ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το κεφάλαιο εκπροσωπήθηκε σε όλες του τις εκδοχές...

Μια αποκαλυπτική ματιά στους συμμετέχοντες και στη θεματολογία του συνεδρίου

Οι σύνεδροι σε απαρτία, μέσα στο Ζάππειο, μετά τη λήξη της μαζικής διαμαρτυρίας
Οι σύνεδροι σε απαρτία, μέσα στο Ζάππειο, μετά τη λήξη της μαζικής διαμαρτυρίας
Η χτεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου (συνεχίζεται σήμερα) ξεκίνησε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αφού πρώτα οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το Ζάππειο. Ο τίτλος του συνεδρίου, «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας», δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα προπέτασμα καπνού, αφού ένας προς έναν οι συμμετέχοντες έχουν τα δικά τους «παράσημα» στο χτύπημα των μισθών, των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις χώρες τους, είτε πρόκειται για σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς είτε για τους συνδικαλιστικούς βραχίονες των κομμάτων τους.

Ολοι οι «καλοί» χωράνε...

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενδεικτική καταγραφή που έκανε το ΠΑΜΕ σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα ορισμένων από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο συνέδριο. Πρώτη και καλύτερη η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC - ΣΕΣ), το γνωστό όργανο των πολυεθνικών και της Κομισιόν, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το ρόλο της στην εμπέδωση της ταξικής συναίνεσης και συνεργασίας.

Από την Ισπανία συμμετείχαν εκπρόσωποι της CCOO, το δεξί χέρι των σοσιαλδημοκρατών, που τσάκισαν κυριολεκτικά τον ισπανικό λαό. Ενα από τα μεγαλύτερα «κατορθώματα» της Συνομοσπονδίας, είναι ότι με την κυβέρνηση του PSOE (Σοσιαλιστικό - Εργατικό Κόμμα Ισπανίας) συμφώνησαν στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και αποδέχτηκαν μειώσεις συντάξεων έως και 30%.

Από την Αυστρία προσκλήθηκε στο συνέδριο η OGB, η οποία υιοθετεί αντιμεταναστευτικές - ξενοφοβικές θέσεις, ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που η πολιτική των ιμπεριαλιστών ξεριζώνει από τα σπίτια τους. Με τον τρόπο της, η συγκεκριμένη Ομοσπονδία των αυστριακών συνδικάτων έβαλε το λιθαράκι της στην έξαρση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Αυστρία, όπως αποτυπώθηκε και στο αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών. Από την Ιταλία συμμετείχε η CGIL, η οποία το 2007 οργάνωσε «δημοψήφισμα» για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ότι αποδέχονται την περικοπή των δικαιωμάτων τους!

Αντίστοιχα, η TUC, από τη Μεγάλη Βρετανία, υπήρξε από τους μεγάλους υπέρμαχους της ΕΕ στο πρόσφατο δημοψήφισμα, εξωραΐζοντας την αντιλαϊκή λυκοσυμμαχία στα μάτια των εργαζομένων και του λαού. Συμμετείχε, τέλος, η γερμανική DGB, η οποία είναι τόσο αντιδραστική στις θέσεις της, που έφτασε στο σημείο να πάει στα δικαστήρια άλλο συνδικάτο επειδή κάλεσε σε απεργία για Συλλογική Σύμβαση με καλύτερες συνθήκες δουλειάς και αυξήσεις μισθών για τους εργαζόμενους!

Προπαγανδίζοντας το συνέδριο με αυτούς και άλλους συμμετέχοντες, το υπουργείο Εργασίας σημείωνε στην πρόσκληση ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για την συλλογική αυτονομία και την επιστροφή της χώρας στις αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Στο ενημερωτικό σημείωμα για το συνέδριο, αναφέρει ακόμα ότι «ο επελαύνων νεοφιλελευθερισμός θέτει στο στόχαστρο το μοντέλο αυτό και κατακτήσεις δεκαετιών του κόσμου της εργασίας», σαν να ξεκίνησαν τώρα οι ανατροπές στα Εργασιακά και σαν να μην ήταν οι σοσιαλδημοκράτες αυτοί που πρωτοστάτησαν τη δεκαετία του 2000 στις μεταρρυθμίσεις - ορόσημο για το κεφάλαιο, είτε αφορούν τα Εργασιακά είτε το Ασφαλιστικό. Ενδεικτικά, μόνο, θυμίζουμε τον Σρέντερ στη Γερμανία, τον Ζοσπέν στη Γαλλία, τον Πρόντι στην Ιταλία και άλλους.

Αποκαλυπτική θεματολογία

Για να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για τους άξονες των ζητημάτων που συζητιούνται χτες και σήμερα στο συνέδριο, παρουσιάζουμε ορισμένους τίτλους από τις θεματικές ενότητες:

  • «Κοινωνικός Διάλογος και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο». Μια ματιά μόνο στο πού κατέληξαν διαχρονικά οι «κοινωνικοί διάλογοι» στην Ελλάδα για το Ασφαλιστικό αρκεί για να καταλάβει κανείς τη σπουδή των συνέδρων να συζητήσουν αναλυτικά ένα τέτοιο ζήτημα.
  • «Ο συνδικαλισμός σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης: Αντιπροσωπευτικότητα, πυκνότητα και αυτονομία των συνδικαλιστικών οργανώσεων», με εισηγητή τον καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη, μέλος της Επιτροπής των ειδικών, ο οποίος τις προάλλες διακήρυττε σε ομιλία του ότι το εθνικό πεδίο της πάλης έχει εξαντληθεί και ότι η απεργία έχει πια νόημα μόνο αν είναι πανευρωπαϊκή (πάλι καλά που δεν είπε παγκόσμια...).
  • «Ο ρόλος των εθνικών κοινωνικών εταίρων στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε περιόδους κρίσης». Ομιλητές σε αυτήν την ενότητα είναι το «απαύγασμα» των εργοδοτικών ενώσεων στην Ελλάδα, όπως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και άλλοι, «γνωστοί και μη εξαιρετέοι» στο χτύπημα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων στους κλάδους τους. Σε άλλη θεματική εμφανίζεται, βέβαια, και ο ΣΕΒ, ως μέλος μάλιστα της BUSINESSEUROPE, της ένωσης δηλαδή των Ευρωπαίων βιομηχάνων.
  • Στη θεματική «Οι προκλήσεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και το μέλλον της εργασίας», ανάμεσα στους συντονιστές ήταν η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, η οποία μόλις πριν από λίγες μέρες αποφάνθηκε ότι μια πάμπτωχη οικογένεια μπορεί να ζήσει «έστω και δύσκολα» με 150 ευρώ παροχές σε είδος το μήνα, περιγράφοντας την καρδιά του «κοινωνικού μοντέλου» σε Ελλάδα και Ευρώπη, που είναι η συμφιλίωση με τη φτώχεια και βέβαια η ανακύκλωσή της.
  • Η θεματική «Το Εργατικό Δίκαιο σε συνθήκες νεοφιλελευθερισμού: Εμπειρίες απορρύθμισης και προϋποθέσεις ανάκαμψης» μάς ενημερώνει ότι για την αντεργατική επίθεση φταίει η νεοφιλελεύθερη διαχείριση, και όχι η πολιτική υπηρέτησης του κεφαλαίου από όλα τα κόμματα και τις κυβερνήσεις του, ανεξάρτητα από μείγμα διαχείρισης.
  • Τέλος, στο συνέδριο υπήρξε θεματική για τον «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και τις προοπτικές συμβολής του στην προστασία της εργασίας», ο οποίος θυμίζουμε ότι προβλέπει το δικαίωμα της εργοδοσίας στο λοκ άουτ και απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη Διαιτησία, ως το έσχατο μέτρο, όταν η εργοδοσία αρνείται να υπογράψει συμβάσεις.

Μετά απ' όλα αυτά, η υπόμνηση του υπουργού Εργασίας ότι «τα συμπεράσματα του συνεδρίου επιδιώκεται να αποτελέσουν σημαντική συμβολή στην επερχόμενη εθνική διαπραγμάτευση για την αγορά εργασίας στη χώρα μας», πρέπει να ανάψει τα φιτίλια στους εργαζόμενους. Το συνέδριο δεν θα αξιοποιηθεί μόνο για τη χειραγώγηση των εργαζομένων, αλλά και για την εξειδίκευση των αντεργατικών μέτρων που θα τους σερβίρουν το επόμενο διάστημα...

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μπλόκο στους σύγχρονους «ψαλιδοχέρηδες» μισθών - συντάξεων - δικαιωμάτων

Δυναμική παρέμβαση χτες έξω από το Ζάππειο, όπου ήταν προγραμματισμένο το συνέδριο Ευρωπαίων υπουργών Εργασίας, εργοδοτών και εργατοπατέρων

Η καρικατούρα του «ψαλιδοχέρη» υπουργού Εργασίας στην πρόσοψη του Ζαππείου
Η καρικατούρα του «ψαλιδοχέρη» υπουργού Εργασίας στην πρόσοψη του Ζαππείου
Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, πριν ακόμα ξημερώσει, εργαζόμενοι από σωματεία της Αττικής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, βρέθηκαν χτες έξω από το Ζάππειο, όπου στις 10 το πρωί ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το διεθνές συνέδριο του υπουργείου Εργασίας, με θέμα «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας».

Οι διαδηλωτές άπλωσαν κατά μήκος της εισόδου του Μεγάρου δύο πανό, ένα στα Ελληνικά και ένα στα Αγγλικά, που έγραφαν: «Μέσα στης Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία, έχει μόνο φτώχεια, μέτρα και ανεργία». Ανάμεσα σε δύο κολόνες, στην πρόσοψη του κτιρίου, πρόβαλλε μια καρικατούρα του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, που τον παρουσίαζε με σύγχρονο ψαλιδοχέρη, που σε συνέχεια των προηγούμενων και για λογαριασμό του κεφαλαίου, κόβει μισθούς, συντάξεις και εργατικά δικαιώματα.

Της ίδιας κοπής ήταν και όλοι οι προσκεκλημένοι στο συνέδριο: Υπουργοί Εργασίας, εργατοπατέρες και εκπρόσωποι των εργοδοτικών ενώσεων, όλοι ταξικά ταγμένοι στο ξήλωμα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Πολλοί από τους ξένους προσκεκλημένους της κυβέρνησης, που δεν είχαν ενημερωθεί προφανώς για την κινητοποίηση, έφτασαν νωρίτερα στο χώρο του Ζαππείου και με μεγάλη απορία κατευθύνθηκαν προς τη διπλανή καφετέρια της «Αίγλης», όπου συγκεντρώθηκε τελικά το μεγαλύτερο μέρος των συνέδρων, μιας και η πύλη του Ζαππείου παρέμενε για ώρες αποκλεισμένη από τους διαδηλωτές.

Οι «βέλτιστες πρακτικές» αυτοπροσώπως!

Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης, στελέχη του ταξικού κινήματος έπαιρναν το λόγο για να θυμίσουν «τα έργα και τις ημέρες» των προσκεκλημένων στη φιέστα της κυβέρνησης. «Oι σφαγείς των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων έρχονται στην Αθήνα για να συζητήσουν πάνω στις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ, για τον κατώτερο μισθό», ακουγόταν από τα μεγάφωνα και εξηγούνταν: «Βέλτιστες πρακτικές είναι η σύγχρονη δουλεία, η βέλτιστη εκμετάλλευση σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων».

Μαζική ήταν η διαμαρτυρία εργαζομένων και συνταξιούχων έξω από το Ζάππειο
Μαζική ήταν η διαμαρτυρία εργαζομένων και συνταξιούχων έξω από το Ζάππειο
Ανάμεσα στους συνέδρους ήταν και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία επίσης καταγγέλθηκε από τους συγκεντρωμένους: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που παραβρίσκεται σήμερα στην καλοστημένη φιέστα, αποτελεί το χρήσιμο στήριγμα των αφεντικών, τους σταθερούς πρόθυμους που σκάβουν σε κάθε περίοδο το λάκκο των εργαζομένων. Πριν από τρεις μήνες υπέγραψαν συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε να χαραχτεί "εθνική" γραμμή και στρατηγική. Η γραμμή των μειώσεων, της ανεργίας, των κακοπληρωμένων μισθών, της δουλειάς - λάστιχο, της απλήρωτης εργασίας, της καθυστέρησης των δεδουλευμένων, που απλώνεται όλο και περισσότερο σε επιχειρήσεις και κλάδους», ακουγόταν από τη μικροφωνική της συγκέντρωσης.

Λίγο μετά τις 10, στο χώρο έφτασε η μαζική πορεία των συνταξιούχων. Τα κεφάλια των συνέδρων, που βρίσκονταν στην παρακείμενη καφετέρια, μαζί με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, που προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν το λόγο της καθυστέρησης, στράφηκαν προς το προαύλιο του Ζαππείου, με έκδηλη στα ιδρωμένα τους πρόσωπα την έκπληξη για τη μαζικότητα της συγκέντρωσης.

Αλλά κι εκεί που βρήκαν «καταφύγιο» οι σύνεδροι, τα ταξικά συνδικάτα δεν τους άφησαν σε ησυχία, καθώς το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων κατήγγειλε πως οι εργαζόμενοι στην «Αίγλη» είναι απλήρωτοι εδώ και έναν μήνα. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο σχολιάστηκε και ως ένα δείγμα των «βέλτιστων πρακτικών» που θα συζητιόταν λίγο αργότερα στο τραπέζι του συνεδρίου.

Συνεχίζουμε - κλιμακώνουμε

Για πολλές ώρες, το συνέδριο διεξαγόταν στη ...γειτονική «Αίγλη», με τα στελέχη της κυβέρνησης (εδώ ο Ανδ. Νεφελούδης) να προσπαθούν να εξηγήσουν την κατάσταση στους προσκεκλημένους τους
Για πολλές ώρες, το συνέδριο διεξαγόταν στη ...γειτονική «Αίγλη», με τα στελέχη της κυβέρνησης (εδώ ο Ανδ. Νεφελούδης) να προσπαθούν να εξηγήσουν την κατάσταση στους προσκεκλημένους τους
Η διαδήλωση συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ζωντάνια και παλμό, ενώ παρέμεναν αποκλεισμένες όλες οι είσοδοι του Μεγάρου. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων, είπε ότι «δώσαμε σήμερα μια απάντηση» και ότι οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς θα συνεχιστούν σε κλάδους και τόπους δουλειάς τις επόμενες μέρες, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για να απαντήσουν οι εργαζόμενοι και με απεργία.

«Δε μας αξίζει αυτή η ζωή», τόνισε, και κάλεσε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, να οργανωθούν και να παλέψουν, ώστε τα «ψαλίδια» που τώρα πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, να στραφούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Στάθηκε, τέλος, στην πρωτοβουλία Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων και επισήμανε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή των αντεργατικών νόμων, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για κοινωνικές παροχές και δικαιώματα στο ύψος των σημερινών αναγκών.

Μάχιμοι όπως πάντα οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι μπαίνουν στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου
Οι συνταξιούχοι μπαίνουν στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου
Τη φωνή τους με τους εργαζόμενους, «τα παιδιά και τα εγγόνια μας» όπως χαρακτηριστικά είπαν, ένωσαν ξανά χτες οι συνταξιούχοι. Η συγκέντρωση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος και έφτασε στο Ζάππειο. Η κινητοποίηση ενάντια στις περικοπές στις συντάξεις, συνολικά ενάντια στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ήταν προγραμματισμένη να κατευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας, άλλαξε όμως προορισμό, καθώς στο Ζάππειο βρισκόταν σε εξέλιξη η κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Η είσοδος της μαζικής πορείας στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου προκάλεσε το ζεστό χειροκρότημα των εργαζομένων, αναζωπύρωσε τον παλμό όλης της διαδήλωσης. Εκπρόσωποι των συνταξιούχων έκαναν σύντομους χαιρετισμούς και ανακοίνωσαν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους, που βρίσκονται ήδη στα σκαριά: Στις 3 Οκτώβρη προχωρούν σε πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αττική, ενώ μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα οργανώνουν οχτώ συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η κυβέρνηση στη σκιά του ... Λάσκαρη

Ευρηματικά τα νέα συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση

Παλιά και νέα συνθήματα ακούστηκαν στη χτεσινή μαζική διαμαρτυρία έξω από το Ζάππειο. Ανάμεσα σε αυτά που ξεχώρισε, ήταν το εξής: «Κατρούγκαλε - Κατρούγκαλε, με όλα αυτά που κάνεις, τον Βρούτση τον ξεπέρασες, τον Λάσκαρη τον φτάνεις!». Πρόκειται για σύνθημα - καταγγελία της πολιτικής της κυβέρνησης, που συνεχίζει και επιτείνει τα αντεργατικά μέτρα της προηγούμενης, ενώ με τα σχέδιά της για το συνδικαλιστικό νόμο κοντεύει να ξεπεράσει και τον Λάσκαρη. Ο Κ. Λάσκαρης ήταν υπουργός της ΝΔ στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Στις 24 Μάη 1976, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έφερε για συζήτηση στη Βουλή τον περιβόητο «Νόμο 330» περί «εργατικών οργανώσεων και συνδικαλιστικών ελευθεριών». Πρόκειται για ένα άγριο νομοθέτημα, που προκάλεσε γενικευμένες αντιδράσεις και αγώνες. Μεταξύ άλλων, περιόριζε δραστικά το δικαίωμα στην απεργία, νομιμοποιούσε το «λοκ άουτ» και τη συγκρότηση απεργοσπαστικών μηχανισμών και κυρίως απαγόρευε την «πολιτική απεργία». Υπερασπιζόμενος αυτό το νομοσχέδιο, ο υπουργός Εργασίας, Κ. Λάσκαρης, χαρακτήρισε «αυθάδη και ιταμή» την αξίωση για απόσυρσή του και σημείωνε στην εισηγητική του έκθεση ότι δεν υπάρχει πλέον «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο». Μάλιστα, ο ίδιος δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι «δεν θα επιτρέψωμεν την πάλην των τάξεων»! Κάτι σαν το «κι εγώ είμαι κομμουνιστής», που έλεγε τις προάλλες ο Κατρούγκαλος...

Ανάμεσα στα υπόλοιπα νέα συνθήματα που ακούστηκαν χτες, είναι και τα εξής: «Οχι στην ανεργία, στη μίζερη ζωή, οργάνωση - αγώνας για την ανατροπή», «Οχι στη σκλαβιά, σπάστε τα δεσμά, οργάνωση παντού, ΠΑΜΕ ταξικά», «Εργάτη μη μειώνεις τις απαιτήσεις, στους ταξικούς αγώνες για νέες κατακτήσεις», «Των εργατών δουλειά πώς θα οργανωθούν, στων αστών τους νόμους δεν θα υποταχθούν», «Τη ζωή που φτιάχνουν πρέπει να αλλάξεις, αυξήσεις στους μισθούς, αυξήσεις στις συντάξεις», «Αυξήσεις στους μισθούς και σταθερή δουλειά, αγώνας ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά», «Το κεκτημένο το ευρωπαϊκό, στηρίζει το κεφάλαιο το πολυεθνικό» κ.ά.

Παρέμβαση και σε ημερίδα στη Χαλκίδα

Παρέμβαση στη χτεσινή ημερίδα του υπουργείου Εργασίας, στο πλαίσιο της λεγόμενης πανευρωπαϊκής εκστρατείας με θέμα «Ασφαλείς και υγιείς χώροι εργασίας για όλες τις ηλικίες», έκανε η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ. Η ημερίδα έγινε χτες, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στη Χαλκίδα, στο πλαίσιο των στόχων της «ενημέρωσης» και της «ευαισθητοποίησης» γύρω από το ζήτημα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ άπλωσαν πανό, ζήτησαν και πήραν το λόγο. «Αποτελεί μεγάλη πρόκληση, οι βιομήχανοι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η ΕΕ, όλοι αυτοί δηλαδή που ευθύνονται για το ότι η ζωή μας έχει γίνει κόλαση, να διοργανώνουν ημερίδες για την υγιεινή και την ασφάλεια», σημείωσε ο Γιάννης Τζαβάρας, και πρόσθεσε: «Εμείς λοιπόν έχουμε σήμερα εδώ μαζί μας τον συνάδελφο Ν.Κ., ετών 22, που η εργοδοσία λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης τον μετέθεσε σε δύσκολο πόστο, όπου έχουν ξαναγίνει ατυχήματα, δεν τον εκπαίδευσε, δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα και η μηχανή διέλυσε το χέρι του. Τώρα δεν ξέρει αν και σε τι βαθμό θα αποκατασταθεί, ενώ την ίδια στιγμή δεν ξέρει αν θα απολυθεί, αν θα αποζημιωθεί, αν θα αποδειχθεί ότι η υπαιτιότητα είναι της εργοδοσίας, καθώς με την ερμηνεία της υπάρχουσας νομοθεσίας είναι πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ