Τρίτη 19 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Πάγιο αίτημα»...

Απόλυτα προσανατολισμένοι στα αντεργατικά μέτρα

Eurokinissi

Απόλυτα προσανατολισμένοι στα αντεργατικά μέτρα
«Η θέσπιση της απλής αναλογικής αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των αριστερών, προοδευτικών κομμάτων της χώρας. Βρίσκεται σε όλα τα καταστατικά και προγραμματικά κείμενα τόσο του Συνασπισμού, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ...». Τα λόγια ανήκουν στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου, και προκαλούν ένα ερώτημα: Πότε ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιζόταν το καταστατικό του και το «πάγιο αίτημα των προοδευτικών κομμάτων»; Πριν από τρία χρόνια, όταν το σχέδιο νόμου που κατέθετε προέβλεπε την κατάργηση του ορίου εισόδου στη Βουλή ή σήμερα που με την πρότασή του το διατηρεί; Πιο διαφωτιστική για το πώς αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ τα «πάγια αιτήματα» είναι η χτεσινή τοποθέτηση του Π. Κουρουμπλή: Σε συνέντευξή του ανέφερε ότι επιδιώκουν πολιτικό σύστημα που εκ προοιμίου να προετοιμάζει για συνεργασίες και αφού η αυτοδύναμη κυβέρνηση χρειάζεται 42%, που μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι πιθανό ένα κόμμα να το πιάσει, «πάμε σε απλή αναλογική». Επομένως, «απλή αναλογική» στα μέτρα τους και με το βλέμμα στραμμένο σε κυβερνητικές συνεργασίες για τη θωράκιση της συνέχειας στην πολιτική τους: αυτό είναι το «πάγιο άγχος» τους και όχι τα «αιτήματα της αριστεράς».

Ευκαιρίες;

Τι κι αν τα όσα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία, με την απόπειρα πραξικοπήματος, δείχνουν το πού μπορούν να οδηγήσουν οι ενδοαστικές αντιθέσεις που οξύνονται στην περιοχή μας και ευρύτερα, μπλέκοντας τους λαούς όλο και πιο βαθιά στους μπελάδες που προκαλούν τα «παιχνίδια» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών; Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, πριν καλά - καλά ξεκαθαρίσει η τύχη του πραξικοπήματος στην Τουρκία, το Σάββατο το πρωί δήλωνε στην ΕΡΤ ότι τα «όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Τουρκία, όσα συνέβησαν πριν από δύο ημέρες με την κτηνωδία στη Νίκαια της Γαλλίας, υπογραμμίζουν την ανάγκη να διασφαλίσουμε, να ενισχύσουμε και να προβάλουμε την Ελλάδα ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας», ενώ λίγο αργότερα μιλούσε και για τον τουρισμό της Τουρκίας που θα δεχτεί πλήγμα, με τα αντίστοιχα οφέλη για τους ξενοδόχους στην Ελλάδα. Βλέπετε, για κάποιους, «ορκισμένους» στο στόχο της αστικής τάξης της Ελλάδας για «γεωστρατηγική αναβάθμιση», πραξικοπήματα, πόλεμοι και λοιπές «λεπτομέρειες» αποτελούν μάλλον... ευκαιρίες.

Οξυνση

Από αναφορά της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα: «Στις 04/05/2016, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) ανακοίνωσε την ανάθεση της σύμβασης για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του έργου στην κοινοπραξία της ιταλικής εταιρείας Renco S.p.A. και της ελληνικής εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Η σύμβαση περιλαμβάνει τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και ανάθεση ενός σταθμού συμπίεσης στους Κήπους, στην Ελλάδα, ενός σταθμού συμπίεσης στο Φιέρι, στην Αλβανία, και ενός σταθμού μέτρησης ροής στη Βίγλιστα, στην Αλβανία. Η έναρξη της κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσει εντός του β' εξαμήνου 2016 και θα ολοκληρωθεί σε περίοδο 2 ετών». Σε άλλο σημείο της αναφοράς: «Σε συνέχεια ανοιχτού διαγωνισμού του αλβανικού υπουργείου Ενέργειας, τον Φεβρουάριο τ.έ., ανατέθηκε στην κοινοπραξία των τουρκικών επιχειρήσεων "Ayen Enerji Anonim Sirketi" και "CINAR - SAN HAFRIYAT NAKLIYAT INSAAT TURIZM SANAYI VE TICARET LTD" η κατασκευή και λειτουργία Υ/Η εργοστασίου στον Αώο ποταμό, στη θέση Pocem, κοντά στο Fier (...) Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης θα είναι 35 έτη». Οξύνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και την κατοχύρωση θέσεων. Οξυνση που στο τέτοιο κουβάρι αντιφατικών κομπρεμί και συγκρούσεων μόνο ανησυχία γεννά για την τύχη που επιφυλάσσουν στους λαούς.

Ο καλύτερος συνεργός

Με μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας περιγράφει τις παρεμβάσεις που έκανε για το ζήτημα της πρώην ΒΦΛ και της ανελέητης επίθεσης που δέχονται τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων από την εργοδοσία της επιχείρησης. Πού καταλήγει το υπουργείο; Διαβάζουμε στην ανακοίνωση: «Σύμφωνα με τα παραπάνω προκύπτει αδιέξοδο σε δύο θέματα (...) το ένα από αυτά (...) αφορά το θέμα των απολύσεων. Δυστυχώς η υποβολή μηνύσεων από την εταιρεία προς κάθε ένα εκ των 70 εργαζομένων, της δίνει το δικαίωμα να προχωρήσει σε καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας χωρίς την καταβολή της οφειλομένης αποζημιώσεως απολύσεως. Το τραγικό είναι ότι δεν μπορούν να δοθούν επιδόματα ανεργίας και έτσι αυτοί οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης (...) Στο δεύτερο θέμα που προκύπτει αδιέξοδο, είναι αυτό των εργασιακών σχέσεων που θα επικρατούν στις νέες εταιρείες (...)». Δηλαδή, το υπουργείο δηλώνει ανήμπορο να κάνει οτιδήποτε για τα δύο βασικά αιτήματα των εργαζομένων και απλά συντάσσεται μαζί τους στις διαπιστώσεις! Αναρωτιόμαστε όμως: Αν πράγματι η σημερινή νομοθεσία επιτρέπει στον κάθε εργοδότη να κάνει αυτά που καταγγέλλει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν αλλάζει τη νομοθεσία; Γιατί, για παράδειγμα, δεν καταργεί τις εργολαβικές εταιρείες, τις ατομικές συμβάσεις, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, το δικαίωμα των εργοδοτών να απολύουν όσους και όποτε θέλουν και μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις; Ρητορικά τα ερωτήματα. Το «σκούξιμο» της κυβέρνησης για τα δικαιώματα των εργαζομένων, έναν στόχο έχει: Να κρύψει ότι η ίδια, με την πολιτική της, είναι ο καλύτερος συνεργός της εργοδοσίας στην επίθεση που εξαπολύει σε βάρος τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1834 Γεννιέται ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Εντγκάρ Ντεγκά.

1870 Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία. Οι συγκρούσεις θα διαρκέσουν έως τις 10/5/1871 και θα λήξουν με νίκη της Πρωσίας (η οποία προσαρτά τις περιοχές της Αλσατίας και της Λορένης). Στον απόηχο του πολέμου θα ξεσπάσει το Μάρτη του 1871 η εξέγερση της Παρισινής Κομμούνας.

1898 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Χέρμπερτ Μαρκούζε («Σχολή της Φρανκφούρτης»).

1900 Μπαίνει σε λειτουργία το υπόγειο μετρό του Παρισιού.

1920 Συνέρχεται στη Μόσχα το 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Κύριος εισηγητής είναι ο Β. Ι. Λένιν, ενώ βασικό θέμα του Συνεδρίου αποτελούν οι 21 «όροι εισδοχής στην Κομμουνιστική Διεθνή», που περιλαμβάνουν το ουσιώδες του κόμματος νέου τύπου. Στο Συνέδριο αυτό, το ΣΕΚΕ(Κ) αντιπροσωπεύεται από τον Δημοσθένη Λιγδόπουλο.

1924 Καταψηφίζεται στη Βουλή η κυβέρνηση του Αλ. Παπαναστασίου και στις 24 Ιούλη σχηματίζεται κυβέρνηση με επικεφαλής τον Θ. Σοφούλη.

1926 Επί «προέδρου της Δημοκρατίας» Θ. Πάγκαλου διορίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αθ. Ευταξία, που διήρκεσε λιγότερο από έναν μήνα (έως την ανατροπή του Θ. Πάγκαλου με πραξικόπημα του Γ. Κονδύλη στις 21/8).

1945 Δημοσιεύεται απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα, στην οποία τονιζόταν πως «στην ύπαιθρο κυριαρχούν οι μοναρχικές ληστοσυμμορίες και η δολοφονική τρομοκρατική δράση τους σε πόλεις και χωριά συνεχίζεται και επεκτείνεται ακόμα πιο πολύ».

1949 Το Λάος αποκτά καθεστώς ορισμένης αυτονομίας στο πλαίσιο της Γαλλικής Ενωσης.

1952 Ξεκινούν οι 15οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Είναι οι πρώτοι στους οποίους συμμετέχει η Σοβιετική Ενωση. Παρ' όλα αυτά η ΕΣΣΔ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε μετάλλια μετά τις ΗΠΑ (71 στο σύνολο).

1969 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Στρατής Μυριβήλης (πραγματικό όνομα Ευστράτιος Σταματόπουλος).

1956 Ιδρύεται η Νεολαία της ΕΔΑ.

1980 Ο τέως πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νιχάτ Ερίμ, δολοφονείται στην Κωνσταντινούπολη.

1989 Αποφασίζεται από τη Βουλή η παραπομπή των Α. Παπανδρέου, Μ. Κουτσόγιωργα, Γ. Πέτσου, Δ. Τσοβόλα και του Π. Ρουμελιώτη στην Ειδική Ανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο των ΔΕΚΟ που κατέθεσαν τα κεφάλαιά τους στην Τράπεζα Κρήτης του Γ. Κοσκωτά.

1992 Βόμβα σε αυτοκίνητο σκοτώνει τον Πάολο Μπορσελίνο, δικαστή και επικεφαλής της επιχείρησης «αντι-μαφία» στο Παλέρμο της Σικελίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ