ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Κήρυξε τριήμερη κατάπαυση του πυρός

Τηλεφωνική επαφή Πούτιν - Ομπάμα και για τη Συρία

Σύροι στρατιώτες κοντά στην Παλμύρα (φωτ. αρχείου)
Σύροι στρατιώτες κοντά στην Παλμύρα (φωτ. αρχείου)
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τριήμερη κατάπαυση του πυρός κήρυξε μονομερώς ο στρατός της Συρίας, για όλη τη χώρα, που άρχισε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι τα ξημερώματα του επόμενου Σαββάτου. Η απόφαση συνδέεται με την έναρξη των εορτασμών για τη λήξη του Ραμαζανιού που αποτελεί πολύ σημαντική γιορτή για τους μουσουλμάνους.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, χαιρέτισε την κατάπαυση του πυρός, εκφράζοντας την ελπίδα «πως θα τηρηθεί από όλες τις πλευρές» και συμπληρώνοντας ότι «διεξάγουμε συνομιλίες με διάφορα μέρη, ανάμεσά τους με τη Ρωσία, για την πιθανότητα επέκτασης» της κατάπαυσης του πυρός. Σε ανακοίνωσή του και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει την εκεχειρία.

Στο μεταξύ, προχτές το βράδυ, στην πόλη Χασάκα (στα βορειοανατολικά) σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας τζιχαντιστών, σε κουρδική γειτονιά, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων.

Επίσης, χτες, δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους μετά από επίθεση σε περιοχή της επαρχίας Χαλεπίου.

Τηλεφωνική επαφή Ομπάμα - Πούτιν

Την «ετοιμότητά τους να επιταχύνουν το συντονισμό των αμερικανικών και ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων στη Συρία» επανέλαβαν σε χτεσινή τηλεφωνική τους συνομιλία ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Οι δυο άνδρες έδωσαν έμφαση και «στη σημασία της επανάληψης των ενδο-συριακών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης».

Η επαφή έγινε με πρωτοβουλία του πρώτου, ώστε να ενημερώσει τον ομόλογό του για τα αποτελέσματα πρόσφατης τριμερούς συνάντησης που έγινε με τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Τέλος, συζήτησαν και για την Ουκρανία, με τον Πούτιν να τονίζει τη σημασία της τήρησης της συμφωνίας του Μινσκ.

Η κατάσταση στη Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχε ο Κέρι με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Αντελ αλ-Τζουμπέιρ. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι εξέφρασε τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ για τις τρεις «τρομοκρατικές» επιθέσεις που έγιναν προχτές στη Σαουδική Αραβία (η μία στην ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη της Μεδίνας). Οι δύο άντρες συζήτησαν την ανάγκη να συνεχιστεί ο πόλεμος για την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» «ειδικά στη Συρία, όπου - όπως επιλέγει να θυμίσει η Ουάσιγκτον - το Βασίλειο (σ.σ. της Σαουδικής Αραβίας) έχει προσφερθεί να στείλει και στρατεύματα για την επιχείρηση κατά του ΙΚ». Συζήτησαν ακόμα «την ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, την κατάσταση στη Λιβύη, την προσπάθεια για πολιτική διευθέτηση στην Υεμένη και τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων». Βεβαίως, οι δύο αυτές χώρες που φέρονται να πρωταγωνιστούν στον πόλεμο κατά του ΙΚ πρωτοστάτησαν και για να στηθεί και για να δυναμώσει ολόπλευρα η συγκεκριμένη οργάνωση, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους με αντίπαλα κέντρα. Ενώ και σήμερα οι «αντιτρομοκρατικές» τους διακηρύξεις και επιδιώξεις δεν υπηρετούν τίποτα άλλο παρά τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που υπηρετούν.

Τέλος, στο Ιράκ, συνεχίζουν να βγάζουν πτώματα από την κατακόμβη στην οποία μετατράπηκε κεντρική εμπορική συνοικία της Βαγδάτης, την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Υγείας, οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση στην περιοχή Καράντα της πρωτεύουσας έφτασαν τους 250... Πλέον η συγκεκριμένη επίθεση αυτοκτονίας θεωρείται η φονικότερη που έγινε ποτέ στη χώρα από το 2003.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επενδύει στον «αντιτρομοκρατικό» αγώνα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε νέες επιχειρήσεις κατά θέσεων του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ προχώρησε νωρίς χτες το πρωί η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, με την αστική της τάξη να επιμένει να αξιοποιεί τις «ανάγκες» του «αντί-τρομοκρατικού αγώνα» στην αναζήτηση συγκυριών ευνοϊκών για τις δικές της επιδιώξεις, σε όλη τη γύρω περιοχή.

Αλλωστε, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» προχωρούν και διάφορες τελευταίες «προσαρμογές» στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την τελευταία συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ρωσίας, ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία ειδικού διακυβερνητικού επιτελείου αντί-τρομοκρατικής συνεργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να ξεκινούν και διεργασίες με την αιγυπτιακή πλευρά. Χτες, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Σαμπάν Ντισλί, υποστήριξε ότι σύντομα μια «ομάδα» θα βρεθεί στο Κάιρο για να συζητηθούν τρόποι μείωσης των εντάσεων - «Θεού θέλοντος (και) τα πράγματα με την Αίγυπτο θα "χαλαρώσουν" επίσης», είπε - ο οποίος έσπευσε να συνδέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και με τις εξελίξεις στη Συρία. «Ετσι, θα έπρεπε να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Συρία, μέσω της χαλάρωσης των εντάσεων στην περιοχή».

Την ίδια στιγμή, οι «αντί-τρομοκρατικές» ανάγκες της Τουρκίας θα βρεθούν στο προσκήνιο και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά αύριο στη Βαρσοβία. Χτεσινή ανάλυση της «Χουριέτ» τόνιζε πως η ηγεσία της χώρας θα ζητήσει από τους συμμάχους να μην κάνει διακρίσεις μεταξύ «τρομοκρατικών οργανώσεων» (στις οποίες η Τουρκία συγκαταλέγει π.χ. και τους Κούρδους της Συρίας). Ακόμα, η Αγκυρα φαίνεται να ιεραρχεί την περαιτέρω ενίσχυση των εναέριων μέσων υπεράσπισής της και θα ζητήσει αυτά να ενισχυθούν στην επικράτειά της. Οσο για το ρόλο του ΝΑΤΟ στη Συρία, η συγκεκριμένη ανάλυση κάνει διαπιστώσεις αποτυπώνοντας έναν (τουλάχιστον;) προβληματισμό μερίδων της τουρκικής πλουτοκρατίας: «Το ΝΑΤΟ, ως θεσμός, έχει μικρή διάθεση για να "βουτήξει" στο πεδίο της Συρίας, αν και αρκετά μέλη του συμμετέχουν στο συνασπισμό κατά του ISIL και γι' αυτό έχουν δεχτεί τρομοκρατικές επιθέσεις από αυτόν. Μια αλλαγή στη γραμμή του ΝΑΤΟ δεν είναι πολύ πιθανή, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλα - μη στρατιωτικά μέσα - που η συμμαχία θα μπορούσε να επιλέξει...».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Σε επίσημη επίσκεψη του υπουργού Αμυνας της Αργεντινής, Χούλιο Μαρτίνες, στη Βραζιλία και συνάντηση με τον ομόλογό του, Ραούλ Χάνγκμαν, συζητήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας των δύο χωρών στην παραγωγή υπερηχητικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα κατασκευάζονται από τη βραζιλιάνικη «Embraer». Η Αργεντινή ουσιαστικά εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να μπει με τη δική της εταιρεία «Fadea» στην κοινοπραξία της βραζιλιάνικης εταιρείας με την Σουηδική «Saab» για την παραγωγή του σουηδικού υπερηχητικού μαχητικού «Gripen NG».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο φαρμακευτικός κολοσσός «Σάνοφι» ανακοίνωσε ότι μαζί με ερευνητές που ανήκουν στο δυναμικό του αμερικανικού στρατού επιταχύνουν τις προσπάθειες για την ανακάλυψη ενός εμβολίου κατά του ιού «Ζίκα». Η εταιρεία σχολίασε για τη συμφωνία ότι «ανοίγει την πόρτα μιας ευρύτερης συνεργασίας με την αμερικανική κυβέρνηση».

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική κρατική εταιρεία «Ferrovie dello Stato (FS)» υπέγραψε συμφωνία με τους «Ρωσικούς Σιδηροδρόμους», με σκοπό την κοινή ανάπτυξη αλλά και τον εκσυγχρονισμό σιδηροδρομικών δικτύων. Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία και για τη μεταφορά αγαθών και επιβατών σε τρίτες χώρες, αλλά και την κατασκευή δικτύων υψηλής ταχύτητας ειδικά στη Ρωσία.

ΣΑΝΑΑ.-- Τουλάχιστον δέκα στρατιώτες της Υεμένης σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν χτες, μετά από επίθεση αυτοκτονίας σε μια στρατιωτική βάση, στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Αντεν, στα νότια. Μετά τις αρχικές εκρήξεις, οι στρατιώτες δέχτηκαν επίθεση από περίπου 30 ενόπλους. Ευθύνη για την επίθεση δεν ανέλαβε κάποια οργάνωση, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Τους 8.400 άνδρες θα φτάνει τελικά η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ που θα παραμείνει στο Αφγανιστάν και μετά τη λήξη της θητείας Ομπάμα, αντί των 5.500 που είχε παλιότερα δηλωθεί. Τα παραπάνω ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, περιγράφοντας την κατάσταση στην ασιατική χώρα ως «επισφαλή» και τονίζοντας πως ο/η διάδοχός του θα μπορεί να βασιστεί σε «γερά θεμέλια» και να είναι σε «καλύτερη θέση», για να λάβει αποφάσεις για τη στάση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ικανοποίηση για το έντονο ενδιαφέρον μονοπωλίων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μετά τις προχτεσινές επαφές με μεγαλοστελέχη της ιταλικής ΕΝΙ και της ισραηλινής ΝΤΕΛΕΚ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χτες συνάντησε και τον περιφερειακό διευθυντή της γαλλικής ΤΟΤΑΛ, Στεφάν Μισέλ, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ.

Μετά από τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε ξανά την ικανοποίηση της Λευκωσίας για το έντονο ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων και εξήγησε πως στη συνάντηση συζητήθηκε και πώς η Ανατολική Μεσόγειος «μπορεί να προσφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Ο ίδιος θεώρησε ενδεικτικό το γεγονός ότι οι επαφές του Κύπριου ηγέτη γίνονται μετά από αίτημα των εταιρειών, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «γενικότερα ένα αυξημένο ενδιαφέρον».

Η ΤΟΤΑΛ δραστηριοποιείται ήδη στο «οικόπεδο» 11 της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο ορισμένοι εκτιμούν ότι ίσως συνδέεται γεωλογικά με το μεγάλο κοίτασμα ΖΟΡ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Πάντως, το έντονο ενδιαφέρον των μονοπωλίων για την Κύπρο αλληλεπιδρά και με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού, ενώ πλέον «φουντώνουν» τα σενάρια (ειδικά μετά την τουρκο-ισραηλινή αναθέρμανση) για πιθανή μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Κύπρου.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του «πρωθυπουργού» Χουσεΐν Οζγκουργκιούν, ότι η Μόρφου είναι «επαρχία» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) και δεν υπάρχει θέμα επιστροφής της. «Εδώ και 42 χρόνια η Μόρφου έγινε η πατρίδα που ζωντάνεψαν με τον ιδρώτα τους οι Τουρκοκύπριοι και έγιναν πολλές επενδύσεις στην περιοχή για την ευμάρεια και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του λαού, οι οποίες επενδύσεις έγιναν στο πλαίσιο της βούλησης και της αποφασιστικότητας των κυβερνήσεων της ΤΔΒΚ και αυτό θα συνεχιστεί». Πιο «διπλωματική», η «προεδρία» του ψευδοκράτους σε ανακοίνωσή της σημείωσε πως το Εδαφικό είναι ένα «ευαίσθητο ζήτημα με βάθος» και «μπορεί να συζητηθεί μόνο όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ