ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο διεκδίκησης για τους παιδικούς σταθμούς

Παρέμβαση με αφορμή τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ

Την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου που μεταξύ άλλων θα διεκδικήσει να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, να υπάρχουν αποκλειστικά δημόσιοι, ασφαλείς και σύγχρονοι παιδικοί σταθμοί με κρατική χρηματοδότηση, να καταργηθούν τα τροφεία και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καλεί η δημοτική αρχή της Πάτρας, με ανακοίνωσή της, μετά και τη γνωστοποίηση των πινάκων για τη συμμετοχή οικογενειών και παιδιών στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2016 - 2017».

Η ανακοίνωση του Δήμου έχει ως εξής:

«Τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν πόσα βρέφη και νήπια θα πάνε δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς, πόσα παιδιά σε ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, επιβεβαιώνουν την τοποθέτησή μας για τους κινδύνους που υπάρχουν από τις αλλαγές στο πρόγραμμα και την παραπέρα μείωση της χρηματοδότησής του.

Από τον Ιούνιο κιόλας, καλούσαμε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να πάρει μέτρα προκειμένου να μη μείνει κανένα παιδί έξω από παιδικούς σταθμούς.

Αυτή η τοποθέτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΡΑΠ, της κυβερνητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνοντας το άσπρο μαύρο κατηγορούσε τη δημοτική αρχή για κινδυνολογία, ισχυριζόμενη πως η χρηματοδότηση αυξήθηκε και θα καλύπτονταν οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

Η πραγματικότητα είναι η εξής:

Πάνω από 48.000 (1 στα 5!) παιδιά είναι εκτός παιδικών σταθμών και πλέον οι οικογένειές τους ζουν με την αγωνία και το άγχος τού τι θα κάνουν, πώς δηλαδή θα μπορέσουν να βρουν μία θέση για τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό, για να μπορέσουν να βγουν στο μεροκάματο. Πολλές είναι οι οικογένειες που "κόπηκαν" ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Πολλά είναι τα παραδείγματα που η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης (απευθείας στον ωφελούμενο και όχι στη δομή) δημιουργεί προβλήματα, όπως το ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα voucher από τις διαθέσιμες θέσεις ή και το αντίθετο, με αποτέλεσμα να υπάρχει δομή που να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις οικογένειες ή να υπάρχουν κενές θέσεις που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από επιλαχόντες.

Τα στοιχεία για το Δήμο Πάτρας

Τα στοιχεία που έχουμε για το Δήμο μας μέχρι σήμερα, καθώς είναι σε εξέλιξη η τοποθέτηση στις διάφορες δομές, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Περίπου το 70% των θέσεων ΕΣΠΑ έχουν καλυφθεί μέχρι τώρα στους παιδικούς σταθμούς μένοντας το 30% ακάλυπτο (από τις 509 θέσεις καλύφθηκαν οι 344 και οι 165 είναι κενές), με τάση να μην καλυφθούν όλες. Πολλές είναι οι οικογένειες που έχουν επιλέξει ιδιωτικό παιδικό σταθμό και άλλες αναγκάζονται να επιλέξουν, αφού δεν υπάρχουν θέσεις στους παιδικούς σταθμούς που επιθυμούν και τους εξυπηρετεί με βάση τον τόπο κατοικίας τους ή εργασίας τους.

Το βρεφοκομείο έχει καλύψει το 100% (80 βρέφη) των θέσεων ΕΣΠΑ στα βρέφη, περίπου 30 είναι οι οικογένειες που έχουν voucher και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν αφού δεν υπάρχει άλλη δομή που να τους δέχεται.

To ίδιο ισχύει για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, που η κάλυψη είναι 89% και 98% αντίστοιχα (από τις 100 θέσεις στα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ καλύφθηκαν οι 98 και από τις 320 στα ΚΔΑΠ οι 285).

Χαρακτηριστικό είναι πως συνολικά στην Πάτρα οι θέσεις μέσω ΕΣΠΑ για τα ΑμεΑ, συμπεριλαμβανομένης πέρα των δομών του Δήμου και της Μέριμνας, είναι 150 και τα voucher είναι 185! (σίγουρα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν 35 οικογένειες).

Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών

Υπενθυμίζουμε πως τα παραπάνω στοιχεία θα έχουν επιπτώσεις και στους εργαζόμενους που είναι μέσω ΕΣΠΑ στις αντίστοιχες δομές. Η μη κάλυψη του συνόλου των θέσεων μέσω ΕΣΠΑ συνεπάγεται πως δεν θα "χρειάζεται" το σύνολο των εργαζομένων, άρα κάποιοι θα πρέπει να απολυθούν!

Είναι ανάγκη, έστω και τώρα, η αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν κενές θέσεις και να διασφαλιστούν οικογένειες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο που θα διεκδικήσει:

Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση των τροφείων. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Συνάντηση ΚΕΔΕ - κυβέρνησης με φόντο τα χιλιάδες αποκλεισμένα παιδιά

Συνάντηση για το θέμα των παιδικών σταθμών είχαν, χτες, αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Παρά τους όποιους υψηλούς τόνους που επικράτησαν, όπως διαρρεόταν και από τις δύο πλευρές, το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά θα έμεναν και φέτος εκτός παιδικών σταθμών ήταν γνωστό στην ΚΕΔΕ και μάλιστα το είχαν δημοσιοποιήσει οι ίδιοι οι δήμαρχοι που συγκροτούν το ΔΣ της Ενωσης. Από την πλευρά του, το υπουργείο και χτες συνέχισε στο ίδιο βιολί της θριαμβολογίας, τη στιγμή που 48.000 παιδιά έχουν αποκλειστεί.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, στάθηκε στο ότι ο αριθμός των ωφελούμενων για τη φετινή χρονιά είναι υψηλότερος από κάθε άλλη και ότι η χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους αυξήθηκε κατά 80% περίπου, καθώς διατέθηκαν 93,7 εκατ. ευρώ έναντι 52 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Πρόσθεσε ότι «είναι ένα νέο σύστημα που επιχειρεί να έχει διαφάνεια και δικαιοσύνη και μέσα από τη συζήτηση εντοπίστηκαν ορισμένα ζητήματα, που χρήζουν διόρθωσης» και ότι το υπουργείο θα προχωρήσει «σε μία διάταξη που να ρυθμίζει κάποια ζητήματα των εργαζομένων στον συγκεκριμένο χώρο των παιδικών σταθμών, να συστήσουμε μία επιτροπή η οποία να δει με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του νέου προγράμματος από την 1η Οκτωβρίου τι ζητήματα προκύπτουν, για να μπορέσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα». Κουβέντα για τα χιλιάδες παιδιά που μένουν εκτός, κουβέντα για τις οικογένειες που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα τροφεία αφού είτε δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις τους είτε δεν κατέθεσαν καθόλου αφού δεν είχαν το δικαίωμα λόγω των απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, σημείωσε πως η ΚΕΔΕ εμμένει στην πεποίθησή της πως κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει εκτός δομών και πολύ έγκαιρα είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις της για τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου συστήματος, φόβοι οι οποίοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώθηκαν. Παράλληλα, φέρεται να δήλωσε πως η Ενωση παραμένει αμετακίνητη από την πάγια θέση της, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ, που είναι η εξασφάλιση πόρων ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, για να διασφαλιστεί η λειτουργία των υφιστάμενων δομών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας νέων, ενώ επισήμανε πως η ΚΕΔΕ είχε εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της στην πλήρη εξατομίκευση του voucher, σε συνδυασμό και με τις μειώσεις κατά 5% σε κάθε κατηγορία.

Αύριο η κινητοποίηση της ΟΓΕ

Σε κινητοποίηση αύριο, Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη, στις 9 π.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών (Δραγατσανίου 2, πλατεία Κλαυθμώνος), καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, διεκδικώντας δημόσιους και δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά. Ενώ η σχολική χρονιά ξεκινά, χιλιάδες γονείς αδυνατούν να βρουν μια θέση στον παιδικό σταθμό, δυσκολεύονται να πληρώσουν τα τροφεία που συνεπάγεται η εγγραφή και η φοίτηση του παιδιού τους στο σταθμό. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά, περισσότερα από 48.000, έχουν και φέτος αποκλειστεί από το πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), καθώς οι θέσεις που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα είναι περιορισμένες.

Στην κινητοποίηση καλεί και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), καθώς το ζήτημα «καίει» δεκάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους του κλάδου, που βρέθηκαν ανάμεσα σε αυτούς που είδαν τα παιδιά τους να μένουν εκτός του προγράμματος.

Στο μεταξύ, τον αποκλεισμό εκατοντάδων παιδιών του Νομού Λάρισας από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ - φέτος θα φιλοξενηθούν 118 λιγότερα από πέρυσι, ενώ συνολικά μένουν εκτός προγράμματος 1.447 παιδιά από τα 3.513 που οι γονείς τους έκαναν αίτηση - καταγγέλλει η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος της ΟΓΕ).

Στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει: «Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις "υποσχέσεις" και τις "δεσμεύσεις" της κυβέρνησης πως δε θα μείνει εκτός προγράμματος κανένα παιδί οικογένειας με εισόδημα κάτω από τα "όρια της φτώχειας". Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα. Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν γι' αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια».

Η Ενωση καλεί όποια οικογένεια αντιμετωπίζει το πρόβλημα της απόρριψης της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα να απευθυνθεί σ' αυτή, ώστε από κοινού, δυναμικά, να απαιτήσουν την ένταξη όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς (τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974.305.655 και 6948.270.779).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ