ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /32
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με πολεμικό χρονοδιάγραμμα

Αυτή τη βδομάδα έρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών» για το παζάρι των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων. Στόχος να επιτευχθεί γρήγορα η δεύτερη «αξιολόγηση», στο πλαίσιο του στόχου για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Με «ελάχιστο κοινό παρανομαστή» την επιτάχυνση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο της ολόπλευρης εφαρμογής των μνημονιακών «δεσμεύσεων» που έχει να διεκπεραιώσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ολοκληρώθηκε προχτές Παρασκευή η συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Αυτή τη βδομάδα, επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, με την ατζέντα να φέρνει στην ημερήσια διάταξη τα νέα αντιλαϊκά μέτρα - «γέφυρα» για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης», σε συνδυασμό με τον επόμενο κύκλο κλιμάκωσης. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα επιτελεία της Ευρωζώνης συγκλίνουν στην ανάγκη του κεφαλαίου για επιτάχυνση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, προκειμένου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, «να ξεκινήσει έγκαιρα η δεύτερη αξιολόγηση και να προχωρήσουν, όπως έχει συμφωνηθεί, η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ». Εξέλιξη που, βέβαια, θα απαιτήσει την υπογραφή και νέου «συμπληρωματικού» μνημονίου και με την πλευρά του εν λόγω ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα», και μάλιστα με όριο τα τέλη Σεπτέμβρη, τα προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ενώ πηγές της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, στην οποία μετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, επισήμαναν πως «πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το ΑΕΠ στο φετινό 12μηνο θα κλείσει με περαιτέρω πτώση 0,3%, δηλαδή στο ύψος των τελευταίων προβλέψεων της Κομισιόν.

Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται η αντιλαϊκή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ του Μάη και, όπως δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, «το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε τον Μάιο πρέπει να προχωρήσει. Χρειάζεται περισσότερη πρόοδο και ενθαρρύνουμε σε αυτό. Αυτό θα διευκολύνει και την πορεία προς τη δεύτερη αξιολόγηση». Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να εξετάζουμε το θέμα υπό το πρίσμα ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε επιτάχυνση, αλλά και ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα έγκαιρα». Υπογράμμισε δε ότι η αποστολή του κουαρτέτου θα έρθει στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, «ξέκοψε» κάθε συζήτηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ανοίγουμε συνέχεια τα ίδια θέματα. Ολοι είμαστε δεσμευμένοι σε αυτά που συμφωνήσαμε».

Ομονοούν στην επιτάχυνση

Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στα εκκρεμή προαπαιτούμενα, ανέφερε ότι «χάθηκε κάποιος χρόνος, αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι εν λόγω καθυστερήσεις μπορούν να εξισορροπηθούν από την εντατικοποίηση και την επιτάχυνση των τελευταίων ημερών». Πρόσθεσε πως δεν χρειάζεται «δραματοποίηση της κατάστασης», καθώς υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους εντός του χρονοδιαγράμματος.

Από την πλευρά του, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπ. Κερέ, κάλεσε να προχωρήσουν έγκαιρα τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, ιδιαίτερα οι ιδιωτικοποιήσεις και τα ζητήματα της Ενέργειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως μόνο το «κλείσιμο» των προαπαιτούμενων και η δεύτερη «αξιολόγηση» θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην «επιστροφή της εμπιστοσύνης». Σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα μετέχει στην αποστολή των «θεσμών» στην Αθήνα, δίνοντας έμφαση στην πιστή τήρηση από τις 4 «συστημικές» τράπεζες των οδηγιών του για τα διοικητικά συμβούλια. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το θέμα της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους στο πλαίσιο της απόφασης του Γιούρογκρουπ του Μάη (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα).

«Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε. «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης να βρούμε λύσεις που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και παράλληλα να δίνουν τα κατάλληλα κίνητρα για τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές», τόνισε και σημείωσε ότι έτσι θα υπάρξει και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινγκ, υπενθύμισε ότι από τα 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος, τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν, ήδη, εκταμιευθεί πριν το καλοκαίρι και απομένουν 2,8 δισ., τα οποία πρέπει να εκταμιευθούν πριν το τέλος Οκτώβρη, καθώς τότε λήγει η περίοδος διαθεσιμότητάς τους.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, σχολίασε πως «δεν είναι παράξενο» η Ελλάδα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της στο τέλος του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος.

Να σημειωθεί ότι στις 7-9 Οκτώβρη συνέρχεται στην Ουάσιγκτον η Φθινοπωρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, που θα αποτελέσει φόρουμ παρασκηνιακής συζήτησης για το ελληνικό μνημόνιο και βέβαια για τη διαχείριση του κρατικού χρέους. Αμέσως στη συνέχεια (10/10) συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ.

Στο μεταξύ, στις αρχές Οκτώβρη η συγκυβέρνηση θα έχει καταθέσει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, όπου μαζί με τα προηγούμενα θα ενσωματώνονται και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Κείμενα: Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ