ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνειδητή η εγκατάλειψη των πάρκων από την κεντρική και Τοπική Διοίκηση

Οι εικόνες εγκατάλειψης στο πάρκο Τρίτση είναι φανερές όπου κι αν περπατήσεις...
Οι εικόνες εγκατάλειψης στο πάρκο Τρίτση είναι φανερές όπου κι αν περπατήσεις...
«

Εικόνα μαγική» επιχείρησε να παρουσιάσει η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής σε ό,τι αφορά την κατάσταση του Πεδίου του Αρεως, στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Τι κι αν εκπρόσωποι των κατοίκων που βρέθηκαν και μίλησαν στην προχτεσινή συνεδρίαση, και που καθημερινά ζουν την απαξίωση του μεγάλου αυτού πνεύμονα πρασίνου του κέντρου της Αθήνας, μετέφεραν ακόμα και με φωτογραφικό υλικό την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το πάρκο; Η περιφερειακή αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) έβαλε τα δυνατά της να κάνει το μαύρο άσπρο, ένα σπορ άλλωστε στο οποίο το κόμμα τους εξασκείται εντατικά, ειδικά τους τελευταίους μήνες. Αντίθετα, όταν η συζήτηση έφτασε στην κατάσταση του άλλου μεγάλου πάρκου της Αττικής, του «Α. Τρίτσης» στο Ιλιον, η διοίκηση της περιφέρειας παραδέχτηκε ότι έχει τα μαύρα του τα χάλια. Η διαφορά ανάμεσα στα δυο πάρκα; Το πρώτο (Πεδίον Αρεως) είναι στην ευθύνη της περιφέρειας, ενώ το δεύτερο (Πάρκο Τρίτση) είναι στην ευθύνη άλλου φορέα, του ΑΣΔΑ...

Την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα πάρκα που βρίσκονται στα όρια της περιφέρειας Αττικής προκάλεσαν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σύμβουλοι, καθώς η κατάστασή τους λόγω της αδιαφορίας της κεντρικής και Τοπικής Διοίκησης έχει φτάσει σε οριακά σημεία. Ειδικά για το Πάρκο Τρίτση, η άσχημη κατάσταση που υπάρχει επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, ως αποτέλεσμα της παντελούς απουσίας κρατικής χρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων εργάζονται μόλις τρεις εργάτες και αυτοί είναι απλήρωτοι για περισσότερο από ένα χρόνο. Δεν έχει γίνει αποψίλωση, οι όγκοι σκουπιδιών συσσωρεύονται (έλκοντας τα τρωκτικά) και με υπονομευμένο το σύστημα πυρόσβεσης και ηλεκτροδότησης (λόγω χρόνιων οφειλών) ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι μεγάλος. Το νερό των λιμνών δεν ανακυκλώνεται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει τόσο η υγεία των επισκεπτών όσο και συνολικά το φυσικό περιβάλλον του πάρκου.

Απαξίωση με στόχευση την ιδιωτικοποίηση

Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, μιλώντας στην προχτεσινή συνεδρίαση, αναφέρθηκε στο μπαλάκι των ευθυνών που παίζεται ανάμεσα στους διάφορους κρατικούς φορείς, με αποτέλεσμα τελικά να διαχέονται οι ευθύνες για την τραγική κατάσταση όπου έχουν περιέλθει οι πιο σημαντικοί χώροι πρασίνου της Αττικής.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, μπαίνοντας στην ουσία του θέματος, αυτή η κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ανικανότητας και των λανθασμένων χειρισμών. «Ολοι καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για συνειδητή υποχρηματοδότηση, απαξίωση, και εγκατάλειψη», τόνισε, «ώστε να διαμορφωθεί στην "κοινή γνώμη", στους εργαζόμενους η ανάγκη να γίνει κάτι άλλο: Να έρθει η παράδοση των χώρων αυτών σε ιδιώτες ή ακόμα και το δημόσιο να λειτουργεί σαν ιδιώτης με ανταποδοτικότητα, να χαρατσώνει τους πολίτες με όλους τους τρόπους...»

Ο περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ τόνισε ότι το Κόμμα πρωτοστάτησε και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στη λαϊκή πάλη για να υπερασπιστεί αυτούς τους πολύ λίγους χώρους που έχουν απομείνει, για να είναι ελεύθεροι και να τους χαίρονται οι εργαζόμενοι με τα παιδιά τους.

Ο Γ. Πρωτούλης ανέδειξε επίσης το μεγάλο «φαγοπότι» που εδώ και χρόνια συμβαίνει με ΜΚΟ που συμμετέχουν στη διαχείριση του Πάρκου Τρίτση, αλλά και με πρωταγωνιστές γνωστούς επαγγελματίες «οικολόγους».

Τα αιτήματα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την απρόσκοπτη και ανοιχτή για όλο το λαό λειτουργία των πάρκων, που αναδείχθηκαν και στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, είναι:

  • Πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.
  • Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι του Πάρκου Τρίτση και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους.

Τόσο η εισήγηση από την περιφερειακή διοίκηση, όσο και η συζήτηση που ακολούθησε, δεν ξέφυγαν από την αναζήτηση «λύσεων», δοκιμασμένων που τελικά οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση το Πεδίο του Αρεως και το Πάρκο Τρίτση. Οι διακηρύξεις της πλειοψηφίας επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η περιβόητη «διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα» συνοδεύτηκε από προτάσεις για εργολαβοποίηση υπηρεσιών των πάρκων, διεθνείς διαγωνισμούς, αξιοποίηση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων κ.λπ., επειδή όπως ειπώθηκε είναι «στενά τα δημοσιονομικά» της χώρας... Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, όπως και ο Θ. Τζήμερος, κάλεσαν την Περιφέρεια να είναι πιο τολμηρή και να αξιοποιήσει ακόμα περισσότερο την «ιδιωτική πρωτοβουλία», που θα συμβάλει στην αναζωογόνηση των πάρκων. Βέβαια η ίδια η εικόνα του Πάρκου Τρίτση, όπου τα τρωκτικά παρελαύνουν στα κουφάρια των επενδύσεων που έκαναν τον κύκλο τους, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς πόσο ζωογόνα είναι η περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία για τη ζωή των κατοίκων.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, σημείωσε ότι η κύρια ευθύνη για την κατάσταση των ελεύθερων χώρων ανήκει στην κυβέρνηση, τόσο στη σημερινή όσο και στις προηγούμενες, αφού τα προβλήματα οφείλονται κυρίως στην ελλιπή χρηματοδότηση. Τέλος, απευθυνόμενος στα στελέχη της περιφερειακής αρχής, σχολίασε τις κατά καιρούς συκοφαντίες τους για το ΚΚΕ ότι δήθεν παραπέμπει τη λύση των λαϊκών προβλημάτων στο σοσιαλισμό, στη «Δευτέρα Παρουσία». Την ίδια στιγμή οι ίδιοι και το κόμμα τους, που βρίσκεται στην κυβέρνηση πάνω από ενάμιση χρόνο, δεν έχουν καταφέρει τουλάχιστον να καθαρίσουν και να συντηρήσουν επαρκώς τα πάρκα της Αττικής για να είναι αξιοπρεπώς επισκέψιμα.

Ο Π. Μαυρίκος ήταν στο αυτοκίνητο

Επιβεβαιώθηκε χτες από την εξέταση γενετικού υλικού πως η απανθρακωμένη σορός που ανασύρθηκε προχτές στο τροχαίο δυστύχημα στην Αττική Οδό ανήκει στον εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο. Σε 15-20 μέρες αναμένονται και τα αποτελέσματα των ιστολογικών - τοξικολογικών εξετάσεων, ωστόσο εκτιμάται ότι ο εκδότης έχασε τη ζωή του από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο όχημά του από ανεξήγητο μέχρι στιγμής λόγο.

Μήνυση κατ' αγνώστων για ανθρωποκτονία από πρόθεση προτίθεται να υποβάλει η οικογένεια του Π. Μαυρίκου. Αυτό δήλωσε χτες ο δικηγόρος της, Αλ. Κούγιας, προκειμένου να έχει πρόσβαση στη δικογραφία και, κυρίως, να οριστούν πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι που θα ερευνήσουν την υπόθεση. Σύμφωνα με τον ποινικολόγο και φίλο του εκδότη, τρία είναι τα σενάρια που ερευνώνται. Είτε πρόκειται για ατύχημα, είτε για βλάβη του αυτοκινήτου, είτε για εγκληματική ενέργεια.

Οπως είπε στο ΑΠΕ αρμόδιος αξιωματικός, δεν είναι απίθανη η εκδοχή του ατυχήματος, με βάση όσα έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από την αστυνομική έρευνα. Από τους πυροτεχνουργούς δεν βρέθηκε ίχνος μηχανισμού, ή άλλο στοιχείο στο αυτοκίνητο και στο σημείο του συμβάντος, που να οδηγεί στο συμπέρασμα της δολιοφθοράς. Πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, όπως λένε αστυνομικοί, στο βίντεο φαίνονται υγρά στο δρόμο κάτω από το αυτοκίνητο, που πιθανολογείται ότι είναι διαρροή καυσίμου. Ο οδηγός δεν μπόρεσε να βγει από το όχημα, γιατί δεν άνοιγε η πόρτα του οδηγού, καθώς είχε κολλήσει στο διάζωμα.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ
Συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Ιούνη για το Πάρκο Τρίτση

Με κεντρικό σύνθημα «Το Πάρκο Τρίτση είναι λαϊκή περιουσία», η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει την Πέμπτη 16 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων και πορεία προς το πάρκο. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να παλέψει για την υπεράσπιση του Πάρκου Τρίτση, που αποτελεί το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου μέσα στην Αθήνα και πραγματική ανάσα ζωής για τους εργάτες, τη νεολαία της Δυτικής Αθήνας και του Λεκανοπεδίου συνολικά. Για πάρκο κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα και ανοιχτό στο λαό, για να σταματήσει κάθε άμεση ή έμμεση συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση.

Το πάρκο δημιουργήθηκε και κυρίως προστατεύτηκε με τους αγώνες του λαού της περιοχής. Η περιφρούρηση του χαρακτήρα του αποτελεί και σήμερα υπόθεση του λαϊκού κινήματος, που διεκδικεί:

  • Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι του πάρκου και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους.
  • Επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.
  • Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ