ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Συμφωνούν για «ταχεία ολοκλήρωση» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Με το κάλπικο «τυράκι» της καπιταλιστικής ανάκαμψης επιχειρεί η κυβέρνηση να στρατεύσει το λαό στους στόχους του κεφαλαίου

Την «αναγκαιότητα» γρήγορης προώθησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων του μνημονίου κλίνει σε όλες τις πτώσεις η κυβέρνηση

Eurokinissi

Την «αναγκαιότητα» γρήγορης προώθησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων του μνημονίου κλίνει σε όλες τις πτώσεις η κυβέρνηση
Στην ανάγκη «ταχείας ολοκλήρωσης» των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του μνημονίου και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ συγκλίνουν και οι «διαρροές» από τη συνεδρίαση του Euro Working Group, η οποία πραγματοποιήθηκε προχτές βράδυ στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 9 Σεπτέμβρη στην Μπρατισλάβα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ευρωενωσιακό αξιωματούχο, το Euro Working Group κατέγραψε την έως τώρα «μικρή» πρόοδο στην υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης», ούτως ώστε να ανοίξει στη συνέχεια και πριν το τέλος του χρόνου η συζήτηση για την εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί, άλλωστε, και η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, επίσης προχτές στις Βρυξέλλες, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι «επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους».

«Ασάφεια» για το χρέος, στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, ειδικότερα το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, ο ίδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που έκανε δηλώσεις για το Euro Working Group, σημείωσε ότι οι θέσεις των «εταίρων» της Ευρωζώνης δεν είναι ακόμα σαφείς.

Η εν λόγω «ασάφεια», βέβαια, στην πραγματικότητα αντανακλά τις συνολικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες εντός κι εκτός ΕΕ για τη διαχείριση των μεγάλων κρατικών χρεών, οι οποίες ξεδιπλώνονται και γύρω από την υπόθεση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Επισήμως, αυτό που αναμένεται στα σχετικά παζάρια είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διασφάλισης της βιωσιμότητας του κρατικού χρέους, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Γιούρογκρουπ από το Μάη του 2016, καθώς και η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό κρατικό χρέος.

Τα εν λόγω ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τόσο στις δύο επόμενες συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ (9 Σεπτέμβρη και 10 Οκτώβρη), αλλά και στο περιθώριο της Φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ (7-9 Οκτώβρη).

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, ευρωενωσιακές πηγές επιβεβαιώνουν ότι θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ στις 9 Σεπτέμβρη, σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι η υπόθεση «δεν βοηθάει» στη διαπραγμάτευση και «δεν φέρνει κανένα σύμμαχο» στην ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, φαίνεται να «ανταποκρίνεται» στις σχετικές συστάσεις, με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της να συγκλίνουν στην τοποθέτηση ότι «για την κυβέρνηση δεν υπήρχε ποτέ τέτοιο θέμα» (βλ. σχετικό ρεπορτάζ και στη σελ. 6).

Θέλουν «συλλογική προσπάθεια» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου, στο πλαίσιο της πρώτης και της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα ανοχής, στο όνομα της επικείμενης «πραγματικής ανάκαμψης».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, σε χτεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ανέφερε ότι «έπειτα από μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης και αβεβαιότητας, η οικονομία βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης και για πρώτη φορά συντρέχουν οι προϋποθέσεις πραγματικής ανάκαμψης».

Επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει πλατύτερη στράτευση του λαού πίσω από το στόχο του κεφαλαίου για ανάκαμψη των κερδών του, ο Γ. Δραγασάκης ισχυρίστηκε ότι «για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις και να αποδώσει η συλλογική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ενός νέου, αποτελεσματικού και αποδοτικού μοντέλου συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος, τις κοινωνικές συλλογικότητες και τους δρώντες της αγοράς».

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα θέματα συζήτησης με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι μεταξύ άλλων «συζητήθηκαν και οι δυνατότητες παροχής ρευστότητας τόσο μέσω ειδικών τραπεζικών προγραμμάτων σχεδιασμένων για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, εξειδικευμένων στο μικρο-δανεισμό».

Στην υλοποίηση του μνημονίου εστιάζουν και οι εγχώριες τράπεζες

Χτες, εξάλλου, ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το α' εξάμηνο του 2016 η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, εστιάζοντας κι αυτές με τη σειρά τους στην «ομαλή» υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων του μνημονίου.

«Η εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Στήριξης της χώρας μας διασφαλίζει τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία. Η σταθεροποίηση της εγχώριας αγοράς και η συνεπής εφαρμογή του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης επέτρεψαν την επίτευξη των στόχων της Τράπεζας Πειραιώς κατά τα τελευταία τρίμηνα» ανέφερε η Χαρίκλεια Απαλαγάκη, πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «η τράπεζα συνεχίζει με προσήλωση την προσπάθεια για μείωση των NPLs (σ.σ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια), ενίσχυση της ρευστότητάς της και επαναφορά σε κερδοφορία, στοιχεία που είναι εμφανή στην απόδοση του 2ου τριμήνου 2016».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς εμφάνισε στο β' τρίμηνο του 2016 καθαρό θετικό αποτέλεσμα 20 εκατ. ευρώ, ενώ τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων έφτασαν τα 288 εκατ. ευρώ, με αύξηση 8%.

Ο δε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Γ. Πουλόπουλος, δήλωσε ότι «η πολιτική της τράπεζας για ενεργητική διαχείριση των προβληματικών δανείων οδήγησε σε εκ νέου μείωση των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά 445 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση», ενώ από το Σεπτέμβρη του 2015 η μείωσή τους έφτασε τα 1,6 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, ανακοινώθηκαν κέρδη προ φόρων 3,9 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ενώ τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές 18,9 εκατ. ευρώ.

Στα δάνεια, ο δείκτης καθυστερήσεων διαμορφώθηκε σε 37,8% στο τέλος Ιούνη του 2016, έναντι 37,4% στο τέλος Μάρτη. Αντίστοιχα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανήλθε στο τέλος Ιούνη σε 52,6%, έναντι 52,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η «ΕφΣυν» και τα χαράτσια - O tempora o mores

Κατανοούμε ότι είναι αναγκαίο για την «Εφημερίδα των Συντακτών» να καταφεύγει σε «κοτσάνες» εναντίον του ΚΚΕ, ειδικά τώρα που, μαζί με την πλήρη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιλαϊκό κυβερνητικό κόμμα, οφείλει κι αυτή να στηρίζει το μνημόνιο Τσίπρα. Τους συνιστούμε, όμως, μεγαλύτερη προσοχή γιατί εκτίθενται.

Η «ΕφΣυν», ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησε το ΚΚΕ σε σχόλιο στο χτεσινό της φύλλο, ότι «ψαρεύει στη μικροαστική δυσαρέσκεια, την οποία ωστόσο εκπροσωπεί η λαϊκίστικη Δεξιά», με αφορμή την πρόταση του Κόμματος για συνολική κατάργηση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ.

Συμπεραίνουμε άρα ότι οι δημοσιογράφοι της «ΕφΣυν», για να μην είναι λαϊκιστές και «δεξιοί», συμφωνούν με την ύπαρξη, διατήρηση και μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ!

Συμπεραίνουμε, επίσης, ότι οι δημοσιογράφοι της «ΕφΣυν» στη «μικροαστική και λαϊκίστικη Δεξιά» κατατάσσουν τη λαϊκή πλειοψηφία που επιθυμεί την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κι όλων των χαρατσιών, που της έχουν επιβληθεί απ' όλες τις κυβερνήσεις πάνω στο διαρκώς εξανεμιζόμενο εισόδημά της...

Τέλος, συμπεραίνουμε ότι οι δημοσιογράφοι της «ΕφΣυν» έχουν μνήμη μικρότερη κι από χρυσόψαρου, αφού δεν είναι πολύς ο καιρός που, τόσο αυτοί όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν υπέρ της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ.

Οι θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τη φορολογική πολιτική είναι γνωστές: «Πλήρης απαλλαγή της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας», «να μην φορολογηθεί η αγροτική γη και να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία» (που καμία σχέση δεν έχει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη μεγάλη ακίνητη περιουσία), «να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Να καταργηθούν οι φοροελαφρύνσεις και το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές».

Τι έχουν να πουν γι' αυτές τις θέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απορρίπτει μετά βδελυγμίας, γιατί πλήττουν την κερδοφορία του κεφαλαίου που υπηρετεί; Κι αυτές οι θέσεις κινούνται στο χώρο της «λαϊκίστικης Δεξιάς»;

Κατά τ' άλλα μόνοι εργοδότες τους οι αναγνώστες τους, ε;...


Μ. Θ.

Στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στο Σκαραμαγκά

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, θα επισκεφτεί σήμερα Τετάρτη, στις 11 π.μ., το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στο Σκαραμαγκά.

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την κρίση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Τη Δευτέρα 5/9, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Κρίση - ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η απάντηση του εργατικού κινήματος».

Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ