Τρίτη 5 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1811 Η Βενεζουέλα εξεγείρεται κατά της ισπανικής κυριαρχίας, με ηγέτη το στρατάρχη Φρανσίσκο ντε Μιράντα, που είχε πολεμήσει στις αστικές επαναστάσεις Αμερικής (1776) και Γαλλίας (1789).

1929 Οι αγρότες του χωριού Δαμακίνι Πατρών προβάλλουν ένοπλη αντίσταση διώχνοντας τους χωροφύλακες που πήγαν να συλλάβουν συγχωριανούς τους που δεν είχαν πληρώσει τους φόρους.

1931 Διεξάγονται αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές στη Μυτιλήνη. Το ΚΚΕ έρχεται πρώτο στην πόλη της Μυτιλήνης, λαμβάνοντας 1.658 ψήφους έναντι 1.424 όλων των υπολοίπων, αστικών, κομμάτων.

1932 Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ γίνεται πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Την επόμενη χρονιά εγκαθιδρύει δικτατορία, που κρατά σχεδόν 4 δεκαετίες.

1933 Ο κομμουνιστής αρτεργάτης Νισερλής πεθαίνει στο νοσοκομείο χτυπημένος από ξίφος αστυνομικού, τη μέρα των επαναληπτικών εκλογών στη Θεσσαλονίκη.

1936 Ογκώδη και μαχητικά συλλαλητήρια ακτημόνων πραγματοποιούνται στις Σέρρες και το Σουφλί.

1944 Αρχίζει τη λειτουργία του στην Τύρνα Θεσσαλίας παιδαγωγικό φροντιστήριο υπό τη διεύθυνση της κομμουνίστριας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη.

1945 Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις εκλογές στη Βρετανία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνει 102.780 ψήφους εκλέγοντας δύο βουλευτές, τους πρώτους στην ιστορία του.

1946 Στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς, 40 στρατιώτες προσχωρούν στους αντάρτες, (όχι μεμονωμένο γεγονός) καταμαρτυρώντας ευρεία απήχηση ΚΚΕ και ΕΑΜ στο νεοσύστατο «εθνικό στρατό». Για να αντιμετωπιστεί το «φαινόμενο» αυτό, το μήνα Ιούλη συνελήφθησαν και εξορίστηκαν σε Φούρνους Ικαρίας, Φολέγανδρο, Νάξο και αλλού, κοντά 100 αξιωματικοί.

1947 Σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, ο ΔΣΕ Κρήτης καταλαμβάνει το αεροδρόμιο του Μάλεμε, εξασφαλίζοντας πολύτιμα πολεμοφόδια, ρουχισμό και τρόφιμα. Με τον ΔΣΕ πέρασαν και 6 σμηνίτες.

1950 Αθωώνονται οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Μάχη», που δικάζονταν λόγω των ρεπορτάζ γύρω από το κολαστήριο της Μακρονήσου.

1973 Η τριήμερη απεργία των τυπογράφων των αθηναϊκών εφημερίδων λήγει με νίκη των απεργών και αύξηση των αποδοχών τους κατά 30%.

1977 Στο Πακιστάν, ο υποστηριζόμενος από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στρατηγός Μοχάμεντ Ζία-ουλ-Χακ ανατρέπει με πραξικόπημα την κυβέρνηση του Ζουλφικάρ Αλι Μπούτο, που μόλις είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία.

1989 Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Ιράνγκεϊτ», που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρίγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε - επισήμως - καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας». Στη δίκη αποκαλύφτηκε επίσης η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ στους «Κόντρας», αντεπαναστατική οργάνωση ενάντια τους «Σαντινίστας» στη Νικαράγουα.

1996 Γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο «Ντόλυ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ