ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ
Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί για τις εξελίξεις στην περιοχή

Από τη χτεσινή συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο
Από τη χτεσινή συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά τη συνάντηση, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Ενημέρωσα τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή και τις θέσεις του ΚΚΕ. Η όξυνση των αντιθέσεων, των ανταγωνισμών, οι πολεμικές συγκρούσεις και η συσσώρευση στρατιωτικών όπλων και δυνάμεων σε όλη την περιοχή, από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μ. Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μ. Ανατολή, δεν προοιωνίζονται θετικά βήματα και ζητήματα για τους λαούς και κυρίως για τον ελληνικό λαό.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί. Το ΚΚΕ, ιδιαίτερα, με ζητήματα που αφορούν - αυτό που ονομάζουμε - εθνικά θέματα της χώρας, οι προκλητικές δηλώσεις, για παράδειγμα, συνεχόμενες το τελευταίο διάστημα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, η αμφισβήτηση του Αιγαίου και των νησιών της πατρίδας μας, όπως επίσης και οι εξελίξεις με το νέο "σχέδιο Ανάν", ουσιαστικά σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου που προωθείται αυτό το διάστημα με εντατικούς ρυθμούς, θα πρέπει να μας κάνουν να βρεθούμε ακόμα περισσότερο σαν ελληνική κοινωνία, σαν ελληνικός λαός σε ετοιμότητα, σε επαγρύπνηση και σε κινητοποίηση.

Το ΚΚΕ θα συμβάλει, θα συνεχίσει να συμβάλει με την τοποθέτησή του υπεύθυνα, σταθερά, έτσι ώστε να αξιοποιείται στην κατεύθυνση της επίλυσης αυτών των προβλημάτων, όλων, σε όφελος της ειρήνης, σε όφελος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, της Κύπρου, σε όφελος των λαών της περιοχής».

Οι θέσεις του ΚΚΕ βοηθάνε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και ερωτηθείς για το σχόλιο του ΑΚΕΛ για τη θέση του ΚΚΕ για το Κυπριακό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Το ΑΚΕΛ έχει δικαίωμα να έχει τις θέσεις του, όπως και το ΚΚΕ υπεύθυνα, σοβαρά και σταθερά αναπτύσσει τις θέσεις του γύρω από το κυπριακό πρόβλημα. Μόνο να σας θυμίσω ότι ήταν το ΚΚΕ που μίλησε για το "σχέδιο Ανάν", για την ανάγκη να ρωτηθεί και ο κυπριακός λαός και να πει αυτό το στεντόρειο "όχι" που τελικά είπε. Εάν δεν υπήρχε το ΚΚΕ με αυτή του θέση και άλλες δυνάμεις, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την εξέλιξη εκείνη την περίοδο. Ετσι και σήμερα. Ο συμβιβασμός που είχε γίνει, για παράδειγμα, ο επώδυνος συμβιβασμός, όπως και το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας έλεγαν, σε σχέση με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που ήταν κυρίως θέση της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού "κράτους" διαχρονικά, έφτασε να θεωρείται θέσφατο, θέση αρχής. Και μάλιστα, όχι μόνο αυτό, αλλά να εξελίσσεται σήμερα, στην ουσία, σε διχοτομική λύση, σε δύο συνιστώντα κράτη. Δεν μιλάμε δηλαδή για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά μιλάμε για μία συνομοσπονδία, μιλάμε για δύο κράτη που θα έχουν δικό τους σύνταγμα, δικιά τους σημαία και βεβαίως θα είναι επίφαση η ομοσπονδία και η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Αυτά τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και θα έλεγα ότι και το ΑΚΕΛ και άλλα κυπριακά κόμματα, όπως και τα ελληνικά κόμματα, θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την εξέλιξη, αυτές τις θέσεις του ΚΚΕ, να τις μελετήσουν βαθύτερα, γιατί βοηθάνε στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και όχι στη διχοτόμηση της Κύπρου».

Προβληματίζει και προκαλεί ανησυχία η επίσκεψη Ομπάμα

Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ και για τους λόγους της επίσκεψης, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Οπωσδήποτε δεν έρχεται για αυτό που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή για να πει "μπράβο" στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες και πώς επιλύει το προσφυγικό πρόβλημα ή για να βοηθήσει για τη διαπραγμάτευση.

Οι ΗΠΑ έχουν ισχυρά συμφέροντα εδώ στην περιοχή, αυτό το διάστημα, όπως βλέπουμε, πολύς κόσμος πάει και έρχεται, θα έρθουν και πολλοί άλλοι από τα ισχυρά κράτη, τις καπιταλιστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εδώ και βεβαίως θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα για τους ανταγωνισμούς τους με τη Ρωσία, με άλλες επίσης ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή. Αρα, και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί και από αυτή τη σκοπιά θα πρέπει να το αντιμετωπίσει και να το δει και ο ελληνικός λαός».

Να μπουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τα κρίσιμα ζητήματα για το λαό

Νωρίτερα, στη συνομιλία που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στην αρχή της συνάντησής τους, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε:

«Κύριε Πρόεδρε, εκτός από το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες, υπάρχουν πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν το λαό μας και τη χώρα μας, σε μια στιγμή και σε μια περίοδο που οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί, οι επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη το νέο σχέδιο για το Κυπριακό και βέβαια, με τη ΝΑΤΟική παρουσία εδώ στο Αιγαίο, να συσσωρεύονται στρατιωτικές δυνάμεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα. Και βέβαια, με τα γνωστά προβλήματα στη Μέση Ανατολή, στη γειτονιά μας. Αυτά τα ζητήματα, νομίζουμε, πρέπει να μπουν στην ατζέντα, στην επικαιρότητα, να συζητηθούν και βέβαια έτσι να δράσουν οι πολιτικές δυνάμεις. Και γι' αυτά ήρθα σήμερα εδώ, για να σας ενημερώσω για τις θέσεις του ΚΚΕ, τις προτάσεις μας και πώς βλέπουμε την κατάσταση να εξελίσσεται».

Από την πλευρά του, ο Πρ. Παυλόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πάντοτε ακούω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις και απόψεις σας, άρα τις θέσεις και απόψεις του ΚΚΕ».


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη μέγγενη ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών

Την επόμενη βδομάδα η τετραήμερη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στην Ελβετία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επιταχύνονται διαρκώς με τους κινδύνους να αυξάνονται ραγδαία για όλους τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου, αφού οι εξελίξεις στο κρίσιμο αυτό ζήτημα θα επηρεάσουν ευρύτερα ισορροπίες και συμμαχίες στην εύφλεκτη γειτονιά μας.

Χτες, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, είχε χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι δύο άνδρες από τις 7 έως τις 11 Νοέμβρη στο θέρετρο Μον Πελεράν της Ελβετίας, με στόχο - όπως η κυπριακή κυβέρνηση έχει διευκρινίσει - τη «συζήτηση του Εδαφικού, αλλά και διασταυρούμενη συζήτηση όλων των πιθανών εκκρεμοτήτων».

Η κυπριακή κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες εστιάζει προπαγανδιστικά στην προσπάθειά της να «αποκρούσει» την επιμονή Τουρκίας και ψευδοκράτους για διατήρηση «εγγυήσεων», ωστόσο οι προτάσεις που εδώ και καιρό έχουν πέσει στο τραπέζι εγείρουν εξίσου σοβαρούς κινδύνους, αποδίδοντας ουσιαστικά σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα ρόλο επιτηρητή της όποιας συμφωνίας διαμορφωθεί. Συγκεκριμένα, η Λευκωσία φέρεται να ζητά να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιτήρηση εφαρμογής της όποιας συμφωνίας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (όπου σήμερα μόνιμα μέλη είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και ειδικά μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ εξελίχτηκε σε κρίσιμο μοχλό προώθησης ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Επίσης, ενδεικτικά είναι και τα σενάρια που εμφανίζουν τη Λευκωσία να προωθεί την πρόταση για «μεταβατική περίοδο», με την παρουσία στο νησί μιας μεικτής - αστυνομικής και στρατιωτικής - δύναμης περίπου 2.500 ατόμων.

Ο ίδιος ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, τόνισε πως έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, «τη θέση της Λευκωσίας για επίβλεψη της εφαρμογής της λύσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και αν είναι δυνατόν να τεθεί κάτω από το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Το Κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών έχει αξιοποιηθεί στο παρελθόν για διάφορες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως π.χ. στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο Ιράκ (πόλεμος του Κόλπου), αλλά και άλλες μεθοδεύσεις που συνδέθηκαν με μετέπειτα στρατιωτικές επεμβάσεις (π.χ. το 2011 είχε αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, ουσιαστικά πριν μπουν στην τελική ευθεία οι προσπάθειες για την ανατροπή του Καντάφι).

Με τίτλο «Ενέργειες σε περίπτωση απειλής εναντίον της ειρήνης, διαταράξεως της ειρήνης και επιθετικών πράξεων», το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη προβλέπει ότι σε περίπτωση που κριθούν ανεπαρκή μέτρα που «δε συνεπάγονται τη χρησιμοποίηση ένοπλης δύναμης», τότε το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) «μπορεί να προχωρήσει με αεροπορικές, θαλάσσιες ή χερσαίες δυνάμεις στην ανάληψη της δράσης που θα ήταν αναγκαία για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης. Αυτή η δράση θα μπορούσε να περιλαμβάνει στρατιωτικές επιδείξεις, αποκλεισμό και άλλες επιχειρήσεις αεροπορικών, θαλάσσιων ή χερσαίων δυνάμεων των μελών των Ηνωμένων Εθνών».

Στο μεταξύ, οι αναμενόμενες συναντήσεις στην Ελβετία έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση των αστικών επιτελείων και σε Ελλάδα και Τουρκία. Προχτές το βράδυ, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνομίλησαν τηλεφωνικά και - σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού» - αντάλλαξαν απόψεις για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η οποία είναι σε εξέλιξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ