ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Οριστικοποιείται η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων

Δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών

ΑΓΚΥΡΑ - ΡΩΜΗ.--

Σε συνθήκες που μια σειρά ιμπεριαλιστικοί και μονοπωλιακοί σχεδιασμοί πυκνώνουν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, οι πρωθυπουργοί Τουρκίας και Ισραήλ ανακοίνωσαν χτες ότι αποκαθίστανται οι διμερείς σχέσεις τους και σήμερα αναμένεται να υπογραφτεί η τελική συμφωνία.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε ότι συμφωνήθηκε η καταβολή αποζημιώσεων (20 εκατομμυρίων δολαρίων) στις οικογένειες των θυμάτων του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά», η αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας τουρκικής «ανθρωπιστικής» βοήθειας 10.000 τόνων αλλά και το δικαίωμα ευρύτερα για τουρκικές επενδύσεις στις υποδομές της Γάζας. Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε πως η συμφωνία αίρει «σε μεγάλο μέρος» τον ισραηλινό αποκλεισμό, προσθέτοντας ότι η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να παρεμποδίσει την άσκηση κάθε τρομοκρατικής και στρατιωτικής ενέργειας κατά του Ισραήλ.

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, από τη Ρώμη, όπου βρέθηκε για μια σειρά επαφών, μίλησε για εξέλιξη που «έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ισραηλινή οικονομία και χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο (σ.σ. "τεράστιες") σκόπιμα». Ο ίδιος υπογράμμισε πως «η Μέση Ανατολή βρίσκεται σε αναταραχή. Πολιτική μου είναι η δημιουργία νησίδων σταθερότητας με τους κοντινούς μας γείτονες...». Συμπλήρωσε επίσης πως η συμφωνία λαμβάνει υπόψη και τις ανησυχίες του Ισραήλ για την «ασφάλειά» του, όπως και ότι, γενικά, «ο αμυντικός ναυτικός αποκλεισμός» της Λωρίδας της Γάζας θα συνεχιστεί.

Η εξέλιξη των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων θα επιδράσει σημαντικά και στα παζάρια για την «αξιοποίηση» των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και την (επανα)χάραξη των ενεργειακών διαδρόμων προς τη Δύση και όχι μόνο.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, μίλησε για «ένα σημαντικό βήμα», που «θέλαμε να συμβεί σύντομα», ενώ ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, μίλησε για «ένα ελπιδοφόρο σημάδι για τη σταθερότητα της περιοχής».

Τέλος, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, συνομίλησε για τις εξελίξεις με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Μαχμούτ Αμπάς, που, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», καλωσόρισε τις εξελίξεις. Για τη συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ ζήτησε να ενημερωθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, επικοινωνώντας με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου.

Η Γερμανίδα υπ. Αμυνας στο Ιντσιρλίκ

Στο μεταξύ, ο Μπ. Γιλντιρίμ είπε ακόμα χτες πως «η Τουρκία θα επιτρέψει στην Γερμανίδα υπουργό Αμυνας» να επισκεφτεί τη στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα». Πριν από μερικές μέρες η Αγκυρα είχε απορρίψει το αίτημα του Βερολίνου να επισκεφτεί το Ιντσιρλίκ αντιπροσωπεία με βουλευτές και επικεφαλής τον υφυπουργό Αμυνας Ραλφ Μπράουκσιπε, με το επιχείρημα ότι είναι «ακατάλληλη» μια επίσκεψη πολιτικών αξιωματούχων στη βάση.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Διαβουλεύσεις για επανέναρξη διαπραγμάτευσης

Με φόντο νέα βίαια επεισόδια στο τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΩΜΗ.--

Συνομιλίες και πιέσεις, με στόχο την επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες, με αφορμή και την περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε Ρώμη, Λονδίνο και Βρυξέλλες, αλλά και την εμφάνιση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στο Τελ Αβίβ.

Χτες το πρωί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δέχτηκε στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη στη Ρώμη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίον συζήτησαν εκτενώς τις διεργασίες για την πιθανότητα επανέναρξης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών ενόψει και της (επικριτικής, όπως αναμένεται, για το Ισραήλ) έκθεσης του λεγόμενου κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία) για το Παλαιστινιακό. Ο Κέρι σημείωσε μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου πως συζήτησαν όχι μόνον τις προσπάθειες για επαναδιαπραγμάτευση του παλαιστινιακού, αλλά και την ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία «κατά της τρομοκρατίας» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα στη Χερσόνησο του Σινά και στα (κατεχόμενα από το Ισραήλ) υψώματα του Γκολάν στη Συρία.

Πιέσεις για επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων άσκησε χτες, με ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να πάρουν «συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση της ελπίδας και έναν νέο πολιτικό ορίζοντα για ειρήνη»...

Επεισόδια έξω από το τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ

Οι διεργασίες και οι συναντήσεις των τελευταίων 24ώρων, με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασία για το Παλαιστινιακό, μετά τη διπλωματική πρωτοβουλία της Γαλλίας και την (άνευ αποτελέσματος) σύνοδο του Παρισιού στις αρχές Ιούνη για την αναζωογόνηση της διπλωματικής διαδικασίας, σημειώνονται με φόντο την κλιμάκωση της βίας για μία ακόμη φορά στο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Κυριακή και Δευτέρα οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έκαναν χρήση σφαιρών καουτσούκ κατά Μουσουλμάνων προσκυνητών στο χώρο του τεμένους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων ατόμων.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πιέσεις Αμερικανών διπλωματών για στρατιωτική κλιμάκωση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Πιέσεις σε στελέχη της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για μία πιο «λελογισμένη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς και αεροπορικές επιδρομές» σε βάρος των δυνάμεων της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, χωρίς την εμπλοκή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων, άσκησαν με υπηρεσιακό «σημείωμά» τους 51 Αμερικανοί διπλωμάτες, ζητώντας ουσιαστικά νέα κλιμάκωση της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

«Είναι εμφανής και αδιαμφισβήτητη η, σε ηθικό επίπεδο, λογική για τη λήψη βημάτων για τον τερματισμό του πολέμου και των βασάνων στη Συρία μετά από πέντε χρόνια πολέμου» σημειώνουν οι 51 διπλωμάτες, μεσαίας βαθμίδας, που φέρεται να υπηρετούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και σε πρεσβείες των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Οι ίδιοι φαίνεται επίσης (σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ), να διευκρινίζουν ότι δεν επιθυμούν «διολίσθηση που θα οδηγούσε σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ρωσία».

Φαίνεται, πάντως, πως το «σημείωμά» τους έχει την υποστήριξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, καθώς ο τελευταίος δήλωσε την Παρασκευή, ότι το έγγραφο θα πρέπει «να συζητηθεί περαιτέρω» όταν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον από τη νέα του περιοδεία σε Ρώμη, Λονδίνο, Βρυξέλλες.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, αναφερόμενη στην επιστολή των 51 Αμερικανών διπλωματών, εξέφρασε «κατάπληξη και σοκ από το γεγονός ότι υπάλληλοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέγραψαν επιστολή υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα στρατιωτικό σενάριο για την επίλυση του προβλήματος στη Συρία».

Συνάντηση Λαβρόφ - Τζάρμπα στη Μόσχα

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προτίμησε να συναντηθεί με τον ηγέτη του νέου συριακού αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αύριο της Συρίας», Αχμαντ αλ Τζάρμπα, τονίζοντας ότι οι Σύροι θα πρέπει να καθορίσουν την τύχη της χώρας τους «χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις» και ότι οι ρωσικές προσπάθειες επιδιώκουν την επίλυση της πολιτικής λύσης στη Συρία. Ανέφερε, μάλιστα, λεπτομερώς τις «πρακτικές προσπάθειες» της Μόσχας «για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης».

Το ίδιο 24ωρο στο προάστιο της Δαμασκού, Κουντσάγια, περίπου 30.000 κάτοικοι της περιοχής δέχθηκαν με ανακούφιση την άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα μακράς διαρκείας, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους το προσεχές τρίμηνο. Η βοήθεια στάλθηκε μέσω της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Ενταση από έκρηξη στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας

Αναστάτωση προκάλεσε χτες επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας στο μεθοριακό χριστιανικό χωριό του Λιβάνου Κάα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 15. Η επίθεση έγινε λίγα μέτρα από τη συριακή μεθόριο και οι τοπικές αρχές εστιάζουν τις υποψίες τους σε σουνίτες φανατικούς που στρατολογήθηκαν από το «Ισλαμικό Κράτος». Την Κυριακή, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη βομβιστικής επίθεσης, που εξαπέλυσε την περασμένη βδομάδα, σε βάση του ιορδανικού στρατού στη μεθόριο με τη Συρία που προκάλεσε το θάνατο έξι Ιορδανών στρατιωτών, αλλά και το κλείσιμο της ιορδανο-συριακής μεθορίου για χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες.

Στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι και ο διοικητής των επιχειρήσεων του ιρακινού στρατού στη δυτική πόλη Φαλούτζα, στρατηγός Αμπντελουάχαμπ αλ Σάαντι, επιβεβαίωσαν την πλήρη ανακατάληψη την Κυριακή της πόλης που βρισκόταν στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από το Γενάρη του 2014.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, δήλωσε πως «μόνο ένας ενιαίος στρατός», που θα ενώσει όλες τις ένοπλες φατρίες στη χώρα, θα μπορέσει να νικήσει τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». «Ο μόνος τρόπος είναι μία ενιαία στρατιωτική διοίκηση που θα ενώσει όλους τους Λίβυους από κάθε περιοχή της χώρας», είπε ο Σάρατζ απαντώντας σε ερωτήσεις απεσταλμένου δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου στην Τρίπολη.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Δέκα άτομα τραυματίστηκαν από μαχαιρώματα που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε συγκρούσεις υποστηρικτών του νεοναζιστικού κόμματος TWΡ και αντιφασιστών διαδηλωτών, έξω από το κυβερνείο του Σακραμέντο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Οι νεοναζιστές, λευκοί Αμερικανοί, διαμαρτύρονταν για τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Οτι η πρόσφατη επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Αρμενία δε συνέβαλε στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου τονίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ. Η Αγκυρα εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για την Κοινή Δήλωση που υπέγραψαν ο πάπας και ο επικεφαλής της αρμενικής Εκκλησίας, με «απαράδεκτες αναφορές στα γεγονότα του 1915», ενώ η «Χουριέτ» μετέδωσε χτες ότι θα ανακληθεί και ο πρέσβης στο Βατικανό, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέοι φονικοί βομβαρδισμοί

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) κατά κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, στους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Σε βομβαρδισμό στην πόλη Γκορλόφκα όπως καταγγέλλουν οι πολιτοφύλακες σκοτώθηκε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ένας άμαχος από θραύσματα οβίδας. Επίσης, χτες ένα 6χρονο αγόρι σκοτώθηκε όταν πάτησε ηλεκτροφόρο καλώδιο σε οίκημα στο χωριό Κομιντέρνοβο, που προηγουμένως είχε βομβαρδιστεί από το στρατό.

Την ίδια ώρα, στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, χτες στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Γκρόισμαν, για τη διοργάνωση κοινού επιχειρηματικού φόρουμ τον Οκτώβρη, συζητήθηκε και το ζήτημα της διενέργειας τοπικών εκλογών στις δύο ανατολικές επαρχίες, όπως προβλέπει και η συμφωνία του Μινσκ, που έχει μείνει στα χαρτιά. Η Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ότι «η σταθερή εκεχειρία δεν έχει επιτευχθεί ακόμη», αλλά και ότι στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) «θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την προστασία των συμφερόντων των Ουκρανών, για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη και να διεξαχθούν οι εκλογές σε αυτά τα εδάφη». Δεν απέκλεισε, επίσης, τη σύγκλιση του σχήματος στο επόμενο διάστημα, αλλά δεν προσδιόρισε πότε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ