Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στο κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφει ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, επισημαίνεται:
«Οι εργαζόμενοι ΙΔΟΧ φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα, αφού από τις αρχές του Νοεμβρίου 2016 έχουν λήξει οι 7μηνες συμβάσεις με το καθεστώς των οποίων εργάζονταν. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου που τους κρατούν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας επί σειρά ετών, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες ανάγκες φύλαξης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της χώρας. Μάλιστα ισχύει και γι' αυτούς το απαράδεκτο καθεστώς του 24μηνου και του 60μηνου.
Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί τους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία να υπολειτουργούν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, όπου σχεδόν όλος ο 1ος όροφος πέρυσι παρέμεινε κλειστός για όλους τους χειμερινούς μήνες, ενώ φέτος λειτουργεί επειδή έγινε πρόσληψη προσωπικού με 3μηνες συμβάσεις.
Η πολιτική του χρόνιου καθεστώτος ομηρίας των εργαζομένων στη φύλαξη των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στοχεύει στην παράδοσή της στα χέρια εταιρειών security. Μεθοδεύεται σταδιακά η ιδιωτικοποίηση, η συνολική παράδοση αυτών των χώρων στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων για νέα πεδία κερδοφορίας».
Το ΚΚΕ με την Ερώτησή του ζητά να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα που να καλύπτουν το σύνολο των ελλείψεων, ώστε να τεθεί τέλος στο καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σε όλη τη χώρα.
Πρόσφατα στη δίκη της Χρυσής Αυγής έγινε αναφορά από τους συνηγόρους των χρυσαυγιτών στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), και με αφορμή τον όρο «Ελλήνων» στον τίτλο του Σωματείου, έγινε προσπάθεια να συγκριθεί με το δουλεμπορικό ρατσιστικό σωματείο που έχει φτιάξει η Χρυσή Αυγή στη Ζώνη του Περάματος, στο οποίο επιτρέπονται μόνο Ελληνες εργαζόμενοι.
Με αφορμή το παραπάνω, το ΣΕΗ σε δήλωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Από την ίδρυσή του ακόμα, το ΣΕΗ εγγράφει ως μέλος κάθε εργαζόμενο ηθοποιό στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του. Το 1917, έτος ίδρυσης του ΣΕΗ, γράφονται ανάμεσα σε δεκάδες άλλους και ηθοποιοί από την Ιταλία. Τα επόμενα χρόνια, 1918-1919, ηθοποιοί από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία και πολλοί άλλοι, γίνονται μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ενωμένοι απέναντι στον κοινό τους αντίπαλο, τους εκμεταλλευτές τους. Στο καταστατικό του 1922 (πρωτοδικείο Αθηνών, απόφαση 293) αναγράφεται: "Μέλη του Σωματείου μπορούν να γίνουν όσοι ασκούν το επάγγελμα του ηθοποιού ή του υποβολέα, αποκλείονται οι εργοδότες, δηλαδή οι θιασάρχες και οι θεατρώνες".
Σήμερα, δεκάδες είναι οι συνάδελφοι που είναι μέλη του Σωματείου μας και κατάγονται από πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων: Ηθοποιοί από την Κύπρο, την Ιταλία, τη Γεωργία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Σουηδία, το Μεξικό, τις ΗΠΑ, τη Συρία, την Αρμενία, τη Γερμανία, την Τζαμάικα κ.ά. Ηθοποιοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. (...)
Στο καταστατικό του σωματείου μας αναφέρεται (άρθρο 5): "Μέλος μπορεί να γίνει κάθε ηθοποιός από την πρώτη μέρα εργασίας του σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους". Συμπληρωματικά αναφέρουμε και το άρθρο 8 του καταστατικού μας (διαγραφή μελών): "...Διαγράφονται από το Σωματείο εάν βαρύνονται με αντισωματειακή ή αντισυνδικαλιστική ενέργεια ή φασιστική δράση και έχουν προβεί σε πράξεις που αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα δικαίου και ανθρωπισμού...".
Από τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Σωματείου μας αναδεικνύονται διδάγματα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε: Αυτοί που κερδίζουν από τον κόπο μας, αυτοί που τη δημιουργική μας πνοή τη μετράνε σε χρήμα, αυτοί που εκμεταλλεύονται τη δουλειά μας, δεν σταμάτησαν ποτέ, ούτε τώρα, να προσπαθούν να χτυπήσουν τη δύναμή μας, που είναι η οργάνωση και η ενότητα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, στην πάλη για όλα όσα μας ανήκουν.
Δεν επιτρέπουμε στους φασίστες, στα τσιράκια του συστήματος, να μας πιάνουν στο στόμα τους!
Δεν επιτρέπουμε σε αυτούς που γέμισαν τα χέρια τους με το αίμα εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, σε αυτούς που θέλουν πνιγμένα τα προσφυγόπουλα στο Αιγαίο, σε αυτούς που τα θέλουν αμόρφωτα, πεινασμένα και φοβισμένα, να χρησιμοποιούν το ηρωικό μας σωματείο, στοιχίζοντάς το δίπλα στα δουλεμπορικά και ρατσιστικά γραφεία τους.
Καταδικάζουμε την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή».
Γιάννης Παπαϊωάννου |
Λιζέτα Καλημέρη |
Ο Ορφέας Περίδης, σημαντικότατος τραγουδοποιός, με τη γοητευτική μελωδικότητα της φωνής του, θα μας θυμίσει όσα δικά του αγαπήσαμε και τραγουδήσαμε φανατικά: Τη «Φωτοβολίδα», το «Κάτι μου κρύβεις», το «Ζηλεύει η Νύχτα», το τρυφερό «Για που το' βαλες καρδιά μου», μαζί με αγαπημένες του διασκευές.
Από τις χαρακτηριστικότερες φωνές της σχολής της Θεσσαλονίκης, με θητεία δίπλα σε σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Γιώργος Καζαντζής, η Λιζέτα Καλημέρη είναι μια σταθερή παρουσία στα μουσικά πράγματα με μεγάλη ερμηνευτική γκάμα.
Ωρα έναρξης 11 μ.μ. (οι πόρτες ανοίγουν στις 10 μ.μ.). Γενική είσοδος: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί. Φοιτητικό εισιτήριο / Ανέργων: 10 ευρώ.
Ορφέας Περίδης |
KAROL JAREK |
Με άξονα την μουσική του Χαράλαμπου Γωγιού, που αναδομεί το έργο σαν μια σύγχρονη οπερέτα, η παράσταση της Ομάδας Θεάτρου ΑΤΟΝΑλ πειραματίζεται με στοιχεία της σλάπστικ κωμωδίας που διαπερνούν το είδος, από τον Καπετανάκη και τους αδερφούς Μαρξ μέχρι τον Γκόγκολ και το Θέατρο του Παραλόγου.
Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου. Μουσική - Μουσική Διδασκαλία: Χαράλαμπος Γωγιός. Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ζαμάνης. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Γεωργιάδου. Ηθοποιοί: Μιχάλης Βαλάσογλου, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Ρένα Κυπριώτη, Σοφία Μαραθάκη, Λεονάρδος Μπατής, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Γιώργος Σύρμας, Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Νικόλας Χανακούλας. Φωτογράφος παράστασης: Κάρολ Τζάρεκ.