ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων...

Με βασικά χαρακτηριστικά την κοκορομαχία, την ανταλλαγή κατηγοριών και την ανούσια αντιπαράθεση για το ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο συνδεδεμένος και με καταγγελίες της διαπλοκής κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των αστικών κομμάτων.

Αλέξης Τσίπρας. Κάτω απ' το χαλί το πραγματικό σκάνδαλο...

Με τη «ρομφαία της κάθαρσης» - όπως άλλωστε αναμενόταν - εμφανίστηκε στη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τη ΝΔ ως συνώνυμο της διαφθοράς και της διαπλοκής, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Κ. Μητσοτάκη «παιδί της ΖΗΜΕΝΣ και του Χριστοφοράκου»!

Επανέλαβε το γνωστό ψέμα ότι για την οικονομική κρίση φταίει η διαφθορά, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές αιτίες που βρίσκονται στο ίδιο το σύστημα και εμφάνισε την κυβέρνησή του ως τον εκπρόσωπο των «υγιών δυνάμεων της κοινωνίας».

Οπως αναμενόταν, ο Αλ. Τσίπρας επένδυσε στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, υπερασπιζόμενος τη διαδικασία σαν διαφανή και αδιάβλητη και αποτελεσματική για τα δημόσια ταμεία και παρουσιάζοντας το ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας σαν απόδειξη της σύγκρουσης με το «μιντιακό κατεστημένο», ενώ παρουσίασε την κυβέρνησή του σαν θύμα «αδυσώπητου πολέμου» κι ακόμα παραπέρα σαν θύμα «διαρκούς απόπειρας μιας μεταμοντέρνας μορφής πραξικοπήματος», επειδή τάχα «δεν κάνει τα χατίρια» των καναλαρχών.

Με το βλέμμα στραμμένο στο κεφάλαιο, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν νοιάζεται για την πορεία της οικονομίας και γι' αυτό ζητά εκλογές και εκδίωξη μιας κυβέρνησης που έχει καταφέρει να φέρει θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης, τα έσοδα να υπεραποδίδουν, που κλείνει την πρώτη αξιολόγηση και τροχιοδρομεί τη διευθέτηση του χρέους, προσπερνώντας φυσικά ότι όλα αυτά προϋποθέτουν αιματηρές θυσίες του λαού.

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια που πήραν από τράπεζες, ενώ προσήψε και σε κανά δυο στελέχη της ΝΔ σχέσεις με επιχειρηματίες όπως ο Χρ. Καλογρίτσας.

«Το νταβατζηλίκι τελείωσε πραγματικά, αυτό ήταν το μήνυμα... δεν δίνω λογαριασμό σε κανένα δεν θα κάνουμε πίσω όσο κι αν μας απειλούν ... το πάρτι φοροδιαφυγής έχει τελειώσει...» ήταν ορισμένα απ' τα συνθήματα, με τα οποία ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κρύψει κάτω από το χαλί την κυβερνητική πρακτική στήριξης με κάθε τρόπο των συμφερόντων του κεφαλαίου πάνω στην οποία ανθούν και η διαφθορά και η διαπλοκή.

Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο γνωστό μοτίβο «αριστερής διαπλοκής» και πρόωρων εκλογών

Παίρνοντας πάσες από τον Αλ. Τσίπρα - και χτες - στη μεταξύ τους στημένη κοκορομαχία, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε πάλι τη θεωρία της ΝΔ για «τρίτο αχρείαστο μνημόνιο» - αυτό που ψήφισε και η ΝΔ τον Αύγουστο 2015 - κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για προσπάθεια να στήσει «ένα νέο, αριστερό σύστημα διαπλοκής», για «ιδεοληψία και ανικανότητα», και επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, ώστε «να γίνουν πράξεις οι μεταρρυθμίσεις», κατηγορώντας ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό για προεκλογικά ψέματα, αναξιοπιστία και αδυναμία να προσελκύσει «επενδυτές».

Υπεραμύνθηκε του αγώνα κατά της διαπλοκής που έδωσαν - όπως είπε - οι κυβερνήσεις της ΝΔ, και κατηγόρησε την τωρινή κυβέρνηση ότι μόνο στα λόγια αντιμάχεται το σύστημα «διαπλοκής», ενώ στην πραγματικότητα θέλει να το «ελέγξει», ώστε να λειτουργεί υπέρ της.

Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών συνδυάζοντάς τη με τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής, αφήνοντας και υπόνοιες για το ρόλο υπουργών όπως ο Ν. Παππάς και ο Χρ. Σπίρτζης, και μιλώντας για «σκάνδαλο».

Πάνω στον ίδιο καμβά επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό και για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο χώρο των δικαστών, ζητώντας να κρίνουν «την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά χωρίς χρονοτριβή».

Δεν παρέλειψε να χύσει αντικομμουνιστικό δηλητήριο, μέσω της δικομματικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδοντάς του χαρακτηριστικά που δεν έχει, αλλά σε κάθε περίπτωση διακηρύσσοντας ότι «η χώρα δε θα γίνει λαϊκή δημοκρατία. Τη λύσαμε αυτήν την εκκρεμότητα ιστορικά», παραπέμποντας στο μαχαίρι που πέρασε η τάξη του και οι ξένοι σύμμαχοί της τους αγωνιστές του λαού.

Συνέχισε παρουσιάζοντας το κόμμα του ως «ανάχωμα» στις «θεσμικές εκτροπές» του ΣΥΡΙΖΑ, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για φαινόμενα διαπλοκής και σε άλλους τομείς.

Τέλος, ομολογώντας εμμέσως το στημένο της χθεσινής αποπροσανατολιστικής κοκορομαχίας, εκτίμησε ότι όσο η κυβέρνηση προχωρά σε πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα - απ' αυτά στα οποία συμφωνεί βέβαια και η ΝΔ, ως αναγκαία για την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας - τόσο θα σηκώνει τους τόνους σε τέτοια «διχαστικά» ζητήματα διαπλοκολογίας ώστε να πηγαίνει αλλού τη συζήτηση.

Παράπονα, προτάσεις για οικουμενική και αντικομμουνισμός

Οι ...καθιερωμένες αναφορές στο δικτάτορα Μεταξά, ο αντικομμουνισμός, αλλά και η...εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία της ομιλίας του αρχηγού της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Ο Ν. Μιχαλολιάκος επιδιώκοντας να εμφανίσει τη Χρυσή Αυγή ως «ηθικό» κόμμα και να σκιάσει ότι πρόκειται για καθαρό μπράβο του συστήματος, επιδόθηκε σε άγριο αντικομμουνισμό ανασύροντας χιλιοειπωμένα περί «βρώμικου» '89, προσπαθώντας να τσουβαλιάσει το ΚΚΕ με τα αστικά κόμματα.

Οσον αφορά το θέμα των αδειών ανέφερε, σιγοντάροντας στην ουσία την κυβερνητική πολιτική ότι: «Θα το δούμε αν τέλειωσε το νταβατζιλίκι που είπε ο κ. Τσίπρας και θα περιμένουμε να δούμε αν οι σταθμοί θα λειτουργήσουν με διαφάνεια». Στο ίδιο μοτίβο μιλώντας για τις λεγόμενες λίστες όπως αυτή της Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι «περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανακαλύψει τους κλέφτες, να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα και να πάνε φυλακή», ενώ της έκανε και ...«παρατήρηση» ότι «21 μήνες κυβερνάτε και είναι πολύ αργοί οι ρυθμοί» τόσο για τη λίστα Λαγκάρντ, όσο και τον έλεγχο «για δημόσια έργα» κ.λπ.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, άσκησε γενικότερη κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της, το τρίτο μνημόνιο, τα capital controls, την ύφεση, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ότι δεν πήρε όλη τη δόση χτες, δεν κλείνει τα προαπαιτούμενα κ.λπ. Εκτίμησε, δε, ότι η κυβέρνηση «φεύγει», προβλέποντας ουσιαστικά «πολιτικές εξελίξεις», ζητώντας και ενίσχυση του χώρου της που συμπιέζεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει να προτείνει τίποτε το «συναινετικό» και δρα «διχαστικά», με «ανεμιστήρες λάσπης» και «λαϊκά δικαστήρια», στοχοποιώντας τους αντιπάλους της.

Υπεραμύνθηκε προηγούμενων εκσυγχρονισμών στο αστικό κράτος, όπως το ΑΣΕΠ και η Διαύγεια, που δρομολογήθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Κριτική άσκησε και στη ΝΔ, και προσωπικά στον Κυρ. Μητσοτάκη λέγοντας μάλιστα ότι «στους κόλπους της παράταξής του έχει κρυφούς συνομιλητές και χειροκροτητές της κυβέρνησης», αφήνοντας υπόνοιες για διάφορα κομπρεμί ανάμεσα στους δύο πόλους του δικομματισμού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διαπλοκή» με «επιχειρηματικά συμφέροντα», ότι η «διαπλοκή» βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να ανέλθει στην κυβέρνηση για να παρατείνει για μια δεκαετία ακόμα τη δική της εξουσία.

Ανάλωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του να παραπονείται για στοχοποίηση του κόμματος του από επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ότι «προσπάθησαν να βρωμίσουν το Ποτάμι», γιατί ο «λαϊκισμός» και ο «δημαγωγός» φοβούνταν το «πραγματικά καινούργιο», τις «νέες δυνάμεις» που κατά τον Στ. Θεοδωράκη είναι το Ποτάμι. Επέμεινε, δε, ότι το «σχέδιό» του θα παραμείνει «ενεργό» για να μορφοποιηθεί «ένα μεγάλο κίνημα ανατροπής μακριά από συντεχνίες και συμφέροντα».

Απογειώνοντας τη σκανδαλολογία ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, μοίρασε αφειδώς κατηγορίες σε στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού για τις σχέσεις τους με επιχειρηματίες και διαπλοκή.

Με τη σειρά του, μετά τον Αλ. Τσίπρα ισχυρίστηκε ότι τον χτυπάει η διαπλοκή, ενώ άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι στελέχη που αποχώρησαν απ' τους ΑΝΕΛ εξαγοράστηκαν, καταγγέλλοντας συνάντησή τους με ανθρώπους του επιχειρηματία Βγενόπουλου λίγο πριν αποχωρήσουν απ' το κόμμα.

Ο Π. Καμμένος υποστήριξε κι αυτός ότι αυτό που ενώνει τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν τους κρατάει κανείς και προέτρεψε στελέχη της ΝΔ να στηρίξουν την κυβέρνηση, προκειμένου να πάψουν πια να υπάρχουν στη χώρα εκβιαστές και εκβιαζόμενοι.

Με την εκτίμηση ότι η διαπλοκή δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, προσπέρασε το θέμα, κατηγορώντας τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δεν συζητούν για τα σοβαρά, στα οποία ενέταξε το Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ κ.ά., και ότι δεν ανταποκρίνεται στην επιθυμία του λαού να είναι χρήσιμοι και αναλώνονται σε κορόνες και κοκορομαχίες αντί να δείχνουν σοβαρότητα.

Κατά τα συνήθη, επανέφερε την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση, κατηγορώντας μάλιστα τον Κ. Μητσοτάκη ότι έφερε στην πολιτική ζωή την απόρριψη της συναίνεσης αναγκάζοντας και τον Αλ. Τσίπρα να κάνει το ίδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ