ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαφές Τσίπρα με Ολάντ και Λεβέν

Από χτες στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, θα συμμετάσχει και στην προπαρασκευαστική συνάντηση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων

Ο Αλ. Τσίπρας είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολαντ, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στην ΕΕ, μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. «Κοινή εκτίμηση ήταν η ανάγκη για επαναθεμελίωση των αξιών της δημοκρατίας, της κοινωνικής προστασίας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη» ανακοίνωσε το Μαξίμου, καθώς οι δυνάμεις της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας ανασκουμπώνονται για να διασώσουν το οικοδόμημα των μονοπωλίων.

Για το ίδιο θέμα ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε και με τον Σουηδό ομόλογό του, Στ. Λεβέν.

Στο μεταξύ, από χτες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συμμετάσχει ως παρατηρητής και στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, την πρόεδρο της GUE, Γκάμπι Τσίμερ, και στελέχη των Πρασίνων.

...και του Ν. Κοτζιά στη Βαρσοβία

Σε γεύμα εργασίας υπουργών Εξωτερικών κρατών - μελών της ΕΕ, στη Βαρσοβία, με θέμα το μέλλον της ΕΕ μετά από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, συμμετείχε χτες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Στο γεύμα εργασίας συμμετείχαν, επίσης, υπουργοί από Πολωνία, Βουλγαρία, Βρετανία, Αυστρία, Σλοβενία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία. Η πρωτοβουλία του Πολωνού ήρθε σαν συνέχεια και άλλων τέτοιων συναντήσεων ομάδων κρατών - μελών της ΕΕ (π.χ. συνάντηση των 6 ιδρυτικών κρατών - μελών της ΕΟΚ, των κρατών της ομάδας Βίσεγκραντ, των Σκανδιναβικών κ.ά.), συναντήσεις που αντανακλούν και διαφορετικά συμφέροντα και προσεγγίσεις εντός ΕΕ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η ελληνική κυβέρνηση προσήλθε στη συνάντηση της Βαρσοβίας με τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ομαδοποιήσεις και κατακερματισμός, που θα αδυνατίσουν παραπέρα την ικανότητα της ΕΕ ως σύνολο να αντιμετωπίσει την εν εξελίξει κρίση.

Προηγούμενα, βέβαια, ο Ν. Κοτζιάς είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Βουλγαρίας, με θέμα ακριβώς την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ο Ν. Κοτζιάς συνομίλησε, επίσης, και με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Βερολίνο των ΥΠΕΞ των 6 ιδρυτικών κρατών της ΕΟΚ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Διεργασίες, χωρίς βιασύνη, ζητά ο Κάμερον

Από την τελευταία συνεδρίαση στο βρετανικό Κοινοβούλιο
Από την τελευταία συνεδρίαση στο βρετανικό Κοινοβούλιο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Η Βρετανία και μόνον η Βρετανία θα καθορίσει το χρόνο και τον τρόπο ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η κυβέρνηση δεν θα βιαστεί να κάνει διαπραγματεύσεις ή να της υπαγορεύσει κάποιος τους όρους. Η απόφαση ανήκει στη Βρετανία και μόνον...», σημείωσε χτες μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων πρώτη φορά μετά το αποτέλεσμα της 23ης Ιούνη που άνοιξε το δρόμο για διεργασίες με στόχο την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit).

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο διάδοχός του, που αναμένεται να εκλεγεί έως τις 2 Σεπτέμβρη, θα είναι εκείνος που θα χειριστεί την υπόθεση της διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ καθώς και το εάν θα χρειαστεί να διεξαχθούν νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Διόρισε έναν συμβουλευτικό φορέα υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον Ολιβερ Λέτγουιν, για να διερευνήσει «τις προοπτικές αποχώρησης». Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα διορίσει νέο επίτροπο στην ΕΕ, μετά την παραίτηση το Σαββατοκύριακο του Λόρδου Τζόναθαν Χιλ, που ήταν Επίτροπος Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς της ΕΕ. Επανέλαβε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αδιαμφισβήτητο, μολονότι δεν ήταν αυτό που ο ίδιος επιθυμούσε.

Προειδοποίησε ότι θα γίνουν «αναπροσαρμογές» στη βρετανική οικονομία, ότι μπροστά ανοίγονται σύνθετα συνταγματικά ζητήματα καθώς και η πρόκληση «νέας διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση». «Η Βρετανία», υποστήριξε, «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το μέλλον από θέση ισχύος».

Τέλος, καταδίκασε τις ξενοφοβικές επιθέσεις σε μετανάστες από χώρες της ΕΕ και εθνικές, θρησκευτικές μειονότητες στη Βρετανία, οι οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής αστυνομίας αυξήθηκαν από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα κατά 57%. Στο επίκεντρο τέτοιων επιθέσεων βρέθηκε η πολωνική παροικία στο Λονδίνο, έπειτα από φυλλάδια ξενοφοβικά που αναρτήθηκαν έξω από πολιτιστικό πολωνικό κέντρο, γεγονός που επιβεβαίωσε και η πολωνική πρεσβεία.

Σήμερα ο Κάμερον μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, μετά τη χτεσινή «φιλική» τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν. Πριν την Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, σε σχέση με το βρετανικό δημοψήφισμα, ο Κάμερον θα συμμετάσχει την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και έπειτα θα επιστρέψει στο Λονδίνο. Αυτό σημαίνει πως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος των 27 ηγετών της ΕΕ...

Ο Γιούνκερ, από την πλευρά του, δεν θα συναντηθεί σήμερα μόνον με τον Κάμερον. Θα έχει σειρά συναντήσεων με πλειάδα ξένων ηγετών και άλλων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων, με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, και τον Τσέχο πρωθυπουργό, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα.

Οι διαδικασίες στο Συντηρητικό Κόμμα...

Ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα διοριστεί το αργότερο στις 2 Σεπτέμβρη βάσει ενός χρονοδιαγράμματος που τέθηκε χτες από την επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία εκλογής νέου ηγέτη του κόμματος.

Οι υποψηφιότητες για τη νέα ηγεσία των Συντηρητικών αναμένεται να κατατεθούν Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτέμβρη με την εκλογή νέου αρχηγού και πρωθυπουργού.

Ο Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της λεγόμενης «Επιτροπής 1922» συντηρητικών βουλευτών σημείωσε ότι η η Βρετανία πρέπει να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Μέχρι τώρα, θεωρείται πως θα διεκδικήσουν την ηγεσία των Συντηρητικών ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit, Μπόρις Τζόνσον, και η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι.

Πιέσεις έναντι του Τζέρεμι Κόρμπιν

Μετά την παραίτηση πάνω από 20 ανώτερων στελεχών των «Εργατικών» το Σαββατοκύριακο από σημαντικά χαρτοφυλάκια και «σκιώδη» υπουργεία, χτες ακολούθησε νέο κύμα αποχωρήσεων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος από κομματικά πόστα (και όχι από βουλευτικά...).

Ο αρχηγός του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, αντιστέκεται στις πιέσεις να εγκαταλείψει την ηγεσία των Εργατικών, εξαιτίας της κατηγορίας για «χλιαρή προσπάθεια να κρατήσει τη Βρετανία εντός ΕΕ», σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Προχώρησε, μάλιστα, σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από τα κομματικά πόστα, προάγοντας έναν αριθμό μελών του εσωτερικού πυρήνα των υποστηρικτών του σε ανώτερες θέσεις ιδιαίτερα στους τομείς που αφορούν στην Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα.

«Καθησυχαστικός» ο υπουργός Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν εμφανίστηκε χτες καθησυχαστικός υποστηρίζοντας ότι «η βρετανική οικονομία μπορεί να αντέξει το σοκ από τις έξωθεν πιέσεις, μεταξύ άλλων γιατί είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν κατά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008». Σημείωσε ότι μόνον το Λονδίνο μπορεί να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και πως αυτό θα το κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο «μόνον όταν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τον νέο διακανονισμό σχέσεων που θα επιδιώξουμε με τους Ευρωπαίους γείτονες».

Γεγονός είναι, πάντως, ότι παρά τις δηλώσεις του Οζμπορν, η στερλίνα γνώρισε, και χτες, νέο ιστορικό χαμηλό 31ετίας σε σχέση με το δολάριο.

Σκληραίνουν τη στάση τους Σκοτία - Β. Ιρλανδία

Μέσα σε όλα αυτά, εντείνονται οι πιέσεις που ασκούν εντός Ηνωμένου Βασιλείου η Σκοτία και η Β. Ιρλανδία, καθώς ηγετικά στελέχη αμφοτέρων διεκδικούν δημοψήφισμα.

Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένη να επαναδιαπραγματευτεί την παραμονή της Σκοτίας στην ΕΕ, ότι «αποτελεί ευθύνη» της να διαπραγματευθεί με την ΕΕ για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Σκοτίας και πως θα προσπαθήσει να εμποδίσει «την έξοδό μας από την ΕΕ παρά τη θέλησή μας, με όλες τις βαθιά βλαβερές και οδυνηρές συνέπειες που κάτι τέτοιο θα επέφερε».

Η Στάρτζεον σημείωσε πως «είναι πολύ πιθανό» ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας μετά το Brexit του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη, θυμίζοντας ότι η Σκοτία ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62%, έναντι 38% υπέρ του Brexit.

Το ίδιο διάστημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, Μάρτιν Μακ Γκίνες, από το Σιν Φέιν, δήλωσε πως είναι «δημοκρατική επιταγή» η βρετανική κυβέρνηση να προκηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας».

Συναντήσεις έκφρασης ιδιαίτερων συμφερόντων στην ΕΕ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το Σάββατο, οι έξι υπουργοί Εξωτερικών του στενού πυρήνα των έξι ιδρυτριών χωρών της πρώην ΕΟΚ, νυν ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο), που συναντήθηκαν στο Βερολίνο, εμφανίστηκαν ιδιαίτερα πιεστικοί απέναντι στη Βρετανία συνηγορώντας υπέρ μίας «ταχείας» διαδικασίας ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να ξεκινήσουν οι διεργασίες για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Είναι κατεπείγον να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50, δεν μπορούμε να παίζουμε τη γάτα με το ποντίκι», δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών σε ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο, χτες, το κλίμα άρχισε κάπως να αλλάζει, με πρώτη την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να κατανοεί (πριν συναντηθεί το απόγευμα με τους ηγέτες Γαλλίας και Ιταλίας στο Βερολίνο) τη θέση της Βρετανίας για πίστωση κάποιου χρόνου «ώστε να μπορέσει να αναλύσει τα πράγματα πριν από τη διαδικασία ενεργοποίησης της αποχώρησης». Η ίδια ωστόσο συμπλήρωσε με νόημα ότι δεν θα πρέπει να είναι μακρύς ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή της η Βρετανία για να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, απορρίπτοντας ενδεχόμενο ανεπίσημης διαπραγμάτευσης πριν από την ενεργοποίηση του άρθρου 50...

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έθεσε άλλο ζήτημα στο τραπέζι, δηλώνοντας χτες σε ομιλία του στην πόλη Φιρτ της νότιας Γερμανίας, ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να λειτουργεί ακολουθώντας τη συνηθισμένη προσέγγιση αφού η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από τους κόλπους της». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στην Ευρώπη στο να μεριμνήσουμε σχετικά με το γεγονός ότι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη - όχι μόνο στη Γερμανία, όχι μόνο στη Βρετανία, όχι μόνο στην Ελλάδα και όχι μόνο στη Δανία και όχι μόνο στη Γαλλία - δεν κατανοούν απολύτως τι ακριβώς κάνουμε». Ο Β. Σόιμπλε τόνισε ότι τα εναπομείναντα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιδράσουν στο Brexit με μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση των κινδύνων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος βρέθηκε χτες στις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε μεταξύ άλλων την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να έχει «ειδική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο» και ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος μολονότι δεν ήταν αυτό που περίμενε η κυβέρνηση Ομπάμα «θα πρέπει να γίνει σεβαστό γιατί αυτό είναι δημοκρατία». Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα συνδράμει το Λονδίνο ώστε να γίνει η διαδικασία αποχώρησης «με λογικό τρόπο»...

Ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι η ΕΕ «έχει τα αναγκαία εργαλεία για να αποτρέψει τη διολίσθηση της οικονομίας της σε ύφεση». Παραδέχθηκε, εντούτοις, «αβεβαιότητα, που πρέπει να αντιμετωπισθεί, αλλά δεν βλέπουμε ισχυρή αναταραχή ή κρίση».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, είπε σε συνέντευξή του στην «Βild της Κυριακής» ότι η ΕΕ «αναμένει η βρετανική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας» και ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής «είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή».

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Ρέντσι

Από τη συνάντηση των «τριών» στο Βερολίνο

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνάντηση των «τριών» στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία συμφωνούν ότι πριν ενεργοποιηθεί επίσημα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν θα γίνουν άλλες επίσημες ή ανεπίσημες διαβουλεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ). Αυτό ανακοινώθηκε χτες, μετά από τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι επαφές με διάφορες συνθέσεις, με φόντο το «Brexit» .

Μια μέρα πριν, ο Ολάντ συνέδεσε κι αυτός (όπως είχε κάνει από την Παρασκευή η Μέρκελ) το μέλλον της ΕΕ με τη διατήρηση της ειρήνης επισημαίνοντας ότι «είναι ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας να πάρουν την πρωτοβουλία, επειδή δείξαμε πως από τη δυστυχία, από τη φρίκη και από τον πόλεμο είμαστε ικανοί να οικοδομήσουμε μια ισχυρή φιλία». Υποστήριξε ακόμα ότι «χωριστά, αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο να είμαστε διασπασμένοι, σε διαφωνία και σε διενέξεις (...) Μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε όχι απλώς την ειρήνη, αλλά και την εκτίμηση των ανδρών και των γυναικών αυτής της ωραίας ένωσης που ονομάζεται Ευρώπη».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η ίδια η σύγκληση αυτής της άτυπης «τριμερούς» συνάντησης συνοδεύτηκε από διάφορες αναλύσεις, μεταξύ άλλων για τις «διαφωνίες» μεταξύ Βερολίνου - Παρισιού ως προς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, των εναλλακτικών που αναζητά η Γερμανία, η οποία φέρεται πλέον να επιζητά περισσότερο τη συνεργασία και της Ρώμης, ενώ αναβιώνουν τα σχέδια για ΕΕ πολλών ταχυτήτων και ενός σκληρού πυρήνα γύρω από τη Γερμανία.

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
«Κοινές αντιλήψεις» και σύσφιξη επιχειρηματικής συνεργασίας

Επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στο «άνευ προηγουμένου επίπεδο αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών» στάθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που έκανε ο πρώτος στην Κίνα, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Διευκρίνισε ότι αυτό «άνοιξε δυνατότητες για την περαιτέρω οικοδόμηση των πολυμερών δεσμών μας σε διάφορους τομείς». Ο Πούτιν εξήγησε ακόμα ότι συζητήθηκαν «τα πιο πιεστικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, οι κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η ενίσχυση της ασφάλειας σε Ασία - Ειρηνικό και η διασφάλιση της Κορεατικής Χερσονήσου χωρίς πυρηνικά», ενώ πρόσθεσε πως «η αρωγή της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία, η υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και την Κεντρική Ασία συγκαταλέγονται στους κοινούς στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής».

Επίσης, ο Πούτιν περιέγραψε την Ενέργεια ως «ατμομηχανή των επιχειρηματικών σχέσεων» των δύο χωρών, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην επιτάχυνση των προετοιμασιών για το ρωσο-κινεζικό αγωγό πετρελαίου, στην κατασκευή διυλιστηρίου στην περιοχή Τιαντζίν, στη συνεργασία για την παραγωγή LNG. κ.τ.λ. και τονίζοντας ότι τουλάχιστον 12 σχέδια βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Από τη μεριά του, ο Σι Τζινπίνγκ επισήμανε ότι μεταξύ άλλων υπογράφτηκε Κοινή Δήλωση για την ενίσχυση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας αλλά και Κοινή Δήλωση για την ενίσχυση του ρόλου του Διεθνούς Δικαίου. «Ο Πρόεδρος Πούτιν και εγώ ομόφωνα αποφασίσαμε πως όσο πιο σύνθετη γίνεται η διεθνής κατάσταση, τόσο πιο αφοσιωμένοι θα πρέπει να είμαστε, με την καθοδήγηση πνεύματος στρατηγικής συνεργασίας και αιώνιας αδελφότητας...», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η διάθεση συνεργασίας σε πολλά επίπεδα δεν μπορεί να ακυρώσει τις αντιθέσεις που υπάρχουν και έχουν το δικό τους βάρος, δεδομένης της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών σε όλο και μεγαλύτερη ένταση αλλά και έκταση.

Επιστολή Ερντογάν στον Πούτιν

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Τις «γέφυρες» που υπάρχει διάθεση να ριχτούν μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επιβεβαιώνει η επιστολή που έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η επιστολή φέρεται να αναφέρει πως «ποτέ δεν είχαμε την επιθυμία ή τη σκόπιμη επιδίωξη να καταρρίψουμε το αεροσκάφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Το Κρεμλίνο τόνισε ακόμα ότι ο Ερντογάν «εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για ό,τι έγινε και είπε ότι είναι έτοιμος να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκατασταθούν οι παραδοσιακά φιλικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αλλά και για να εργαστούν μαζί (οι δύο χώρες) για την αντιμετώπιση κρίσεων στην περιοχή και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, επιβεβαίωσε την επιστολή ωστόσο - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - διευκρίνισε ότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι «λυπάται» και όχι ότι «απολογείται» για την κατάρριψη. Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε αναγγείλει «θετικές εξελίξεις» στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Οποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, αυτές θα αλληλεπιδράσουν με τις εξελίξεις σε κρίσιμα «μέτωπα», στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας (Ανω Δούμας), Κονσταντίν Κόσατσεφ, που τόνισε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι διαφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι πολύ πιο βαθιές και έχουν πολύ πιο ουσιαστικό χαρακτήρα... Αυτές οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με τις αιτίες, την πορεία και τα πιθανά αποτελέσματα μιας σειράς συγκρούσεων, τώρα στη Συρία, στο Ιράκ και σε μια σειρά άλλες περιοχές». Τονίζοντας ότι χρειάζονται «έργα» εκτός από επιστολές επισήμανε ότι «περιμένουμε από την Τουρκία την ίδια αλλαγή και στην επανεξέταση θέσεων τις οποίες ακολουθούσε τον τελευταίο καιρό και οι οποίες οδήγησαν όχι μόνο σε επιδείνωση της σχέσης της με τη Ρωσία, αλλά και στο να ξεφύγουν τα πράγματα σε διάφορες συγκρούσεις...».

Επίσκεψη Κέρι στην έδρα του ΝΑΤΟ

Την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες επισκέφτηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όπου είχε συνάντηση με τον γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, και συζήτησε σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής στη Βαρσοβία στις 8-9 Ιούλη, καθώς και για τις συνέπειές της από το Brexit.

Πάντως, οι δύο αξιωματούχοι χαιρέτισαν την «επαναδιατύπωση της ακλόνητης δέσμευσης της βρετανικής κυβέρνησης στη Συμμαχία» και «συμφώνησαν ότι η ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί ζωτικής σημασίας πυλώνα στη συνεργασία για την ασφάλεια στην Ευρώπη». Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι «το ΝΑΤΟ έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό ως μια πλατφόρμα για τη συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, αλλά και την άμυνα και την ασφάλεια των Ευρωπαίων συμμάχων του ΝΑΤΟ. Η συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ήταν πάντα σημαντική, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντική τώρα, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου». Ο Κέρι, επίσης, σημείωσε ότι «δεν αλλάζει η σχέση της Βρετανίας με το ΝΑΤΟ και ότι χρειάζεται η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ να γίνει με τον πιο ομαλό και κατάλληλο τρόπο».

Θυμίζουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Βαρσοβίας αναμένεται να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία και την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορά του πιο κοντά στη Ρωσία, αλλά και στη Μεσόγειο, όπου κλιμακώνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ