ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Αυγούστου 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
71 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Την Τρίτη η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη

Την ίδια μέρα και στη Θεσσαλονίκη

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει, την Τρίτη 9/8, στις 8 μ.μ., στο Βράχο της Ακρόπολης, για τα 71 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945).

Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, η ΕΕΔΥΕ αναφέρεται στην πρόσφατη ΝΑΤΟική Σύνοδο, σημειώνοντας: «Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (8 και 9 Ιούλη) επιβεβαιώνουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής οργάνωσης και αποκαλύπτεται ότι ο κίνδυνος γενικευμένης αναμέτρησης έρχεται πιο κοντά. Αποφάσισαν - με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρούσα - την παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα των χωρών - μελών με τη Ρωσία, την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της "Πυραυλικής Ασπίδας", τη μονιμοποίηση και ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Μεσόγειο, Βαλτική και τη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Δ. Βαλκάνια, Καύκασο και Β. Αφρική. Στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε συνεργασία και στρατιωτικό συντονισμό δηλώνουν ετοιμότητα να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό να παλέψει και να διεκδικήσει:

  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευθούν οι πυρηνικές δοκιμές
  • Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα
  • Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
  • Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Στη συγκέντρωση καλούν, με ανακοινώσεις τους, το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΔΑ κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση τιμής για τα χιλιάδες θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος, που προκάλεσαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αλλά και αντίστασης στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την ελληνική εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η ΕΔΥΕΘ με ανακοίνωσή της ενημερώνει το λαό για τις επικίνδυνες εξελίξεις και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση και κλιμάκωση της πάλης. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «71 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στην πρόσφατη κοινή ανακοίνωση των συμπερασμάτων ΝΑΤΟ και ΕΕ, μαζί με την απόφασή τους για στρατιωτικό τους συντονισμό, δηλώνουν την ετοιμότητά τους να χρησιμοποιήσουν ξανά πυρηνικά όπλα!

71 χρόνια μετά, στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, έχει εγκατασταθεί το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC-GR, στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής - πυρηνικά, χημικά, βιολογικά!».

Πατριδογνωμόνιο
Μεταπολιτευτικά νέα καλοκαίρια...

Νόμος και Τάξη! Επετεύχθησαν! Συγκαταλέγεται στα... θαύματα της συγκυβέρνησης των Συριζανέλ, το φαινόμενο της θερινής αποπληξίας που εμφανίστηκε πέρυσι με τα κάπιταλ κοντρόλς και συνεχίζεται φέτος σε χειρότερες συνθήκες. Πλήθη μεσηλίκων και υπερηλίκων έχουν συνηθίσει να πηγαίνουν στα μηχανήματα ανάληψης, ήσυχα, «συντεταγμένα», με απλωμένο διστακτικά το καρτοφέρον χεράκι, να σηκώσουν τα ασήκωτα ψίχουλα. Πέρυσι ό,τι μπορούσαν. Φέτος ό,τι περισσεύει από την, κατά δήλωσή του, κομμουνιστική καρδιά του τσεπομαντηλάκια κυρίου με τα όλα του Κατρούγκαλου.

Πλήθη τέως αγανακτισμένων, με πίκρα στο βλέμμα και κυρτούς απ' το σοκ ώμους, με σαραντάρια θερμοκρασία, εισπράττουν κάθε λέξη του συντάγματος στην καινούργια αριστερή διάλεκτο. Αυτήν που θέλει το επικουρικός-ή-όν να μην είναι επίθετο προσδιοριστικό της σύνταξης. Να μην είναι καν σύνταξη. Ωστε, αν πετσοκόβεται, και σου 'ρχεται νταμπλάς μπροστά από το βωμό της υπέρτατης εθνικής θυσίας, το ΑΤΜ, στημένο σε όλους τους τόπους τραπεζικής λατρείας, να μαθαίνεις στα ιδιαίτερα της κυρίας Αυλωνίτου, πως το πετσόκομμα γίνεται η θηριώδης ασπίδα που σου προστατεύει τα απομεινάρια μιας κύριας σύνταξης!...

Πέρυσι, οι Ελληνες μάθαμε τι σημαίνει δημοψήφισμα, τι πετυχαίνεις μ' αυτό, πόσο χρήσιμο είναι να ενσωματώνεις στους θεσμούς την πολιτική απάτη, έτσι ώστε να παύει να λέγεται απάτη. Είμαστε ο πρώτος λαός στο σύγχρονο κόσμο που παράγει καλοκαιριάτικα τόσες ψευδαισθήσεις όσα και παγάκια για φραπέ. Κυνηγώντας τα πόκεμον των αντεστραμμένων ειδώλων μας με το φραστικό πάθος ενός νεοναζί που καταδιώκει με ηρωικά μπλα μπλα τον βιολογικά καταβεβλημένο και ημιάλαλο εκδότη ή και προσδιορίζοντας την επανάσταση ως «ευκολάκι», μπουκάροντας σ' ένα θυμιατισμένο εκκλησίασμα και προβοκάροντας άσπρους τοίχους παράμερων ναΐσκων. Φέτος εγκαινιάσαμε τη νέα διαλεκτική και τα χαλαρά μαθηματικά! Οι υπουργοί διαλέγονται μόνο με...συλλογικότητες, και το 420 ευρώ τη βδομάδα είναι πιο σκληρό από τα 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο, που αποφασίστηκε για να μην κομπλεξάρονται όσοι ζουν με λιγότερα από ένα τραπεζικό βδομαδιάτικο...

Από το περσινό στο φετινό καλοκαίρι, χτίστηκαν τρία συριζογενή κόμματα, κι ο κύριος Λεβέντης εισέρχεται στη συγκυβέρνηση με τραπεζώματα παλαιού τύπου, συμβάλλοντας στη γένεση της Νέας Μεταπολίτευσης. Αυτής που ξεριζώνει την παλιά, με την ηφαιστειακή ζέση και την υποδειγματική επάρκεια της αφαίρεσης αιμορροΐδων από τον υπουργό - ιατρό Υγείας, στην πιο πρωτοποριακή επέμβαση που γνώρισε η Καλντέρα από την έκρηξη του ηφαιστείου π.Χ. Εδώ οι εκρηκτικοί συμβολισμοί στέκονται άπαιχτοι στο αριστερό σύμπαν. Ικανοί να εμπνεύσουν κι όλα τα πολιτικά ζώα που δεν καταλαβαίνουν τι ήθελε να πει η ποιήτρια του αριστερού ρεαλισμού, όταν δήλωνε πως προτιμά τις καταλήψεις made in Greece από τις σφαγές αλλαχού εις την Ευρώπην... Γιατί άλλο φυλλάδιο, γκράφιτι κι εκτέλεση Εξαρχιώτη ναρκέμπορα εδώ κι άλλο ευρωισλαμικό μαχαίρι ή φορτηγό εκεί.

Πολλοί αναλυτές, από Χάρβαρντ αλλά και Παΐσιο πιο πέρα, προφητεύουν ότι μετά από την πιο μαστούρα δίκη και την ετυμηγορία για το θηριώδες ναρκόπλοιο Νουρ 1, (που είχε 33 κατηγορούμενους απαλλαγμένους, εννιά στη φυλακή, οχτώ στο χώμα από φυσικά και αφύσικα αίτια και τον εγκέφαλο με δέκα χρόνια ποινή ελεύθερο με αναστολή) το ερχόμενο καλοκαίρι θα το περάσουμε με το Ρουπακιά στη Μύκονο (σε φθηνή όμως ξαπλώστρα) και τους χρυσαυγίτες να οργανώνουν θερινές κατασκηνώσεις για πρόσφυγες, αλωνίζοντας με φουσκωτά το Αιγαίο και μοιράζοντας εν πλω τυρόπιτες στα πληρώματα των ΝΑΤΟικών πλοίων που μοχθούν για την αύξηση του τουρισμού μας...

Και σε άλλα μεταπολιτευτικά νέα καλοκαίρια, με τις υγείες μας !


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Μια σειρά συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων θα γίνουν αυτές τις μέρες από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Κυριακή

-- Η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου, Αγρίτη Βασίλη του Νικολάου, από την Αγιάσο, και Καλαγάνη Γρηγόρη του Θεόπιστου, από τα Βασιλικά, στις 11 π.μ., στο Αμπελικό. Ο δρόμος που οδηγεί στη συγκεκριμένη περιοχή είναι από τη Μεγάλη Λίμνη προς Αμπελικό και στα έξι (6) χιλιόμετρα, μετά το χωριό, είναι ο χώρος της εκδήλωσης. Θα υπάρχει ειδική σήμανση.

-- Η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στα Ανώγεια για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Αρμί. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους Ανωγειανούς αγωνιστές. Θα μιλήσει ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό κρητικό πρόγραμμα.

-- Η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ στα 70 χρόνια από το σχηματισμό της 1ης ομάδας του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου από τους Λεκάτες μαχητές, διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης, στις 11 π.μ. στο κοινοτάφιο έξω από τη Λέκκα.

-- Η ΚΟΒ Μακρακώμης διοργανώνει πολιτιστική - πολιτική εκδήλωση, στις 9 μ.μ. στην πλατεία της Μακρακώμης. Θα περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στον κομμουνιστή Τούρκο ποιητή, αταλάντευτο αγωνιστή και διεθνιστή Ναζίμ Χικμέτ. Ομιλία για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ από τον Χρήστο Πάσουλα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Αύριο, Δευτέρα

-- Η ΚΟΒ Στυλίδας διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Τάσο Χρονά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ.

Την Τρίτη 9/8

-- Οι ΚΟΒ Ζαχάρως και Αρχαίας Ολυμπίας του ΚΚΕ διοργανώνουν πολιτική εκδήλωση για τη μάχη της Ανδρίτσαινας και το Λαϊκό Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας, στην κεντρική πλατεία της Ανδρίτσαινας, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κάγκουρας, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 10/8

-- Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αστακού, στις 20.30, η ΚΟΒ Αστακού διοργανώνει εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η εκδήλωση θα είναι αφιερωμένη στον Βασίλη Τσέλιο (Γεροδήμο), καθώς και στους αδελφούς Κομπλίτση Νίκο (Χελμός), Σπύρο (Νικίας), Χριστόφορο, που ήταν από τους πρώτους ένοπλους καταδιωκόμενους αγωνιστές στις αρχές του 1946 στο νομό, και έπαιξαν, στη συνέχεια, αποφασιστικό ρόλο για τη δημιουργία του ΔΣΕ στη Δυτική Στερεά Ελλάδα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Μεσαράς της ΤΕ Ηρακλείου ΚΚΕ και η ΟΒ Μεσαράς της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8 μ.μ., στην πλατεία του Σίβα, γενέτειρα του κομμουνιστή καλλιτέχνη, και θα περιλαμβάνει: Ομιλία από την Χουστουλάκη Γενοβέφα, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ. Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα και έκθεση αρχειακού υλικού για τον στρατευμένο στα κομμουνιστικά ιδανικά, πρωτοπόρο συγγραφέα Θέμο Κορνάρο, από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Συγκέντρωση στο Λευκαντί, στις 8.30 μ.μ., στον «Πλάτανο». Θα μιλήσει ο Θέμος Βασιλείου, μέλος της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία στο Μαντούδι. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας.

-- Εκδήλωση της ΚΟ Γρεβενών για τα 70χρονα του ΔΣΕ, στο Κηπουρειό, στις 8 μ.μ., στην πλατεία. Θα μιλήσει η Παναγιώτα Ντάγκα, Γραμματέας της ΤΟ Γρεβενών του ΚΚΕ. Επίσης, θα γίνει προβολή βίντεο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ