ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κορύφωση σήμερα για τη μεγάλη νεανική γιορτή στη Θεσσαλονίκη

Στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κορυφώνονται σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο της χτεσινής μέρας βρέθηκε η συζήτηση που έγινε στη Λαϊκή Σκηνή με θέμα «Καπιταλισμός σημαίνει κρίση, πόλεμος, προσφυγιά. Η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ».

Οι χιλιάδες επισκέπτες και χτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν συναυλίες, να συμμετέχουν σε λαϊκά γλέντια και νεανικά ξεφαντώματα με τα μουσικά σχήματα που παρέλασαν από τις τρεις κεντρικές σκηνές.

Με αδιάκοπη δραστηριότητα κύλησε το πρόγραμμα και στα περίπτερα. Ξεχώρισαν: το Περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ, όπου παρουσιάστηκαν ερευνητικές εργασίες που απαντούσαν σε μια σειρά από αντιδραστικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται στα αμφιθέατρα. Το Μαθητικό Στέκι, όπου παρουσιάστηκαν διαδραστικά παιχνίδια όπως το «Ακου τι είπαν... για τα ΕΠΑΛ», παιχνίδι Quizdom και προβλήθηκαν μαθητικές εργασίες πρότζεκτ.

Επίσης, στον Παιδότοπο τα πιτσιρίκια απασχολήθηκαν με χειροτεχνίες, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Η Λιχουδοχώρα αλλάζει», αλλά και «κόλπα από ζογκλέρ σε ξυλοπόδαρα...», μάθημα χορού ζούμπα και λάτιν. Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά συμμετείχαν στη δραστηριότητα «Εσύ τι ήξερες για τους δεινόσαυρους...;», φτιάχνοντας τις δικές τους εντυπωσιακές κατασκευές και πήραν μέρος στο παιχνίδι ερωτήσεων «Η ιστορία... αλλιώς».

Η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τη βαρβαρότητα


Στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που συνδέεται με τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις και το οποίο έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, και κυρίως στις αιτίες που το γεννούν, επικεντρώθηκε η συζήτηση στη Λαϊκή Σκηνή, με ομιλητές τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και τον Κώστα Σιδηρόπουλο, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Οπως είπε ο Κ. Σιδηρόπουλος, «πρόκειται για ένα σοβαρό και για σύνθετο πολιτικό ζήτημα με διεθνείς και εσωτερικές, οικονομικές, κοινωνικές και ιδεολογικές πλευρές, με διάρκεια και με αρκετούς αστάθμητους παράγοντες.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το γεγονός ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται ως βασική χώρα διέλευσης προς άλλα κράτη της ΕΕ ή ακόμα και πιο μόνιμης παραμονής ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων, θέτει πρόσθετα καθήκοντα για την εργατική τάξη και το κόμμα της, το ΚΚΕ, στην κατεύθυνση ανάδειξης των αιτιών του φαινομένου, σε συνδυασμό με την οργάνωση της λαϊκής αλληλεγγύης στον προσφυγικό - μεταναστευτικό πληθυσμό».

Ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι «ο καπιταλισμός, οι οργανισμοί του και οι αστικές κυβερνήσεις, μόνο ανεργία, φτώχεια, μισή ζωή για τους νέους, πολέμους, προσφυγιά και δυστυχία μπορεί πλέον να εγγυηθεί». Και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, για νέες αυταπάτες και απογοητεύσεις. Κάθε πρόβλημα πρέπει να γίνει σπίθα εργατικής - λαϊκής οργάνωσης και πάλης. Δεν μπορεί να υπάρχει πάλη με προοπτική αποτελεσματικότητας, αν δε συγκεντρώνει καθημερινά δυνάμεις για το ξερίζωμα αυτής της σαπίλας, την αντικαπιταλιστική ανατροπή, που θα απελευθερώσει τις πραγματικές δυνατότητες του ανθρώπου, βάζοντάς τες στην υπηρεσία των πραγματικών σύγχρονων αναγκών του.


Να γιατί η ανασύνταξη του κινήματος, να γιατί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να γιατί ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ. Παρά τις σημερινές δυσκολίες, ένα είναι βέβαιο: Η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τη βαρβαρότητα».

Το σημερινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (9.30 μ.μ.), συναυλία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουφαλίων, Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμποχωρίου Ημαθίας, Ποντιακό γλέντι με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη, λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Regulators, D - Bags, Datsoon, Κίτρινα Ποδήλατα, Onirama.

Στον Παιδότοπο προγραμματίζεται συζήτηση με θέμα «Δυσκολίες μάθησης στο σχολείο, φταίνε τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν;» και ομιλήτρια την Χαρά Παπαϊωάννου, ψυχολόγο, στέλεχος του ΚΚΕ.


«ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ»
Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων!

Με αντιπροσώπους τουλάχιστον 33 Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων από κάθε γωνιά της Γης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, θα γεμίσει ο χώρος της Διεθνούπολης του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο Τρίτση, στις 22 - 23 - 24 Σεπτέμβρη. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν να κάνουν μία στάση στα περίπτερα των ξένων οργανώσεων στο χώρο της Διεθνούπολης, να συνομιλήσουν με τους αντιπροσώπους τους, να εκφράσουν άμεσα την αλληλεγγύη τους. Ορισμένες, μάλιστα, από τις Οργανώσεις Νεολαίας που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ δίνουν τη μάχη σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής, πραξικοπημάτων, αντικομμουνιστικών διώξεων και παρανομίας. Παράλληλα, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ προετοιμάζει πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, συναντήσεων, σεμιναρίων, επισκέψεων, των αντιπροσωπειών για τις μέρες παραμονής τους στην Ελλάδα, ώστε να ενημερωθούν για τις εξελίξεις, την πάλη που δίνουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να επισκεφθούν μέρη με μεγάλη σημασία για την ιστορία του επαναστατικού και εργατικού κινήματος στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν οι εξής Οργανώσεις:

1. Κομμουνιστική Νεολαία Αλβανίας «Κεμάλ Στάφα»

2. Νεολαία Αλγερινού Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό

3. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

4. Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας

5. Νεολαία «Τσε Γκεβάρα» - Βουλγαρία

6. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας - Βραζιλία

7. Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας

8. Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία

9. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γεωργίας

10. Νεολαία Κόμματος Κομμουνιστών των ΗΠΑ

11. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας

12. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία

13. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία

14. Νεολαία Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζαχστάν

15. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας - Κούβα

16. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας - Κύπρος

17. Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών

18. Ενωση Λιβανέζικης Δημοκρατικής Νεολαίας

19. Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών - Μεξικό

20. Νεολαία του Ουγγρικού Εργατικού Κόμματος

21. Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Πακιστάν

22. Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας

23. Νεολαία Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

24. Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών

25. Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών

26. Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία

27. Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (μπολσεβίκοι) - Ρωσία

28. Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας

29. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας - Σερβία

30. Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία - Σουηδία

31. Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Νεολαία Χαλίντ Μπαγκντάς

32. Κομμουνιστική Νεολαία - Τουρκία

33. Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις

Οι επισκέπτες της Διεθνούπολης του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο εκδηλώσεις - συζητήσεις:

Την Πέμπτη, 22 Σεπτέμβρη στις 20.15 - Διεθνούπολη: «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος - προσφυγιά - δολοφονικές επιθέσεις στην Ευρώπη». Θα παρουσιαστούν αποτελέσματα έρευνας σε πανεπιστήμια της Αθήνας για το ποιος ευθύνεται και το τι πιστεύει η νεολαία. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του Κόμματος.

Την Παρασκευή, 23 Σεπτέμβρη στις 19.15 - Διεθνούπολη: «Η κοινή πάλη των νέων στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή», με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας και της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ