ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ
Μια ηρωική μορφή του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ

Μια ζωή αγώνες μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, στο οποίο κληροδότησε τα υπάρχοντά του

Ο σ. Παναγιώτης Μακρής
Ο σ. Παναγιώτης Μακρής
«Αφήνω μοναδικό κληρονόμο μου (...) το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), που από τις γραμμές του αγωνίστηκα σε όλη μου τη ζωή, για να συνεχίσει τους αγώνες του».

Με τις παραπάνω λέξεις, λιτός, όπως σ' όλη του τη ζωή, ο Παναγιώτης Μακρής, ο παλαίμαχος αγωνιστής κομμουνιστής και ιστορικός δήμαρχος Καισαριανής, που «έφυγε» από τη ζωή στις 26/7/2015, σε ηλικία 98 χρόνων, όρισε με τη διαθήκη του μοναδικό κληρονόμο του το ΚΚΕ, που, όπως αναφέρει, από τις γραμμές του αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή.

Η ιδιόγραφη διαθήκη του συντρόφου Παναγιώτη κοινοποιήθηκε στο ΚΚΕ από το Τμήμα Διαθηκών του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Δέθηκε με το λαό και πάλεψε μαζί του

Ο Παναγιώτης Μακρής, όπως σημείωνε η ΚΕ του ΚΚΕ στον αποχαιρετισμό της, ήταν μια ηρωική μορφή του λαϊκού κινήματος και του Κόμματος. Γεννήθηκε το 1917 στους Σχίνους (Μπισχίνι) Ολυμπίας. Το 1935 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1937 ανεβαίνει στην Αθήνα, στην Καισαριανή, γίνεται μέλος του ΚΚΕ και γράφεται στη Νυχτερινή Σχολή Ασυρματιστών στον Πειραϊκό Σύνδεσμο.

Λίγο πριν την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, ο σ. Π. Μακρής - με προτροπή της Οργάνωσης - μετά από διαγωνισμό εισάγεται στη Σχολή Ασυρματιστών της Αεροπορίας. Στη σχολή ανέπτυξε πρωτοπόρα δράση. Η κήρυξη του πολέμου τον βρήκε στη 13η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας, όπου ο ίδιος έτυχε τιμητικής διάκρισης για επιτυχή επίθεση απέναντι σε ιταλικό υποβρύχιο. Με την επίθεση των Γερμανών, πρωτοστάτησε μαζί με άλλους αντιφασίστες στη διάσωση των αεροπλάνων. Ηταν από τα ιδρυτικά μέλη της Αντιφασιστικής Οργάνωσης της Αεροπορίας (ΑΟΑ) και συμμετείχε ενεργά στην Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση της Μέσης Ανατολής (ΑΣΟ). Μαζί με χιλιάδες στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, κλείστηκε στις φυλακές Αμπασιάς του Καΐρου και στα στρατόπεδα της Ερυθραίας. Τα Χριστούγεννα του 1945 επιστρέφει στην Αθήνα και από το 1946 έως το 1948 δουλεύει στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ προετοιμάζοντας μαχητές για τον ΔΣΕ.

Η ιδιόχειρη διαθήκη του σ. Παναγιώτη Μακρή
Η ιδιόχειρη διαθήκη του σ. Παναγιώτη Μακρή
Πιάστηκε τον Απρίλη του 1948 κι από τότε άρχισε το μακρύ ταξίδι της εξορίας. Στον Εύδηλο της Ικαρίας, στη Μακρόνησο, στον Αη Στράτη. Το Γενάρη του 1960 επιστρέφει με προσωρινή άδεια από το στρατόπεδο στην Αθήνα και τοποθετείται γραμματέας της ΕΔΑ Καισαριανής. Τον Οκτώβρη νέα σύλληψη και ξανά στον Αη Στράτη. Τον Ιούνη του 1961 μετάγεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου μετά από διάβημα διαμαρτυρίας λαϊκών οργανώσεων αφήνεται ελεύθερος και αναλαμβάνει πάλι γραμματέας της Οργάνωσης ΕΔΑ Καισαριανής.

Το 1964 εκλέγεται δήμαρχος της Καισαριανής έως το 1967. Με το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967 συλλαμβάνεται και στέλνεται στα Γιούρα και μετά στο Παρθένι. Τα Χριστούγεννα του 1970 αποφυλακίζεται και δουλεύει στην παράνομη Οργάνωση του Κόμματος στην Αθήνα. Το 1973 διέφυγε παράνομα στο εξωτερικό και πήρε μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπου εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ, ιδιότητα που διατηρεί έως το 11ο Συνέδριο. Τον Αύγουστο του 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε κομματική δουλειά στην ΚΟ της Καισαριανής, στην Αχτιδική Επιτροπή Ανατολικών Συνοικιών και στην ΕΠ της ΚΟ Αθήνας. Εκλέγεται δήμαρχος Καισαριανής από το 1975 έως και το 1986.

Υπερασπίστηκε με όλες του τις δυνάμεις την κοσμοθεωρία μας, την πολιτική και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, τον σοσιαλισμό, κάτω από όλες τις συνθήκες και τους δύσκολους καιρούς. Συνέβαλε αποφασιστικά να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια διάλυσης του ΚΚΕ από τους λεγόμενους «ανανεωτές» το 1968 και αυτούς της περιόδου '89 - '91. Αγάπησε τον τόπο του, δέθηκε με το λαό και πάλεψε μαζί του. Με τη στάση του αναδείχτηκε σε πραγματικό σύμβολο της πόλης της Καισαριανής και των αγώνων της.

ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον ΔΣΕ

Πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιεί η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, σε όλους τους νομούς της περιοχής.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η εκδήλωση για το έκτακτο στρατοδικείο στο Μεσολόγγι, το Σάββατο 22/10, στις 18.00, στην κεντρική πλατεία, προς τιμήν όσων σύρθηκαν στα στρατοδικεία της αστικής τάξης, επειδή συμμετείχαν στη λαϊκή υπόθεση, όσων στάθηκαν με αξιοπρέπεια και λεβεντιά, όσων εκτελέστηκαν ή φυλακίστηκαν, αλλά και προς τιμήν όσων εξέφρασαν με διάφορους τρόπους την αλληλεγγύη τους, που προσήλθαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, στους δικηγόρους που παρείχαν νομική στήριξη αφιλοκερδώς. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης απαγγελία ποιήματος, αναφορά στους εκτελεσμένους αγωνιστές, κατάθεση στεφάνου και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Επίσης, την Κυριακή 23/10, οι Οργανώσεις Ηλείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση στη Ζαχάρω, στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία, προς τιμήν της δράσης του ΔΣΕ στη Ζαχάρω και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και του Νίκου Γκότση, αντισυνταγματάρχη, διευθυντή δικαστικού της 3ης Μεραρχίας, δικηγόρου, και του Γιώργη Τζαμαλούκα, χειρουργού, γνωστού ως «πατέρα της αντάρτικης χειρουργικής», που καταγόταν από κει. Θα μιλήσει ο Αριστείδης Δαμαλάς, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Αλλες εκδηλώσεις

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών (Φωκαίας 26), η ΚΟΒ Κατασκευών Πάτρας παρουσιάζει τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70χρονα του ΔΣΕ. Θα μιλήσεις ο Δημήτρης Βελόνας, μέλος του ΤΓ Πάτρας του ΚΚΕ.

-- Στις 13.00, στην Τ10, η ΚΟΒ και οι ΟΒ των Παιδαγωγικών Σχολών Πάτρας θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με θέμα «70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ: Το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου», με ομιλήτρια την Δώρα Σιαδήμα, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

-- Στις 12.30, στο Τμήμα Νοσηλευτικής, η ΚΟΒ ΤΕΙ και η ΟΒ ΣΕΥΠ θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Γ. Τζαμαλούκα «Ενάντια στο θάνατο στο Γράμμο και το Βίτσι». Την παρουσίαση θα κάνει η Κωνσταντίνα Πέττα, μέλος της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας.

-- Οι ΚΟΒ Πόλης και Υπαίθρου Πύργου διοργανώνουν στις 19.30, στην αίθουσα της ΠΕΔ, εκδήλωση παρουσίασης της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τεφάνης, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Ηλείας.

-- Η ΚΟΒ Γουμέρου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με το ίδιο θέμα, στο καφενείο του Γιώργη Παπαδόπουλου στην Αγία Αννα, στις 19.30, με ομιλητή τον Αγγελο Κολόσακα, μέλος της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

-- Στις 20.30, στο Κοινοτικό Γραφείο του Αγ. Κήρυκα, η ΚΟΒ Αν. Ζακύνθου πραγματοποιεί σύσκεψη με την μπροσούρα του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, «23+ παθιασμένα ψέματα για τον ένοπλο λαϊκό αγώνα 1941-49» και ομιλητή τον Νίκο Μπελούση, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Σήμερα η εκδήλωση μετονομασίας της κεντρικής πλατείας

Θα ονομάζεται «πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής, με ομόφωνη απόφασή του, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον επίτιμο δήμαρχο της Καισαριανής Παναγιώτη Μακρή, αποφάσισε τη μετονομασία της κεντρικής πλατείας της πόλης σε «πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή», με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη, στις 18.30.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στην κεντρική πλατεία περιλαμβάνει ομιλία του δημάρχου Καισαριανής, Ηλία Σταμέλου, αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας, οπτικοακουστικό αφιέρωμα στη ζωή και τη διαδρομή του Παναγιώτη Μακρή και μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Βιβλιοπαρουσίαση στη Φλώρινα

Η ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, τιμώντας την 72η επέτειο από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (1/11/1944), οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση, την Κυριακή 23/10, στις 12 μ., στο Εργατικό Κέντρο, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Θ. Ζιώγα «Η εθνική Αντίσταση σε Φλώρινα και Καστοριά 1941 - 1944».

Την παρουσίαση θα κάνει η ιστορικός, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ιφιγένεια Βαμβακίδου.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ διοργανώνουν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του Κόμματος, η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και το αντίστοιχο Συμβούλιο Περιοχής της ΚΝΕ, την Κυριακή 23/10, στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο στην Αλεξανδρούπολη.

Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή βίντεο με μαρτυρίες μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, αφιέρωμα για τον ΔΣΕ στον Εβρο με αφήγηση - μαρτυρίες - ποιήματα, μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του ΔΣΕ (από το συγκρότημα της ΚΝΕ στην Ξάνθη) και απόδοση τιμής στους νεκρούς, αλλά και τους εν ζωή μαχητές του ΔΣΕ.

Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφιών - ντοκουμέντων.

Στα 72 χρόνια από την απελευθέρωση του Βόλου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων από την απελευθέρωση του Βόλου από τις δυνάμεις κατοχής, οι Οργανώσεις Βόλου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν το Σάββατο 22/10, ιστορικό περίπατο στα χνάρια της αγωνιστικής δράσης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, μέσα στην πόλη του Βόλου, με αφετηρία τη διασταύρωση των οδών Κουμουνδούρου κ' Τ. Οικονομάκη, στις 11 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ