ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Οι κόντρες μεταξύ διαφορετικών τμημάτων της αστικής τάξης στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις επόμενες κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα των σχέσεων με την ΕΕ αντανακλώνται στις έντονες εσωκομματικές διεργασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, που έχουν ξεκινήσει πλέον και επίσημα στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.
Χτες, ήταν η μέρα του Μάικλ Γκόουβ, υπουργού Δικαιοσύνης, που είναι ένας από τους πέντε υποψήφιους για την αρχηγία του κόμματος. Ο Γκόουβ παρουσίασε σε πολύωρη συνέντευξη Τύπου τις βασικές θέσεις του για το πρόγραμμα του επόμενου πρωθυπουργού. Υποσχέθηκε ότι εάν εκλεγεί δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας εντός του 2016, αν και υποστήριξε ότι είναι αποφασισμένος να δει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Είπε ότι δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέχρι τότε που είναι κανονικά να διεξαχθούν, το 2020. Είπε ότι η Βρετανία «χρειάζεται κάποιον που να πιστεύει πραγματικά στο Brexit». Πρόσθεσε πως είναι κατά της ελεύθερης κίνησης ανθρώπων από χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο και σκέφτεται ένα μεταναστευτικό μοντέλο παρόμοιο με εκείνο της Αυστραλίας. Απέρριψε ως πιθανό ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, όχι όμως και μία «νέα συμφωνία» για τη θέση της Σκοτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υποσχέθηκε να πάρει «κάθε δυνατό μέτρο» για την ενίσχυση του βρετανικού Συστήματος Υγείας (ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, σημείωνε πως με το Brexit η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεχάσει το στόχο για δημοσιονομικό πλεόνασμα έως το 2020!). Σημείωσε μεταξύ άλλων πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «ανέδειξε δύο Βρετανίες: Μία που επωφελήθηκε από την παγκοσμιοποίηση και μία άλλη που είδε τη ζωή της να δέχεται πιέσεις».
Το ίδιο 24ωρο, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επιχειρηματολόγησε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, προειδοποιώντας ότι η χώρα «βρίσκεται σε κίνδυνο μετά την ψηφοφορία υπέρ του Brexit». Σε άρθρο του στην «Daily Telegraph» τόνισε ότι «η χώρα είναι επικίνδυνα διχασμένη (...) Νιώθει βαθιά απογοήτευση το 48% των ψηφοφόρων που ήθελε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ». Δεν πρότεινε ανοιχτά επανάληψη του δημοψηφίσματος, μόνο είπε σιβυλλικά πως «οι άνθρωποι έχουν πράγματι το δικαίωμα να αλλάξουν τη γνώμη τους». Σχολίασε και την κατάσταση στους Εργατικούς λέγοντας πως το κόμμα «είναι διαλυμένο» και επέρριψε τις ευθύνες στον σημερινό αρχηγό του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, δήλωσε χτες ότι η Βρετανία χρειάζεται να τηρήσει «ρεαλιστική στάση σε ό,τι αφορά την επίτευξη πλεονάσματος έως τα τέλη της δεκαετίας», ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πέτερ Πράετ, δήλωσε στους «Φαϊνάσιαλ Τάιμς» πως η απόφαση για Brexit μπορεί «να επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης» και ζήτησε να υπάρξει μία «συντεταγμένη διαδικασία διαζυγίου».
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--
«Το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τους εβραϊκούς εποικισμούς, που αρνούνται στους Παλαιστίνιους την ανάπτυξη και εξουσιοδοτούν την αποκλειστική χρήση της γης μόνον από τους Ισραηλινούς», σημειώνει μεταξύ άλλων το προσχέδιο της έκθεσης του λεγόμενου «κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή που συνιστούν ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία.
Σε προσχέδιο της έκθεσης που επικαλέστηκε χτες το πρακτορείο «Ρόιτερς», σημειώνεται ακόμη πως η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση «σταθερά εξανεμίζει τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών». Στην έκθεση του κουαρτέτου, που είναι φανερό ότι κινείται με βάση τις σκοπιμότητες της κάθε πλευράς για να προωθηθούν καλύτερα τα συμφέροντά της στην περιοχή, εμφανίζεται ανησυχία από τις δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών (πέρα από εκείνες που έχει κάνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου), πως δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Υπογραμμίζει ότι οι ισραηλινές κατοχικές αρχές και οι πάνω από 570.000 έποικοι που ζουν στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, κάνουν «αποκλειστική χρήση στο 70% της περιοχής Γ' της Δυτικής Οχθης (που είναι υπό την πλήρη κυριαρχία των Ισραηλινών) και το οποίο ουσιαστικά αποτελεί το 60% όλης της Δυτικής Οχθης, συμπεριλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων, ορυκτών και φυσικών πόρων».
Σε επόμενο σημείο, οι συντάκτες της έκθεσης καλούν την Παλαιστινιακή αρχή να ενεργήσει «αποφασιστικά και να πάρει όλα τα μέτρα που μπορεί για να σταματήσει η υποκίνηση της βίας» και την καλούν «να καταδικάσει ενέργειες τρομοκρατίας». ΗΠΑ και ΕΕ, βεβαίως, ενισχύουν την κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ.
Νωρίτερα, χτες οι κατοχικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν μία Παλαιστίνια επειδή φέρεται πως αποπειράθηκε να επιτεθεί με μαχαίρι σε έναν αστυνομικό αξιωματικό στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, κοντά στον Τάφο των Πατριαρχών.
ΠΕΚΙΝΟ.--
Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚ Κίνας έγιναν χτες στο Πεκίνο. Την ώρα που οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής βαθαίνουν και επεκτείνονται ραγδαία σε όλο και περισσότερους κλάδους της οικονομίας, ο ΓΓ του ΚΚ Κίνας και Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, επισήμανε στην ομιλία του ότι «το κόμμα πρέπει να προσαρμόσει τις αρχές του Μαρξισμού στις σημερινές πραγματικότητες της Κίνας». Υπερασπιζόμενος το «"σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά" που είναι στα πρώτα του στάδια», σημείωσε ότι «αποκλίνοντας ή εγκαταλείποντας το Μαρξισμό, που αποτελεί την κεντρική καθοδηγητική θεωρία τόσο για το κόμμα όσο και για τη χώρα, θα οδηγούσε στην απώλεια για το κόμμα μας, τόσο της ψυχής του όσο και της κατεύθυνσής του». «Ο Μαρξισμός δεν είναι ποτέ το τέλος της αλήθειας. Ανοίγει ένα δρόμο για την αλήθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο Σι κάλεσε σε ένταση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την «προσφορά», σημειώνοντας ότι η οικονομία πρέπει να αναπτυχθεί με πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο, με βασικές «αρχές» την καινοτομία, το συντονισμό, την «ανοικτή πρόσβαση στην αγορά». Τέλος, σε μια περίοδο που η Κίνα ενισχύει δραστικά τη στρατιωτική της μηχανή και παρουσία (καταρχήν σε Ασία - Ειρηνικό), προς στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων που επεκτείνουν διαρκώς τη δράση τους στο εξωτερικό, υποστήριξε ότι η στρατιωτική στρατηγική της Κίνας έχει χαρακτήρα «ενεργού άμυνας».
ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΙΤΙ.-- Απεργία στο μεγαλύτερο καζίνο του Ατλάντικ Σίτι στο Νιου Τζέρσι πραγματοποιούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι, μετά το ναυάγιο διαπραγματεύσεων για ασφαλιστικά ζητήματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
ΜΑΝΑΜΑ.-- Μία γυναίκα σκοτώθηκε ενώ τα τρία ανήλικα παιδιά της τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας νότια της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν, Μανάμα. Η αστυνομία χαρακτήρισε την υπόθεση «τρομοκρατική βομβιστική επίθεση». Στο μεταξύ, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ζήτησαν από τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να παρέμβει στη μοναρχική σουνιτική κυβέρνηση του Μπαχρέιν, με αφορμή το μπαράζ συλλήψεων και παραβίασης βασικών δικαιωμάτων που κάνει το τελευταίο διάστημα σε βάρος της σιιτικής πλειονότητας που ζει στη χώρα.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τον υποτιθέμενο «επίσημο αριθμό» των πολλών δεκάδων αμάχων που σκοτώθηκαν από τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα (drones) βομβαρδιστικά του αμερικανικού στρατού και της CIA σε Πακιστάν, Υεμένη και αφρικανικές χώρες από το 2009 έως σήμερα, αναμενόταν να ανακοινώσει χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Νέα συνάντηση είχε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.
Μετά από αυτή, ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι έγινε σε «θετικό κλίμα», συμπληρώνοντας ότι το Περιουσιακό είναι «από τα δυσκολότερα βεβαίως κεφάλαια», αλλά και ότι «παρά την κάποια πρόοδο που έχει παρατηρηθεί, παραμένουν ουσιώδεις διαφορές». Μεταξύ άλλων, είπε ότι έχει ξεκαθαριστεί πως «τον πρώτο λόγο τον έχει ο ιδιοκτήτης», αλλά ότι τα προβλήματα υπάρχουν «σε μια σειρά θεμάτων, δηλαδή το ποιοι δικαιούνται, το ποιοι αποκλείονται, το πώς υπολογίζεται η ανάπτυξη, κατά πόσο είναι σημαντική ή όχι». Χαρακτήρισε, επίσης, «αλληλένδετα» θέματα το Περιουσιακό και το ζήτημα των εδαφικών αναπροσαρμογών.
Σημειώνουμε ότι κυπριακά δημοσιεύματα εμφανίζουν όλες τις πλευρές, ανάμεσά τους και τους διαμεσολαβητές του ΟΗΕ, να θεωρούν το Περιουσιακό καθοριστικής σημασίας, με πολλούς να υποστηρίζουν ακόμα και ότι αν γεφυρωθούν οι διαφορές σε αυτό, τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση στα άλλα επίσης πολύ κρίσιμα κεφάλαια, αυτό του Εδαφικού και αυτό της ασφάλειας.
ΚΑΜΠΕΡΑ.--
Σήμερα διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία, μετά την πρόωρη διάλυση και των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου τον περασμένο Μάη. Τότε, ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ είχε υποστηρίξει ότι αντιμετώπιζε σοβαρά εμπόδια στην προώθηση του κυβερνητικού προγράμματος, επικρίνοντας αντιδράσεις και από το εσωτερικό της «Εθνικής Συμμαχίας» που στήριζε την τελευταία κυβέρνηση.
Από τις σημερινές εκλογές θα αναδειχτούν τα νέα 150 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και τα 76 της Γερουσίας. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2013, το Φιλελεύθερο Κόμμα του Τέρνμπουλ είχε κερδίσει 58 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τελικά έφτασε τις 90 με τους συμμάχους του. Δεύτερο ήταν το Εργατικό Κόμμα με 55 έδρες.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν τα δύο κόμματα της αστικής διαχείρισης πολύ κοντά. Χτες, ο Τέρνμπουλ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του δεν είναι ξανά πρώτο θα προκληθεί «οικονομικό χάος», ξορκίζοντας τα μικρότερα κόμματα και ειδικά έναν συνασπισμό με «ραχοκοκαλιά» τους Εργατικούς, με το επιχείρημα ότι δεν θα είναι αξιόπιστος για την αποτελεσματική διαχείριση της οικονομίας. Η πολιτική αστάθεια στη χώρα συνδέεται με τα σημάδια ύφεσης ή στασιμότητας σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, με πρώτο αυτόν των Εξορύξεων, στον οποίο τα αυστραλέζικα μονοπώλια διακρίνονται διεθνώς.