ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς για την οργάνωση της πάλης

Στόχος η πλατιά συζήτηση για τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, η δημιουργία προϋποθέσεων για κλιμάκωση της πάλης με απεργιακή απάντηση

Ολες οι δυνάμεις στη μάχη για την οργάνωση της πάλης
Ολες οι δυνάμεις στη μάχη για την οργάνωση της πάλης
Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς, με πολλές δεκάδες συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες, μεταφέρουν πλέον το επίκεντρο της δουλειάς τους για την οργάνωση και την κλιμάκωση της εργατικής - λαϊκής πάλης οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μετά τις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία του στις 21, 22 και 23 Φλεβάρη σε δεκάδες πόλεις, αλλά και έξω από το ξενοδοχείο «Hilton» την Τετάρτη 1 Μάρτη, ενάντια στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ - ΔΝΤ.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΠΑΜΕ, υπογραμμίζει: «Τώρα παίρνουμε τον λόγο εμείς: Αποφασίζουμε σε κάθε χώρο δουλειάς. Ολες οι δυνάμεις στη μάχη. Ολα τα συνδικαλιστικά στελέχη με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, για να κάνουμε πράξη αυτό που αποφασίσαμε από τη συγκέντρωση στο "Hilton". Δεν θα αφήσουμε τους εργοδότες ή την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί. Αξιοποιούμε κάθε μορφή για να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους, ώστε να μην εξαπατηθούν από τα μέτρα της κυβέρνησης, να οργανώσουν την πάλη, δημιουργώντας προϋποθέσεις απεργιακής απάντησης».

Πρόγραμμα σε κάθε κλάδο

Ηδη συνδικάτα και Ομοσπονδίες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, δίνουν συνέχεια με συσκέψεις και συγκεντρώσεις.

Μεταξύ αυτών, η Ομοσπονδία Φαρμάκου, σήμερα, Τρίτη, στις εξής επιχειρήσεις στην περιοχή της Αττικής: CANA, MARVIFARM, LION-PHARMA, ΦΑΡΜΑΣΤΟΚ, ΦΑΡΜΑΛΟΥΞ, ALFA FARM, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒΙΣ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΕΛΦΑΡΜ και ΕΝΦΑΡΕΛ. Επίσης, αύριο Τετάρτη στη UNIPHARMA. Στη Λάρισα, σήμερα στην ΠΡΟΣΥΦΛΑ και αύριο στη ΣΟΦΛΑ.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων σε Τρόφιμα - Ποτά σήμερα, Τρίτη, θα βρεθεί σε «Παπαδόπουλο», ΙΟΝ και ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ ΚΟΥΦΕΤΑ, και αύριο, Τετάρτη, σε ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ (Κηφισιά), «Γιώτη», «Νίκα», RAINBOWWATERS και ΠΑΣΑΡΕΛΑ. Επίσης, στην Ηπειρο, σήμερα σε Πτηνοτροφικό Αρτας και Καραλή, και αύριο σε ΒΙΚΗ και ΗΠΕΙΡΟ. Στη Στερεά Ελλάδα, σήμερα σε ΦΕΡΡΟ, αύριο σε ΤΣΙΠΙΤΑ, ΤΣΑΚΙΡΗ και ΙΟΛΗ.

Στον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας, το σωματείο θα συζητήσει σήμερα με εργαζόμενους στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού και αύριο στη Βιοκλινική Αθήνας, την «Ευρωκλινική» και την κλινική «Αθήναιον» (όμιλος «Euromedica»).

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνει συζήτηση σήμερα με τους εργαζόμενους στο «Metropolitan», ενώ αύριο θα απευθυνθεί στους εργαζόμενους σε «R. Olympic», «S.G.Lycabetus» και «Dorian inn».

Στον κλάδο του Τύπου και Χάρτου, η Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων συζητούν σήμερα στις επιχειρήσεις ΜΟΡΦΗ, NEW PRESS HOLD, ενώ στα Πρακτορεία Τύπου αύριο θα κάνουν περιοδείες σε ΑΡΓΟΣ και ΕΥΡΩΠΗ.

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος σήμερα θα απευθυνθεί στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις «Sante», «Λαμπρινίδη», «Μιχαηλίδη» και στα τσαγκαράδικα της Καλλιθέας, ενώ αύριο σε «Πεταλούδα», «Φειδά», «Attrattivo» και «Raxevsky».

Αντίστοιχη δραστηριότητα προγραμματίζεται στους κλάδους των Μεταφορών, με εξορμήσεις σε μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ και αμαξοστάσια ΟΣΥ, καθώς και του Χρηματοπιστωτικού, σε καταστήματα τραπεζών στην Αττική.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Νέες κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα

Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση έξω από το πρώην κατάστημα της «Καρυπίδης» στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης
Από τη χτεσινή νέα κινητοποίηση έξω από το πρώην κατάστημα της «Καρυπίδης» στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης
Κινητοποίηση έξω από το πρώην κατάστημα της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» που βρίσκεται στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης και χτες έκανε εγκαίνια λειτουργίας ως κατάστημα της επιχείρησης «Discount Markt», πραγματοποίησαν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ», στο πλαίσιο του αγώνα τους για καταβολή των δεδουλευμένων τους, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση, αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., έξω από το ίδιο κατάστημα, απαιτώντας να εφαρμοστεί το ΠΔ 178/2002 που προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των παλιών εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, στέλνουν μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που επιχειρούν να ανοίξουν καταστήματα με τον ίδιο τρόπο, προσπαθώντας να αποφύγουν την υποχρέωση να προσλάβουν τους εργαζόμενους που δούλευαν στα καταστήματα.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ», η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης είχε προκηρύξει για χτες 4ωρη στάση εργασίας στα «Discount Markt». Από τις 10.30 το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, παρά τη βροχή, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ», μαζί με συναδέλφους τους από άλλες επιχειρήσεις του εμπορίου, διαδήλωναν έξω από το κατάστημα κρατώντας πανό και πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία των εργοδοτών και του κράτους τους.

Η αστυνομία για άλλη μια φορά προσέτρεξε να διασφαλίσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Με την απειλή «επιπτώσεων» και έχοντας παρατάξει σε τριγύρω δρόμους κλούβες των ΜΑΤ, ζητούσε από τους εργαζόμενους να απομακρυνθούν από το πεζοδρόμιο μπροστά στην είσοδο του καταστήματος.

Οι εργαζόμενοι, παρά την τρομοκρατία και τις απειλές, παρέμεναν ενωμένοι και αποφασισμένοι εκεί, καλώντας τους καταναλωτές να σταθούν στο πλευρό τους, συμπαραστάτες στον αγώνα τους για το δικαίωμα στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Τους ενημέρωναν για την καλοστημένη μηχανή που στήθηκε ώστε να απαλλαγούν οι νέοι επενδυτές από το παλιό προσωπικό.

Στην ανακοίνωση που μοίραζαν, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Ξέρουμε καλά ότι παντού τα καταστήματα - "φιλέτα" παζαρεύονται ανάμεσα σε νέους επενδυτές - εργοδότες και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, σε πολλά από αυτά έχουν ήδη γίνει νέα συμβόλαια, χωρίς να υπολογίζουν τους 1.400 εργαζόμενους, τις οικογένειές μας που με τη δική μας δουλειά έκαναν τα μαγαζιά αυτά να είναι περιζήτητα. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω. Ο αγώνας για να μη χάσουμε τα δεδουλευμένα μας, τη δουλειά μας, είναι πολύμηνος, πολύμορφος και επίπονος».

Το Πανελλαδικό Σωματείο των Εργαζομένων στην Επιχείρηση «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» (πρώην «Αρβανιτίδης») καταγγέλλει ότι το υπουργείο Εργασίας καθυστερεί ακόμα και στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου του ΠΔ 178/2002, παρά τις δεσμεύσεις που υπήρξαν τόσο από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όσο και από την κεντρική διεύθυνση του ΣΕΠΕ στην Αθήνα. Μια καθυστέρηση που δίνει περιθώρια στους επιχειρηματικούς ομίλους να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους και... με «συμπάθεια» παραπέμπει τους απλήρωτους εργαζόμενους σε πανάκριβες δικαστικές «λύσεις».

Την ίδια ώρα, κινητοποίηση έξω από το δικαστικό μέγαρο πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» στα Γιάννενα, καθώς ήταν προγραμματισμένη δίκη μετά από προσφυγή που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι για απλήρωτα δεδουλευμένα. Τελικά, μετά από αίτημα της εργοδοσίας, η δίκη αναβλήθηκε για τις 15/5/2017.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων καλεί τους εργαζόμενους σε όλα τα σούπερ μάρκετ να μη μείνουν θεατές σε αυτή την υπόθεση, τονίζοντας ότι δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε θα είναι η τελευταία.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών την Πέμπτη

Σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών με θέμα την οργάνωση της εργατικής αντίστασης απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων, καλεί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 9/3, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και ανόδου των αγώνων, με επίκεντρο τους εργασιακούς χώρους σε κάθε κλάδο, με συντονισμό και αλληλεγγύη σε κάθε πόλη και πανελλαδικά, με ενημέρωση και προετοιμασία των εργαζομένων μέσα από γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, για να δοθεί μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση στη νέα ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση.

«Απευθύνουμε κάλεσμα», τονίζει, «να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες και η συμμετοχή για να ηττηθεί η γραμμή της ταξικής συνεργασίας και της συναίνεσης στο κίνημα, να απομονωθούν οι άνθρωποι της εργοδοσίας στις γραμμές μας (...) Χρειάζεται τώρα να δυναμώσει η αγωνιστική δράση από κάθε σωματείο, από κάθε χώρο δουλειάς, με πρωτοβουλίες, η οργάνωση της απάντησης σε παλιά και νέα μέτρα, η αντεπίθεση για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια».

48ωρη απεργία στην «ΙΝΜΑΙΝΤ»

Με καθολική συμμετοχή ξεκίνησε χτες η 48ωρη απεργία στην εταιρεία «ΙΝΜΑΙΝΤ» (θυγατρική της ΙΝΤΡΑΚΑΤ του ομίλου ΙΝΤΡΑΚΟΜ). Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή του μισθού του Φλεβάρη, ενώ στέλνουν παράλληλα μήνυμα πως δεν θα επιτρέψουν να σημειωθεί καμιά άλλη καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας τους. Χτες συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του σωματείου στην Παιανία, ενώ ανάλογη απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν και σήμερα. Οπως έχουν αποφασίσει, αν η εργοδοσία δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στον Ομιλο Επιχειρήσεων «INTRACOM» θα προκηρύξει νέα στάση εργασίας στην «ΙΝΜΑΙΝΤ» αύριο Τετάρτη (7 π.μ. - 11 π.μ.), κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση στα γραφεία του Σωματείου (Β8 κτίριο) για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Η «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» με ανακοίνωσή της ζητά την έγκαιρη καταβολή του μισθού στους εργαζόμενους και εκφράζει την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων του ομίλου στον αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ