ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαφές και συσκέψεις από την ελληνική κυβέρνηση

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, κατόπιν πρωτοβουλίας του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος. Σχετικά με το ζήτημα των επιβαινόντων στο τουρκικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη και των οποίων την έκδοση ζήτησε ο Ερντογάν, ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και οι Συνθήκες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Επίσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπ. Γιλντιρίμ, με πρωτοβουλία πάλι της τουρκικής πλευράς. Κατά κυβερνητικές πηγές, στη συνομιλία τους, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στη δημοκρατία, τη συνταγματική νομιμότητα και την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία, ενώ επανέλαβε όσα είπε και στον Ρ. Τ. Ερντογάν για τα αιτήματα ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στην Ελλάδα.

Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε και μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ν. Κοτζιά και Μ. Τσαβούσογλου. Ο τελευταίος επανέλαβε το τουρκικό αίτημα περί έκδοσης των οκτώ επιβαινόντων στο ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Ο Ν. Κοτζιάς απάντησε ότι «το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας».

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, αντανακλώντας ευρύτερους προβληματισμούς που επικρατούν σε επιτελεία στην Αθήνα, είπε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ»: «Επειδή η Τουρκία βρίσκεται σε μία περίεργη κατάσταση - δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση αυτήν τη στιγμή - πάντοτε έχεις μία ανησυχία και με αυτήν την έννοια περιμένεις και παίρνεις τα μέτρα σου».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ευρεία σύσκεψη «για την αξιολόγηση των εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα και για την εκτίμηση του νέου περιβάλλοντος ασφαλείας στην περιοχή». Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η πολιτική και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας.

Οπως ανακοινώθηκε κατόπιν, στη σύσκεψη επισημάνθηκε «η ανάγκη επίδειξης αυτοσυγκράτησης και ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές και να αποκατασταθεί η ηρεμία. Η Ελλάδα διατηρεί πάντοτε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης με την Τουρκία προς όφελος της διμερούς συνεργασίας και της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας».

Τα κόμματα

Τις πρώτες ώρες της εκδήλωσης της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και για την προετοιμασία και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά αντιδράσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, δήλωσε: «Μια ουσιαστικά δημοκρατική και σταθερή Τουρκία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και προοπτική είναι προς το συμφέρον του λαού της και της ειρήνης της ευρύτερης περιοχής μας. Είναι πολύ βασικό να τονισθεί ότι η απάντηση σε κάθε εκτροπή δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο αυταρχισμός».

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Πιστεύουμε ότι η τουρκική ηγεσία, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα, οφείλει να δώσει χειροπιαστά δείγματα γραφής για την πίστη της στους δημοκρατικούς θεσμούς, την ομαλότητα, τον πλουραλισμό και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και τις ελευθερίες των πολιτών της».

Το Ποτάμι επαναφέρει την πρότασή του για τη σύσταση και λειτουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα υπάγεται και θα συγκαλείται από τον πρωθυπουργό σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ενώ σε αυτό θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Αμυνας, ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο γγ του ΥΠΕΞ, ο διοικητής της ΕΥΠ και επιτελείς του ΥΠΕΞ, του ΓΕΕΘΑ και της ΕΥΠ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, είπε: «Η τρέχουσα σοβαρή εσωτερική κρίση στη γείτονα μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανεξάρτητη απονομή δικαιοσύνης και την τήρηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των εθνοτικών ομάδων».


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Πήραν τριήμερη αναβολή οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

Τριήμερη αναβολή της αυτόφωρης διαδικασίας ζήτησαν και πήραν χτες από το Δικαστήριο Αλεξανδρούπολης οι 8 Τούρκοι συλληφθέντες στρατιωτικοί, οι οποίοι επέβαιναν στο ελικόπτερο που προσγειώθηκε το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα. Οι επιβαίνοντες του «Black Hawk» επικαλέστηκαν μηχανική βλάβη, οπότε τους επετράπη η προσγείωση, ενώ στη συνέχεια ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Το ελικόπτερο επεστράφη στην Τουρκία μετά την αποστολή πληρώματος από τη γειτονική χώρα για την παραλαβή του, ενώ οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι αρνούνται ότι είχαν συμμετοχή ή γνώριζαν οτιδήποτε για το πραξικόπημα, οδηγήθηκαν χτες στο Δικαστήριο Αλεξανδρούπολης, με την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης να τους έχει αποδώσει τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση (για τους επτά κατηγορουμένους) και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο (που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου).

Καθώς το αίτημά τους για αναβολή έγινε δεκτό, το αυτόφωρο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ενώ αφού ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία οι οκτώ κρατούμενοι θα οδηγηθούν στην υπηρεσία ασύλου, για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων συνεντεύξεων επί τους αιτήματός τους.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί αν οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου στη Νέα Χηλή Αλεξανδρούπολης ή στο κέντρο κράτησης με μετακίνηση της επιτροπής.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Φερών.

Διαδήλωση από το DEB

Στο μεταξύ, διαδήλωση στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όπου προσγειώθηκε το ελικόπτερο με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, πραγματοποίησαν το Σάββατο μερικές δεκάδες άτομα, μετά από κοινό κάλεσμα του εθνικιστικού μειονοτικού Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB), της «Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας Δυτικής Θράκης» και του «Συλλόγου Επιστημόνων», με αίτημα την έκδοσή τους στην Τουρκία.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Τσετίν Μαντατζή, οι μη αναγνωρισμένοι από το ελληνικό κράτος μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, ο δήμαρχος Αρριανών και ο πρόεδρος του DEB, Μουσταφά Αλη Τσαβούς.

Μετά την επιστροφή τους από την Αλεξανδρούπολη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ