ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ
Ισχυρός σεισμός με πάνω από 120 νεκρούς

Ισοπεδώθηκαν ολόκληρες συνοικίες σε χωριά των κεντρικών επαρχιών Μάρκε και Ριέτι

Γειτονιές ολόκληρες ισοπεδώθηκαν στην Αματρίτσε (φωτ.)

Copyright 2016 The Associated

Γειτονιές ολόκληρες ισοπεδώθηκαν στην Αματρίτσε (φωτ.)
ΡΩΜΗ.--

Τους 120 ξεπερνούσαν, χτες το βράδυ, τα θύματα από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου που σημειώθηκε τα ξημερώματα, στην κεντρική Ιταλία, ισοπεδώνοντας ολόκληρα τμήματα χωριών στις επαρχίες Ριέτι, Μάρκε, Ούμπρια. Ο σεισμός, έντασης 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε ελάχιστα λεπτά μετά τις 3.30 π.μ., με εστιακό βάθος μόλις 4 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 100 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης, στο χωριό Ακούμολι.

Με δεδομένο ότι εκείνη την ώρα χιλιάδες οικογένειες κοιμούνταν στα σπίτια τους, ότι στις περιοχές αυτές πολλά κτίρια είναι παλιά αλλά και ότι γενικότερα τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας, ειδικά στις απομακρυσμένες ορεινές επαρχίες, είναι πολύ περιορισμένα (αν όχι ανύπαρκτα), υπήρχαν μεγάλοι φόβοι για αύξηση των θυμάτων. Εξάλλου, οι αγνοούμενοι υπολογίζονταν σε πάνω από 100, ενώ πάνω από 400 είναι οι τραυματίες.

Σε χωριά, όπως τα Ακούμολι και Πεσκάρα ντελ Τρόντο, έχει γκρεμιστεί ένα τεράστιο μέρος των κτιρίων, ενώ αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες από την πόλη Αματρίτσε (πόλη έλξης τουριστών εξαιτίας της αρχιτεκτονικής και γαστρονομικής της παράδοσης), για την οποία ο δήμαρχος, Σέρτζιο Πιρότσι, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πια». Ο ίδιος κατήγγειλε ότι τα σωστικά συνεργεία έφτασαν στην πόλη μετά από 4 ώρες.

Συντρίμμια στο χωριό Πεσκάρα ντελ Τρόντο

ANSA

Συντρίμμια στο χωριό Πεσκάρα ντελ Τρόντο
Ο σεισμός σημειώθηκε πολύ κοντά στα σύνορα των επαρχιών Μάρκε, Ούμπρια και Λάτσιο (όπου βρίσκεται και η Ρώμη). Σε όλη την περιοχή γκρεμίστηκαν αμέτρητα κτίρια, στα οποία καταπλακώθηκαν ή εγκλωβίστηκαν πάρα πολλά μικρά παιδιά. Ακόμα, προκλήθηκαν μεγάλα προβλήματα και στο οδικό δίκτυο πολλών κωμοπόλεων, με αποτέλεσμα τα μέλη των σωστικών συνεργείων σε αρκετές περιπτώσεις να συνεχίζουν με τα πόδια την πορεία προσέγγισης των περιοχών που είχαν πληγεί.

Σεισμολόγοι υποστήριξαν ότι τα χαρακτηριστικά της χτεσινής δόνησης θύμισαν το μεγάλο σεισμό που έγινε το 2009 στην πόλη Λ'Ακουιλα (με 300 νεκρούς), στη διπλανή επαρχία Αμπρούζο και ότι μάλιστα οι δύο σεισμοί συνδέονται με το ίδιο ρήγμα. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογόνος. Το χτεσινό πρωινό σεισμό ακολούθησαν περίπου 200 μετασεισμοί.

Από τη μεριά της, η ιταλική κυβέρνηση υποσχέθηκε μέτρα στήριξης των πληγέντων, με τον πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, να υποστηρίζει ότι «δε θα εγκαταλείψουμε ούτε μια οικογένεια ούτε μια πόλη ούτε ένα χωριό». Ωστόσο, οι δηλώσεις του έγιναν δεκτές με αγανάκτηση και προβληματισμό από πολλούς Ιταλούς, ειδικά κατοίκους της κεντρικής χώρας, όπου είναι ανοιχτές οι πληγές από το σεισμό του 2009 και η ανησυχία ότι οι σεισμόπληκτοι θα μείνουν αβοήθητοι είναι τεράστια.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την Ιταλία «με όποιον τρόπο μπορούμε», ενώ βοήθεια υποσχέθηκαν και χώρες όπως οι Γερμανία και Ρωσία.

Οπως είναι φυσικό, ο ισχυρός σεισμός έδωσε τροφή για μια ακόμα συζήτηση για το πόσο ανυπεράσπιστος είναι ο άνθρωπος μπροστά στα «χτυπήματα της φύσης», με τα αστικά επιτελεία να προσπερνούν σκόπιμα τις δυνατότητες που θα άνοιγε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής η αξιοποίηση της τεράστιας και καλπάζουσας επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης, όχι ανάλογα με το αν και το πότε εξυπηρετεί το επιχειρηματικό κέρδος όπως γίνεται σήμερα, αλλά ανάλογα με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ζητά νέα «βοήθεια» από διεθνείς εταίρους

ΚΙΕΒΟ.--

«Από τη σημερινή παρέλαση, οι διεθνείς μας εταίροι θα λάβουν μήνυμα ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά ακόμα χρειάζεται τη δική τους υποστήριξη», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, από το Κίεβο, όπου έγινε η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας (γιορτάζεται η ανατροπή του σοσιαλισμού και η δημιουργία της «ελεύθερης» Ουκρανίας). «Ο εχθρός κατέχει το 1/9 της παγκόσμιας ξηράς και έχει ένα στρατιωτικό προϋπολογισμό που ξεπερνά κατά πολύ το δικό μας», πρόσθεσε.

Αν και ανέφερε ότι «το Σχήμα της Νορμανδίας» (σ.σ. που συγκρότησαν Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία για την επίλυση της «κρίσης») «θα αναβιώσει στο κοντινό μέλλον», ο Ποροσένκο στάθηκε στη σημασία που έχει «η διατήρηση και ενίσχυση των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία μέχρι τον οριστικό τερματισμό της επιθετικότητάς (της)». Επέμεινε ότι «η διεθνής πίεση ενάντια στον επιδρομέα πρέπει να διατηρηθεί μέχρι η Ρωσία να εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ, να αποσύρει τις δυνάμεις κατοχής, να μας επιστρέψει τον έλεγχο των συνόρων και να φύγει από την Κριμαία».

Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που έστειλε στον Ποροσένκο ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαιώνοντας «ότι οι ΗΠΑ μένουν αποφασισμένες στη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία στην αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας».

Στην Ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται καθημερινά οι παραβιάσεις της ανακωχής κι από τις δυο πλευρές, που ερμηνεύουν κατά το δοκούν τους όρους κατάπαυσης του πυρός, αναζωπυρώνοντας τις διεργασίες ανάμεσα στα αστικά και ιμπεριαλιστικά «στρατόπεδα» που κονταροχτυπιούνται.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα βαλλιστική δοκιμή από τη ΛΔ Κορέας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΤΟΚΙΟ.--

Σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, αυτή τη φορά από υποβρύχιο, προχώρησε χτες η ΛΔ Κορέας. Η δοκιμή έγινε από τις ανατολικές ακτές της χώρας, στις 5.30 π.μ., και διέσχισε περίπου 500 χλμ. με τροχιά βολής προς την Ιαπωνία.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Τόκιο, με τον πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, να χαρακτηρίζει την εκτόξευση «ασυγχώρητη» πράξη και μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας του. Στη Σεούλ, συγκλήθηκε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο πλαίσιο της ανησυχίας για την «απειλή» από την Πιονγιάνγκ.

Η νέα αυτή κίνηση της ΛΔ Κορέας έγινε λίγες μέρες μετά την έναρξη νέων στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Ν. Κορέας με μια δύναμη 75.000 ατόμων και μερικές βδομάδες μετά την οριστική απόφαση των δύο αυτών χωρών να εγκαταστήσουν το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στη Χερσόνησο, κινήσεις που η Πιονγιάνγκ χαρακτηρίζει «προετοιμασίες πολέμου».

Λίγες μόνο ώρες μετά την εκτόξευση του νέου πυραύλου, στο Τόκιο ξεκίνησε η 8η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ιαπωνίας - Κίνας - Νότιας Κορέας.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι ως τρεις μεγάλες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας οι χώρες αυτές είναι υπεύθυνες για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή, για να ηγηθούν της περιφερειακής συνεργασίας και της διαφύλαξης της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, Φούρνιο Κισίντα, αναφέρθηκε στην «πολιτική σοφία» με την οποία πρέπει να ξεπεραστούν τα διάφορα «ζητήματα» που χωρίζουν τις τρεις χώρες.

Διεθνή και ασιατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι τρεις ΥΠΕΞ καταδίκασαν από κοινού τη χτεσινή εκτόξευση της Πιονγιάνγκ ως «απαράδεκτη πρόκληση».

Μήνυμα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

Προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε περιοχές της Κεντρικής Ιταλίας:

«Προς το ΚΚ Ιταλίας

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τα δεκάδες θύματα από τον ισχυρό σεισμό στην Κεντρική Ιταλία, όπως και την αλληλεγγύη μας στους εκατοντάδες τραυματίες, στον ιταλικό λαό συνολικά.

Τέτοιοι τραγικοί σεισμοί τονίζουν την έλλειψη μέτρων αντισεισμικής θωράκισης και τις διαχρονικές ευθύνες των αστικών κρατών και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Φανερώνουν ότι αυτοί που πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα είναι η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που, ζώντας στην εξαθλίωση, βρίσκονται απροστάτευτοι και έκθετοι σε τέτοιες φυσικές καταστροφές.

Παρακαλούμε μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων.

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Καμπούλ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίθεση στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Καμπούλ πραγματοποίησαν, χτες το απόγευμα, ένοπλοι ισλαμιστές που φέρεται να έχουν σχέση με τους «Ταλιμπάν». Ακούστηκαν ριπές όπλων και εκρήξεις, ενώ αργότερα αναφέρθηκε ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες.

Η επίθεση έγινε την ώρα που στο εσωτερικό του κτιρίου βρίσκονταν καθηγητές και εκατοντάδες φοιτητές. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένα διεθνή δίκτυα, κάποιοι, ανάμεσά τους και ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ Μασούντ Χοσαΐνι, κατάφεραν να διαφύγουν από εξόδους ασφαλείας μέσα στα πρώτα λεπτά της επίθεσης.

Αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως προηγήθηκε έκρηξη στο πανεπιστήμιο και μετά οι δράστες εισέβαλαν στο κτίριο.

Στις 8 Αυγούστου δύο καθηγητές - ένας Αμερικανός και ένας Αυστραλός - του αμερικανικού πανεπιστημίου της Καμπούλ απήχθησαν από πέντε ενόπλους που φορούσαν στολές του αφγανικού στρατού.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ