ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Ανακοίνωση - απάντηση στην επιχείρηση συκοφάντησης

Η συνέπεια, η μαζικότητα και η μαχητικότητα του συνταξιουχικού κινήματος ενεργοποίησαν διάφορους «πρόθυμους»

Οι αγώνες των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και διάφορων παρατρεχάμενών της
Οι αγώνες των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και διάφορων παρατρεχάμενών της
Απάντηση στην επιχείρηση συκοφάντησης που εξαπολύουν σε βάρος της «διάφορες πρώην και νυν κυβερνητικές συνιστώσες στο διαδίκτυο, αλλά και με αναφορές σε εφημερίδες (ΠΑΡΟΝ, ΠΡΙΝ)», δίνει η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οπως σημειώνει, «η επίθεση αυτή γίνεται με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση της συμμετοχής και σε εθελοντική βάση των συνταξιούχων με 0,20 ευρώ το μήνα για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών των Ομοσπονδιών των συνταξιούχων και των Σωματείων τους, ανάμεσα σε αυτά και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ».

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι «χωρίς καμία δικαιολογία έχει κοπεί από το 2012 μέχρι σήμερα από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις η χρηματοδότηση που δικαιούνταν η Ομοσπονδία μας από την Εργατική Εστία» και επισημαίνει ότι «αυτά είναι δικά μας λεφτά που παρακρατούνται από το κράτος για να δίνονται στις Οργανώσεις μας. Και βέβαια, η χρηματοδότηση δεν έχει καμία σχέση με παρακράτηση συνδρομών, όπως ψευδά αναφέρεται».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται: «Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι με αυτό το ζήτημα γίνεται πόλεμος στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ, που όλα αυτά τα χρόνια σταθερά, μαχητικά στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, στα νοσοκομεία, στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, στις εφορίες, σε όλη τη χώρα, με όλες τις μορφές αγώνα, αντιπάλεψε τις βάρβαρες πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ, που όλες οι κυβερνήσεις σταθερά εφαρμόζουν ενάντια στους συνταξιούχους, στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Είναι φανερό ότι προετοιμάζουν νέα επίθεση με καταμερισμένους ρόλους συνολικά στο εργατικό, λαϊκό και συνταξιουχικό κίνημα. Ταυτόχρονα με την επίθεση στο εισόδημα, στις συντάξεις, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους εργαζόμενους, προωθούν, μαζί με τη μεγαλοεργοδοσία και την ΕΕ, την παραπέρα καταστολή της συνδικαλιστικής δράσης, με νέο συνδικαλιστικό νόμο.

Νομίζουν ότι μπορούν να πολεμήσουν με συκοφαντίες και αθλιότητες μια Ομοσπονδία και ένα κίνημα με ιστορία, αγωνιστικό, ζωντανό, που όλα αυτά τα χρόνια παλεύει στους δρόμους, ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που τσάκισαν κυριολεκτικά τη ζωή του λαού μας. Ας είναι σίγουροι ότι το κίνημα αυτό θα συνεχισθεί και θα δυναμώσει. Γι' αυτά, λοιπόν, που γράφονται και λέγονται, μια λέξη ταιριάζει: Ντροπή σας!».

Συνάντηση των συνταξιούχων με τον υπουργό Υγείας

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, είχε την Πέμπτη αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από τις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των συνταξιούχων, σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα, την περασμένη Τετάρτη, για τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας.

Στα δίκαια αιτήματά τους, ο υπουργός απάντησε ότι θα κινηθεί μέσα στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής. Οπως σημειώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους, «αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα στην Υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα χειροτερεύουν, η ιδιωτική Υγεία, η εμπορευματοποίηση θα δυναμώνουν και τελικά Υγεία θα έχει όποιος έχει χρήματα. Το ταξικό πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης που επικαλείται, είναι σε βάρος των συνταξιούχων και των λαϊκών στρωμάτων. Το δυνάμωμα των αγώνων μας είναι μονόδρομος».

Στο μεταξύ, την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Αιγάλεω, η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, να καλέσει τους συνταξιούχους σε εκδήλωση ενημέρωσης για τον σακχαρώδη διαβήτη την περασμένη Τετάρτη, τη μέρα δηλαδή της πανυγειονομικής απεργίας και του πανσυνταξιουχικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας. Καλεί τους συνταξιούχους της περιοχής να γυρίσουν την πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική που διαλύει την Υγεία και στη δημοτική αρχή που τη στηρίζει, να βρεθούν στο δρόμο του αγώνα, όπως βρέθηκαν κατά χιλιάδες στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης.

Πιστοποιητικά απορίας μέσω εκκλησίας ζητά η ΕΥΔΑΠ

Βεβαίωση από την ενορία της γειτονιάς ότι σιτίζεται από την εκκλησία ζήτησε η διεύθυνση της ΕΥΔΑΠ από ζευγάρι ανέργων, με δύο παιδιά, στη Νίκαια, προκειμένου να τους ξανασυνδέσει το κομμένο νερό. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ξήλωσε το ρολόι από την οικογένεια για χρέη 900 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι τόκοι και προσαυξήσεις. Αμεση ήταν η παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής Νίκαιας - Ρέντη, με κινητοποίηση στη διεύθυνση, η οποία για να προχωρήσει στο διακανονισμό, έπρεπε να πειστεί για την απορία των ανέργων και ήθελε βεβαίωση ότι η οικογένεια δεν έχει καν να φάει ένα πιάτο φαΐ και ζει από την εκκλησία. Τελικά, με την επιμονή της Λαϊκής Επιτροπής, έγινε ο διακανονισμός για να επανασυνδεθεί το ρολόι στους ανέργους.

ΜΗΣΥΦΑ και «αυτοθεραπεία» βαραίνουν την τσέπη των ασθενών

Η μείωση του «κόστους» της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία και η ενίσχυση της ατομικής ευθύνης και των πληρωμών των ασθενών για πρόληψη και θεραπεία μέσα από τη λεγόμενη «αυτοφροντίδα και αυτοθεραπεία», μέρος της οποίας είναι και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), αναδείχθηκαν σε συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ).

Στο νόμο που περιλαμβάνει την πώληση του 13% των ΜΗΣΥΦΑ σε σούπερ μάρκετ και άλλα σημεία πώλησης εκτός φαρμακείων (ΓΕΔΙΦΑ) γίνεται λόγος για «αυτοδιάγνωση» και «αυτοθεραπεία». Επιπλέον, η «Αυτοφροντίδα - Αυτοθεραπεία» αποτελεί και ευρωπαϊκή πολιτική με στόχο την περικοπή δημόσιων δαπανών για Υγεία - Φάρμακο. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΧ, έχει «ανοίξει» διάλογος με το υπουργείο Υγείας, με φαρμακοποιούς, γιατρούς, Ινστιτούτα Υγείας και Οικονομίας, «προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές στον τομέα της Αυτοφροντίδας».

Αυτές οι «καλές» πρακτικές περικόπτουν αυτά που δαπανούν το κράτος και τα Ταμεία, φορτώνοντας ολοένα και μεγαλύτερες πληρωμές στους ασθενείς. Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ, Β. Σερέτης, «η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (selfcare) μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ και η Αυτοθεραπεία, τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο». Αυτά επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα, που τα πληρώνουν απευθείας από την τσέπη τους, όπως και τα φάρμακα της Αρνητικής Λίστας (σ.σ. συνταγογραφούνται από γιατρό αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ).

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Αυτοφροντίδα (AESGP), ο οποίος παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο «το όραμα για ουσιαστικότερη αυτοφροντίδα στην Ευρώπη μέχρι το 2020», «η Αυτοφροντίδα θα μπορούσε δυνητικά να διασώσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας άνω των 16 δισ. ευρώ μέσα από μια μικρή στροφή προς την Αυτοθεραπεία».

Στο πλαίσιο της Αυτοθεραπείας, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ, ο ασθενής αντιμετωπίζει μόνος του ή με τη συμβουλή φαρμακοποιού τα «ήπια προβλήματα υγείας» και αν χρειαστεί στη συνέχεια ή αν κρίνει ο φαρμακοποιός, τότε μόνο απευθύνεται σε γιατρό. Ετσι «αποσυμφορείται η Κοινωνική Ασφάλιση, τα ΠΕΔΥ, τα Κέντρα Υγείας κ.λπ.».

Με το κριτήριο του «κόστους» να κυριαρχεί, εφαρμόζονται πολιτικές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τους ασθενείς. Π.χ. τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα τα οποία μπορεί να έχουν είτε παρενέργειες είτε να μην αντιμετωπιστεί έγκαιρα κάποιο πρόβλημα υγείας αφού χορηγούνται χωρίς συνταγή γιατρού. Ολα τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται από το γιατρό και να διακινούνται μόνο από τα φαρμακεία, δωρεάν για όλους.

Κινητοποίηση της ΟΒΣΑ στις 15 Ιούνη

Σε κινητοποίηση ενάντια στη φοροληστεία, την Τετάρτη 15 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) τα πρωτοβάθμια Σωματεία και τις τοπικές Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων. «Δε συμβιβαζόμαστε με τη φοροληστεία. Ο νέος γύρος λεηλασίας του εισοδήματός μας να μας βρει στο δρόμο», σημειώνει η ΟΒΣΑ. Την πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ στηρίζει η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ.

Συνελεύσεις - συσκέψεις - αρχαιρεσίες
  • Ξεκινούν σήμερα οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Εργαζομένων στα «LIDL» στην Αττική. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων σήμερα (11 π.μ. - 7 μ.μ.), αύριο, καθώς και την Κυριακή 19 Ιούνη (10 π.μ. - 6 μ.μ.).
  • Σε Γενική Συνέλευση καλεί ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων την Κυριακή 12 Ιούνη, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (2ος όροφος).
  • Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών καλεί σε συζήτηση, με θέμα τις επιπτώσεις των πρόσφατα ψηφισμένων νόμων για το Ασφαλιστικό (συνταξιοδοτικό και περίθαλψη) και τη φορολογία, την Πέμπτη 16 Ιούνη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ (Αριστοτέλους 11 - 17, πλατεία Βάθης, 5oς όροφος).
Εκδήλωση της ΟΓΕ
  • Εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν των γυναικείων εργατικών αγώνων της 8ης Μάρτη 1857, στην πλατεία 8ης Μαρτίου, στη συμβολή των οδών Κερασόβου, Ελαιών και Πανοράματος, διοργανώνουν σήμερα Σάββατο, στις 7.30 μ.μ. ο Δήμος Πετρούπολης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ ) και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης. Στην εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, και η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ