Από τη συνάντηση Λαβρόφ - Τσαβούσογλου |
Επίσημη συνάντηση είχαν χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της συνάντησης του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα, στο Σότσι της νότιας Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας τη «στροφή» των τελευταίων ημερών της τουρκικής ηγεσίας.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ξεκινήσει «συντονισμός» των δύο πλευρών στο θέμα της Συρίας και πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι πρόεδροι των δύο χωρών πιθανώς συναντηθούν τον Αύγουστο, επίσης στο Σότσι. Για πιθανή συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν μίλησε και ο εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ, είτε στη Σύνοδο των «G20» (στην Κίνα, το Σεπτέμβρη) είτε και νωρίτερα. Ο Πεσκόφ ανήγγειλε, μάλιστα, ένα μήνα εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις του Λαβρόφ, που σύμφωνα με το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, εξέφρασε την ελπίδα να δοθεί «ο σωστός τόνος για την εξομάλυνση των σχέσεων». Επιπλέον, υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά συμφωνεί με τη Ρωσία στο ότι όσες δυνάμεις από τη συριακή αντιπολίτευση «δε θέλουν να δεχτούν πυρά», θα πρέπει να αποσυρθούν από τις θέσεις των «τρομοκρατών». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι Ρωσία και Τουρκία δεν έχουν (πια;) διαφορές ως προς το ποιοι θεωρούνται «τρομοκράτες» στη Συρία, αλλά και ότι μακάρι να υπάρξουν επαφές μεταξύ Ρώσων και Τούρκων στρατιωτικών για τη Συρία.
Ο Ρώσος διπλωμάτης είπε, ακόμα, ότι οι δυο χώρες αποφάσισαν να επαναλάβουν τις δραστηριότητες της «Ομάδας Εργασίας για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», με στελέχη των δύο ΥΠΕΞ και των Υπηρεσιών Πληροφόρησης. «Η κοινή μας δράση κατά της τρομοκρατίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία... Θεωρώ ότι (διμερείς) επαφές θα αναπτυχθούν και από άλλους διαύλους συμπεριλαμβανομένων των στρατών των δυο χωρών, λαμβάνοντας υπόψιν τις ενέργειες των εναέριων δυνάμεών μας σε συμφωνία με την πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Τουρκία είναι μέλος της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ» τόνισε.
Επιπλέον, ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι Ρωσία και Τουρκία «θα μπορέσουν να συζητήσουν όλα τα θέματα, ακόμα και τα πιο δύσκολα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών χρηματοδότησης των τρομοκρατών στη Συρία από το εξωτερικό και την παρεμπόδιση της χρήσης της τουρκικής επικράτειας για την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων...».
Διαθέσεις για νέες «γέφυρες» και με την Αίγυπτο
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας αποκατάστασης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, πυκνώνουν ήδη οι δηλώσεις που βεβαιώνουν ότι τέτοιες εξελίξεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, και μόνο.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στέινιτζ, στην τουρκική «Χουριέτ», τονίζοντας ότι «είναι πολύ πιθανή» λύση για την «αξιοποίηση» του ισραηλινού φυσικού αέριου η μεταφορά του μέσω του δικτύου μεταφοράς που τώρα κατασκευάζεται στην Τουρκία. «Οι δυο χώρες, ωστόσο, θα πρέπει να συναινέσουν για μια συμφωνία και για την κατασκευή ενός αγωγού αερίου από την οικονομική ζώνη του Ισραήλ προς την Τουρκία» σημείωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι τα επόμενα χρόνια οι εξαγωγές ισραηλινού αερίου μπορεί να φτάσουν και τα 2.500 δισ. κυβικά μέτρα (αν εξακριβωθεί η ύπαρξη νέων, εξίσου τεράστιων κοιτασμάτων). Ο ίδιος διευκρίνισε, ακόμα, και ότι «η συμφωνία, αν υπάρξει τέτοια συμφωνία, θα γίνει ανάμεσα σε εταιρείες των δύο πλευρών», αναφέροντας μετά ως παράδειγμα: «Ισραηλινές ή αμερικανικές εταιρείες όπως η "Νομπλ" και τουρκικές εταιρείες...».
Από την ίδια πλευρά, συνεχίζονται οι εξελίξεις και όσον αφορά την «αναθέρμανση» των σχέσεων της Ρωσίας με την Τουρκία. Την άρση των περιορισμών που είχαν τεθεί για την τουριστική κίνηση από την πρώτη προς τη δεύτερη ανακοίνωσε ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Τούρκοι μεγαλοξενοδόχοι διαμαρτύρονταν εδώ και καιρό, βλέποντας μια κατρακύλα πάνω από 90% στις αφίξεις Ρώσων τουριστών σε σχέση με πέρυσι.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, σε δηλώσεις του για την πορεία αποκατάστασης διαφόρων διμερών σχέσεων, υπογράμμισε ότι «ποτέ δε σκεφτήκαμε (να κάνουμε) ένα μονόπλευρο βήμα». Ολα έγιναν «με βάση την αρχή του αμοιβαίου οφέλους», τόνισε.
Να υπενθυμίσουμε ότι «γέφυρες» (τουλάχιστον σε ένα βαθμό) μοιάζουν να ετοιμάζονται και με την Αίγυπτο. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, αν και είπε πως «σημειώθηκε ένα πραξικόπημα κατά της δημοκρατίας και ο Μόρσι απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση», όλο νόημα συνέχισε επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει εμπόδιο (στις διμερείς σχέσεις) όσον αφορά το εμπόριο». Για τις δηλώσεις Γιλντιρίμ υπήρξε αντίδραση στο Κάιρο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αχμέντ Αμπου Ζεΐντ, δήλωσε ότι «καλωσορίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας. Ωστόσο, αφετηρία για την αποκατάσταση των δεσμών θα πρέπει να είναι η αναγνώριση των επίσημων θεσμών που εγκαθιδρύθηκαν μετά τον Ιούνη του 2013».
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Τη μυστική συνεργασία δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας με τη συριακή κυβέρνηση αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο SBA ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, κατηγορώντας τες για υποκρισία και υποχώρηση στις επιθυμίες των ΗΠΑ.
«Υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά από τη μεριά της Δύσης γενικά: Μας επιτίθενται πολιτικά και μετά μας στέλνουν τους αξιωματούχους τους για να συνεργαστούν μαζί μας, κάτω από το τραπέζι, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας. Ολοι κάνουν το ίδιο γιατί δεν θέλουν να αναστατώσουν τις ΗΠΑ, ενώ οι περισσότεροι Δυτικοί αξιωματούχοι παπαγαλίζουν μόνο ό,τι θέλουν οι ΗΠΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος Ασαντ.
Είπε ότι ενώ δεν έχει άμεσο διάλογο με τις ΗΠΑ, υπάρχει «έμμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών από άλλους διαύλους, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών που ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο και συναντούν τους αξιωματούχους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη».
Σε επόμενο σημείο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «δεν σοβαρολογούν όταν λένε πως θέλουν να λύσουν το πρόβλημα στη Συρία», επισήμανε πως ο ίδιος δεν είναι αντίθετος στη συνεργασία με την Ουάσιγκτον αλλά επέκρινε τις αμερικανικές αρχές πως προκαλούν προβλήματα που αδυνατούν να λύσουν. Εφερε έτσι ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, αφρικανικές χώρες.
Πρόσθεσε ότι δεν εξεπλάγη από την επιστολή των 51 Αμερικανών διπλωματών για αμερικανικές επιθέσεις σε βάρος της κυβέρνησης Ασαντ, σημειώνοντας ότι «πολεμοκάπηλοι υπάρχουν σε κάθε αμερικανική κυβέρνηση, όπως πάντα... δεν είναι κάτι καινούριο».
Υπογράμμισε πως «η λύση είναι πολύ καθαρή για την περίπτωση της Συρίας, που είναι ο διάλογος για την πολιτική διαδικασία και παράλληλα η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών στη Συρία αφού χωρίς αυτό δεν μπορείς να έχεις καμία πραγματική λύση...». Τόνισε όμως πως αυτό είναι «ανέφικτο» όσο οι τρομοκράτες υποστηρίζονται από χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που «δεν θέλουν να σταματήσουν να στέλνουν πάσης φύσεως υποστήριξη στους τρομοκράτες».
Το συριακό αντικυβερνητικό «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που έχει την έδρα στο Λονδίνο, ανακοίνωσε χτες ότι «τουλάχιστον 70 Σύροι στρατιώτες και αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης» στη διάρκεια επιχείρησης του συριακού στρατού πέριξ της περιοχής Αλ Μάλεχ, βορείως της πόλης του Χαλεπιού.
Παράλληλα, εκπρόσωπος του συριακού στρατού ανακοίνωσε πως συνετρίβη χτες το μεσημέρι πολεμικό αεροσκάφος στα ανατολικά περίχωρα της Δαμασκού «από τεχνικό σφάλμα». Ο πιλότος κατάφερε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης ενώ ανακοινώθηκε πως ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωσή του.
Την επανάληψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μάη αποφάσισε, χτες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας, εγκρίνοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει πριν από 3 βδομάδες κατά του εκλογικού αποτελέσματος το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου ο υποψήφιος στις εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών και υποψήφιου των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Οι εκλογές θα επαναληφθούν «πιθανόν στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μπέλεν.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέτεινε και επίσημα από χτες μέχρι τις 31 Γενάρη 2017 τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία από το καλοκαίρι του 2014 για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις, που από τις 21 Ιούνη είχε αποφασιστεί να συνεχιστούν, αφορούν κυρίως τις τράπεζες και τις ρωσικές πετρελαϊκές και αμυντικές επιχειρήσεις, έπληξαν δε σοβαρά την οικονομία της χώρας αυτής, που κήρυξε με τη σειρά της εμπάργκο στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από την ΕΕ.
«Αφού εκτίμησε την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, το Συμβούλιο αποφάσισε να ανανεώσει τις κυρώσεις για άλλους έξι μήνες, έως την 31η Ιανουαρίου 2017», σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ, οι οποίες επίσης έχουν επιβάλει κυρώσεις, στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και κάνουν τα ...στραβά μάτια για το γεγονός ότι η ουκρανική πλευρά κυρίως παραβιάζει τις συμφωνίες - που ήταν έτσι και αλλιώς ένας προσωρινός συμβιβασμός - και κωλυσιεργεί για τη μη εφαρμογή τους.