ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Την Τετάρτη 8 Μάρτη η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΟΓΕ

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση την Τετάρτη 8 Μάρτη, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής) και θα περιλαμβάνει ομιλία από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας και προβολή της ταινίας «Δύο ημέρες, μία νύχτα» των Ζαν - Πιερ και Λικ Νταρντέν.

Στην εκδήλωση καλεί τις εργαζόμενες το Συνδικάτο Γάλακτος, Ποτών, Τροφίμων Αττικής. Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Γυναικών του Συνδικάτου αναφέρει: «Εμείς που δουλεύουμε στην παραγωγή, στους φούρνους, σε ψυγεία, στη συσκευασία, σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες, σηκώνοντας υπέρογκα βάρη, δουλεύοντας νυχτερινή βάρδια ακόμα και έγκυοι, επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά την υγεία μας, πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες του φόβου και της τρομοκρατίας και να δείξουμε τη δύναμή μας. Καιρός λοιπόν να απαιτήσουμε τη ζωή που μας αξίζει, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας!».

Πρωτοβουλίες Συλλόγων, Σωματείων και Εργατικών Κέντρων

Σήμερα, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., εκδήλωση διοργανώνουν η Ομάδα Γυναικών Λοκρών και το Σωματείο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Φθιώτιδας, στο Κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων στον κόμβο Τραγάνας, με προβολή της ταινίας «Ψωμί και τριαντάφυλλα».

Αύριο, Κυριακή, ο Σύλλογος Γυναικών Χολαργού - Παπάγου διοργανώνει εκδήλωση στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του (Βουτσινά 64).

Τη Δευτέρα 6/3, ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς διοργανώνει πλατιά εξόρμηση στην πόλη. Επίσης, την Τετάρτη 8/3, στις 6.30 μ.μ., θα προβάλει την ταινία «Ψωμί και τριαντάφυλλα» στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κιλκίς.

Την Τρίτη 7/3, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής διοργανώνει εκδήλωση στις 13.00, στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής.

Την Τετάρτη 8/3, εκδηλώσεις οργανώνουν οι εξής φορείς:

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής στις 13.00 στα γραφεία του (Συγγρού 80-88, Αθήνα, 7ος όροφος).

-- Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας στις 6.30 μ.μ. στην Αγορά Αργύρη (Αγ. Ανδρέα 12), με θέμα «Εργασία, μητρότητα και ελεύθερος χρόνος».

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, στις 13.00, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, με θέμα «Παλεύουμε για σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία και τη μητρότητα».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ
Σύσκεψη με τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι»

Σύσκεψη με τους εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) που δουλεύουν με μπλοκάκι πραγματοποιήθηκε, προχτές, με πρωτοβουλία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στον διοικητή του ΠΑΓΝΗ με τους εργαζόμενους της Παιδοψυχιατρικής, καθώς και στον πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «η κυβέρνηση με τις τελευταίες εγκυκλίους για τους εργαζόμενους με "μπλοκάκια" προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι. Η πραγματικότητα είναι ότι ο νέος νόμος ληστεύει πάνω από το 27% του εισοδήματος των εργαζομένων με "μπλοκάκι". Τους παραδίδει "σαν πρόβατα επί σφαγή" στους εργοδότες. Νομιμοποιεί οριστικά το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) ως μορφή εξαρτημένης σχέσης εργασίας (...) "Πετάει το μπαλάκι" στους εργαζόμενους να αποδείξουν ότι... είναι μισθωτοί!».

Το Σωματείο Εργαζομένων απαιτεί: Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με ΔΠΥ και αποδείξεις δαπάνης - τίτλους κτήσης. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας. Καμία μείωση αποδοχών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου - λαιμητόμου 4387/2016, των εγκυκλίων εφαρμογής του και αυτών που νομιμοποιούν τα «μπλοκάκια». Αμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αναδρομική αναγνώριση με βάση αντικειμενικά κριτήρια του χρόνου ασφάλισης που υποκρύπτεται σε κάθε πληρωμή που πραγματοποιήθηκε με αποδείξεις δαπάνης, τίτλους κτήσης, υποτροφίες ειδίκευσης κ.λπ. Αμεσα, σε περίπτωση «διαφοράς» μεταξύ ιδρύματος και εργαζόμενου με ΔΠΥ, να υποχρεούται το ίδρυμα στην καταβολή των εισφορών του.

Συγκέντρωση τη Δευτέρα στον ΔΟΛ

Με αίτημα την καταβολή όλων των δεδουλευμένων, σε όλους τους εργαζόμενους του ΔΟΛ, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και συνδικαλιστική εκπροσώπηση, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, καθώς και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οργανώνεται συγκέντρωση από την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, την Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, την Ενωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, την Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, τη Δευτέρα 6/3, στις 14.00, στα γραφεία του ΔΟΛ (Μιχαλακοπούλου 80).

Χτες, εξάλλου, συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο η αίτηση που έχουν καταθέσει οι τράπεζες κατά του ΔΟΛ, ζητώντας να τεθεί η επιχείρηση σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, με βάση το «νόμο Δένδια». Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης, πρόσθετες παρεμβάσεις άσκησαν οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, οι οποίοι είναι απλήρωτοι για επτά μήνες, μέσω των συνδικαλιστικών τους Ενώσεων.

Με την έναρξη της διαδικασίας, οι νομικοί εκπρόσωποι των τραπεζών ζήτησαν την άρση της προσωρινής διαταγής με βάση την οποία αποδεσμεύτηκε ένας λογαριασμός, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα λειτουργικά έξοδα και η μισθοδοσία. Η πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε να διατηρηθεί η ισχύς της προσωρινής διαταγής μέχρι την έκδοση της δικής της απόφασης, με χρονικό ορίζοντα ενός μήνα. Ετσι, μέχρι τη μέρα που θα δημοσιευτεί η απόφαση επί της αίτησης για την ειδική διαχείριση, ο λογαριασμός θα παραμένει ενεργός για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας και την καταβολή της μισθοδοσίας από εδώ και πέρα. Παραμένει ωστόσο σε εκκρεμότητα το ζήτημα της πληρωμής επτά μηνών δεδουλευμένων για το σύνολο των εργαζομένων του ΔΟΛ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΡΩΗΝ ΤΣΜΕΔΕ
Συντάξεις και περίθαλψη που να καλύπτουν τις ανάγκες

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Τετάρτη 1/3 η Ενωση Συνταξιούχων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (ΕΣΤΑΜΕΔΕ) για την αφόρητη κατάσταση που διαμορφώνεται για τους συνταξιούχους μηχανικούς και άλλους εργαζόμενους ασφαλισμένους του Ταμείου.

Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην τεράστια κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ μέσω της δέσμευσής τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, μέσω του PSI και του διαχρονικού εγκλήματος της Τράπεζας Αττικής που υλοποίησαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και οι διοικήσεις του ΤΕΕ. Αντίστοιχη στήριξη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είχε και ο αντιασφαλιστικός νόμος 3518/2006 που καθιέρωσε την ανταποδοτικότητα στο Ασφαλιστικό των μηχανικών. Αποτέλεσμα των αντιασφαλιστικών νόμων ήταν η δραστική μείωση των συντάξεων των μηχανικών, όπως και των υπόλοιπων εργαζομένων, με ταυτόχρονη εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι εισηγητές δήλωσαν ότι διεκδικούν την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κάλεσαν συνταξιούχους και εργαζόμενους σε αγωνιστικό συναγερμό ενάντια στις νέες μειώσεις συντάξεων.

Παρουσίασαν επίσης το πλαίσιο πάλης, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, συντάξεις και περίθαλψη που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, άμεση ανάκτηση των απωλειών, επαναφορά στα επίπεδα του 2009, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σύγχρονη και υψηλού επιπέδου Υγεία - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, ανεξάρτητα από χρέη προς το Ταμείο.

«ΜΟΡΝΟΣ»
Αγωνιστική ετοιμότητα και οργάνωση της πάλης για ΣΣΕ

Τη στάση των εργαζομένων και τη μάχη που έδωσαν ενάντια στις απολύσεις στην εταιρεία «ΜΟΡΝΟΣ», χαιρετίζει η «Ταξική Προοπτική» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) και καταγγέλλει την εργοδοσία για την απόφασή της να απολύσει 4 εργαζόμενους.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως «η εργοδοσία, γενικότερα στον όμιλο ΦΙΛΙΠΠΟΥ, εντείνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και στα υπόλοιπα εργοστάσια κινείται στην ίδια κατεύθυνση, με απολύσεις, μειώσεις μισθών, κλείσιμο τμημάτων. Η ενορχηστρωμένη αυτή επίθεση πρέπει να πάρει απάντηση με τον συντονισμό της δράσης όλων των σωματείων του ομίλου για την απόκρουση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Είναι αναγκαία η άμεση σύσκεψη των σωματείων προκειμένου να καταλήξουν σε κοινό σχέδιο δράσης».

Τέλος, ενόψει των συναντήσεων με την εργοδοσία για την κατάρτιση επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μετά την ομόφωνη έγκριση του διεκδικητικού πλαισίου από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην «Μόρνος», η «Ταξική Προοπτική» καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα γιατί η επίθεση θα συνεχιστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ