ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να αποσυρθεί η εγκύκλιος που αποκλείει μαθητές από τα εσπερινά σχολεία

Eurokinissi

Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος που αποκλείει μαθητές από την εγγραφή τους στα εσπερινά σχολεία και εμποδίζει τους μαθητές που ήδη φοιτούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ζητά η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, τονίζοντας πως οδηγεί τα εσπερινά σχολεία σε υποβάθμιση, ακόμα και σε κλείσιμο.

Αναφέρεται στην εγκύκλιο Φ1/95628/Δ2 «Σχετικά με τις εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών σε Εσπερινά Λύκεια», η οποία βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στις εγγραφές και μεταγραφές στα εσπερινά σχολεία της χώρας, αφού καθορίζονται εισοδηματικά κριτήρια για τις εγγραφές και μετεγγραφές ανηλίκων σε αυτά και ζητείται αντίγραφο φορολογικής δήλωσης του κηδεμόνα που να πιστοποιείται το αντίστοιχο όριο εισοδήματος που δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 8.879 ευρώ ή των 17.270 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και 2 εξαρτώμενα μέλη.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τονίζει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση εξωθεί από τη μια χιλιάδες νέους στην ανήλικη εργασία, περικόπτοντας οικογενειακά επιδόματα, φορτώνοντας τη λαϊκή οικογένεια συνεχώς με νέα βάρη, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, της υψηλής ανεργίας, του τσακίσματος μισθών και συντάξεων, και, από την άλλη, στο όνομα της δήθεν προστασίας της ανήλικης εργασίας βάζει εμπόδια στα ανήλικα παιδιά που αναγκάζονται να βγουν στην εργασία, στη μάχη της επιβίωσης, θεωρώντας μάλιστα ότι μια τετραμελής οικογένεια με 17.000 ευρώ το χρόνο ζει ζωή χαρισάμενη.

Επίσης, η απίστευτης σύλληψης εγκύκλιος, απαιτώντας, οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι οι μαθητές, εφόσον είναι ενήλικοι, να πρέπει να υποβάλουν τα εν λόγω δικαιολογητικά επικαιροποιημένα κατά την έναρξη κάθε σχολικού έτους φοίτησης δυνητικά μπορεί να οδηγεί ακόμα και στη διακοπή της φοίτησης μαθητών σε εσπερινά σχολεία.

Συγχρόνως, με τα κριτήρια που βάζει για τις εγγραφές των ενήλικων μαθητών θέτει σοβαρούς περιορισμούς στη δυνατότητα ενήλικες που είτε λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων, είτε για άλλους λόγους εγκατέλειψαν νωρίς το σχολείο και επιθυμούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη μόρφωση.

Πρόκειται για ένα ακόμα ωμό χτύπημα της κυβέρνησης στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και μάλιστα εκείνων που χρειάζονται ακόμα περισσότερη στήριξη, αφού αναγκάζονται να δουλεύουν και να πηγαίνουν ταυτόχρονα στο σχολείο.

Μάλιστα, παρότι το θέμα αυτό τέθηκε από τις δυνάμεις του ταξικού κινήματος και στην ΟΛΜΕ και σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια και σε Διευθύνσεις, ωστόσο αντιμετωπίζεται με χαρακτηριστική κωλυσιεργία από τις υπόλοιπες δυνάμεις της Ομοσπονδίας, τη στιγμή που οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και το σχολικό έτος βρίσκεται στο τέλος του.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που αποδέχονται το μονόδρομο της πολιτικής της ΕΕ και των κατευθύνσεών της για την εκπαίδευση, τη λογική της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, τη στρατηγική που και σήμερα υπηρετεί η κυβέρνηση που υλοποιεί όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τις πιο αντιλαϊκές πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων και δίνει απλόχερα προνόμια και φοροαπαλλαγές σε επιχειρηματικούς ομίλους και βιομήχανους», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο

Εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο σύγχρονης γενικής Παιδείας, διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 8 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων (οδός Λεωνίδου). Θα μιλήσει ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

«ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ»
Εργαλείο της αστικής στρατηγικής για την Ερευνα

Ολοκληρώνεται αύριο, Τετάρτη, η δημόσια διαβούλευση πάνω στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας «Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας». Το σχέδιο νόμου σηματοδοτεί τη συγκρότηση ενός νέου φορέα, που θα υπηρετήσει αποτελεσματικότερα την αστική στρατηγική για την Ερευνα, την ακόμα στενότερη υποταγή της στην καπιταλιστική κερδοφορία.

Μέσα από το νομοσχέδιο, επιβεβαιώνεται πως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έρχονται να συνεχίσουν στο δρόμο που έχει χαράξει η αστική στρατηγική για την αξιοποίηση της Ερευνας και την έμφαση στη διάσταση της καινοτομίας, την παραγωγή δηλαδή αποτελεσμάτων που θα είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα και τη σύνδεσή της με την «υγιή, καινοτόμο επιχειρηματικότητα».

Το «Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας» περιγράφεται ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με σκοπό και αρμοδιότητες αντίστοιχα με εκείνα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, μεγαλύτερη όμως αυτονομία. «Διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και έχει τη δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων του εσωτερικού ή του εξωτερικού: «Συνδικαιούχοι χρηματοδότησης δύνανται να είναι επιχειρήσεις ή εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, της ημεδαπής και της αλλοδαπής».

Στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, η χορήγηση υποτροφιών για διδακτορικές διατριβές και μεταδιδακτορικές μελέτες, η χρηματοδότηση για την αγορά ερευνητικού εξοπλισμού, η διαμεσολάβηση στην πρόσβαση Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων στη χρηματοδότηση καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων και η υποστήριξη δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων προς εκμετάλλευση ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Πηγές χρηματοδότησης του Ιδρύματος είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, κρατικές υπηρεσίες και ΝΠΔΔ, πόροι από την ΕΕ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους διεθνείς φορείς και χορηγίες από φυσικά ή νομικά πρόσωπα εσωτερικού ή εξωτερικού. Οπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, με συμφωνία που θα υπογραφεί στα μέσα Ιούλη μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΙΒ, το EΛΙΔΕΚ, κατά τα επόμενα τρία χρόνια θα διαθέσει 240 εκατ. ευρώ για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων. Πρόκειται για πόρους επιπλέον εκείνων που είναι διαθέσιμοι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και όσων προέλθουν από το πρόγραμμα της ΕΕ για την Ερευνα «Ορίζοντας 2020».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όργανα του Ιδρύματος είναι η γενική συνέλευση, το Επιστημονικό Συμβούλιο και ο Διευθυντής. Το δε προσωπικό αποτελείται από υπαλλήλους αποσπασμένους από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή από άλλο Νομικό Πρόσωπο, Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, με απόφαση του εποπτεύοντος υπουργού και εργάζεται με σύμβαση μίσθωσης έργου ή εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή έμμισθης εντολής έως 3ετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης, σε ελαστικές δηλαδή εργασιακές σχέσεις, με «μπλοκάκι» κ.λπ.

Για το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, με την οποία ζητείται να παραμείνει ανοιχτό το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης, προς τον υπουργό Παιδείας. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να παραμείνει ανοιχτό με ευθύνη του κράτους.

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Ανακοινώθηκαν χτες οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τις μεταθέσεις Γενικής Εκπαίδευσης από περιοχή σε περιοχή ανήλθαν σε 4.056, από τις οποίες ικανοποιήθηκαν 356 (ποσοστό 8,78 %).

Αντίστοιχα, μόλις το 5,77% των αιτήσεων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για μετάθεση ικανοποιήθηκε, καθώς οι έγκυρες αιτήσεις ανήλθαν σε 6.997 και από αυτές ικανοποιήθηκαν οι 404. Από πλευράς εκπαιδευτικών, εκφράζονται ερωτήματα για τα στοιχεία που πήρε υπόψη του το υπουργείο για τις μεταθέσεις, αφού δεν εγκρίθηκαν αιτήσεις για περιοχές όπου υπάρχουν κενά. Είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρουν οι αιρετοί του ΠΑΜΕ στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά, οι οποίοι σημειώνουν πως ο πίνακας που είχε σταλεί στο υπουργείο από το ΠΥΣΔΕ Πειραιά ανέφερε 15 κενά ΠΕ02, 5 κενά ΠΕ07, 3 κενά ΠΕ15, 12 κενά πλοιάρχων ΠΕ18, 6 κενά ΠΕ04.04. Για τις παραπάνω ειδικότητες δεν ικανοποιήθηκε καμία αίτηση για μετάθεση προς Πειραιά, ενώ για τα 15 κενά ΠΕ03 ικανοποιήθηκαν μόλις 4 αιτήσεις για την Α' Πειραιά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο μικρός αριθμός συνταξιοδοτήσεων φέτος οδήγησε σε μικρό αριθμό μεταθέσεων εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ για τις αιτήσεις που δεν ικανοποιήθηκαν, επικαλείται πως δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις ή άλλοι μετατιθέμενοι συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες.

Σε ό,τι αφορά την Ειδική Αγωγή, για μεταθέσεις σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και ΕΕΕΕΚ οι αιτήσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ανήλθαν σε 149 και ικανοποιήθηκαν 90 (ποσοστό 60,40%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ