Στο φόντο των αντιδραστικών αναφορών στην προχτεσινή εισήγηση του αρχιεπισκόπου στη συνεδρίαση της ιεραρχίας της Εκκλησίας
Από τη χτεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου |
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και αμέσως μετά ο αρχιεπίσκοπος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι «λύθηκαν οι όποιες παρεξηγήσεις» και πως «συνεχίζεται ο διάλογος» σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου «κατά τη συνάντηση, υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί».
Ο Π. Καμμένος δήλωσε ...ευτυχής για τη διευκρίνιση των παρεξηγήσεων, καθώς και για το ότι «Εκκλησία και Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και της Ορθοδοξίας».
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη στην εισήγησή του στην τακτική συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και με αφορμή ότι η κυβέρνηση με εντελώς ανεύθυνο τρόπο «άνοιξε» το ζήτημα του χωρισμού Κράτους - Εκκλησίας αλλά και τις δηλώσεις Φίλη, αναφέρθηκε στο σημερινό μοντέλο των σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας.
Στην παρέμβασή του, ο αρχιεπίσκοπος επικαλέστηκε και υιοθέτησε πρόσφατη δήλωση του μητροπολίτη Πειραιώς σχετικά με το χωρισμό Εκκλησίας - Πολιτείας αναπαράγοντας ανιστόρητες αναφορές με αντικομμουνιστικές επιδράσεις, σημειώνοντας συγκεκριμένα: «Για το κεφάλαιο αυτό θα δανεισθώ τις σκέψεις του αγαπητού συναδέλφου, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Πειραιως κ. Σεραφείμ: ''Το πρόταγμα του λεγόμενου χωρισμού επαναλαμβάνεται από προφανώς αμοίρους Νομικής παιδείας, οι οποίοι με εφαλτήριο το λεγόμενο θράσος αγνοίας τους θέτουν προς κατεδάφιση ό,τι συνιστά το κράτος δικαίου που επί διακόσια χρόνια σχεδόν πύργωσε ο λαός μας με αίμα και ιδρώτα.
Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε το χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως. Μιλούν για χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα». Επιχειρώντας δηλαδή να ταυτίσει την άποψη του κομμουνιστικού κινήματος και την πρακτική των σοσιαλιστικών κρατών απέναντι στη θρησκεία με τις θέσεις των αστικών κοσμοπολίτικων δυνάμεων.
Απορρίπτοντας ουσιαστικά τη συζήτηση για το χωρισμό Εκκλησίας - κράτους σημείωσε ότι «Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις». Ενώ πρόσθεσε ότι: «...η Πολιτεία ούτε θέλει αλλά ούτε μπορεί, πράγματι, να χωριστεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας όπως δεν μπορεί να χωρισθεί από οποιαδήποτε "γνωστή θρησκεία". Η Πολιτεία, εάν το θελήσει, και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει, τηρώντας, βεβαίως, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις».
Τέλος, κατέθεσε τις προτάσεις του στις οποίες προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα: «Να καθιερωθεί ο τρόπος των "Διακριτών Ρόλων" που εν μέρει λειτουργεί σήμερα, αλλά και των "Καθαρών Διακριτών Ρόλων" με τάση συνεργασίας, όταν το χρειάζεται ο λαός μας. Αξιοποίηση της εναπομεινάσης εκκλησιαστικής περιουσίας σε συνεργασία με την Πολιτεία. Υλοποίηση της ληφθείσης απόφασης στη Βουλή την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, σύμφωνα με την οποία θα συνεχισθεί η συνεργασία μέσα από αμοιβαίο διάλογο από μηδενική βάση Εκκλησίας - Πολιτείας για το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών».
Νέα συγκλονιστική κατάθεση για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες
Σκέτη πρόκληση ήταν χτες η υπεράσπιση των χρυσαυγιτών, κατά τη διάρκεια της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής που ζήτησε μέχρι και την... προληπτική σύλληψη του Αιγύπτιου αλιεργάτη Μοχάμεντ Αμπού Χαμάντ όχι μόνο «για τα ψέματα που είπε», αλλά και «γι' αυτά που θα πει στην διάρκεια της κατάθεσής του»!
Σε μια προσπάθεια να πλήξουν την αξιοπιστία της διαδικασίας αναγνώρισης, οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών ζήτησαν την πλήρη ακυρότητά της. Κι όλα αυτά, γιατί ο μάρτυρας Μοχάμεντ Αμπού Χαμάντ που υπέστη μαζί με τους άλλους Αιγύπτιους αλιεργάτες την άγρια δολοφονική επίθεση του τάγματος εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής στο σπίτι τους στο Πέραμα, αναγνώρισε δείχνοντας με το δάκτυλο, τους τέσσερις κατηγορουμένους που βρίσκονταν στο εδώλιο εκείνη την ώρα. Ο μάρτυς που άρχισε να καταθέτει χτες, αναγνώρισε τους Αν. Πανταζή, Μάρ. Ευγενικό, Θ. Μαρία και Κ. Παπαδόπουλο. Να σημειωθεί ότι ο Δ. Αγριογιάννης δεν ήταν παρών παρά το ότι το δικαστήριο έχει διατάξει αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων. Μάλιστα χτες, διέταξε και τη βίαιη προσαγωγή των κατηγορουμένων, αφού για τρίτη φορά παραβιάστηκε η απόφασή του (κάποιοι τελικά ήρθαν αργότερα)...
Ο Αιγύπτιος αλιεργάτης είπε περιγράφοντας την κατάσταση του συγκατοίκου του Αμπουζίντ Εμπάρακ που υπέστη την άγρια δολοφονική επίθεση «Τα μάτια του έγιναν άσπρα, μόνο το λευκό φαινόταν, είχε αίματα παντού, στο κεφάλι, στα ρούχα... Τον είχαμε βάλει στο χωλ, κατάχαμα και περιμέναμε το ασθενοφόρο». Νωρίτερα κατέθεσε για τα «πέντε - δέκα λεπτά» της επίθεσης που τον τρομοκράτησαν «(...) Ακουσα χτυπήματα, κουνιόταν το σπίτι σαν να γινόταν σεισμός... Ηταν χτυπήματα με ξύλα, στην πόρτα και τα παράθυρα. (...) Κατάλαβα ότι η Χρυσή Αυγή ήλθε να μας σκοτώσει (...) Είχα ακούσει ότι υπάρχει η Χρυσή Αυγή που χτυπάει ξένους στην Ομόνοια, στην Καλλιθέα και αλλού», εξήγησε ο μάρτυς, και συνέχισε την περιγραφή: «Ανοιξα το παράθυρό μου και άρχισα να φωνάζω, είδα δέκα άτομα περίπου με μαύρες μπλούζες, με γράμματα μπροστά, μεγάλα γράμματα, "χρυσά". Δεν διαβάζω Ελληνικά».
Πρόεδρος: Πώς ήταν αυτοί;
Μάρτυς: Ολοι νεαροί, περίπου 20-25 χρονώ, ένας μόνο ήταν πιο μεγάλος, κι ένας λίγο παχουλός, τα μαλλιά του ανοιχτόχρωμα. Κοντά μαλλιά είχαν. Την πρώτη φορά φοβήθηκα και έκλεισα γρήγορα το παράθυρο. Οταν βγήκε η γειτονιά, άρχισα να πετάω πράγματα από το παράθυρο, τότε σαν να είδα μια κοπέλα.
Ο Αιγύπτιος αλιεργάτης είπε επίσης ότι φεύγοντας το τάγμα εφόδου έσπασε και τ' αυτοκίνητά τους και το τρίκυκλο «με τα ξύλα και τα σίδερα που κρατούσαν». Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν έχει με κανέναν διαφορές, «πηγαίνω στα σπίτια, κάθομαι, τρώω με τους Ελληνες, με γυναίκες, δεν έχω κανένα πρόβλημα»... και πρόσθεσε ότι η Χρυσή Αυγή θέλει να διώξει τους ξένους από τη χώρα.
Επικίνδυνη διολίσθηση, προσπάθεια διαίρεσης του λαού με βάση ιδεολογικές, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου:
«Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου παραπέμπουν περισσότερο σε σκοτεινές περιόδους του τόπου και αποτελούν ανιστόρητες αναφορές επηρεασμένες από πρωτόγονο αντικομμουνισμό.
Πρόκειται για απλουστευτικές μεταφυσικές προσεγγίσεις και προσπάθεια να ταυτιστούν ο σοσιαλισμός, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, ακόμη και αστικοί εκσυγχρονισμοί, όπως ο χωρισμός κράτους - Εκκλησίας, που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, το νεοφιλελευθερισμό κ.λπ.
Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που με ανεύθυνο τρόπο άνοιξε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν επικίνδυνη διολίσθηση, προσπάθεια διαίρεσης του λαού μας, με βάση τις ιδεολογικές, πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι είναι υπερώριμο ζήτημα και για την Ελλάδα ο διαχωρισμός κράτους - Εκκλησίας και ό,τι αυτό σημαίνει για την εκπαίδευση, το περιουσιακό ζήτημα της Εκκλησίας, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, την ονοματοδοσία παιδιών, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών κ.ά.».
Εκδήλωση αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνεται την Κυριακή 9/10, στις 7 μ.μ., στην Παλλήνη, στην αίθουσα του «Οινοποιείου Πέτρου» (Λ. Μαραθώνος 117).
Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στο Περιστέρι, στην πλατεία Μπλόκου (Λόφος Αξιωματικών), εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του αιματοβαμμένου Μπλόκου του Ιούλη του 1944. Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από τις ΤΟ Περιστερίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα περιλαμβάνει ομιλία, μουσικό αφιέρωμα και έκθεση φωτογραφίας.