ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Επιταχύνουν τις αντιλαϊκές διεργασίες

«Εμείς δεν έχουμε συμφέρον να καθυστερήσουμε», δηλώνει ο Ευ. Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας την πρεμούρα της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα το επόμενο κύμα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Με κοινή θέση την «ανάγκη» συντόμευσης των αντιλαϊκών διεργασιών για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου εξελίσσονται οι συνεννοήσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το κουαρτέτο, με φόντο, βέβαια, και τις «αβεβαιότητες» που προκαλεί η υπόθεση του Brexit.

«Τώρα υπάρχει ανάγκη για ευρεία συναίνεση και αποτελεσματική εφαρμογή απ' όλες τις πλευρές. Το κλειδί αυτή τη στιγμή είναι η εφαρμογή», τόνισε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλ. Βιντερστάιν, σύμφωνα με τον οποίο η Κομισιόν επιδιώκει «να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου εργασίας με τις ελληνικές αρχές, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εγκαίρως και με επιτυχία».

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «η επιτυχία αυτή απαιτεί σωστό σχεδιασμό και συντονισμό σε ό,τι αφορά τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων», ενώ τόνισε πως τα δύο σημεία στα οποία έχει επικεντρωθεί η εργασία της Επιτροπής είναι η «ιδιοκτησία του προγράμματος» από την ελληνική κυβέρνηση και η «καλή επικοινωνία» με όλα τα μέρη της ελληνικής διοίκησης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του αργά το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ1, επισήμανε σε ό,τι αφορά τη συνέχεια των παζαριών με τους «θεσμούς» ότι «εμείς δεν έχουμε συμφέρον να καθυστερήσουμε» και «πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας, για να δημιουργηθεί η απαραίτητη σταθερότητα».

Ο ίδιος ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πιάσει τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους για φέτος και ότι στόχος είναι να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης».

Παράλληλα, προανήγγειλε ρύθμιση που θα υπάρξει την επόμενη βδομάδα για τη «χαλάρωση» των κεφαλαιακών ελέγχων σε ό,τι αφορά το λεγόμενο «νέο χρήμα» που θα εισέρχεται στις τράπεζες.

«Κίνδυνοι» και «αβεβαιότητες» στο προσκήνιο

«Για την Ελλάδα, οι επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικές» αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιοποίησε η Eurobank.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνονται τα παρακάτω:

-- Η Βρετανία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χρηματοδότες του ευρωενωσιακού προϋπολογισμού. Κατά συνέπεια, η αποχώρηση από την ΕΕ δεν αποκλείεται να έχει άμεση επίπτωση στο μέγεθος του προϋπολογισμού της ΕΕ, με αρνητικές συνέπειες για τα συνολικά κεφάλαια που είναι σήμερα διαθέσιμα για την Ελλάδα (περί τα 35 δισ. ευρώ, μέχρι το 2020).

-- Η παρατεταμένη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και τη νέα εμπορική σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας τόσο άμεσα, μέσω του εμπορίου και του τουρισμού, όσο και έμμεσα, μέσω της επιβράδυνσης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «μία τέτοιου είδους εξέλιξη ενδέχεται να οδηγήσει σε επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια σταθεροποίησης της εγχώριας οικονομίας».

-- Σύμφωνα με τη μελέτη, «αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης μέρους των συγκεκριμένων εταιρειών» από το Λονδίνο στην Ελλάδα (Αθήνα - Πειραιάς), «οι σχετικές προσδοκίες είναι συγκρατημένες». Και αυτό γιατί, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, η εγχώρια αγορά υστερεί σημαντικά ως προς τις δυνατότητες προσέλκυσης τέτοιου είδους επιχειρήσεων (φορολογικά κίνητρα, πρόσβαση σε διεθνείς τράπεζες, περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις, εγκαταστάσεις κ.τ.λ.)... Είναι προφανές, δηλαδή, ότι προετοιμάζεται το έδαφος και η επιχειρηματολογία και για νέα προκλητικά προνόμια για το κεφάλαιο.

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα του Βrexit θα συζητηθεί ως πρώτο θέμα στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, τη Δευτέρα 11/7, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα ως δεύτερο θέμα είναι η πορεία «αξιολόγησης» του μνημονίου στην Ελλάδα.

18η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Θα πραγματοποιηθεί στο Ανόι, στις 28 - 30 Οκτώβρη

Από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας
Από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας
Στις 2 - 3 Ιούλη πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ), στην πόλη Χο Τσι Μινχ, που εξέτασε ζητήματα προετοιμασίας της 18ης ΔΣΚΕΚ.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι των εξής Κομμουνιστικών Κομμάτων: ΚΚ Βιετνάμ, Κόμμα Εργασίας Βελγίου, ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚ Γαλλίας, ΚΚΕ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), ΚΚ Νεπάλ (Ενοποιημένο Μαρξιστικό - Λενινιστικό), ΚΚ Κούβας, Λιβανέζικο ΚΚ, Νοτιοαφρικανικό ΚΚ, Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία).

Το ΚΚΕ στη συνεδρίαση εκπροσώπησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η 18η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, στις 28-30 Οκτώβρη 2016.

Επιλύθηκαν, επίσης, μια σειρά ζητημάτων, που αφορούν τη διοργάνωση της Διεθνούς Συνάντησης.

Στη συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί αύριο Πέμπτη, στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ), στις 8 μ.μ. στα Προπύλαια και την πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει 8 και 9 Ιούλη στη Βαρσοβία.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο Βιετνάμ

Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ, από 8 έως 15 Ιούλη 2016, μετά από πρόσκληση του ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής και της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ.

Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, επίσης, ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, και ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα, θα μεταβούν στο Ανόι και την πόλη Χο Τσι Μινχ, όπου θα έχουν συναντήσεις με την ηγεσία και Οργανώσεις του ΚΚ Βιετνάμ, με κρατικούς και πολιτειακούς παράγοντες, φορείς του λαϊκού κινήματος και θα επισκεφθούν μέρη που συνδέονται με την Ιστορία και τους αγώνες του βιετναμέζικου λαού, αλλά και τη σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ