ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαζική έκφραση αλληλεγγύης στους διωκόμενους μαθητές της Λαμίας

Συγκέντρωση σήμερα στις 11.30 το πρωί στα δικαστήρια της Λαμίας

Με συγκέντρωση σήμερα στις 11.30 το πρωί στα δικαστήρια της Λαμίας απαντούν μια σειρά σωματεία και μαζικοί φορείς της πόλης στην επιχείρηση καταστολής που στήθηκε ενάντια σε αγωνιζόμενους μαθητές. Θυμίζουμε ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής, αστυνομία με εντολή εισαγγελέα κύκλωσε το σχολικό συγκρότημα του 5ου και 6ου Λυκείου Λαμίας που βρισκόταν σε κατάληψη και προσήγαγε δέκα μαθητές και έναν γονέα, ενώ την ίδια ώρα ανάλογη επιχείρηση στήθηκε στο συγκρότημα του 2ου ΕΠΑΛ και του νυχτερινού σχολείου Λαμίας, απ' όπου προσήχθησαν άλλοι τέσσερις μαθητές και όλοι οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, όπου ξεκίνησε η διαδικασία να συνταχθούν δικογραφίες.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για την κυβερνητική πολιτική που συνεχίζει να αξιοποιεί τον αυταρχισμό και την καταστολή, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας έκανε μια παρέμβαση «κατόπιν εορτής» χαρακτηρίζοντας την επέμβαση της αστυνομίας «ως έσχατη και μη προτιμητέα λύση», ενώ κήρυξε «έναρξη κοινού ανοικτού διαλόγου» με μαθητές, διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την Τοπική Διοίκηση. Βέβαια οι μαθητές δε ζήτησαν κατευναστικούς διαλόγους, αλλά συγκεκριμένα μέτρα για την πλήρη κάλυψη των σχολείων τους σε προσωπικό, βιβλία και υποδομές.

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν συμμαθητές τους, γονείς και στελέχη του λαϊκού κινήματος, ενώ οι αντιδράσεις για την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών συνεχίζονται μαζικά.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, απαιτεί να σταματήσει κάθε διαδικασία αυτοφώρου και να σταματήσουν οι διώξεις και η τρομοκρατία σε βάρος των μαθητών, ενώ καλεί επίσης τις ΕΛΜΕ και τους συλλόγους της περιοχής να πάρουν ανάλογες αποφάσεις. «Αυτή η πράξη δείχνει ακριβώς το πνεύμα και το μονοπάτι που ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση απέναντι σε όποιον σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί την ίδια του τη ζωή», σημειώνει η Ομάδα Γυναικών Λαμίας της ΟΓΕ που καταδικάζει το γεγονός και δηλώνει ότι: «Θέλουμε τα παιδιά μας ήρωες και όχι ανδρείκελα»! Αντίστοιχα, μια σειρά σωματεία και φορείς καταδικάζουν την επιχείρηση καταστολής και καλούν στη σημερινή συγκέντρωση. Ανάμεσά τους ο Ενωτικός Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανθήλης - Λαμίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Φθιώτιδας, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Λυκείου Στυλίδας, το Σωματείο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Φθιώτιδας.

Παράλληλα, η αλληλεγγύη στους μαθητές της Λαμίας γίνεται υπόθεση όλων των μαθητών, με τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αττικής να υιοθετεί σχετικό ψήφισμα, στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει: «Φαίνεται πως η κυβέρνηση αποφάσισε αντί για καθηγητές να στείλει στα σχολεία μας εισαγγελείς και αστυνομία. Από την αρχή της χρονιάς ο υπουργός και η κυβέρνηση μάς έχουν φλομώσει στα παραμύθια για το πόσο καλό είναι το σχολείο μας και μόλις βλέπουν πως δε μασάμε στα ψέματά τους αλλά οργανώνουμε τον αγώνα μας και παλεύουμε, απαντάνε με αυταρχισμό και καταστολή. Μας θέλουν γονατιστούς, να μην αντιδράμε στην πολιτική που μας κλέβει το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη! (...) Δεν τρομοκρατούμαστε! Δε μας φοβίζουν οι διώξεις και ο αυταρχισμός, μας φοβίζει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι σε όλα αυτά που ζούμε. (...) Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα οι διώξεις των συμμαθητών μας και του γονιού που υπερασπίστηκε τον αγώνα μας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι! Συντονίζουμε τη δράση μας παντού!», καταλήγουν οι μαθητές της Αττικής που καλούν στις 7 Νοέμβρη σε καταλήψεις στα σχολεία και μαθητικές διαδηλώσεις, με ραντεβού στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αμεσα να καλυφθούν οι ανάγκες στην Ειδική Αγωγή

Στη σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στην Ειδική Αγωγή αναφέρεται, με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως «αυτή η πραγματικότητα δεν είναι άλλη από την εφαρμογή του 3ου μνημονίου και του "κόφτη" στη ζωή μας, στα εργασιακά μας δικαιώματα, στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία» και καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές με αναπηρία σε συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση.

«Τέλη Οκτώβρη και οι βασικές ειδικότητες για να λειτουργήσουν τα ειδικά σχολεία είναι απ' έξω. Δεν νοείται ειδική παρέμβαση χωρίς τη στήριξη ψυχολόγου, εργοθεραπευτή, κοινωνικού λειτουργού κ.τ.λ. Οποια παιδιά είναι από τα τυχερά και έχουν υψηλή λειτουργικότητα, πήγαν στα σχολεία, αλλά δεν έχουν ολοκληρωμένη επιστημονική στήριξη. Τα υπόλοιπα είναι ακόμα σπίτι τους.

Παρά τις επικοινωνιακές κορόνες για ιδρύσεις δομών Ειδικής Εκπαίδευσης, εκατοντάδες Τμήματα Ενταξης σε όλη την Ελλάδα είναι κλειστά. Εκατοντάδες παιδιά στη Γενική Εκπαίδευση που έχουν ζητήσει Παράλληλη Στήριξη είναι ουσιαστικά αβοήθητα, καθώς δεν έχουν προσληφθεί παρά ελάχιστοι αναπληρωτές σε σχέση με τις ανάγκες. Στις περιπτώσεις που υπάρχει εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης, έχει στην ευθύνη του 2, 3, 4, ακόμα και 5 παιδιά (!) στο ίδιο ή και σε αντίστοιχα σχολεία! Πολλαπλασιάζονται οι περιπτώσεις όπου οι Διευθύνσεις ΠΕ αρνούνται το σπάσιμο τμημάτων που έχουν διαπιστωμένες περιπτώσεις μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τονίζοντας πως «αυτή είναι η διαχρονική "κανονικότητα" της Ειδικής Εκπαίδευσης που με συνέπεια υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες.

Οι επικοινωνιακές φιέστες που στήνει ο υπουργός Παιδείας, όπως π.χ. στα εγκαίνια του Ειδικού Σχολείου Ιλίου, δεν μπορούν να κρύψουν αυτή την πραγματικότητα, δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι χιλιάδες αναπληρωτές βρίσκονται απολυμένοι, στις ουρές της ανεργίας από τα μέτρα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί σε οργάνωση της πάλης εργαζόμενους στην Ειδική Εκπαίδευση, γονείς και παιδιά με αναπηρία, να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού εκπαιδευτικού και τεχνικού προσωπικού), μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, άμεση γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση, να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο, ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του κ.ά.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, με αιχμή τη σοβαρή καθυστέρηση στη διαδικασία των προσλήψεων την τρέχουσα σχολική χρονιά. Στην κινητοποίηση συμμετείχε η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και ελαστικά εργαζομένων στην Εκπαίδευση και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών εξέφρασε τη στήριξη στο αίτημα για άμεσες προσλήψεις και μόνιμους διορισμούς.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με παράγοντες του υπουργείου Παιδείας. Οπως προέκυψε, για μια ακόμα φορά οι μόνιμοι διορισμοί μεταφέρονται στο απώτερο μέλλον, ενώ ο Οκτώβρης θα βγει για τα ειδικά σχολεία χωρίς το απαραίτητο ειδικό βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με συμμετέχοντες στη συνάντηση, ειπώθηκε μεταξύ άλλων πως μέχρι τις 27 Οκτώβρη θα σταλούν στις Περιφέρειες (εκτός Κ. Μακεδονίας) οι πίνακες με τους αναπληρωτές, καθώς η πρόσληψη γίνεται κατά Περιφέρεια, κάτι που όπως ειπώθηκε στη χτεσινή συνάντηση, σχεδιάζεται να αλλάξει.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΚΑΝΑ
Με τερτίπια ανοίγει τις πόρτες στους ιδιώτες

Πριν από μερικές μέρες, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ αποφάσισε να κλείσει τη μονάδα μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ στη Νίκαια και να μεταφέρει σε αυτόν το χώρο τη Μονάδα του Περιστερίου (χορήγηση βουπρενορφίνης) που τα τελευταία χρόνια συστεγάζεται με τη μονάδα του Αττικού. Τα παραπάνω ξεσήκωσαν τις εύλογες αντιδράσεις των εργαζομένων και κατά τη διάρκεια συνάντησης του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων με τη Διοίκηση, όπου ανακοινώθηκαν τα σχέδια περί δημιουργίας νέων δομών (Μονάδα Συνταγογράφησης, ΜΑΠ, ΜΕΨΥ κ.ά.), που θα στελεχωθούν από νέο προσωπικό (κάποιες θέσεις από τις 25 προσλήψεις αορίστου χρόνου και κάποιες από τις 20 προσλήψεις με «μπλοκάκι»).

Σήμερα, λειτουργούν περίπου 55 μονάδες υποκατάστατων (45 μονάδες στη χώρα χορηγούν βουπρενορφίνη η οποία χορηγείται σε περίπου 6.500 άτομα, 10 μονάδες μεθαδόνη που χορηγείται σε περίπου 2.500 άτομα). Στόχος είναι να εξαλειφθούν οι μονάδες μεθαδόνης και να αντικατασταθούν με βουπρενορφίνη ώστε να είναι εφικτή η συνταγογράφησή της (η μεθαδόνη είναι σε υγρή μορφή ενώ η βουπρενορφίνη σε δισκία άρα πιο εύκολο να συνταγογραφηθεί). Παράλληλα, επιτυγχάνονται φτηνά προγράμματα συντήρησης της χρήσης, χαμηλών προδιαγραφών, καθώς ο Οργανισμός απαλλάσσεται από την, «δαπανηρή», υποχρέωσή του να παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη, θεραπεία άλλων νόσων (π.χ. ηπατίτιδα), τακτικές ουροληψίες. Οσο για τις περιβόητες προσλήψεις, τουλάχιστον 30 εργαζόμενοι που δουλεύουν με «μπλοκάκι» (κάποιοι εδώ και πέντε χρόνια!) η σύμβασή τους λήγει το Νοέμβρη, άρα δεν μιλάμε καν για αντικατάσταση.

«Ο αυθαίρετος, αντιεπιστημονικός, αντιδημοκρατικός και αυταρχικός τρόπος λήψης αποφάσεων από τη διοίκηση του Οργανισμού, είναι φανερό ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτός από κανέναν εργαζόμενο στον ΟΚΑΝΑ. Η προσπάθεια της Διοίκησης του Οργανισμού να περάσει, από το παράθυρο, τη συνταγογράφηση σε ιδιώτες δε θα περάσει», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και προκηρύσσει για αύριο Τετάρτη στάση εργασίας (1μ.μ. - 4μ.μ.) και συνέλευση των εργαζομένων.

Αναβλήθηκε η δίκη των συνδικαλιστών διοικητικών υπαλλήλων

Αναβλήθηκε χτες, χωρίς να έχει οριστεί νέα ημερομηνία μέχρι στιγμής, η δίκη μελών της Ομοσπονδίας και των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για συνδικαλιστικές διώξεις που έχουν ασκηθεί σε εκλεγμένους εκπροσώπους διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια, με την κατηγορία ότι κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων ενάντια στις «διαθεσιμότητες» - απολύσεις, «με πρόθεση δεν συμμορφώθηκαν» προς την απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε παράνομη την απεργία στις 25 και 26 Νοέμβρη του 2013, «απείχαν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων συμπαρασύροντας στην αποχή τους αυτή και την πλειονότητα των διοικητικών υπαλλήλων, μελών των Συλλόγων τους».

Στα δικαστήρια Ευελπίδων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους συνδικαλιστές, ενώ για χθες η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία. Τη συγκέντρωση και απεργία στήριζε και η «Αγωνιστική Συνεργασία» (η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), καταγγέλλοντας τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι «συνεχίζει στην ίδια ρότα των προηγούμενων κυβερνήσεων (...). Η εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων πάει χέρι χέρι με την καταστολή και την ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ