ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για τα προβλήματα στον καταυλισμό στη Μαλακάσα

Ο καταυλισμός στη Μαλακάσα
Ο καταυλισμός στη Μαλακάσα
Τα προβλήματα στον καταυλισμό φιλοξενίας Αφγανών προσφύγων στη Μαλακάσα επισημαίνει Ερώτηση του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υγείας, Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι:

«Σε επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα, διαπιστώσαμε τα εξής:

Στον καταυλισμό, ο οποίος λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διαμένουν 1.300 Αφγανοί πρόσφυγες, όλοι σε σκηνές, εκ των οποίων 400 είναι παιδιά, μεταξύ τους και περίπου 8 ασυνόδευτα, καθώς και 35 έγκυες γυναίκες.

Στις σκηνές, που είναι εντελώς ακατάλληλες για μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη διαβίωση, το χειμώνα μπαίνουν τα νερά της βροχής και το καλοκαίρι "φλέγονται" από τον ήλιο, καθιστώντας αφόρητη την κατάσταση. Η τοποθέτηση τέντας πάνω από τις σκηνές, ενδεχόμενο που εξετάζεται από τους υπεύθυνους του καταυλισμού, δεν αποτελεί λύση, ενώ απομακρύνει την πραγματική λύση, που είναι η τοποθέτηση οικίσκων.

Επιπλέον, συχνή είναι η παρουσία φιδιών και άλλων ερπετών, που μπαίνουν και μέσα στις σκηνές, πρόβλημα γνωστό στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Περιφέρεια, για το οποίο όμως δεν έχει υπάρξει καμία λύση. Στον καταυλισμό δεν έχουν γίνει ψεκασμοί για τα κουνούπια ούτε απεντόμωση.

Οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι ανεπαρκείς, καθώς, από τις υπάρχουσες τουαλέτες και ντουζιέρες, μόνο οι μισές λειτουργούν. Δεν υπάρχει αποχέτευση (όπως και για το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Αττικής), ενώ το νερό δεν είναι πόσιμο. Τα σκουπίδια ξεχειλίζουν, καθώς οι κάδοι σκουπιδιών είναι ανεπαρκείς και δεν πλένονται συχνά, πρόβλημα που θα οξυνθεί λόγω της ζέστης. Και ο φωτισμός είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία στον καταυλισμό.

Η δημιουργική απασχόληση και η εκπαίδευση των παιδιών έχει αφεθεί στις ΜΚΟ. Συγκεκριμένα, ήδη δραστηριοποιείται στο παιχνίδι και τη ζωγραφική για παιδιά η ισπανική ΜΚΟ REMAR, ενώ στις αρχές Ιούνη αναμένεται στο χώρο ολλανδική ΜΚΟ, που θα διδάξει Αγγλικά, μαθηματικά, φαρσί (τη γλώσσα που μιλούν οι Αφγανοί) και "δεξιότητες ζωής" (life skills)!

Γιατρός και νοσηλευτής επισκέπτονται καθημερινά τον καταυλισμό, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ωστόσο αυτοί εναλλάσσονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική παρακολούθηση και εικόνα των ασθενών, ενώ δεν υπάρχει υγειονομική κάλυψη τη νύχτα. Δεν υπάρχει οδοντίατρος, γυναικολόγος και παιδίατρος, παρόλο που τα περισσότερα περιστατικά είναι παιδιατρικά, παρόλο που υπάρχουν έγκυες γυναίκες, ενώ στον καταυλισμό διαμένουν και πρόσφυγες με ειδικά προβλήματα (ορθοπεδικά, διαβήτης, ακόμη και επιληψία). Εμβολιασμοί δεν έχουν γίνει.

Το σπουδαιότερο πρόβλημα για τους πρόσφυγες είναι ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, η απαγόρευση μετάβασής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ως συνέπεια των αποφάσεων της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Το πρόβλημα αυτό επιτείνεται από τη, μέχρι στιγμής, ανυπαρξία στο χώρο της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να μην έχει καν δρομολογηθεί η πρόσβασή τους στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας για αναγνώριση της προσφυγικής τους ιδιότητας.

Τα έγγραφα προσωρινής νόμιμης διαμονής - που για τους Αφγανούς είναι μόλις ένας μήνας - έχουν λήξει και, παρόλο που υπάρχει ανοχή από τις αρχές, κινδυνεύουν, ανά πάσα στιγμή, να πέσουν θύματα αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο απελπιστική από το γεγονός ότι τα χρήματα έχουν τελειώσει για τη συντριπτική πλειονότητα, δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το εισιτήριο για τη μετακίνησή τους στις πόλεις.

Επίσης, για τους πρόσφυγες, πρόβλημα είναι και η έλλειψη διαδικτύου και wi-fi, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενημερώνονται για τις γενικότερες εξελίξεις, για τις εξελίξεις που αφορούν στο Προσφυγικό, αλλά και να επικοινωνούν με τους οικείους τους.

Να παρθούν άμεσα μέτρα

Ερωτώνται οι υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα στους Αφγανούς πρόσφυγες.
  • Για όσο διάστημα φιλοξενηθούν προσωρινά στην Ελλάδα, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής στον καταυλισμό της Μαλακάσας και συγκεκριμένα:

Να αντικατασταθούν άμεσα οι σκηνές με οικίσκους που θα διαθέτουν air-condition, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τα ερπετά και τη ζέστη.

Να γίνουν οι απαραίτητοι ψεκασμοί και απεντομώσεις.

Να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα πόσιμου νερού, τουαλετών και ντους που θα λειτουργούν, καθώς και διευκολύνσεις για τα Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες. Να επιλυθεί το πρόβλημα με την αποχέτευση.

Να υπάρξει επαρκής φωτισμός σε όλο το χώρο.

Να αυξηθούν άμεσα οι κάδοι απορριμμάτων και γενικότερα να βελτιωθεί η κατάσταση σε σχέση με την καθαριότητα στον καταυλισμό.

Να υπάρξει άμεση στελέχωση του ιατρείου με υγειονομικό προσωπικό, από τις κρατικές δομές Υγείας, καθ' όλο το 24ωρο, που θα καλύπτει τις βασικές ειδικότητες (παθολόγος, γυναικολόγος, παιδίατρος και - σε τακτά διαστήματα - οδοντίατρος και ορθοπεδικός).

Να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί.

Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση, που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα, ειδικά των παιδιών και η εγκατάσταση ψυγείου - container για τη διατήρηση των τροφίμων.

Να δρομολογηθεί άμεσα η δημιουργική απασχόληση και εκπαίδευση των παιδιών, με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ.

Να ανανεωθούν άμεσα τα έγγραφα παραμονής τους, για όσο διάστημα εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα διαρκέσει η εκκρεμότητα με την αναγνώριση της προσφυγικής τους ιδιότητας.

Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνησή τους με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος διεθνούς προστασίας για τους Αφγανούς πρόσφυγες, του δικαιώματος οικογενειακής επανένωσης και ειδικής μέριμνας για τους ασυνόδευτους ανήλικους μέσω κρατικών δομών. Να επιληφθεί άμεσα η Υπηρεσία Ασύλου και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Να διασφαλιστεί η δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία».

ΚΙΛΚΙΣ
Σε άθλιες συνθήκες ζουν χιλιάδες άνθρωποι σε Χέρσο και Νέα Καβάλα

Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε τους δύο καταυλισμούς

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομιλεί με πρόσφυγες και μετανάστες
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομιλεί με πρόσφυγες και μετανάστες
Σε άθλιες συνθήκες εξακολουθούν να διαβιούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα κέντρα μετεγκατάστασης που λειτουργούν και στο Χέρσο και τη Νέα Καβάλα του Κιλκίς, όπως αποκαλύφθηκε και κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών της ΚΟ Κιλκίς του Κόμματος.

Από την επίσκεψη στα κέντρα μετεγκατάστασης σε Χέρσο και Νέα Καβάλα, αναδείχθηκαν οι πολλές και σημαντικές ελλείψεις, που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη διαβίωση των προσφύγων.

Σε δήλωσή του ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος τόνισε: «Οι χιλιάδες πρόσφυγες, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που έχουν συσσωρευτεί στα στρατόπεδα ιδιαίτερα εδώ που βρισκόμαστε της Κεντρικής Μακεδονίας και του νομού Κιλκίς, όπως και εμείς διαπιστώσαμε αλλά και οι ίδιοι λένε κυριολεκτικά διαβιούν σε συνθήκες άθλιες. Αθλιες από πλευράς φαγητού. Είναι χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι πεινασμένοι, που δεν έχουν άλλο πόρο επιβίωσης, πολλές φορές παρατούν ακόμα και αυτό το φαγητό που τους δίνεται. Αθλιες από συνθήκες παροχών υγείας - υγιεινής, ενασχόλησης των παιδιών κ.ά.

Το χειρότερο από όλα, όμως, που αντιμετωπίζουν και το ομολογούν πως αισθάνονται ότι είναι άνθρωποι χωρίς κανέναν προορισμό, χωρίς καμία προοπτική, χωρίς κανένα μέλλον. Δεν ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη μέρα, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια στη ζωή τους. Δεν ξέρουν αν θα μείνουν εδώ, αν θα περάσουν σε άλλη χώρα, αν θα ξαναγυρίσουν πίσω στην Τουρκία ακόμη και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Είναι επιτακτική η ανάγκη, και σε αυτό με τη δράση του συμβάλλει το ΚΚΕ αλλά και το ταξικό κίνημα, όλος ο λαός μας να σταθεί ακόμα πιο ενεργά ακόμα πιο δραστήρια αλληλέγγυος σ' αυτούς τους ανθρώπους και στις άμεσες ανάγκες τους αλλά και να σηκωθεί μαζί η φωνή του λαού της χώρας μας μαζί με τη φωνή των προσφύγων για να ανοιχτεί πλέον ο δρόμος για να προωθηθούν εκεί που πραγματικά θέλουν να πάνε. Είναι πλέον πάλη κοινή του λαού της χώρας μας με τους πρόσφυγες, έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και να κλιμακώσουμε την πάλη μας».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Εκδήλωση για τους πρόσφυγες

Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης καλεί την Δευτέρα 6/6, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ουΓυμνασίου (Αγ. Ανδρέου & Κοραή 20) για την παρουσίαση των έργων των μαθητών - μαθητριών που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία καλλιτεχνικής έκφρασης της ΕΕΔΥΕ με τίτλο: «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας», όπου και θα απονεμηθούν τα αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

Στην εκδήλωση περιλαμβάνονται ομιλία με θέμα: «Ειρήνη - Πόλεμος - Προσφυγιά» από τον Ανδριανό Μπούκουρη, μέλος της γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την παιδική χορωδία «Libro Coro» υπό τη διεύθυνση της Ανθής Γουρούντη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ