, που επικαλείται ο πρωθυπουργός.

Στη διαβούλευση που σχεδιάζει για το "νέο παραγωγικό μοντέλο" η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπορεί να βρει συνομιλητές στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και τ' άλλα κόμματα, αφού ουσιαστικά μοιράζονται τους ίδιους στόχους και την ίδια στρατηγική. Δεν πρέπει, όμως, να βρει συνομιλητές και αποδέκτες στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα, στους ανέργους, που μπορούν πλέον να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάπτυξη την οποία υπόσχονται είναι η κόλαση για τα λαϊκά συμφέροντα.

Η πραγματική φιλολαϊκή προοπτική βρίσκεται στον αντίποδα του σημερινού δρόμου ανάπτυξης, στη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ. Μόνο έτσι μπορούν να απελευθερωθούν οι μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες, σύμφωνα με τις επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις».

Ανεξαρτητοποίηση φασιστοειδούς

Την ανεξαρτητοποίησή του ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ο βουλευτής της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Δ. Κουκούτσης, μία εξέλιξη που δεν είναι άσχετη με τις έντονες διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου να βρεθεί εκείνη η «συνταγή» που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο ίδιος σε ανακοίνωσή του λέει ότι «στο κίνημα παρεισφρήσανε και κάποιοι όψιμοι εθνικιστές, γυρολόγοι της πολιτικής, παλαιάς κοπής κομματάρχες, απομεινάρια του πάλαι ποτέ "κατεστημένου", οι οποίοι συμμαχώντας με κάποιους ετερόκλητους αγράμματους ξερόλες δημιουργούν εμπόδια στο δυνάμωμα του κινήματος». Η ανεξαρτητοποίηση του Δ. Κουκούτση έρχεται να προστεθεί στις μέχρι τώρα εξελίξεις και την έντονη ...«κινητικότητα» που επικρατεί στο λεγόμενο χώρο της ακροδεξιάς. Εξάλλου, οι χαριεντισμοί της ΧΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, που με την πρώτη ευκαιρία προσπαθούν να εξωραΐσουν το χαρακτήρα του ναζιστικού μορφώματος (π.χ. δηλώσεις βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλου, υπουργού Παθδείας κ.ά.), είναι δείγματα ότι η αστική τάξη προσβλέπει σε μία εφεδρεία με τα χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής, αλλά με πιο μετριοπαθή, πιο «σοβαρή» συμπεριφορά, σύμφωνα με τους ίδιους. Το φασιστοειδές στην επιστολή του κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του, λέγοντας: «Για αυτούς που θα μου προσάψουν ότι δεν παραδίδω την βουλευτική έδρα ένα έχω να πω: "συνελήφθην ως βουλευτής και θα δικαστώ ως βουλευτής"..."



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ