ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Συναντήσεις με τον περιφερειάρχη και τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ

Ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Θάσου και σύσκεψη με φορείς του νησιού

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Απ. Τζιτζικώστα
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Απ. Τζιτζικώστα
Περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιεί από χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Χτες, στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, και στη συνέχεια με το Σωματείο Εργαζομένων της Εταιρίας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Το βράδυ μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση στην Καλλιράχη της Θάσου.

Σήμερα Σάββατο, το πρωί, θα περιοδεύσει στις πληγείσες από τις τελευταίες πυρκαγιές περιοχές της Θάσου και στη συνέχεια θα παραβρεθεί σε σύσκεψη με τους φορείς του νησιού, που θα γίνει στις αποθήκες Μεταλλίων στα Λιμενάρια.

Στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον ΓΓ της ΚΚΕ συνόδευε πολυμελής αντιπροσωπεία στελεχών του Κόμματος, αποτελούμενη από τους Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ, Ζήση Λυμπερίδη, Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τους βουλευτές Γιάννη Δελή και Σάκη Βαρδαλή, τον ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο και τους περιφερειακούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννη Ζιώγα, Θόδωρο Ιγνατιάδη, Τιμοθέα Ρακιτζή.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν μια σειρά από ζητήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως η αυξημένη ανεργία, το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, η αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία, η αντισεισμική θωράκιση, το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών, ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, το θέμα της συγκοινωνίας, περιβαλλοντικά ζητήματα κ.ά. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο περιφερειάρχης μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ενημέρωσα τον κ. Κουτσούμπα για το έργο που επιτελεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και για τις προσπάθειες που κάνουμε για να αναβαθμίσουμε συνολικά τις υποδομές στην περιοχή μας. (...) Ζήτησα από τον κ. Κουτσούμπα να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλουμε ως Περιφέρεια για την επίλυση μιας σειράς από θέματα, όπως το Προσφυγικό, στο οποίο ακόμη και σήμερα, τέλη Σεπτεμβρίου, κι ενώ υπάρχει δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης, δεν έχει γίνει τίποτα για τον αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας».

Αναγκαιότητα τα έργα που αφορούν κοινωνικές λαϊκές ανάγκες

Από τη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ
Από τη συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ
Ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Είχαμε μια αναλυτική και ενδιαφέρουσα συνάντηση και ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον κ. Τζιτζικώστα, συζητήσαμε για όλο το φάσμα των προβλημάτων που απασχολούν το λαό της Κ. Μακεδονίας. Επισημάναμε την αναγκαιότητα να αποκτήσουν προτεραιότητα τα έργα που αφορούν τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες, του λαού της περιοχής.

Πρώτα απ' όλα, τα ζητήματα των έργων της αντιπλημμυρικής προστασίας και η εξασφάλιση όλων των ανθρώπων που επλήγησαν πρόσφατα από τις πλημμύρες στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας, τα έργα αντισεισμικής θωράκισης, τα έργα αντιπυρικής προστασίας, που βεβαίως μπορούν να δώσουν και δουλειά και να λύσουν και ζητήματα ενός μέρους της ανεργίας, που και για την περιοχή της Κ. Μακεδονίας είναι πάρα πολύ υψηλό το ποσοστό, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, μιλήσαμε για μια σειρά άλλα ζητήματα, που επίσης απασχολούν, όπως είναι το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, με τον κύριο όγκο των προσφύγων - το 50% και πλέον - να βρίσκεται στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας. Μια πολιτική που με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και άλλων κομμάτων, έφτασε στο σημείο να εγκλωβίσει πρόσφυγες στην πατρίδα μας, στα νησιά του Αιγαίου και εδώ στην Κ. Μακεδονία, σε άλλες περιοχές, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί στοιχειωδώς ακόμα ούτε συνθήκες φιλοξενίας, ούτε η απαραίτητη χρηματοδότηση, ούτε όλες οι απαραίτητες υποδομές που χρειάζονται κυρίως - και από τις Περιφέρειες και από τους δήμους - για να μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, το κύριο πρόβλημα που εντοπίζουμε για το Προσφυγικό είναι το πώς ξεκίνησε από την αρχή, με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, την οποία συνυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, που βεβαίως δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εγκλωβίζει αυτούς τους ξεριζωμένους στη χώρα μας και να δημιουργεί προβλήματα και στους ίδιους, που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες, στους εργαζόμενους της δικής μας χώρας.

Ταυτόχρονα, επισημάναμε μια σειρά ζητήματα περιβαλλοντικά, ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής. Ενημερωθήκαμε για τις δράσεις της Περιφέρειας και για τα προβλήματα ιδιαίτερα των μαθητών, της σχολικής μεταφοράς και μια σειρά αλλά ζητήματα, που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν λυθεί έτσι όπως θα έπρεπε. Βεβαίως, επισημάναμε αυτό που είναι πάγια θέση του ΚΚΕ, ότι η κυβέρνηση, η κεντρική εξουσία, έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει αρμοδιότητες στην περιφερειακή και την τοπική διοίκηση, ως συστατικό στοιχείο του κράτους, αλλά ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη χρηματοδότηση, δεν εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους, δεν εξασφαλίζει τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό που πρέπει να μεταφερθούν στην περιφερειακή διοίκηση, ώστε να μπορεί να επιτελέσει στοιχειωδώς το έργο με το οποίο νομοθετικά την έχει ουσιαστικά χρεώσει το κεντρικό κράτος.

Κι από αυτή την άποψη, το έχουμε πει επανειλημμένα, το τονίσαμε και εδώ στη συνάντησή μας σήμερα, το ΚΚΕ και οι σύμβουλοί του στην Περιφέρεια και παντού, βρισκόμαστε από τη θέση της αντιπολίτευσης, έτσι όπως πιστεύουμε ότι πρέπει να βρίσκονται όλοι οι δήμοι και οι Περιφέρειες, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, απέναντι στην κεντρική εξουσία, με διεκδικήσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ικανοποίηση των λαϊκών, των κοινωνικών αναγκών και τούτης εδώ της περιοχής και συνολικά της χώρας».

Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ

Η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων μαζί με όλο το λαό, για να εμποδιστούν τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του νερού, αναδείχθηκε από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

Ο πρόεδρος και τα άλλα μέλη του ΔΣ ενημέρωσαν για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, που προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς μετά και την ένταξη της εταιρείας στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Εως προχτές, το 74% των μετοχών της ΕΥΑΘ ήταν ενταγμένο στο ΤΑΙΠΕΔ και το 26% στο Χρηματιστήριο. Πλέον, από το 74% των μετοχών, το 23% θα παραμείνει στο ΤΑΙΠΕΔ για ρευστοποίηση και το 51% περνάει στο υπερταμείο.

Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ, σημείωσε ότι με «το ΚΚΕ είμαστε χρόνια στους δρόμους μαζί, ειδικά με τα παιδιά από το ΠΑΜΕ εδώ στη Θεσσαλονίκη. Οι αγώνες είναι κοινοί, είναι χρόνια στο πλευρό μας. Αυτό που θέλουμε να πούμε, είναι ότι είναι η τρίτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Εμείς έχουμε εκδώσει ένα φυλλάδιο, το "10+2 ερωτήματα" που αποδομούμε το επιχείρημα της κυβέρνησης περί δημοσίου ελέγχου, ότι δηλαδή θα έχει έλεγχο το Δημόσιο με το 51%. Δημιουργείται ένα ΣΔΙΤ στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ιδιώτης μπαίνει με το μάνατζμεντ στην ΕΥΑΘ και θα ελέγχει την ποιότητα και την τιμή του νερού».

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Ο Δ. Κουτσούμπας, στη συζήτηση που έγινε, θύμισε ότι το ΚΚΕ εξαρχής έλεγε ότι, είτε είναι μειοψηφικό το πακέτο που θα ιδιωτικοποιηθεί, είτε πλειοψηφικό, θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη σημερινή κατάσταση. Και τόνισε ότι το θέμα δεν είναι να κρατηθεί πλειοψηφικό το πακέτο του Δημοσίου, αλλά να αλλάξει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει και υπαγορεύεται από τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ για Ενιαίο Κρατικό Φορέα για τη διαχείριση του νερού, στο πλαίσιο κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας με λαϊκή εξουσία. Κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την κοινωνική συμμαχία, που θα βάλει στόχο να διεκδικήσει την εξουσία.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση δήλωσε:

«Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΥΑΘ εδώ στη Θεσσαλονίκη. Το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, για ποιοτικό νερό, για φτηνό νερό, με εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο αυτό, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και για όλες και βεβαίως για την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου που έχει επιβληθεί με βάση την κοινοτική Οδηγία για το νερό, που οδηγεί σε αυτές τις απαράδεκτες καταστάσεις. Θα βρισκόμαστε κοντά τους σε κάθε φάση και σε όλες τις μορφές πάλης και αγώνα που θα επιλέγουν ο εργαζόμενοι».

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Καλλίραχη της Θάσου θα δημοσιευτούν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ