Απάντηση στα όσα περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάσταση στο ΔΗΠΕΘΕ και την πρόταση της δημοτικής αρχής Πάτρας για ίδρυση στην πόλη Δραματικής Σχολής Ανώτατης Εκπαίδευσης, δίνει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Πάτρας του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση του Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε, μεταξύ άλλων, για «συνεχή προσπάθεια υποβάθμισης της Δραματικής Σχολής», για «αίτημα ανωτατοποίησης» που, όπως έλεγε, είναι μεν «πάγιο αίτημα των αριστερών κομμάτων», αλλά στην περίπτωση της Πάτρας, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι... «πρόσχημα προκειμένου να απαξιωθεί και εντέλει να κλείσει η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ», κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Πατρέων με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Νίκο Φίλη, την αναπληρώτρια υπουργό Αθανασία Αναγνωστοπούλου, την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, ζητούσε συνάντηση σχετικά με την άμεση προώθηση της ίδρυσης Δραματικής Σχολής Ανώτατης Εκπαίδευσης, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, λόγω και της χρόνιας υποχρηματοδότησης, θέτει πρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία της Δραματικής Σχολής. Η ύπαρξη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνδυασμό με την εξαιρετική υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, αποτελούν ιδανική πρώτη ύλη για τη δημιουργία Δραματικής Σχολής Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Η ανακοίνωση - απάντηση της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ έχει ως εξής:
«Η ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι μία νέα απόδειξη, που επιβεβαιώνει πως το κυβερνών κόμμα δεν έχει κανένα όριο στην προσπάθειά του να συκοφαντήσει και να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, όπου αυτή δεν είναι στα μέτρα του.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που με την πολιτική της αφήνει τα σχολεία με εκατοντάδες κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας με μειωμένο προϋπολογισμό κατά 70%, τα ΤΕΙ στα πρόθυρα του κλεισίματος, την ίδια στιγμή έχει ευαισθησία και αγωνία για τη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ!!!
Στην ανακοίνωση λένε πως συμφωνούν με την ένταξη των δραματικών σχολών σε Πανεπιστημιακά τμήματα, αλλά το αφήνουν στη "Δευτέρα Παρουσία".
Προς το παρόν καλούν τη δημοτική αρχή της Πάτρας να αυξήσει τα δίδακτρα της Δραματικής Σχολής.
Μιλούν για υποβάθμιση σπουδών της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ όταν οι 67 σπουδαστές της σχολής έχουν 30 δασκάλους!! Ταυτόχρονα, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας παρουσιάζει τεράστια κενά ενώ υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για κλείσιμό του.
Η ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ περνάει από τη συκοφαντία στη διαστρέβλωση μιλώντας για το μισθό του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Κ. Καζάκου. Γνωρίζουν βέβαια πως η αμοιβή του είναι ακριβώς η ίδια με αυτή του προηγούμενου (δηλαδή του κ. Θ. Αμπαζή) και νυν διορισμένου, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου. Παρ' όλα αυτά συνεχίζουν τα ψέματα πετώντας με την πάγια τακτική τους τη λάσπη στον ανεμιστήρα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Οσο και αν προσπαθείτε όμως, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Πραγματικά, τι να απαντήσουμε στο κόμμα του 3ου μνημονίου που τσακίζει έναν ολόκληρο λαό στην ανεργία, στην ανέχεια, στη σφαγή των συντάξεων, στην εργασιακή ζούγκλα της μαύρης εργασίας, των εξευτελιστικών μισθών...
Εχουν μούτρα να μιλάνε και για πολιτισμό; Αιδώς Αργείοι!».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδη |
Τη χτεσινή παράσταση στο Ηρώδειο παρακολούθησε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Στον ομώνυμο και εξαιρετικά απαιτητικό - σκηνικά και φωνητικά - ρόλο, το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο από τις πιο επιτυχημένες «Κάρμεν» της εποχής μας, την Ρινάτ Σαχάμ και την Ζεραλντίν Σοβέ.
Συμμετέχει η Ορχήστρα, η Χορωδία, το Μπαλέτο και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ. Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Μάτα Κατσούλη.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Σουγλίδης. Τις προβολές σχεδιάζει ο Τόμας Μπέργκμαν, τους φωτισμούς ο Τζουζέπε ντι Ιόριο και την κινησιολογία οι Nταν Ο' Νηλ και Φώτης Νικολάου.
Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59 - 61) και στα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39).
Σκηνικά - κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν. Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης. Χορογραφία - κίνηση: Εντι Λάμε. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Διανομή: Ετεοκλής: Γιάννης Στάνκογλου / Χρίστος Στυλιανού, Πολυνείκης: Γιάννης Στάνκογλου / Χρίστος Στυλιανού, Αγγελος: Γιώργος Καύκας, Κήρυκας: Αλέξανδρος Τσακίρης, Αντιγόνη: Νάντια Κοντογεώργη, Ισμήνη: Ιώβη Φραγκάτου. Χορός: Λουκία Βασιλείου, Δημήτρης Δρόσος, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Κλειώ - Δανάη Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Εύη Σαρμή, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.
Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης. Σκηνοθεσία, Μουσική: Ελένη Ευθυμίου. Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη. Ενδυματολόγος: Ηλένια Δουλαδίρη. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Ενορχηστρώσεις - ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Βόμβολος. Κίνηση: Βιτόρια Κωτσάλου, Κική Μπάκα. Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου. Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Φαίδων Καστρής, Βασιλική Τρουφάκου, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ιωάννα Μαυρέα, Γιώργος Φριντζήλας, Στέλιος Μάινας, Ερρίκος Μηλιάρης, Νίκος Ντάλας, Ερρίκος Λίτσης, Μαίρη Λιαμή.
31 Ιουλίου, Ξάνθη, αμφιθέατρο. 1 Αυγούστου, Αλεξανδρούπολη, κηποθέατρο. 2 Αυγούστου, Πετρούσα Δράμας, Φαράγγι. 4, 5, 6 Αυγούστου Θεσσαλονίκη, θέατρο κήπου. 8 Αυγούστου, αμφιθέατρο Μουδανιών, κ.ά.