Αυτό προέκυψε από τη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Associated Press |
Συγκεκριμένα, θα επιστρέφονται σε λιβυκό έδαφος όπου διεξάγεται πόλεμος. «Η ιδέα είναι να τους μεταφέρουμε σε ασφαλή τοποθεσία», αλλά «χωρίς να τους φέρνουμε στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, από τη Μάλτα. «Οι άνθρωποι τους οποίους μεταφέρουν οι διακινητές πρέπει να διασώζονται και να μεταφέρονται σε ασφαλή τοποθεσία (...) Κατόπιν, από αυτή την ασφαλή τοποθεσία, θα μπορούμε να φέρνουμε στην Ευρώπη μόνο εκείνους οι οποίοι έχουν ανάγκη (διεθνή) προστασία». Τους καταυλισμούς οι οποίοι θα στηθούν στη Λιβύη ή κάποια γειτονική χώρα θα διαχειρίζεται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ώστε να γίνεται έλεγχος στοιχείων των προσφύγων και των μεταναστών και να επιστρέφουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο στις πατρίδες τους.
Ο διάπλους από τη Λιβύη προς την Ιταλία, τον οποίο χρησιμοποιούν οι διακινητές, είναι πλέον η βασική θαλάσσια οδός για πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν καλύτερη ζωή στην πλούσια Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι μόνο το 2016 πάνω από 4.500 άνθρωποι πνίγηκαν προσπαθώντας να φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Εξάλλου, στη χρηματοδότηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρθηκε χτες σε σχετική ενημέρωση ο αντιπρόσωπός της για το επιχειρησιακό κομμάτι στην Ελλάδα, Τζοβάνι Λέπρι. Ελαβε συνολικά για το Προσφυγικό, το 2016, 166,5 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν. Ειδικότερα, από το Ταμείο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων 112 εκατ. εκ των οποίων τα 80 δαπανήθηκαν για τις 19.343 θέσεις φιλοξενίας που δημιούργησε σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Και 38 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπλέον, τόνισε ότι η Υπατη Αρμοστεία είχε την ευθύνη για την αναβάθμιση ενόψει του χειμώνα σε 15 από τα 40 κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας, ενώ τον γενικό συντονισμό του σχεδίου είχε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με τη χρηματοδότρια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διευκρίνισε ότι στα υπόλοιπα 25 κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας η αναβάθμιση των υποδομών ήταν ευθύνη άλλων δέκα εταίρων του προγράμματος.
Εργαζόμενοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, λαϊκοί άνθρωποι που συμμετείχαν στη διαδήλωση, απαίτησαν και πέτυχαν να υιοθετηθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα αλληλεγγύης και διεκδίκησης για τους πρόσφυγες μαθητές:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Περιστερίου καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στα σχολεία της πόλης μας και εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειές τους, οι οποίες βρέθηκαν στη χώρα μας κυνηγημένες από τη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Το Περιστέρι της προσφυγιάς, των Μικρασιατών, των Ποντίων, των Αρμενίων και των εσωτερικών μεταναστών από πολλά μέρη της Ελλάδας καταδικάζει τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές και φασιστικές αντιλήψεις που επιχειρεί να διοχετεύσει σε γονείς και μαθητές η Χρυσή Αυγή, καθώς και τις επιθέσεις που πραγματοποίησε σε σχολεία του Περιστερίου, του Περάματος και αλλού.
Η διαδήλωση κατέληξε στην αίθουσα που συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο |
Σε μια περίοδο που ακούγονται πιο δυνατά τα τύμπανα του πολέμου στην περιοχή και όλοι απειλούμαστε από τους ίδιους θανάσιμους κινδύνους, πιστεύουμε ότι η μόνη ασπίδα προστασίας και ελπιδοφόρας προοπτικής είναι η φιλία, η αλληλεγγύη, καθώς και η κοινή πάλη των λαών ενάντια στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και τον πόλεμο».
Ο Γρηγόρης Τιμπλαλέξης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση, σημείωσε πως όσο οι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, το λαϊκό κίνημα είναι υποχρεωμένο να ανοίξει την αγκαλιά του, τα σχολεία, όπως ακριβώς απαιτούμε να κάνουν οι αντίστοιχοι λαοί και εθνότητες που εκατομμύρια Ελληνες μετανάστες και πρόσφυγες ζουν και εργάζονται κάτω από άσχημες και άθλιες, πολλές φορές, συνθήκες.
Επεσήμανε πως οι παράγοντες που συμβάλλουν στις διαμαρτυρίες κάποιων γονέων, που δεν ανήκουν στη Χρυσή Αυγή, είναι οι υπαρκτές ελλείψεις στα σχολεία, όπως αίθουσες, καθαριότητα, θέρμανση κ.τ.λ. Στηλίτευσε, τέλος, τη στάση της δημοτικής αρχής Περιστερίου, που δεν πήρε πρωτοβουλία να συγκαλέσει το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ πίεσε δημοτικούς συμβούλους να μην προσυπογράψουν κείμενο που έλεγε απλά «καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα» .
Ο Φίλιππος Φλουσκούνης, επίσης δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημείωσε ότι οι εργάτες καλοδέχονται τα προσφυγόπουλα και τους πρόσφυγες σαν ταξικά αδέλφια τους, «σαν ανθρώπους που και πριν τον πόλεμο ζούσαν φτωχά, δύσκολα και ήρθε ο πόλεμος και τους αποτελείωσε». Σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, τόνισε ότι ο φασισμός αντιμετωπίζεται με πάλη ενάντια στο σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό, και όχι με την υπεράσπιση της σημερινής, αστικής δημοκρατίας.
Τη σύσκεψη άνοιξε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελαιουργοσαπουνοποιών και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, απευθύνοντας το κάλεσμα για τη συνέχιση των δράσεων που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα για την υποδοχή των προσφυγόπουλων, με σταθμό τη μαζική συγκέντρωση που έγινε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο Πέραμα. Τόσο από τον εισηγητή όσο και από όσους πήραν το λόγο, αναδείχθηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης για το γεγονός ότι χιλιάδες πρόσφυγες ζουν εγκλωβισμένοι στη χώρα κάτω από άθλιες συνθήκες, ανάμεσά τους και 20.000 παιδιά, για τα οποία καθυστέρησε η ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ενώ ακόμα και τώρα που ξεκινά η φοίτησή τους στα σχολεία η κυβέρνηση δεν εξαντλεί τα μέτρα που θα μπορούσαν να ακυρώσουν τη βρώμικη επιχείρηση των μπράβων του συστήματος, των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής να παρέμβουν και να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, όπως επιδίωξαν να κάνουν στο Δημοτικό Σχολείο του Ικονίου στο Πέραμα στο οποίο πρόκειται να έρθουν 25 προσφυγόπουλα.
Από τις ομιλίες αναδείχθηκε ότι υπεύθυνοι για την προσφυγιά είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και ότι είναι αναπόσπαστα δεμένη η πάλη ενάντια στο σάπιο σύστημα και τους πολέμους του με την πάλη κατά του φασισμού και του ρατσισμού. Αποφάσισαν συγκέντρωση γραφικής ύλης για τα 25 προσφυγόπουλα που θα πάνε στο Δημοτικό Σχολείο του Ικονίου, ενώ για την ημέρα που τα παιδιά θα έρθουν στο σχολείο (ακόμα δεν έχει καθοριστεί) τα σωματεία και όλοι οι φορείς θα καλέσουν εργαζόμενους, γονείς, το λαό του Περάματος σε συγκέντρωση. Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί για την μέρα αυτή, με απόφαση των ΔΣ των Συλλόγων τους, θα κάνουν τρίωρη στάση εργασίας.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα προσφυγόπουλα διοργανώνει αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω στη Θηβών & Ιερά Οδό.