Πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στη διάρκεια ενός γάμου στην επαρχία Γκαζιαντέπ
DHA |
Ασθενοφόρα φτάνουν στο σημείο της πολύνεκρης έκρηξης |
Σε λουτρό αίματος μετατράπηκε ένας γάμος στη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Γκαζιαντέπ (πλειοψηφούν οι Κούρδοι), το περασμένο Σάββατο, μετά από βομβιστική επίθεση που κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 54 ανθρώπων. Από αυτούς πάνω από 20 ήταν μικρά παιδιά ενώ σχεδόν 70 άτομα ακόμα τραυματίστηκαν, καθώς ο λαός της χώρας συνεχίζει να πληρώνει πολύμορφα τις ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται στην ευρύτερη «γειτονιά» του.
Ανάληψη ευθύνης δεν έγινε, ωστόσο ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε λόγο για «ισχυρές ενδείξεις ότι η επίθεση έγινε από το ISIL (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος")» και υποστήριξε ότι δράστης ήταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας 12 - 14 ετών. Ο Τούρκος ηγέτης έσπευσε να επισημάνει ότι «δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ PKK, FETΟ (σ.σ. η οργάνωση του Φετ. Γκιουλέν που κατηγορείται για την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος) και Ντάες (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος")», δίνοντας νέα τροφή στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» που η αστική τάξη της χώρας του αξιοποιεί για να υπερασπιστεί ολόπλευρα τα στρατηγικά της συμφέροντα, σε όλα τα επίπεδα.
Τη νέα «τρομοκρατική επίθεση» έσπευσαν να καταδικάσουν διάφορες κυβερνήσεις και «εταίροι» της Τουρκίας, σε μια περίοδο που η «αντιτρομοκρατική αρένα» της Μέσης Ανατολής και γενικότερα αποτελεί πεδίο σφοδρών παζαριών και ανταγωνισμών.
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι «παραμένουμε αλληλέγγυοι με τους Τούρκους συμμάχους μας σε αυτή τη δύσκολη ώρα».
Συλλυπητήρια τηλεφωνικώς για τα θύματα εξέφρασε στον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε πως «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας η Γερμανία και η Τουρκία βρίσκονται η μία στο πλευρό της άλλης». Πάντως, να σημειωθεί ότι στις σχέσεις Βερολίνου - Αγκυρας πιθανώς προστεθούν νέα «σύννεφα», μετά από πληροφορίες που διέρρευσαν (π.χ. εφημερίδα «Ντι Βελτ») για ευρύ δίκτυο χιλιάδων πρακτόρων που οι τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) συντηρούν στη Γερμανία, κάτι για το οποίο εκφράζονται ήδη έντονες αντιδράσεις.
Στο μεταξύ, χτες, ο Γιλντιρίμ είχε νέα συνάντηση με τους ηγέτες του σοσιαλδημοκρατικού CHP και του εθνικιστικού MHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αντίστοιχα, με τους οποίους συζητήθηκαν οι εξελίξεις αφενός στον τομέα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», αφετέρου σε Συρία - Ιράκ, αλλά και η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Από τη συνάντηση αποκλείστηκε πάλι το φιλοκουρδικό HDP, με το επιχείρημα ότι πρέπει να διαχωρίσει με σαφήνεια τη θέση του από το ΡΚΚ.
Την ίδια στιγμή, πρέπει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε μια ευρεία επιχείρηση «μεταφοράς» των εγκαταστάσεων στρατιωτικών βάσεων που βρίσκονταν μέσα ή κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο ευρύτερων αλλαγών που η κυβέρνηση προωθεί για την αναδιάρθρωση του στρατού, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη.
Μεταξύ άλλων, αλλαγές αναμένονται και στη στρατηγικής σημασίας βάση στο Ιντσιρλίκ, που εκτιμάται ότι λειτούργησε ως έδρα των πραξικοπηματιών. Μάλιστα, ο Γιλντιρίμ φέρεται να έχει δηλώσει πως εξετάζεται μέχρι και το οριστικό κλείσιμο της βάσης στο Ιντσιρλίκ, περιοχή που επίσης βρίσκεται στο επίκεντρο σύνθετων παζαριών καθώς εκεί στεγάζεται και ΝΑΤΟική βάση, ενώ διαδραματίζει και κρίσιμο ρόλο στις επιχειρήσεις σε Συρία - Ιράκ.
Το έντονο παζάρι που δυναμώνει αποτύπωσε και η απάντηση Γιλντιρίμ, το Σάββατο, σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν η Ρωσία έχει ζητήσει να χρησιμοποιήσει το Ιντσιρλίκ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός διέψευσε ότι υποβλήθηκε τέτοιο αίτημα, επιχειρηματολογώντας: «Η Ρωσία δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσει (αυτή) τη βάση. Εχουν (ήδη) βάσεις στη Συρία», γεννώντας ερωτήματα για την αντίδραση της Αγκυρας σε ένα τέτοιο πιθανό ρωσικό αίτημα.
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Κορυφώνεται επικίνδυνα η ένταση στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας. Δυνάμεις του τουρκικού στρατού άρχισαν από το βράδυ της Δευτέρας να σφυροκοπούν θέσεις Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG, που συμμετέχουν στις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) που έχουν φτιαχτεί με Αραβες μαχητές και την υποστήριξη των ΗΠΑ, βορείως της βόρειας συριακής πόλης Μανμπίτζ. Παράλληλα, άρχισαν να χτυπούν και θέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη μεθοριακή πόλη Τζαραμπλούς, για να εμποδίσουν την ανακατάληψή της από τους Κούρδους...
Σύμφωνα με τουρκικά δίκτυα, ο τουρκικός στρατός έπληξε θέσεις Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG βόρεια της πόλης Μανμπίτζ και το πυροβολικό με οβιδοβόλα θέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» κοντά στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς...
Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού σημειώνονται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την επίσης βόρεια συριακή πόλη Χάσακε, όπου από την Πέμπτη μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε Κούρδους μαχητές και δυνάμεις του συριακού στρατού. Την Κυριακή, μάλιστα, υποτίθεται πως έγινε ολιγόωρη εκεχειρία, που τερματίστηκε ωστόσο χτες με την επανέναρξη των συγκρούσεων. Το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε τη σύντομη εκεχειρία της Κυριακής, αποδίδοντας τις επιθέσεις του συριακού στρατού σε «επανειλημμένες προκλήσεις Κούρδων ενόπλων όπως λεηλασίες σε κρατικά κτίρια, κλοπή πετρελαίου... γενικότερη αποσταθεροποίηση και χάος».
Το Σαββατοκύριακο, οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας κατήγγειλαν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ΜΙΤ ότι εκπαιδεύουν μισθοφόρους και ομάδες του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που συνδέονται με την «Αλ Κάιντα», προκειμένου να εισβάλουν στη Συρία και να διώξουν τους (άλλους...) τζιχαντιστές ώστε να εμποδίσουν τους Κούρδους να ανακαταλάβουν κρίσιμα εδάφη σε απόσταση «αναπνοής» από την Τουρκία.
Κούρδοι μαχητές κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο ανακοίνωσαν τη συγκρότηση «Στρατιωτικού Συμβουλίου του Τζαραμπλούς» για την προστασία, όπως είπαν, «των αμάχων σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους». Κατήγγειλαν τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ότι, αφότου ανακατέλαβαν οι μαχητές SDF τη βόρεια συριακή πόλη Μανμπίτζ, «άρχισαν να κλιμακώνουν τις επιθετικές ενέργειες και να στέλνουν τεράστιο αριθμό μισθοφόρων». Προειδοποίησαν την Τουρκία με «δραστικές συνέπειες» και κάλεσαν τις ΗΠΑ να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους για προστασία των κουρδικών περιοχών από τις επεμβάσεις του τουρκικού κράτους.
Μπροστά σε όλα αυτά, χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε με νόημα ότι η μεθόριος της Τουρκίας με τη Συρία «πρέπει να καθαρίσει εντελώς» από το «Ισλαμικό Κράτος» και ότι η Αγκυρα συνεχίζει να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της μάχης εναντίον των τζιχαντιστών.
Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διεμήνυσε πως η Αγκυρα θα αναλάβει το επόμενο εξάμηνο «πιο ενεργό ρόλο στη Συρία», για να εμποδίσει τάχα τη διαίρεση της χώρας σε εθνοτικές γραμμές. Πρόσθεσε, με αφορμή τις συγκρούσεις Κούρδων - συριακού στρατού, πως η κυβέρνηση Ασαντ «αρχίζει πλέον» να αντιλαμβάνεται τους Κούρδους ως «απειλή». Δεν απέκλεισε στο μέλλον πιο «ελαστική» σχέση με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ και το ενδεχόμενο να έχει ο τελευταίος «κάποιο ρόλο κατά τη διάρκεια μεταβατικής περιόδου στη Συρία».
Στο μεταξύ, χτες Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως απογειώθηκαν από την ιρανική βάση Χαμαντάν όλα τα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά που είχαν αρχίσει να βομβαρδίζουν από την περασμένη Τρίτη θέσεις τζιχαντιστών στη βόρεια Συρία. Σημείωσαν πως θα επιστρέψουν «ανάλογα με τις εξελίξεις στη Συρία».
Την εξέλιξη ανακοίνωσε και ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι ήταν «προσωρινή υπό ρωσικό αίτημα». Επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν έχει βάσεις στο Ιράν.
Ως ένδειξη ενόχλησης της Τεχεράνης για τη δημοσιότητα που πήρε η χρήση ιρανικής βάσης από ρωσικά βομβαρδιστικά ήταν η δήλωση του Ιρανού υπουργού Αμυνας, στρατηγού Χοσεΐν Ντεγάν, ότι οι Ρώσοι προσπάθησαν να δείξουν ότι είναι «υπερδύναμη και μία χώρα με επιρροή».
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Νέα περίοδος εντατικών συνομιλιών ξεκινούν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, που αναμένεται μέχρι τις 14 Σεπτέμβρη να εξετάσουν όλα τα «φλέγοντα» θέματα, ανάμεσά τους το εδαφικό και η ασφάλεια.
Σε τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους Αναστασιάδη - Ακιντζί, ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέφρασε - σύμφωνα με το Λευκό Οίκο - την ελπίδα «να επιτευχθεί συμφωνία έως τα τέλη του 2016». Από την πλευρά του, ο Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι δυνατόν να υφίστανται εγγυήσεις σε λύση του Κυπριακού, λέγοντας πως υπάρχουν «άλλοι τρόποι ώστε να νιώθουν όλοι ασφαλείς».
Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Κύπρο ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου, Τάρεκ Ελ Μόλα, για να υπογραφεί η μία από τις συνολικά τρεις συμφωνίες που αναμένονται για να προχωρήσει η πώληση κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.
Τέλος, ο Χριστοδουλίδης τόνισε και ότι στα μέσα Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί τριμερής Συνάντηση Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου στο Κάιρο, ενώ στις αρχές Δεκέμβρη θα γίνει τριμερής Συνάντηση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ στα Ιεροσόλυμα.
ΡΑΜΑΛΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--
Τις «δυσανάλογες αεροπορικές επιδρομές» του Ισραήλ την Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, που προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον πέντε Παλαιστινίων, κατήγγειλε χτες σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Το γεγονός ότι οι σχέσεις μας με το Ισραήλ ομαλοποιήθηκαν δεν σημαίνει πως θα σιωπήσουμε μπροστά σε τέτοιες επιθέσεις που στοχοποιούν τον παλαιστινιακό λαό», σημείωσε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές ενέργειες «είναι ενάντια στους διεθνείς νόμους και ιδιαίτερα ενάντια στις συνειδήσεις».
Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος, με αφορμή τις επιχειρήσεις της ισραηλινής αεροπορίας και του πυροβολικού στη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε ότι οι κατοχικές αρχές δεν επιθυμούν την «κλιμάκωση της βίας» αλλά «είναι έτοιμες για όλα».